O’ahu: Waikiki Beach, Pearl Harbor en hiken over dode vulkanen

Vakantie O'ahu

17 oktober - 20 oktober 2022

Vlag van Amerika

Waikiki | Honolulu | O'ahu | Hawaii | Verenigde Staten

Bed icoon

Outrigger Waikiki Malia Beach Resort

Vliegtuig icoon

 United Airlines

Logo Pacific Island Travel

Pakketreis van Pacific Island Travel

Aloha! Na lang toeleven is het moment aangebroken dat onze huwelijksreis -of huwelijksrondreis moeten we eigenlijk zeggen- eindelijk van start gaat. We gaan drie weken eilandhoppen op Hawaii waarbij we vier eilanden bezoeken. Het levendige O’ahu bijt de spits af. Hoewel we hier slechts 2 volle dagen verblijven, zijn we vastbesloten om zoveel mogelijk highlights in het zuidelijke deel van het eiland te ontdekken. 

 

Met reizen naar Hawaii komt een ware droom uit. We zouden eigenlijk een jaar eerder trouwen, maar hebben dit i.v.m. corona een jaar uitgesteld. Dus nu we eindelijk (na een nachtelijke overstap op San Francisco) voet zetten op Hawaiiaanse grond, voelt het bijna onwerkelijk om er te zijn. Sowieso is de reis ernaartoe intens met 16,5 uur vliegen verdeeld over twee vluchten. Op hemelsbreed 12.000 km afstand vormt Hawaii één van de verste bestemmingen vanuit Nederland, het tijdverschil bedraagt dan ook 12 uur. Niet gek dus dat je hier een beetje wazig aankomt. Dit onwennige gevoel maakt echter snel plaats voor excitement wanneer we maximaal genieten van het beste wat O’ahu te bieden heeft. 


Waikiki Beach

Waikiki Beach

Uit ervaring weten we dat je op vakantie met een jetlag snel in het juiste ritme komt door gewoon dingen te gaan doen en mee te gaan met de lokale tijd. We komen begin van de dag aan op O’ahu, nemen de bus naar Waikiki (lengte: 1 uur) waar ons hotel zit en komen lekker bij van de intense heenreis op het strand. Na een paar uur relaxen op Waikiki Beach hebben we de Hawaii vibes goed te pakken. Het beroemdste strand van Hawaii is zeer uitgestrekt en omgeven door palmbomen, hotels en talloze surfers. In het oosten doemen de hellingen van de Diamond Head vulkaan op. Hawaiiaanser krijg je het niet. Zo vormt Waikiki Beach een heerlijke plek om van de zon en de zee te genieten. Ons hotel zit slechts op 5 minuten lopen van de ingang van Waikiki Beach dus daarom hebben we alle dagen afgesloten bij dit gave strand. 


Zonsopgang Waikiki in Honolulu

Hotspot Waikiki

Waikiki is sterk vercommercialiseerd met hotels, dure winkelcentra, bars, restaurants en is er nog maar weinig van de oorspronkelijke Hawaïaanse cultuur terug te vinden. We zien veel Aziatische toeristen en aan winkels te zien is het gebied ook sterk Japans georiënteerd. Om de hoek is een Victoria Secret gevestigd die in Europa veel schaarser zijn. Net zoals in heel Hawaii zijn de restaurants prijzig, dat is in Waikiki zeker niet anders. We eten één keer bij Hardrock Café Honolulu en vinden een prima Mexicaanse foodtruck. 


Diamond Head beklimmen

Op onze eerste volledige dag Hawaii gaan we direct vol gas. Als eerste staat de Diamond Head op het programma. We hebben een 1-daags ticket geboekt voor de blauwe lijn van de Waikiki Trolley bus. Deze toeristenbus rijdt in verschillende richtingen naar allerlei bezienswaardigheden in het zuiden van het eiland. Het is een hop-on-hop-off bus die aan de zijkant geopend is waardoor je veel kunt zien terwijl de buschauffeur informatie verstrekt over de plek waar de bus rijdt.  

De Waikiki Trolley rijdt ons in een kwartiertje naar de halte Diamond Head. Het plan is om de Diamond Head Trail te voltooien. We hebben vooraf online een tijdslot geboekt en voor 5 dollar per persoon een toegangsbewijs gekocht. Het is een sterk gereguleerde hike, maar dat heeft ook voordelen. Zo zijn er wc’s, een drinkpunt en informatiepunt bij de ingang. Ook het wandelpad is veilig en in goede staat. De trail is dagelijks geopend van 6:00 tot 18:00 uur. Laatste toegang is om 16:00 uur.

