Reizen door Australië

Reizen door Australie

Australië is een enorm land en door haar afgelegen ligging hebben hier zich dieren kunnen ontwikkelen die uniek zijn in de wereld. Daarnaast is Australië een onwijs droog en dunbevolkt land met landschappen die je nergens anders ter wereld vindt. Het verhaal van Australië is bijzonder. Met amper inwoners en steden in het binnenland, reis je voornamelijk langs de eindeloze kusten. Dit alles maakt van Australië een bijzonder land met een grote aantrekkingskracht op reizigers. Wij hebben verdeeld over twee periodes door zeven Australische deelstaten/territoria gereisd en hebben inmiddels grote delen van Oost- en Zuid-Australië gezien. 

Australische deelstaten

Toen Australië in 1770 in bezit werd genomen door de Britten, werd het eiland voornamelijk gebruikt als strafkolonie. De kolonisten gingen aan land bij het huidige Sydney en maakten van New South Wales de eerste nederzetting. Na deze volgden nog vijf andere nederzettingen, de voorlopers van de staten van Australië. Tegenwoordig bestaat Australië uit zes staten en twee territoria. Een deelstaat in Australië heeft meer autonomie en grondwettelijke bescherming dan een territorium, dat directer onder de federale overheid valt en minder zelfstandigheid heeft. Van alle deelstaten en territoria hebben wij alleen de North Terrority (nog) niet bezocht. 

Queensland

Queensland

Het mag geen verrassing zijn dat een deelstaat met de bijnaam ‘’The Sunshine State’’ veel prachtige stranden herbergt. Met het Great Barrier Reef voor de kust is het in Queensland zowel op land als op zee genieten. Van krokodillen in de mangroves van het Daintree Rainforest tot de betoverende stranden van de Whitsunday Islands. Het grootste zandeiland ter wereld, een miljoenenstad en een surfparadijs: Queensland heeft het allemaal.

New South Wales

New South Wales

Hoewel New South Wales qua toeristische bestemmingen iets minder spectaculair is dan het avontuurlijke Queensland, is alleen de aanwezigheid van Sydney al voldoende om hier naartoe te gaan. Het is de enige plek in Australië waar we twee keer naartoe zijn geweest, het is immers de grootste en tofste stad van het land. In New South Wales werden de eerste Britse nederzettingen gebouwd en hier wonen nog steeds de meeste mensen.

Victoria

Victoria

Victoria is de kleinste deelstaat op het Australische vasteland en gelegen in de zuidoostelijke hoek van Australië waar het landschap relatief groen is. In Victoria is de Great Ocean Road de grootste toeristische trekpleister. Jaarlijks rijden 7 miljoen mensen deze wereldberoemde schitterende kustrit. Daarbij start of eindig je altijd in Melbourne, dat zich profileert als dé sport- en cultuurstad van het land en zo tegenwicht biedt aan het internationaal bekendere Sydney.  


West-Australië

West-Australie

Met ruime voorsprong is West-Australië de grootste en meest lege deelstaat van Australië. Deelstaat hoofdstad Perth is zelfs de meest afgelegen grote stad ter wereld! Wij hebben enkel nog het zuidwesten van Australië gezien, een gevarieerde uithoek met de toffe Margaret River regio, de mooie kusten van Esperance en de uitgestrekte Nullarbor woestijn waar we in 3 dagen doorheen reden. We komen ooit eens terug voor de rest van West-Australië.

Zuid-Australië

Zuid-Austalie

Zuid-Australië is een wat onderbelichte deelstaat, omdat één specifieke bekende trekpleister ontbreekt die andere regio’s in Australië wel hebben. Toch is het meer dan een knooppunt waar je doorheen reist. Elk gebied heeft iets, of het nu de Nullarbor woestijnvlakte is, het relaxte Eyre Peninsula of de Flinders Ranges waar je de uitlopers van de Outback tegemoet treedt. Bovendien is Kangaroo Island een speciaal natuureiland vol wildlife.  

Tasmanië

Tasmanie

Nergens op het Australische vasteland vind je dezelfde landschappen als op Tasmanië. Op een niet al te groot eiland vind je zoveel afwisselende natuur. Tasmanië is dus perfect voor een rondreis met de camper waarbij je kunt wildkamperen op de mooiste plekjes. Vanwege de vele prachtige baaien en het groene heuvellandschap en de ruige natuur lijkt het eiland meer op Nieuw-Zeeland, maar dan met de schattige Australische dieren. Kortom het beste van twee werelden!


