Reizen door Australië

Uitzichtpunt op de haven van Sydney

Met nog amper intercontinentale reiservaring in onze bagage wagen wij de sprong in het diepe en vliegen naar de andere kant van wereld om al het bijzonders te ontdekken wat Down Under te bieden heeft. In oktober en november 2019 reizen wij twee maanden door Australië en Nieuw-Zeeland. Na een tussenstop op Singapore begint onze reis langs de Australische oostkust begin oktober in Cairns die 4 weken later zal eindigen in Sydney waarna we de wereldreis voortzetten in Nieuw-Zeeland. Hieronder een overzicht van de alle bestemmingen die we gedurende deze reis bezocht hebben.

Vlag Australië

Cairns | 6 oktober - 10 oktober 2019

Vlag Australië

Townsville | 10 oktober - 12 oktober 2019

Vlag Australië

Whitsunday Islands | 12 oktober - 15 oktober 2019

Vlag Australië

Fraser Island | 15 oktober - 17 oktober 2019

Vlag Australië

Noosa | 17 oktober - 19 oktober 2019

Vlag Australië

Brisbane | 19 oktober - 22 oktober 2019

Vlag Australië

Gold Coast | 22 oktober - 25 oktober 2019

Vlag Australië

Byron Bay | 25 oktober - 27 oktober 2019

Vlag Australië

Sydney | 27 oktober - 1 november 2019

Kaart van Australië

Cairns

Regenwoud in Queensland

Cairns is drie dagen onze uitvalsbasis geweest voor dagtochten naar het Great Barrier Reef en het regenwoud bij Cape Tribulation. Dit waren onvergetelijke ervaringen in de Australische natuur. Een emoe, slang, cassowary, clown vis (Nemo), krokodillen en talloze vissen zijn zomaar een greep van de wilde dieren die we in prachtige natuurgebieden rondom Cairns hebben gezien.

5 sterren

Fraser Island

Scheepswrak Fraser Island

Fraser Island is niet alleen het grootste zandeiland ter wereld, het is ook nog eens een zeer uiteenlopend natuurgebied met prachtige meren, dingo's en het scheepswrak S.S. Maheno. Het is een avontuurlijke belevenis om met een 4WD voertuig over het eiland heen te rijden. Wij sloten onze dagtocht op Fraser Island af met een korte vlucht over dit bijzondere eiland.

5 sterren

Gold Coast

Wolkenkrabbers Gold Coast

De vergelijking met Miami Beach wordt niet voor niets gemaakt. Gold Coast bezit een 70 km lang strand waar je uitstekend kunt surfen. Wij hebben zelf ervaren hoe tof het surfen is bij Surfers Paradise. Verder staat Gold Coast bol van entertainment: nachtclubs, casino's en pretparken sieren deze levendige badplaats. Een luxe zonbestemming waar je genoeg kunt doen en relaxen.

4 sterren

Magnetic Island

Magnetic Island Wallabies voeren

Toegegeven, Townsville bezoek je vooral vanwege het dichtbijgelegen Magnetic Island. Een geweldig leuk eiland met wallabies op rotsen en koala's in de bomen langs de Fort Walk. Bovendien bevindt zich hier Koala Village waar je letterlijk in aanraking komt met de Australische inheemse dieren. In Townsville moet je zeker Castle Hill beklimmen voor een top uitzicht!

5 sterren

Noosa

noosa coastal walk

In het Noosa National Park kun je intensieve wandelingen maken langs de kustlijn van Noosa. Tijdens het hiken spot je dolfijnen & koala's en geniet je van de groene omgeving terwijl het fraaie uitzicht over de zee nooit ver weg is. Met Noosa Main Beach bezit het gebied bovendien een sfeervolle badplaats met een leuke boulevard en waar je goed kunt surfen. 

4 sterren

Byron Bay

Vuurtoren Cape Byron

Een eindeloos lange baai en maar liefst dertig kilometer aan goudgele stranden: het relaxte hippiedorpje Byron Bay is een populaire surfspot waar je ook goed kunt kayakken tussen de dolfijnen. Door de sterke wind konden wij deze activiteit niet doen, wat toch wel afbreuk deed aan de bestemming. Wel blijft ons de gave hike bij naar de beroemde Cape Byron vuurtoren.

3 sterren

Whitsunday Islands

Whitehaven Beach uitkijkpunt

Voor velen zijn de Whitsunday Islands het hoogtepunt van de reis langs de Australische oostkust. Niet onterecht, want de eilanden zijn prachtig met als klap op de vuurpijl Whitehaven Beach. De combinatie van hagelwit strand en het transparante turquoise zeewater maakt dit één van de mooiste stranden op aarde. Zo mooi dat het eigenlijk niet te beschrijven is.