Diamond Head vulkaan

Diamond Head kreeg haar Engelse naam in de 19e eeuw door Britse zeelieden die calciet kristallen in de rotsen aanzagen voor diamant. De Polynesiërs noemen het vrij vertaald ‘vin van de tonijn’ vanwege de vorm van de berg die op de rugvin van een tonijn lijkt. Hiermee vormt dit hét oriëntatiepunt van O’ahu. Diamond Head is zo’n 300.000 tot 150.000 jaar geleden ontstaan na een aantal erupties van de Ko’olau Range vulkaan waaruit ook o.a. Hanauma Bay en Koko Head zijn voortkomen waar we later op de dag nog naartoe zijn gegaan. Diamond Head is door een explosieve eruptie ontstaan, maar bezit inmiddels het predicaat ‘dode vulkaan’. Dit wil zeggen dat een nieuwe uitbarsting nooit meer wordt verwacht.

De strategische ligging aan de kust gaf voor de Amerikanen in 1908 aanleiding om Diamond Head te gebruiken als verdedigingsfort. In 1940 werd tevens een toegangstunnel door de kraterwand gegraven en bouwden de militairen diverse opslagplaatsen voor de artillerie.

Bunker op top Diamond Head vulkaan

Tegenwoordig zijn hier nog altijd de overblijfselen van te zien. Het verharde oppervlak en de leuningen maken de wandeling veilig en gemakkelijk. Toch bestaan sommige delen van het pad uit ongelijke rotsen, dus enige voorzichtigheid is geboden. Het laatste stuk van het wandelpad bestaat uit 99 treden die uitkomen bij een WOII bunker. Een logische plek voor een uitkijkpunt, want vanaf hier kunnen we eindeloos ver in zuidelijke richting over de Stille Oceaan staren. Hierna beklimmen we nog eens 54 treden verder omhoog naar de top van de krater van waar we geweldig uitzicht hebben op de indrukwekkende skyline van Honolulu. 

De terugweg vanaf de bunker naar de ingang/uitgang loopt naar beneden en doen we een stuk sneller. Voor deze in totaal 2,5 km hike staat 1,5 tot 2 uur, maar het parcours ligt ons goed en doen er ongeveer één uur over. Het is een ontzettend leuke hike die voor jong en oud, sportief en niet-sportieve mensen te doen moet zijn. Onderweg merk je goed dat je in een krater loopt omdat je overal om je heen hellingen ziet. Je beklimt de zuidelijke helling waarna je mooi uitzicht krijgt over Honolulu en de zee. Kortom, een goede aansprekende hike om mee te beginnen op Hawaii. 

Skyline Honolulu

Halona Blowhole Lookout

Nadat we de Diamond Head Trail hebben voltooid, stappen we weer de Waikiki Trolley in. We worden door de buschauffeur herkend die ons ook zag uitstappen bij de halte. Helemaal onder de indruk van onze sportieve prestatie zo vroeg in de morgen worden we onder luid applaus onthaald in de bus. De sfeer in de bus is goed, aloha vibes! De bus rijdt ons langs de mooie zuidkust van het eiland. We stoppen even kort bij de Halona Blowhole Lookout. Ondanks dat de blowhole niet actief is, genieten we van een prachtige baai met lichtblauw water dat kletst tegen de donkere rotskusten. 

Halona Blowhole Lookout

Koko Crater Trail

De laatste Waikiki Trolley bushalte waar we uitstappen is vlakbij de Koko Crater. Deze steile uitgedoofde vulkaan gaan we beklimmen via een oude spoorrails die bestaat uit 1048 treden. In 1966 is het spoor door het leger teruggegeven aan de staat en sindsdien is het een onofficieel wandelpad. De spoorbielzen werden tijdens de Tweede Wereldoorlog geïnstalleerd om militaire voorraden naar de bunkers bovenin te vervoeren. Tegenwoordig is het een populaire wandel- en hardloopplek voor fanatieke hikers. Op de foto’s zag het er al pittig uit en wanneer de bus langs de helling rijdt schrikken we toch een beetje van het steile parcours. Dat wordt bevestigd wanneer we het sportieve publiek zien die dit zware en bijzondere pad durft te bewandelen. Het toeval wil dat het dik 30 graden is en dat we midden op het heetst van de dag beginnen aan deze beproeving. Een matige timing, maar we zijn er nu en we gaan niet snel een uitdaging uit de weg.  