Capital Territory

Capital Territory

Speciaal voor de Australische hoofdstad Canberra is de Australia Capital Territory opgericht. Het ACT ligt in het zuidelijke deel van New South Wales, tussen Sydney en Melbourne. Wij bezochten Canberra twee volle dagen toen we tussen kerst en oud & nieuw in 2023 tussen deze twee grote steden reisden.

Kaart reisbestemmingen in Australië

Kaart reisbestemmingen Australie


Onze reisavonturen in Australië

In oktober 2019 reisden we in vier weken langs de populaire oostkust van Australië. We begonnen in Cairns en trokken zuidwaarts naar Sydney. We verplaatsten ons met de Greyhound bus en kwamen langs regenwoud, het grootste koraalrif ter wereld, bruisende steden en schitterende stranden.

Reisperiodes Australie
Grofweg kunnen we onze tijd in Australië onderverdelen in deze reisperiodes.

Slechts vier jaar later keerden we terug naar dit bijzondere land om in het najaar van 2023 de uitgestrekte Australische zuidkust te ontdekken. Hier begon namelijk onze 6 maanden durende wereldreis. Eerst reden we met de camper in drie weken tijd 4.200 kilometer van Perth naar Adelaide om direct daarna de eilanden Kangaroo Island en Tasmanië te bewonderen. Laatstgenoemde wederom tijdens een avontuurlijke camperreis. Hierna reisden we door naar Nieuw-Zeeland om vervolgens voor de feestdagen wederom terug te keren naar Australië om kerst te vieren in Melbourne en oud & nieuw te vieren in Sydney.

 


Rondreis Australische oostkust

Met nog amper intercontinentale reiservaring in onze bagage waagden wij de sprong in het diepe en vlogen naar de andere kant van wereld om al het moois te ontdekken wat Down Under te bieden heeft. In oktober en november 2019 reisden wij twee maanden door Australië en Nieuw-Zeeland. Na een tussenstop op Singapore begon onze reis langs de Australische oostkust begin oktober in Cairns die 4 weken later eindigde in Sydney. 

Duiken in het Great Barrier Reef

Het was een avontuurlijke reis die ons o.a. langs schitterende stranden, oude regenwouden, bijzondere eilanden en indrukwekkende kuststeden bracht. Niet gek dat juist dit gedeelte van Australië zo populair is onder backpackers. We hadden vier weken genoten van al het tofs dat de Australische oostkust te bieden heeft. In Cairns doken en snorkelden we in het grootste koraalrif ter wereld. In Townsville stegen we letterlijk tot grote hoogte tijdens de hike naar Castle Hill en kwamen we een dag later op Magnetic Island in aanraking met Australische inheemse dieren: wilde wallabies, slang, papagaai en knuffelden we een koala!

Koala op magnetic island

De Whitsunday Islands dagtochten lieten ons de majestueuze eilandengroep voor de kust zien met als absoluut hoogtepunt het schilderachtige strand van Whitehaven Beach. Op Fraser Island reden we met een 4WD bus over de hobbelige zandwegen en maakten we een rondvlucht over het grootste zandeiland ter wereld (opstijgen en landen op het strand!). Noosa was het decor van de Coastal Walk met haar indrukwekkende rotsige kusten. In miljoenenstad Brisbane was het relaxen aan de lagune bij de South Bank. Gold Coast is de plek waar we onze eerste surfkunsten hebben vertoond aan het bekende strand ‘’Surfers Paradise’’. De gave hike naar de beroemde Cape Byron vuurtoren en het meest oostelijke punt van Australië was een mooie herinnering aan Byron Bay. In Sydney mochten wij onze reis langs de Australische oostkust afsluiten, een geweldige metropool met wereldwijde iconen die wij bezocht hebben: Harbour Bridge en een rondleiding door Sydney Opera House.

