Wandelen tussen de gletsjers van Nelson Lakes

Bewolking rond de Nelson Lakes

14 november - 15 november 2019

Nieuw-zeeland vlag

Murchison | Tasman | Zuidereiland | Nieuw-Zeeland

Bed icoon

Owen River Tavern & Motels

Auto icoon

Toyota Corolla

Na het Abel Tasman Park is Nelson Lakes 100 kilometer zuidelijker het tweede nationale park dat we aandoen op het Zuidereiland. Dit natuurgebied bestaat met Lake Rotoiti en Lake Rotoroa uit twee gletsjermeren tussen diverse bergketens in. Nelson Lakes biedt een breed scala aan hikes aan, variërend van day walks (3 stuks) tot short walks (9 stuks). Kortom, de ideale omstandigheden voor een sportief bezoek! 

 

Vanaf Marahau is het een kleine twee uur rijden naar het visitor centre bij Nelson Lakes. Onderweg werden we nog kort opgehouden door een boom op de weg maar die werd al snel weggehaald zodat we zonder problemen verder konden. We verblijven één nacht bij Owen River Motel, wat direct tussen de Highway en de gelijknamige rivier ligt. Het motel schijnt populair te zijn bij vissers, maar we zijn de enige gasten...


Brunner Peninsula Walk

Brunner Peninsula Walk

Wij waren voornemens om een day walk te doen door Nelson Lake National Park, maar eerlijk gezegd zijn we best wel vermoeid van de zes uur lange hike door het Abel Tasman Park en zien we het niet zitten om een dag later nog eens zo’n zelfde afstand te lopen. Gelukkig zijn er wat betreft hikes rondom Nelson Lakes talloze mogelijkheden. We kiezen voor de Brunner Peninsula Walk die door de uitstulping bij Lake Rotoiti gaat. Voordat we starten met deze hike, schuilen we voor de regen nog even bij het Visitor Centre in St. Arnoud waar buitengewoon veel informatie over het natuurgebied wordt verstrekt. Zo ontdekken we hier dat we precies zullen wandelen over de plaatgrens tussen de Indo-Australische plaat en de Pacifische plaat. 

Met het weer hebben we geluk, want waar het de hele dag al regent, blijft het gedurende onze hike droog. De zon komt zelfs door wat het aanzicht op het helderblauwe meer tussen de besneeuwde bergtoppen alleen maar beter maakt! De wandeling is vlak, kent grotendeels een grof grindpad en brengt je ongeveer op dezelfde plek weer terug. Andere wandelaars kwamen wij bijna niet tegen en daarom hebben de vogelgeluiden hier vrij spel. Na afloop overwegen we nog om een korte walk te doen van 45 minuten, maar we besluiten de weergoden niet uit te dagen en lekker droog verder te rijden. Morgen staat er namelijk een lange reisdag voor de boeg!Afgesloten Highway dwarsboomt onze reisdag

Na onze Nelson Lakes dag reizen we door naar Franz Josef Glacier. Het plan is om deze reisdag optimaal te benutten en onderweg te stoppen bij diverse bezienswaardigheden:

1. Cape Foulwind (rotsformatie met wilde zeehonden).

2. Pancake Rocks (bijzondere rotsformatie wat lijkt op dunne pannenkoeken).

3. Hokitika Gorge (bijzonder natuurgebied met groen water en hangbrug).

 

We merkten een dag eerder al op dat de weg naar de westkust afgesloten is door een dodelijk ongeval. Door de flinke regen heeft er een aardverschuiving plaatsgevonden en is er rotsblok naar beneden gevallen op een rijdende auto met fatale gevolgen. Een vreselijk ongeval dat ook ineens dichtbij komt, omdat de weg slechts 15 km verderop ligt en wij deze weg de volgende dag zouden rijden...

Autorijden in Nieuw-Zeeland

Het gevolg is dat de weg tot 17:00 uur de volgende dag gesloten blijft. Door een alternatieve route van Google Maps lijken we er met een uur vertraging mee weg te komen, maar niets blijkt minder waar. Deze voorgestelde alternatieve route blijkt een offroad weg te zijn door rivieren. Een lokale bewoner en een politieagent raden het ons zwaar af om zonder 4WD auto deze weg te nemen. Dat betekent dat we helemaal via Kaikoura, Christchurch en Arthur's Pass om moeten rijden om 12 uur later aan te komen in Franz Josef! Bizar dat er geen andere wegen leiden van het Noorden naar de westkust en dat je helemaal via de oostkust om moet rijden. We overwegen ook te blijven en te wachten totdat de weg weer vrij wordt gegeven, maar dit kan nog veel langer duren dan de eerste prognose en dan komen we wellicht helemaal niet meer aan op onze bestemming. 

We besluiten daarom om dit niet af te wachten en voor zekerheid te kiezen en dan maar het halve Zuidereiland om te rijden. Een hels lange rit waar wij geen ervaring mee hebben en ook niet op gerekend hadden. Het betekent in ieder geval dat we bovengenoemde geplande highlights kunnen vergeten. Gelukkig leidt deze bizarre omweg ons wel langs fantastische en uiteenlopende landschappen. Zo rijden we eerst door de vlakte naar dé wijnvelden in het noordoosten van waar we via Kaikoura langs de mooie oostkust naar Christchurch rijden.


Daarna trekken we richting het Westen waarvoor we de Zuidelijke Alpen moeten oversteken. Een indrukwekkend landschap met Arthur's Pass als hoogtepunt! Eenmaal aangekomen aan de westkust moeten we nog een paar uur in het donker, in de regen en deels door heuvels rijden naar het plaatsje Franz Josef. Wat een epische reisdag en wat een enerverend avontuur. 


Conclusie Nelson Lakes

Uit het Nelson Lakes National Park kun je meer halen dan wij gedaan hebben, maar we moeten onze energie verdelen en daarom moeten we keuzes maken. We kunnen we niet overal intensieve day walks ondernemen. Daarom is het fijn dat er zoveel verschillende soorten wandeltochten mogelijk zijn, ieder met eigen kenmerken van kort tot lang. De natuur met haar gletsjermeren en bergen is in ieder geval prachtig! 

3 sterren

✅ Veel keus uit diverse day walks en short walks.

✅ Gletsjermeren en bergen zorgen voor een ansichtkaart aanzicht!

 

⁠⁠⁠⁠ Tanken is hier naar verhouding zeer prijzig dus kom met een volle tank aan.

 

TIP: neem de tijd om een kijkje te nemen bij het Visitor Centre in St. Arnoud en leer veel over de omgeving.


Foto's Nelson Lakes

Gelukkig hebben we de foto's nog! 

 

Bekijk hier ons fotoalbum van Nelson Lakes. Gebruik van foto's is toegestaan mits er netjes aan bronvermelding wordt gedaan. Interesse in de foto's zonder merknaam? Neem contact met ons op.