 

Het begin is nog niet zo steil, maar Tessa heeft het al snel zichtbaar moeilijk. Het parcours kent maar één weg en dat is steil omhoog. Er zitten geen bochten of rustpunten in dus je komt vrijwel direct hoog in je ademhaling te zitten. Daarom houden we zelf gewoon steeds na 25 treden even kort pauze. Al snel wordt het uitzicht over Hanauma Bay en Sandy Beach fantastisch.


Halverwege de route is een stuk van het pad weggevallen waardoor je een gedeelte alleen maar op de spoorbielzen kunt lopen omdat de ondergrond weg is. Nu is de afgrond hier niet diep, maar deze extra spanning is geenszins wenselijk. Het parcours is al spannend genoeg. Gelukkig kun je rechts via een offroad pad via stenen uitwijken waarna je al snel weer links kunt invoegen op de spoorrails waar je weer grond onder je voeten voelt.  

Uitzicht vanaf Koko Crater

Inmiddels wordt het pad steeds steiler en begint Tessa aan het einde van haar latijn te raken. Niet gek want het is misschien wel de heftigste hike die we ooit gedaan hebben, zeker in deze zware omstandigheden. Ook speelt mee dat we eerder die dag al de nodige hoogtemeters gemaakt hebben tijdens de Diamond Head hike. Max gaat daarom alleen nog een stukje verder maar bij hem speelt op een gegeven moment zijn hoogtevrees op waardoor we op driekwart van de route besluiten om terug te gaan. Helaas niet de top bereikt, maar de lol was er simpelweg af en van het adembenemende uitzicht hadden we al genoeg genoten. Het is door de ligging ook een mentaal zware hike omdat je steeds hetzelfde loopt. Een echte kuitenbijter dus. Na onze Hawaii vakantie wist Apple Health ons te vertellen dat we op deze dag 62 verdiepingen zouden lopen, we zouden slechts op 1 dag meer hoogtemeters maken dan op deze dag. 

Toch was het een unieke ervaring. Je hebt genoeg drinkwater nodig, kleed je sportief en neem veel longinhoud mee! Tip: doe geen hike voor je hier aan begint en start vroeg in de ochtend wanneer het nog niet zo warm is. 


Hanauma Bay

Obama bij Hanauma Bay in Netflix natuurserie

Vanaf de Koko Crater hadden we al fraai uitzicht op aangrenzende Hanauma Bay en na de hike willen we deze befaamde baai bewonderen. Dit bijbehorende strand kennen we al dankzij niemand minder dan oud-Amerikaans president Barack Obama. Vlak voor onze Hawaii reis keken we de eerste aflevering van de Netflix-serie ''Our Great National Parks''. De serie opent met Obama bij het strand Hanauma Bay waar hij vertelt dat hij hier veel kwam in zijn jeugd. Ook zijn we (volgens de excentrieke buschauffeur) nog langs het vermeende huis van Obama gereden. 

Uitzicht op Hanauma Bay

Met deze side info in gedachte gaan we -gesloopt als we inmiddels zijn na twee intensieve hikes- op zoek naar de ingang van het strand. Dit bleek niet makkelijk, want de baai zit een beetje verstopt en de weg ernaartoe was afgezet. Na wat zoekwerk en negeren van verkeersborden en hekwerk komen we toch bij de ingang. Hier worden we alleen tegengehouden door een bewaker die ons vertelt dat de baai gesloten is op maandag en dinsdag. Dit blijkt inderdaad gesloten te zijn op de dag dat wij Hanauma Bay een bezoekje willen brengen. Ook is het strand alleen geopend van 6:45 tot 13:30 uur. Balen en een foutje van ons! Overigens kwamen we er ook later achter dat voor toegang tot de baai 25 dollar wordt gevraagd. Flink prijzig, we zouden dit anders waarschijnlijk niet betaald hebben. 