Uitzichtpunt op de haven van Sydney

Roadtrip Perth – Adelaide

Camperen in Australie

In oktober 2023 begon onze half jaar durende wereldreis in Perth in de staat West-Australië. Na een paar dagen in Perth startte onze camper roadtrip naar Adelaide, een rit van 4.200 km die ons langs diverse bestemmingen in Zuidwest-Australië bracht. We maakten een 3 weken durende camperreis van de hoofdstad van West-Australië naar de hoofdstad van Zuid-Australië. Na Perth komen we in de zuidelijke richting eerst door het groene Margaret River District. Dit is een aansprekende regio met betrekkelijk veel groen bestaande uit hoge karri bomen, zonnige wijnvelden, walvissen dicht bij de kust en spectaculaire grotten. Hierna reden we door naar Denmark waar we tussen de 40 meter hoge boomtoppen liepen bij Valley of the Giants Tree Top Walk om vervolgens te eindigen bij de prachtige kusten rondom Esperance.

Nullarbor woestijn

Kers op de taart was het hagelwitte strand van Lucky Bay dat één van de mooiste stranden van Australië is. Na één week gereisd te hebben door een relatief groene regio verlieten we de fraaie kuststreken voor het desolate woestijnlandschap van de uitgestrekte Nullarbor. In drie dagen tijd trokken we door deze woestijnvlakte waar over een afstand van 1.000 kilometer nauwelijks mensen wonen. Een bijzondere ervaring waarbij we tijdelijk de campings verruilden voor truckersplaatsen. Je rijdt van roadhouse naar roadhouse waarbij je minutenlang niemand ziet rijden en je soms urenlang hetzelfde uitzicht houdt.

Na ons reisavontuur door het enorme niets van de Nullarbor, was het fijn om weer aan te komen in de bewoonde wereld van Ceduna. Dit plaatsje was het vertrekpunt richting het Eyre Peninsula.

Dit grote schiereiland staat bekend om zijn wildlife, silo art, oestervelden bij Coffin Bay en het Lincoln National Park. Het is een gebied met een sterke eigen identiteit met afwisselende landschappen: van graanvelden tot groene nationale parken. En waar je ook bent, de kust is nergens ver weg. Nergens hebben we zoveel dieren op onze camping gezien als hier met talloze emoes en kangoeroes die vooral bij zonsondergang massaal op bezoek kwamen.

 

Na een paar nachten doorgebracht te hebben in het Eyre Peninsula vervolgden we onze reis noordelijker. Port Augusta werd de uitvalsbasis voor een dagtocht naar Flinders Ranges. Dit is een geologisch miljoenen jaar oud droog natuurgebied dat een voorloper is van de Australische outback. We maakten hier een wandeling naar een uitzichtpunt over Wilpena Pound. In Port Augusta konden we ons uitstekend voorbereiden op een bezoek aan Flinders Ranges in het Wadlata Outback Center. 

Silo art australie

Voordat we onze roadtrip eindigden in Adelaide, de hoofdstad van Zuid-Australië, overnachtten we eerst in de prachtige Adelaide Hills. Dit is het glooiende natuurgebied ten oosten van de stad. Hier hebben we tientallen kangoeroes en wallaby’s gevoerd in het Cleland Wildlife Park. Adelaide zelf vonden we niet zo bijzonder, maar het voelde wel goed om het einddoel van deze 4.200 km lange epische camperreis te bereiken die drie weken geleden begonnen was in Perth.

Lucky Bay

Kangaroo Island

Na Adelaide vormde Kangaroo Island het toetje van onze tijd in de deelstaat Zuid-Australië. We verbleven twee volle dagen op dit aansprekende en rustieke natuureiland vol met wildlife, ruige kusten en bijzondere rotsformaties. Het was bovendien fantastisch om te zien dat de natuur zich zo krachtig herstelt van de verwoestende bosbranden uit de zomer van 2019-2020.


Tasmanië rondreis

Na een vlucht vanaf Adelaide begon onze Tasmanië rondreis in Hobart, de pittoreske hoofdstad van het eiland met veel oud-koloniale gebouwen. 

We reden tegen de klok in en de eerste bestemming die we met de camper bezochten was het schiereiland van Port Arthur. Hier brachten we één volle dag door in de Port Arthur Historic Sites om meer te leren over deze beruchte strafkolonie waar van 1830 tot 1870 Britse veroordeelden leefden en werkten die hier naartoe verbannen werden. Op ditzelfde schiereiland in het zuidoosten bevindt zich het Tasman National Park waar we de schitterende en intensieve hike maakten naar Cape Huay, een icoon van het eiland. 

