De Taranaki Falls als alternatief voor de Tongariro Alpine Crossing

Taranaki Falls Tongariro National Park

8 november - 10 november 2019

Vlag nieuw-zeeland

Turangi | Waikato | Noordereiland | Nieuw-Zeeland

Bed icoon

Judges Pool Motel Turangi

Auto icoon

Toyota Corolla

Na Auckland, Bay of Islands, Hahei en de Taupo Volcanic Zone is het nu tijd voor het hooggebergte van het Tongariro National Park. We reizen zuidwaarts af naar Turangi om vanuit daar de Tongariro Alpine Crossing te ondernemen. De Tongariro Alpine Crossing omvat een wandelroute van ruim 19 kilometer en neemt je mee over steile bergtoppen, vulkanische landschappen en kleurrijke meren. Hier staat 6 tot 8 uur lopen voor. Het is niet voor niets één van de populairste activiteiten van het Noordereiland. We hebben de shuttle bus hiervoor al geboekt, maar gaat deze epische hike ook door? Met niet al te best weer op komst is dit nog maar de vraag...

Mount Doom Tongariro National Park

Vanaf Taupo is het slechts drie kwartier rijden naar Turangi waarbij we langs de oostkust van Lake Taupo rijden. Dit maakt het een mooie autorit! In Turangi verblijven we twee nachten in het Judges Pool Motel, helemaal voorzien van keuken en balkon. De bedoeling is dat we de dag na aankomst in Turangi met onze gehuurde auto naar het eindpunt Ketahi rijden waar een shuttlebus ons naar het startpunt van de Tongariro Alpince Crossing brengt. We kunnen dus met eigen vervoer terug naar het motel rijden als we de volledige wandelroute hebben afgelegd en bij het eindpunt zijn beland. Planning on point, maar als we halverwege de middag aankomen zien we dat de touroperator waar wij onze shuttlebus geboekt hebben, hun services voor de komende drie dagen geannuleerd hebben vanwege slecht weer. Wat balen!

 

We kunnen i.v.m. onze reisplanning hier ook niet op wachten. We hielden er stiekem wel rekening mee dat dit kon gebeuren, want dit gebeurt vaak wanneer de weersvoorspelling slecht is. Teveel bewolking, wind, regen of sneeuw zijn immers allemaal elementen die roet in het eten kunnen gooien. 


De Tongariro Alpine Crossing doen met matig weer?

Hike naar Taranaki Falls

Ondanks dat deze annulering niet als een verrassing komt, baal ik er sterk van omdat dit één van de activiteiten is waar ik het meest naar uitkeek. Bij navraag aan de motelreceptie blijkt dat er meerdere organisaties hun shuttle services hebben geannuleerd, maar dat er één is die wel gewoon blijft rijden. Het weer is niet zodanig slecht dat het onmogelijk is om de hike te doen en niet alle shuttle operators verbinden dezelfde conclusies aan een bepaalde weersverwachting. We hebben de opties afgewogen, maar we besluiten om geen risico te nemen en de Tongariro Alpine Crossing niet te doen. We zoeken een alternatieve hike uit waar eventueel slecht weer minder invloed op heeft.

 

 

Overal wordt geadviseerd om de Tongariro Alpine Crossing niet te doen als je twijfelt bij slecht weer, omdat de tocht niet zonder gevaar is. Dat bewees het nieuws van een paar weken geleden toen een vrouw (die in tegenstelling tot de rest van haar groepje die de Tongariro Northen Circuit liep), niet besloot terug te keren tijdens de wandeling toen het slecht weer werd. Deze vrouw moest haar koppige gedrag bekopen met de dood dus wij nemen geen risico. Een jammerlijke maar verstandige beslissing, veiligheid voorop! 


Taranaki Falls

Gelukkig zijn er meerdere aansprekende hikes die je in het Tongariro National Park kunt doen, zoals de Tama Lakes track. Deze 5 tot 6 uur durende hike schijnt qua uitzichten het meest in de buurt te komen van de Tongariro Alpine Crossing. Echter staat deze hike te boek als “advanced” en daartoe scharen we onszelf nog niet. Daarom kiezen we voor de hike naar de Taranaki Falls. Dit is een 2-uur durende hike in de categorie “easy” die je in een mooi rondje langs de Taranaki waterval leidt en goed uitzicht biedt op de besneeuwde top van berg Ngarahoe, ook wel bekend als Mount Doom uit Lord of the Rings

Deze wandelroute is een echte aanrader. Het parcours door de prachtige natuur is prima te belopen en brengt je door diverse landschappen. Wanneer we hiernaartoe rijden zien we hoe ontzettend bewolkt het is in de bergen en worden we bevestigd in de keuze die we gemaakt hebben om de Tongariro Alpine Crossing niet te doen. Los van de risico’s die dit met zich meebrengt als we de Tongariro Alpine Crossing toch hadden gedaan, zou je waarschijnlijk ook niks zien van de omgeving omdat de bewolking voor een sterke mist zorgt. Wat zou je er dan aan hebben? 


Taranaki Falls Nieuw-Zeeland
Waterval Taranaki Falls

Waterval Tongariro National park

Conclusie Tongariro National Park

Natuurlijk wil je maar één ding in het Tongariro National Park doen en dat is de Tongariro Alpine Crossing voltooien. Deze epische wandelroute is de droom hike van iedere outdoor fan. Daarom is het teleurstellend als je deze niet kunt doen vanwege de weersomstandigheden. Gelukkig biedt het park genoeg alternatieven met andere gave hikes die ook uitdagend zijn. Zo hadden wij bijna geen last van wind, regen of mist met onze kortere hike naar de eveneens indrukwekkende Taranaki Falls. 

5 sterren

 Het Tongariro National Park biedt meerdere gave hikes met verschillende lengtes en niveaus. Voor ieder wat wils! 

 Met de Tongariro Alpine Crossing bezit het natuurpark een van de meest populaire droomhikes in de wereld.

✅ Voor Lord of the Rings liefhebbers is het gebied een soort extra pluspunt vanwege de aanwezigheid van de mythische berg Mount Doom. 

 

⁠⁠⁠⁠ Door het onvoorspelbare weer is de kans aanzienlijk dat je de Tongariro Alpine Crossing moet uitstellen of afbreken. 

❌ Door het extreme parcours blijft de hike ook met goed weer niet zonder gevaren. 

 

TIP 1: doe de Tongariro Alpine Crossing alleen als je fit genoeg denkt te zijn en uitstekend voorbereid bent qua uitrusting en voedselvoorraad.

 

TIP 2: twijfel je of je de Tongariro Alpine Crossing moet doen door slecht weer of vanwege je eigen capaciteit? Overweeg één van de vele andere gave hikes te doen die het Tongariro National Park rijk is.


Foto's Tongariro National Park

Gelukkig hebben we de foto's nog! 

 

Bekijk hier ons foto-album van Tongariro National Park. Gebruik van foto's is toegestaan mits er netjes aan bronvermelding wordt gedaan. Interesse in de foto's zonder merknaam? Neem contact met ons op.