De baai staat bijna jaarlijks in de top-10 van mooiste stranden ter wereld. Eén van de redenen hiervoor is het kleurrijke koraalrif dat hier voor de kust ligt. Daarom is Hanauma Bay sinds 1967 beschermd gebied en heet de baai officieel Hanauma Bay Nature Preserve. Daarom is de toeristenstroom zo gereguleerd. Het schijnt ook zo te zijn dat voor je het strand op gaat, je verplicht bent een instructievideo te bekijken en een handtekening te zetten waarmee je tekent voor de bescherming van het koraal. Ook mag je niets mee het strand opnemen, alleen een handdoek en wat kleding.


Pearl Harbor bezoeken

Misschien wel de bekendste locatie van Hawaii is de Amerikaanse marinebasis Pearl Harbor en dit is voor ons ook wel één van de hoofdreden om O’ahu te bezoeken. Onze tweede volledige dag op dit eiland brengen we grotendeels door bij de Pearl Harbor Historic Sites, de verzamelnaam van alle exposities, musea en monumenten over de aanval op Pearl Harbor. 

Ingang Pearl Harbor National Memorial

Waarom is Pearl Harbor zo beroemd?

Op zondag 7 december 1941 viel Japan onder leiding van admiraal Isoroku Yamamoto de Amerikaanse marinebasis Pearl Harbor aan. Dit was een complete verrassingsaanval waarbij een deel van de Amerikaanse vloot werd vernietigd. Het was in die zin een geslaagde actie en een absolute overwinning voor de Japanners. Geluk bij een ongeluk voor de Amerikanen was dat de aanval op een dag werd uitgevoerd dat hun drie vliegdekschepen waren uitgevaren en deze dus ontsnapten aan de verwoestende aanval.

 

Het blijft bijzonder om te bedenken dat maar liefst 183 Japanse vliegtuigen ongezien duizenden kilometers de Grote Oceaan konden oversteken. In de expositie ''Attack'' is er ook aandacht voor de radarsignalen die een dienstdoende officier op een radarstation op O’ahu ontving, maar hier niets mee deed omdat hij dacht dat de radar de zes Amerikaanse B-17-bommenwerpers had gezien die op weg waren naar het Amerikaanse vasteland. Een vergissing met desastreuze gevolgen. De verliezen van de VS waren enorm. 2.390 doden, 21 gezonken of vernietigde schepen, 171 vernielde en 159 beschadigde vliegtuigen. Japan verloor slechts 29 vliegtuigen en 64 man.

 

De aanval kwam als een grote schok voor het Amerikaanse volk en leidde rechtstreeks tot de Amerikaanse betrokkenheid in de Tweede Wereldoorlog, zowel in de Stille Oceaan als in Europa. De volgende dag verklaarden de Verenigde Staten de oorlog aan Japan. Op zichzelf was de aanval op Pearl Harbor en de uitschakeling van de Amerikaanse schepen een groot Japans succes. Maar al snel bleek dat vliegtuigen van vliegdekschepen, en niet slagschepen de oorlog in de Pacific zouden bepalen. Ook stond door de aanval de Amerikaanse bevolking nu achter een uitputtende oorlog. Japan had zodoende een slapende reus wakker gemaakt die een maat te groot zou blijken. Amerika was met haar enorme productiecapaciteiten op de langere termijn onverslaanbaar. Het is ook geen geheim dat de geallieerden ergens blij waren met deze aanval omdat dit de USA dwong om zich bij hen te voegen in de strijd tegen de asmogendheden. 

Wat is er te zien bij Pearl Harbor?

Zoals gezegd bestaat Pearl Harbor uit veel verschillende onderdelen: 

  • Visitor Center 
    Direct bij de ingang bevinden zich op een centrale plek allerlei ticket- en informatiebalies.
  • Exposities ‘’Road to War’’ & ‘’Attack’’
    Dit zijn twee gratis te bezoeken exposities die d.m.v. persoonlijke bezittingen van de zeelieden, foto's en uitvoerige beschrijvingen een beeld schetsen van de aanloop en aanval op Pearl Harbor.

    “Road to War” 
    Voor de aanval op Pearl Harbor hadden de Verenigde Staten er alles aan gedaan om niet deel te nemen aan de Tweede Wereldoorlog. Hoewel het de geallieerden hielp met voorraden, was het leger niet van plan het conflict aan te gaan. De tentoonstelling "Road to War" beschrijft de tijd voorafgaand aan de oorlogsverklaring aan Japan. Foto's, documenten en memorabilia laten zien hoe het leven was vóór de aanval op 7 december 1941 en herinneren aan de spanning die over de hele wereld gevoeld werd.