Hiken op Tasmanie
Cape Huay

We vervolgden de camperreis in noordelijke richting naar Freycinet National Park om daar de schilderachtige Wineglass Bay te bewonderen. Verder noordelijk reden we door de Bay of Fires, een veelzijdige regio waar we via een krachtige blowhole, een helderblauw meer (Little Blue Lake) en Launceston (na Hobart de grootste stad van het eiland) bij Cradle Mountain uitkwamen.

Dit was zonder twijfel het hoogtepunt van onze Tasmanië rondreis. Niet alleen omdat we in het gelijknamige park wilde wombats zagen en een hike maakten langs het prachtige Dove Lake, maar ook vanwege ons wildkampeer avontuur. Na een vreselijk hobbelig smal pad met diepe kuilen getrotseerd te hebben, bereikten we een winderig uitgestrekte landschap waar we met een handjevol andere kampeerders tussen de talloze wallaby’s, wombats en andere wilde dieren stonden. De nacht was verschrikkelijk koud en de camper bewoog door de wind alle kanten op, maar het was een onvergetelijke ervaring. 

Wombat op Tasmanie
Cradle Mountain National Park

Mount Field National Park was de laatste bestemming van onze Tasmanië rondreis. Hier bewonderden we spectaculaire watervallen middenin de jungle en gingen we ’s nacht op zoek naar glowwormen. De rondreis eindigde in Hobart waar we nog naar de top van Mount Wellington reden om daar te genieten van het fantastische weidse uitzicht over een groot deel van het eiland.


Great Ocean Road

Na Tasmanië was het de beurt aan de Great Ocean Road. We trokken 4 dagen uit om met onze huurauto de spectaculaire kustweg heen en terug te rijden, we startten in Melbourne en eindigden in de Bay of Islands. Tijdens de eerste etappe reden we van Melbourne naar Apollo Bay. Dit was nog niet het meest indrukwekkende gedeelte van de Great Ocean Road, maar het geeft een mooie afwisseling van watervallen, uitkijkpunten en wildlife. Zo spotten we bij Kenneth River meerdere koala’s in bomen. 

De tweede dag van onze roadtrip over de Great Ocean Road brachten we door in het Great Otway National Park. Hier bewonderden we enorme sequoiabomen bij ‘’The Redwoods Otways’’, in hetzelfde natuurgebied bevinden zich ook de Hopetoun Falls en Triplet Falls. We verbleven de tweede nacht tijdens de Great Ocean Road op een camping waar we zes koala’s in bomen op de camping zagen! Letterlijk slapen onder de koala's dus.


Twaalf Apostelen

Op de derde dag van de Great Ocean Road kregen we het hoofdmenu van deze schitterende kustrit geserveerd: Gibson Steps, Twaalf Apostelen, Loch Ad Gorge, London Bridge en The Grotto. Niet alleen de iconische Twaalf Apostelen, maar juist de hoeveelheid en diversiteit van adembenemende kliffen en rotsformaties in zo’n klein kustgebied maken van de Great Ocean Road een overweldigende ervaring.


Kerst vieren in Melbourne en New Year's Eve in Sydney

We sloten het Australië en Oceanië deel van de wereldreis af in de grote steden van het zuidoosten van Australië om daar de feestdagen door te brengen. Kerst vierden we in Melbourne waar we 5 dagen verbleven. Wij hebben Melbourne leren kennen als een wereldstad met veel (Aziatische) nationaliteiten. Het is tevens dé sport- en cultuurstad van Australië

Hierna reisden we met de nachtelijke Greyhound bus naar Canberra, de aangeharkte gekozen hoofdstad van het land.

Kerst vieren in Melbourne
Kerst vieren in Melbourne

Na 2 dagen in het ietwat brave Canberra reisden we door naar Sydney om daar New Year's Eve te vieren. Hier ging een ultieme droom in vervulling, omdat we de spectaculaire vuurwerkshow bij de iconische haven van Sydney bijwoonden. De volledige wereldreis was zo gepland dat we de vuurwerkshow bij de Harbour Bridge en het Opera House konden bewonderen. 

