Terug naar de Renaissance in kunstzinnig Florence

Skyline Florence

9 augustus - 13 augustus 2016

Italiaanse vlag

Florence | Toscane | Italië 

Icoon bed

Apartments Piazza Signoria Uffizi Duomo

Trein icoon

Interrail

Zoals tot nu toe alle treinreizen vertrekken we iets na het middaguur, een fijne tijd omdat je niet te lang ‘dakloos’ bent en ruim voor het avondeten aankomt. Voor het eerst hebben we te maken met een overstap, we reizen dan ook niet met de hogesnelheidslijn. De trein brengt ons door het Toscaanse heuvelachtige landschap, wat het extra aantrekkelijk maakt om naar buiten te kijken. Aangekomen in Florence worden we direct geconfronteerd met de hitte: 36 graden. Florence is veruit de warmste bestemming van de zes plaatsen die we bezoeken. De stad is immers het zuidelijkst gelegen en in het midden van het land, ver weg van de kust. Desalniettemin zijn we er klaar voor om de geboorteplaats van de Renaissance te aanschouwen. 

Treinreizen door Toscana


We reizen structureel met 2 koffers, 1 rugzak en 1 plastic tas. Vrij goed te doen, maar niet als je 20 min door rolkoffer onvriendelijke drukke straten moet lopen in een snikhete stad op zoek naar het appartement. Aangekomen bij het appartement staat er al een vrouw klaar om ons de sleutel te overhandigen.

 

Hoewel ze begint met het excuseren voor haar slechte Engels, hebben wij weinig Italiaanse gesprekpartners gehad die zo goed de Engelse taal beheersen. We zijn blij met het appartement op een toplocatie midden in de stad waar alles op loopafstand is. We hebben zelfs drie kamers!


Ten Noorden van de Arno

Kunstobject gouden schildpad Piazza Della Signoria

Piazza Della Signoria

Florence wordt door de rivier ‘Arno’ in een noordelijk en zuidelijk deel gesplitst. Het centrum van de stad en het deel met de meeste bezienswaardigheden bevinden zich aan de Noordzijde. Vanaf ons appartement loop je zo naar Piazza Della Signoria, het drukste plein van Florence waar Palazzo Vecchio aan gelegen is. Het paleis uit 1300 was eeuwenlang het belangrijkste overheidsgebouw van Florence. Op het plein kom je om in de beelden uit de Renaissance. Echter valt bij ons een kunstwerk op dat duidelijk niet uit de Renaissance tijd afkomstig is: het mega beeld van een man op een gouden schildpad.

De aanwezigheid van dit kunstobject behoorde tot een tijdelijke voorstelling van een Vlaamse kunstenaar.

Binnenplaats Heilige Santa Croce

Heilige Santa Croce

Volgende doel is het bezichtigen van de kerk Santa Croce, die de graven van bekende Italiaanse personen herbergt en daarom ook wel het Pantheon van Florence wordt genoemd. Het is een grote kerk met onder andere de resten van Michelangelo, Galileo en Machiavelli. Niet de minsten dus. Daar zal het ’s nachts ongetwijfeld spoken. Eenmaal Italiaans kerkproof gekleed willen we direct ook de Dom van Florence bekijken. Echter is de situatie rondom de kaartverkoop voor toegang van de Dom een onoverzichtelijke bedoeling.

Ingewikkelde ticketing voor de Dom

Online staat dat de Dom gratis bezocht kon worden, maar toch zien we allemaal mensen met tickets staan. Ook de dame bij het ticketoffice kan ons eigenlijk niet uitleggen hoe de kaartverkoop nu precies geregeld is. Het enige wat ons telkens wordt aangeboden is het all-in ticket voor 15 euro waarmee je zes bezienswaardigheden dingen kunt bezoeken, waaronder de Dom. We zijn dus nog steeds in verwarring, want voor zover wij weten is de Dom gratis en de andere vijf bezienswaardigheden willen we helemaal niet bezoeken. We besluiten de Dom nog even over te slaan. Dan maar naar de twee overgebleven pleinen bezoeken die als bezienswaardigheden zijn gekenmerkt. Via Piazza San Marco komen we bij Piazza S. S. Annunziata waar we de verstopte kerk vinden met dezelfde naam. Verrassend mooi met goud voorzien interieur. Laatste stop is de Piazza Della Repubblicia waarna we sterk vermoeid onder leiding van gids Max naar huis keren.


Ten Zuiden van de Arno

Vandaag bezoeken we de bezienswaardigheden ten zuiden van de Arno. Eerst eens goed uitzoeken hoe het nu zit met entreekaartjes voor de Dom en haar aanverwante attracties (beklimmen koepel en Campanile = klokkentoren). Een medewerker die een rij begeleidt vertelt ons dat de Dom inderdaad gratis en dat de rest alleen bezocht kan worden d.m.v. een gecombineerd ticket. Dit willen we echter niet, omdat voor het beklimmen van de koepel bijv. altijd een rij van minstens 1,5 uur staat. Morgen goed gekleed naar de Dom, nu gaan we op pad. Via een drukke winkelstraat lopen we zonder dat we het doorhebben over Ponte Vecchio.