    “Attack’’
    De "Attack"-galerij richt zich puur op de aanval zelf, met krantenartikelen van de dag van de aanval. Schokkende krantenkoppen van kust tot kust gaven iedereen in de Verenigde Staten het duidelijke beeld dat deelname aan de Tweede Wereldoorlog niet langer een vraag was. Deze plotselinge verandering van standpunt is goed te zien in deze krachtige tentoonstelling. Memorabilia, foto's en artefacten van Pearl Harbor benadrukken de enorme schade die de Japanse strijdkrachten hebben aangericht.
De Japanse expansie in de Pacific
  • USS Arizona Memorial
    Dit drijvende oorlogsmonument in de haven is sinds de opening in 1980 dé topattractie van Pearl Harbor. Dagelijks stappen 3.000 tot 5.000 bezoekers de shuttlebootjes in om hun respect te betuigen aan de gesneuvelden van de Japanse aanval. Het hele programma duurt 1 uur en 15 minuten en omvat een documentaire van 23 minuten over de geschiedenis van Pearl Harbor en een korte boottocht van en naar het monument.

Reserveringen voor het USS Arizona Memorial kunnen gratis gemaakt worden nadat je hier een account hebt aangemaakt. Er is een beperkt aantal tickets per tijdslot beschikbaar via de website die je tot 56 dagen vooruit kan boeken. Als er geen tickets beschikbaar zijn, worden de dag voorafgaand aan het bezoek om 15:00 uur extra tickets vrijgegeven o.b.v. het aantal bezoekers die de reservering geannuleerd hebben. De plek van dit herdenkingsmonument is symbolisch gekozen omdat het bovenop het gezonken oorlogschip ‘’USS Arizona’’ ligt dat maar net onder de oppervlakte ligt en daarom dus goed zichtbaar zou moeten zijn. 

  • Battleship Missouri Memorial
    Met een lengte van 275 meter is de USS Missouri een kolossaal slagschip dat gelegen is voor Ford Island. De "Mighty Mo" was in 1944 het laatste Amerikaanse slagschip dat ooit gebouwd is. De USS Missouri heeft ook een grote symbolische waarde omdat hier de overgave van de Japanners is getekend. Toegangsprijs is 35 dollar. 

  • Het Pearl Harbor Aviation Museum 
    Het Pearl Harbor Aviation Museum is ook gevestigd op Ford Island en omvat twee hangars uit de Tweede Wereldoorlog, een verkeerstoren en de thuisbasis van tientallen vliegtuigen. Gasten van het Pearl Harbor Aviation Museum kunnen een chronologische hervertelling van 7 december 1941 verwachten, beginnend in Hangar 37. Bezoekers worden ontvangen in het theater met 200 zitplaatsen. Deze presentatie van vijf minuten behandelt de tentoonstellingen en de geschiedenis van het museum. Toegangsprijs is 26 dollar.
  • Pacific Fleet Submarine Museum in de USS Bowfin
    Het Pacific Fleet Submarine Museum is één van de weinige musea ter wereld waar bezoekers meer te weten kunnen komen over US Navy's Submarine Force tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog. Ook wordt er stilgestaan bij de huidige tijd en de toekomst. Het museum biedt een mix van traditionele tentoonstellingen, multimedia en interactieve displays. Een ticket voor het museum bedraagt 22 dollar.

    De USS Bowfin ligt aan de oppervlakte en grenst direct aan het Pearl Harbor National Memorial. De onderzeeër is 95 meter lang en heeft een waterverplaatsingsgewicht van 2.415 ton. Tijdens de Tweede Wereldoorlog ging de USS Bowfin tussen 1943 en 1945 op negen oorlogspatrouilles in de Stille Oceaan. De USS Bowfin beschikt over tien torpedobuizen en kon snelheden bereiken van 37 km/u aan de oppervlakte en 16 km/u onder water.