5 sterren

Brisbane

Brisbane Sign zonnig

Brizzy, zoals de locals het zeggen, is een hippe stad met een levendig stadsgebied genaamd South Bank. Hier bevindt zich aan de rivier een grote lagoon waar je heerlijk kunt bijkomen van het drukke stadsleven. Het is zonde dat veel mensen Brisbane overslaan tijdens hun reis langs de Australische oostkust, want het heeft genoeg te bieden om hier een paar dagen te verblijven.  

4 sterren

Sydney

Sydney haven

Denk je aan Australië dan denk je waarschijnlijk direct ook aan Sydney en haar iconische haven met het Opera House en de Harbour Bridge. Verder heeft Sydney op cultuurgebied ook nog onwijs veel te bieden. Dé metropool van Oceanië bevat leuke stadswijken en veel parkjes. Het is moeilijk uit te leggen waarom, maar de vibe in Sydney is zo goed dat je er wel een week wilt blijven.

5 sterren


Rondreis Australische oostkust

Duiken in het Great Barrier Reef

In vier weken tijd zijn we van het noorden van Queensland naar Sydney gereisd. Een reis die ons o.a. langs mooie stranden, regenwouden en indrukwekkende kuststeden bracht. Niet gek dat juist dit gedeelte van Australië zo populair is onder backpackers. We hebben vier weken genoten van al het tofs wat de Australische oostkust te bieden heeft. In Cairns doken en snorkelden we in het grootste en meest aansprekende koraalrif ter wereld. In Townsville stegen we letterlijk tot grote hoogte tijdens de hike naar Castle Hill en kwamen we een dag later op Magnetic Island in aanraking met Australische inheemse dieren: wilde wallabies, slang, papagaai en knuffelden we een koala!

Selfie bij het Sydney Opera House

De Whitsunday Islands dagtochten lieten ons de prachtige eilandengroep voor Airlie Beach zien met als absoluut hoogtepunt droomstrand Whitehaven Beach. Op Fraser Island reden we met een 4WD bus over de hobbelige zandwegen en later maakten we een rondvlucht over het grootste zandeiland ter wereld (opstijgen en landen op het strand!).

 

Noosa was het decor van de Coastal Walk met haar indrukwekkende rotsige kusten. In miljoenenstad Brisbane was het relaxen aan de lagune bij de South Bank. Gold Coast is de plek waar we onze eerste surfkunsten hebben vertoond aan het bekende strand Surfers Paradise.

 

De gave hike naar de beroemde Cape Byron vuurtoren en het meest oostelijke punt van Australië blijft ons bij aan Byron Bay. In Sydney mochten wij onze rondreis door Australië afsluiten, een geweldige metropool met wereldwijde iconen die wij bezocht hebben: Harbour Bridge en een rondleiding door Sydney Opera House.


Videoverslag rondreis Australische oostkust


Australië: een toerist vriendelijk land

Wij hebben Australië leren kennen als een zeer toerist vriendelijk land. Tijdens de vele ondernomen dagtours merkten we dat de mensen hier een sterke binding hebben met de eeuwenoude natuur waar de huidige inwoners tot nu toe slechts enkele eeuwen in leven. Toerisme vormt een belangrijke inkomstenbron van Australië en de Australiërs ontvangen de toeristen ook met open armen. Aan de oostkust is men enthousiast, open en vriendelijk naar rondreizigers terwijl de nodige dosis humor en zelfspot ook niet ontbreekt. Tessa had op de tweede bestemming op Magnetic Island een grote schaafwond opgelopen waardoor ze de weken daarna met een gigantische witte pleister rondliep. Uiteraard trok dit veel aandacht, zo zijn we de tel kwijt geraakt hoe vaak Tessa hierop is aangesproken door bezorgde bewoners. De wond vormde op die manier een perfecte ijsbreker voor lange spontane gesprekken.


Foto's Australië 

We kunnen er boeken over volschrijven, maar een (reis)foto zegt meer dan duizend worden. Bezoek je binnenkort de oostkust van Australië? Neem dan zeker een kijkje bij onze foto-albums van de negen Australische bestemmingen die we bezocht hebben. Wees nieuwsgierig, doe inspiratie op en bewonder de prachtige natuur en toffe kuststeden die Australië rijk is. 

Fort Walk op Magnetic Island


Reizen langs de Australische oostkust

Surfen bij Surfers Paradise (Gold Coast)

Waar de Australische westkust of Nieuw-Zeeland meer is ingericht voor kampeerders is de Australische oostkust wel volledig geschikt voor backpackers. De oostkust is een zeer populaire route voor reizende jongeren, dus je vindt hier overal betaalbare (jeugd)hostels die overigens van prima kwaliteit zijn: schoon en voorzien van goede faciliteiten.