 

Een zeer bijzondere brug vanwege de typische woningen die er zijwaarts op gebouwd zijn. We schieten een paar foto’s van het mooie uitzicht en komen uit bij Palazzo Pitti, het onderkomen van de rijke bankiersfamilie Medici die de stad van 1500 tot 1700 bestuurd hebben. We kopen alleen een kaartje voor de enorme bijbehorende tuin, genaamd de Boboli Gardens

Hier kun je gerust drie uur voor uittrekken, wees je bewust dat het vrij intensief is, omdat er continu sprake is van hoogteverschil. De temperatuur maakt de uitdaging bovendien alleen maar groter. Hoewel we zeker niet de enige zijn die dit doen, zijn de Boboli Gardens een oase van rust vergeleken met het drukke centrum. Hierna is het 1 km lopen naar Piazza Michelangelo, een hooggelegen plek waarvan je de hele stad tussen de bergen kunt bekijken. Het is een lange, slopende beklimming maar het uitzicht is prachtig. Als we toch boven zijn, bekijken we nog even San Miniato al Monte, de kerk die op het hoogste punt van de stad gebouwd is. We hebben nu twee slopende dagen gehad in Florence, morgen de Dom (eindelijk) bezoeken en een beetje uitrusten.


De Dom van Florence

Dom van Florence koepel

Onze laatste dag in Florence doen we alleen nog de dingen waar we afgelopen twee dagen niet aan toe zijn gekomen: bezoeken van de Dom en Palazzo Vecchio. Om één of andere reden bezoeken we al onze stedentrips pas de laatste dag van ons verblijf de ‘Dom van de stad’. Dit was zo in Venetië met de San Marco Basiliek, in de Milanese Dom en nu ook in Florence. De rij voor de Dom ging snel en we kwamen door de strenge kledingkeuring heen. We hadden onszelf dan ook speciaal in lange broek gehesen! Vooraf hadden we gelezen dat mensen de Dom van binnen tegen vinden vallen gezien het machtige gebouw van de buitenkant. Dit was inderdaad het geval, net als bij de Dom in Milaan verwacht je van binnen mooiere decoratie die past bij de statuur van de Dom. 


Palazzo Vecchio

De middag was nog lang niet voorbij en omdat we voor de rest alles al gezien hadden in Florence wat we wilden zien, besloten we in de rij te gaan staan voor het museumbezoek aan Palazzo Vecchio, waar we de eerste dag nog geen trek in hadden. Max wilde de toren van het paleis ook nog beklimmen maar Tessa weigerde nóg meer treden te lopen in Florence, waar wel wat voor te zeggen was. We waren in een uur door het paleis heen, waar we ons cultuur- en kunstniveau nog wat hebben opgekrikt door ons verder te verdiepen in de geschiedenis van Florence. Niet dat we daar nu nog iets aan hebben, maar het was wel vermakelijk. In de avond genieten we van de ondergaande zon op het Piazza Della Signoria, voor de afwisseling was het er even niet zo druk meer waardoor het plein nog meer lading krijgt.

Palazzo Vecchio

Conclusie Florence

Het staat als een paal boven water dat Florence een mega toeristische stad is. Het is ook niet vreemd, want Florence is werkelijk een openluchtmuseum. Je vindt er in tegenstelling tot Rome geen ruïnes van duizenden jaren oud, maar op het gebied van kunstgeschiedenis is Florence zeker de hoofdstad van Italië. De bakermat van de Renaissance. Het nadeel van Florence is dat het centrum niet gemaakt is voor zulke mensenmassa’s waardoor de stad op sommige momenten verstikkend aanvoelt. In Venetië en Milaan heb je met het San Marcoplein en het Duomoplein grote pleinen waar makkelijk veel mensen bij elkaar kunnen zijn. Bij Florence mis je zo’n plein. Het Piazza Michelangelo boven aan de heuvel, van waar je een uniek uitzicht hebt over de stad, is letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van ons verblijf hier. 

5 sterren

✅ Als bakermat van de renaissance biedt de stad ongekend veel beeldwerken die gewoon vrij in de open lucht te bezichtigen zijn. Ook aan paleizen en musea geen gebrek.

✅ Vanaf Piazza Michelangelo heb je een fantastisch uitzicht over de prachtige stad.

✅ De huisjes gebouwd op de Ponte Vecchio zijn werkelijk uniek. Nergens zie je dergelijke woningen gebouwd aan de buitenkant van de brug.

✅ Ter afwisseling van de drukke pleinen kun je prima tot rust komen in de Boboli Gardens. Veel ruimte en groen in dit voormalige koninklijke paleis. 

 

 ❌⁠⁠⁠⁠ Zeer druk centrum, het ziet letterlijk zwart van de mensen op de populaire pleinen. 

 ❌⁠⁠⁠⁠ De ticketing rondom de bezienswaardigheden in Florence is onoverzichtelijk en duur.

 ❌⁠⁠⁠⁠ In de zomer is het ontzettend warm, dit in combinatie met de drukte kan ervoor zorgen dat de stad benauwd aanvoelt.

 

TIP: bezoek Florence met de trein en geniet van het typische Toscaanse heuvellandschap. 


Foto's Florence

Gelukkig hebben we de foto's nog!

 

Bekijk hier ons fotoalbum van Florence. Gebruik van foto's is toegestaan mits netjes aan bronvermelding wordt gedaan. Interesse in de foto's zonder merknaam? Neem alsjeblieft contact met ons op. 


Videobellen

Banner videobellen