  • Pearl Harbor Remembrance Circle
    Remembrance Circle is een eerbetoon aan de mannen, vrouwen en kinderen, zowel militairen als burgers, die zijn omgekomen als gevolg van de aanval op 7 december 1941. Het werd ingewijd op 3 december 1991 voor de 50ste herdenking van de aanval.
Pearl Harbor Remembrance Circle
  • USS Oklahoma Memorial
    De USS Oklahoma kapseisde 12 minuten na de eerste torpedotreffer tijdens de Japanse aanval op Pearl Harbor. Honderden mannen zaten vast onder haar dekken. Ze bevonden zich in een bizarre wereld op zijn kop, in een pikdonkere duisternis die zich vulde met water. De dood viel op 429 officieren, matrozen en mariniers, het op één na grootste verlies aan mensenlevens in Pearl Harbor. Op Ford Island is er een monument ter nagedachtenis aan deze tragedie. 

  • The Pearl Harbor Virtual Experience
    In het Pearl Harbor Virtual Reality Center reis je voor 8 dollar terug in de tijd en herleef je de gebeurtenissen van 7 december 1941, vanuit 360-graden perspectieven. 

  • Park film
    Wanneer wij er zijn vindt er onderhoud plaats bij het USS Arizona Memorial. Gelukkig voor ons wordt tijdelijk de 20 minuut durende film over de Japanse aanval op Pearl Harbor vertoond in de bioscoopzaal bij het Visitor Center. 

Militaire basis op Ford Island

Ford Island is een actieve militaire basis en daarom is dit eiland alleen toegankelijk via de Pearl Harbor Historic Sites Shuttle, of met een militair in actieve dienst of escorte met toestemming. Het eiland is enkel bereikbaar via de Admiral Clarey Bridge, wat dus geen openbare weg is. 

Onze ervaringen bij de Pearl Harbor Historic Sites

Oude matroos outfit van Amerika

We hebben bewust gekozen om bij het Visitor Center een audio tour te doen die je ook langs de twee gratis exposities “Road to War” en “Attack” rondleidt zodat we breed geïnformeerd zouden worden over de Japanse Pearl Harbor aanval. De audio tour gaf ook toelichting op diverse gedenkmonumenten. Helaas waren we met 6 weken van tevoren echt net te laat om nog tickets te reserveren voor de boottocht naar het USS Arizona Monument. In verband met werkzaamheden waren er geen aanvullende tickets 1 dag van tevoren beschikbaar om 15:00 uur, wel kon je daarom nog in de rij staan om alsnog mee te gaan met de boot. We hadden geen tijd en zin om hier uren in te staan. Wel zien we het drijvende monument in de verte op het water naast de USS Missouri liggen. Jammer dat we wellicht het hoogtepunt van Pearl Harbor hebben gemist, je moet dus eigenlijk 2 maanden van tevoren een ticket reserveren.

 

Desondanks doet het niets af aan ons bezoek. Het voelt speciaal om op deze bijzondere locatie te zijn waar wereldgeschiedenis is geschreven. Er zijn meerdere belangrijke momenten geweest gedurende WOII, maar we durven wel te beweren dat hier tenslotte het verloop van de Tweede Wereldoorlog echt bepaald is. 

 

Als je interesse hebt in het onderwerp is er zoveel te bekijken, veel te veel voor 1 dag. Als je wilt kun je jezelf er zeker 2 à 3 dagen vermaken, raadzaam is dan om een all-in paspoort voor 90 dollar kopen (je moet nog wel los reserveren voor USS Arizona Memorial). Wij hadden deze tijd zeker niet, maar het is zeker ook de moeite waard om 1 dag te gaan. Je moet dan alleen wel echt keuzes maken.  

 

Pearl Harbor is niet alleen een nationaal historisch monument, het is ook nog steeds een actieve militaire basis. Om veiligheidsredenen zijn tassen op bij de Pearl Harbor Historic Sites niet toegestaan. Voor 6 dollar kunnen bezoekers rugzakken, portemonnees, bagage en boodschappentassen opslaan in de bagageopslag aan de voorkant van het Pearl Harbor Visitor Center.


Bisshop Museum

Na Pearl Harbor willen we eigenlijk eerst Honolulu verder in om de stad te ontdekken. We missen echter de bus bij Pearl Harbor dus we hebben eigenlijk geen tijd meer om de binnenstad van Honolulu in te trekken én om daarna nog naar het Bisshop Museum te gaan. We besluiten uiteindelijk om direct door te gaan naar het Bisshop Museum. Achteraf een goede keuze, al is het alleen maar omdat het de rest van de middag hard blijft regenen.   