 

Wij reisden net zoals de meeste jonge backpackers met de Greyhound bus langs de Australische oostkust. Wij vonden het ideaal reizen met deze bus, omdat je zelf kunt bepalen wanneer je reist en waar je uitstapt. Per bestemming heb je meestal twee of drie vertrektijden op een dag dus je kunt vrij veel bepalen voor een zogeheten busvakantie. Wij hadden voor $400 een ''30 Day Whimit Pass'' gekocht bij Kilroy waarmee we onbeperkt van Cairns naar Sydney konden reizen. Het enige wat we daarna hoefden te doen was het online reserveren van de stoelplaatsen in de desbetreffende bus die we wilden nemen. 


Wat kenmerkt Australië?

Sydney Opera House

Australië heeft bijna evenveel landoppervlakte als de Verenigde Staten, maar het heeft met 25 miljoen inwoners nog geen 8% van het aantal Amerikaanse inwoners. Hierdoor is er ruimte in overvloed waardoor je onderweg geen noemenswaardige plaatsen tegenkomt. En de bewoonde plekken waar je dan doorheen rijdt kennen (buiten de grote steden) alleen laagbouw wat doet denken aan Amerikaanse Western dorpjes. Ook de grote steden hebben qua architectuur en infrastructuur wel wat weg van Amerikaanse steden. Denk aan het moderne straatbeeld met wolkenkrabbers en de vierkante wegenopbouw. De Australische keuken bestaat niet echt, dit is een mengeling van Europees, Amerikaans en Aziatisch eten. Wat wel uniek is het platte Australische accent. De 'how are you doing mate?' en 'good bananas' vliegen om je oren.


Australische natuur: diversiteit en unieke diersoorten

Door de afgelegen ligging zijn er in Australië bijzondere inheemse dieren ontstaan die alleen op dit eiland voorkomen zoals kangoeroes, emoes, wombats en koala's. Deze hebben prima kunnen samenleven met de Aboriginals die Australië al 60.000 jaar bewonen, maar sommige typische Australische dieren hebben het sinds de komst van Europeanen eind 18e eeuw moeilijk. De door Europeanen meegebrachte (huis)dieren brengen veel schade toe aan de inheemse flora en fauna. De laatste jaren vergroot klimaatverandering in de vorm van bosbranden en warmer zeewater ook de problemen voor bijv. koala's en zeedieren bij het Great Barrier Reef.

 

Desondanks valt er in Australië onwijs veel te genieten van uiteenlopende natuur. In het noorden vind je oeroude regenwouden, in het oosten bevindt zich het Great Barrier Reef en toffe kuststeden met prachtige stranden, de great ocean road siert de zuidkust en de westkust staat bekend om haar vele nationale parken, woestijnen en (rustige) stranden. In het midden bevindt zich de warme outback waar je uren kunt rijden zonder mensen tegen te komen totdat je bij de beroemde rode Uluru berg komt bij vlakbij Alice Springs. Deze diversiteit in het landschap maakt Australië een bijzonder vakantieland waar je gewoon vaker naartoe zal moeten als je van alle hoogtepunten wat mee wilt krijgen. 


Bosbranden Australië

Als droog en warm land is het niet gek dat er in de zomer veel bosbranden zijn in Australië. Zeker in de groene zuid- en oostkust kunnen bosbranden voor grote problemen zorgen. Wij reisden in oktober 2019 langs de Australische oostkust wanneer het daar dus lente was en de zomer voor de deur stond. Onze laatste dag in Australië brachten we door in de Blue Mountains, het grote national park vlakbij Sydney. Hier merkten we voor het eerst de gevolgen van bosbranden in de omgeving die voor een rokerige waas zorgde rondom de Three Sisters (zie foto hieronder). Een paar weken later (toen wij inmiddels in Nieuw-Zeeland waren) kwamen de bosbranden van de Australische oostkust groot in het internationale nieuws. Deze waren immers in korte tijd enorm in omvang toegenomen met dramatische gevolgen voor de luchtkwaliteit, planten en dieren.

 

Hoewel de bosbranden niet elk jaar zo groot en verwoestend zijn als in 2019, is door klimaatverandering de kans vrij groot dat de aanwezigheid en omvang van bosbranden in de loop van de jaren zullen toenemen. Daarom is het een goed idee om hier rekening mee te houden bij het plannen van je reis naar Australische bestemmingen aan de oostkust of zuidkust. Als wij één of twee maanden later in Sydney waren geweest dan zouden we immers een hele andere stedentrip gehad hebben zonder mooie uitzichten, met dramatische luchtkwaliteit en waanzinnige hoge temperaturen. Kortom, van november t/m maart kunnen bosbranden in Australië flink invloed hebben op je reisplannen. 

Three Sisters uitzichtpunt Blue Mountains

Videobellen

Banner videobellen