Pacific Hall Bisshop Museum

Maar het slechte weer is zeker niet de enige reden dat we dit museum bezoeken. Het Bernice Pauahi Bishop Museum (de volledige naam) stamt uit 1889 en herbergt collecties die het publiek informeren over de culturele, geografische en natuurlijke historie van Hawaii. Het is in deze categorie met afstand het best aangeschreven museum, gevestigd in een noordelijke buitenwijk van Honolulu. Hier vind je 's werelds grootste verzameling Hawaiiaanse en Polynesische voorwerpen. Hoogtepunt is de Pacific Hall die bestaat uit meerdere verdiepingen met informatie over de geschiedenis, geografie, kunst en natuur van Oceanië.

 

Deze klassiek Victoriaanse hal met houten zuilen is op zich al het bewonderen waard. Ook hebben we veel geleerd over het ontstaan van de Hawaiiaanse eilanden en de Polynesische migratie. Tijdens onze reizen willen we ook altijd wat leren van de geschiedenis, cultuur en natuur van de plek waar we te gast zijn. Dan zijn we hier echt op de juiste plek beland. Wist je dat Hawaii één van de laatste plekken op aarde is die door de mens ontdekt en bewoond is geraakt? In de achtste eeuw ontdekten de Polynesiërs de eilandengroep in de Stille Oceaan door te navigeren op de sterren en de vogels. 

Tip: Vergeet niet om naast het hoofdgebouw ook de andere gebouwen te bezoeken. Het planetarium was helaas gesloten maar het zogeheten science center was wel open. Hier hebben we veel geleerd over de vulkanische oorsprong van Hawaii.


Conclusie O’ahu

Meer dan alleen een Hawaiiaans voorproefje 

Op O’ahu verbleven we slechts 2 volle dagen, in tegenstelling tot de andere eilanden waar we 4 volle dagen zouden verblijven. Het is ook het enige eiland waar we geen auto hebben en dus minder vrij zijn. Toch kwamen we op O’ahu direct in vakantiemodus. Honolulu is een levendige wereldstad en bezit met de Waikiki wijk ook nog een highclass badplaats. Maar het eiland is meer dan alleen een hotspot. Met Pearl Harbor vind je er de meest populaire militaire 'attractie' van de Verenigde Staten. Rondom deze wereldberoemde Amerikaanse marinebasis kun je dankzij tal van exposities, musea en monumenten alles leren over de historische aanval van Japan tijdens WOII. Wij hebben ook genoten van intensieve hikes over de dode vulkanen: Diamond Head en Koko Crater Trail. Door tijdgebrek konden we niet meer zien van het eiland, maar als je bedenkt dat wij nog maar zo’n klein deel van het eiland gezien hebben, dan moet je concluderen dat O’ahu meer is dan alleen een geweldig voorproefje.  

5 sterren

✅ Bezit met Honolulu een internationale levendige hotspot en een fantastisch (surf)strand.

✅ Met Pearl Harbor vind je op O’ahu een militaire topattractie die het verloop van de WOII heeft bepaald. 

✅ Met Diamond Head en Koko Crater bevinden zich twee dode vulkanen op O’ahu die je tijdens hikes kunt beklimmen. 

✅ De zuidelijke kust is super mooi

 

⁠⁠⁠⁠ Dure bestemming, zeker Waikiki in O’ahu is zeer prijzig. 

❌ Hoewel het busnetwerk op dit eiland met afstand het beste is van Hawaii, ben je toch al snel lang onderweg als je naar een locatie verder op het eiland wilt reizen. Als je langer dan een paar dagen op O’ahu verblijft zou een huurauto toch wenselijk worden. 

TIP 1: maak echt ruim op tijd je reservering voor het USS Arizona Memorial. Aangeraden wordt 2 maanden van tevoren. Wij waren 6 weken van tevoren al net te laat….

 

TIP 2: verblijf je in de Waikiki badplaats en wil je wat zien van de omgeving? Check dan of de Waikiki Trolley bus uitkomst biedt. Deze rijdt via drie verschillende lijnen naar de bezienswaardigheden in het zuiden van het eiland.
 

TIP 3: uit eten gaan is duur op heel Hawaii en al helemaal in Waikiki. Wil je goedkoop maar ook lekker eten? Neem een kijkje bij de foodtrucks waar wij prima Mexicaans hebben gegeten.


Foto's O'ahu