New years eve Sydney
Vuurwerkshow Sydney


Australië: een toeristvriendelijk land

Wij hebben Australië leren kennen als een zeer toeristvriendelijk land. Tijdens de vele ondernomen dagtours merkten we dat de mensen hier een sterke binding hebben met de oude natuur waar de huidige (van oorsprong veelal Britse) inwoners tot nu toe slechts enkele eeuwen in leven. Toerisme vormt een belangrijke inkomstenbron van Australië en de Australiërs ontvangen de toeristen ook met open armen. Australiërs zijn enthousiast, open en vriendelijk naar reizigers waarbij de nodige dosis humor en zelfspot niet ontbreekt. Tessa had op Magnetic Island een grote schaafwond opgelopen waardoor ze de weken daarna met een gigantische witte pleister rondliep. Dit trok zoveel aandacht, dat we de tel kwijt zijn geraakt hoe vaak Tessa hierop is aangesproken door bezorgde bewoners. De wond vormde op die manier een perfecte ijsbreker voor spontane gesprekken. Ook in 2023 hadden we veel leuke praatjes op de camping met vooral oudere Australiërs die na hun pensioen eindelijk hun eigen gigantische land gingen ontdekken op een rustig tempo. 


Foto's Australië 

We kunnen er boeken over volschrijven, maar een (reis)foto zegt meer dan duizend worden. Bezoek je binnenkort oost- of zuidkust van Australië? Neem dan zeker een kijkje bij het overzicht van de foto-albums van alle Australische bestemmingen die we bezocht hebben. Doe inspiratie op en bewonder de prachtige natuur en toffe kuststeden die Australië rijk is. 

Sydney Opera House


Reizen met de auto, camper of Greyhound bus?

Australië is een enorm land en ongeacht het gebied waar je doorheen wilt reizen zijn de afstanden altijd groot, daarom is het belangrijk om goed na te denken over de reisvorm die je kiest. De auto, camper, Greyhound bus of zelfs de trein is een optie om dit bijzondere land te ontdekken. Wij hebben zowel met auto, camper als Greyhound bus gereisd en delen graag onze ervaringen.

Greyhound bus

Greyhound Bus

Australië staat bekend om haar uitstekende busverbindingen die veelal door (internationale jonge) backpackers gebruikt worden om te reizen. Wij hebben in 2019 langs de oostkust gereisd met de zogeheten Greyhound bus. Wij vonden het ideaal reizen met deze bus, omdat je zelf kunt bepalen wanneer je reist en waar je uitstapt. Per bestemming heb je meestal twee of drie vertrektijden op een dag dus je hebt veel flexibiliteit voor een busvakantie. Wij hadden voor $400 een ''30 Day Whimit Pass'' gekocht bij Kilroy waarmee we onbeperkt van Cairns naar Sydney konden reizen. Het enige wat we daarna hoefden te doen was het online reserveren van de stoelplaatsen in de desbetreffende bus die we wilden nemen.

 

Een ander voordeel van de bus is dat de onderlinge afstanden zo lang zijn dat je lekker kunt lezen of een serie/film kunt kijken tijdens het rijden. Dit is een fijne ontspanning tegenover de lange reisdagen waarbij je anders zelf geconcentreerd moet blijven rijden. Ook kun je efficiënt reizen als je -net als wij- soms een nachtbus neemt. Uiteraard slaap je niet goed, maar het scheelt je een reisdag die anders volledig verloren gaat aan in de bus zitten. In 2023 kozen we hier weer voor, toen reisden we eenmalig met de Greyhound bus van Melbourne naar Canberra, een nachtelijke busrit van ruim 8 uur lang. 

Met de camper reizen door Australië

In 2023 reisden we langs de zuidkust van Perth naar Adelaide. Op deze route en op de route Perth - Broome rijdt de Greyhound bus niet. Voor ons was dit niet erg, want wij waren sowieso al van plan om het camper avontuur aan te gaan. 

Wildkamperen in Australie

Australië is bij uitstek een camper land met overal goede campings en camping faciliteiten zoals een waterpunt om je watertank aan vullen of zogeheten dump stations om het afvalwater en/of wc afvoer te dumpen. Ook is Australië een tolerant land voor wildkamperen. Het is ontzettend uitgestrekt dus aan ruimte geen gebrek. Wij hadden alleen in Tasmanië een self-contained camper (een camper met eigen wc en douche) dus wij hebben alleen hier wildgekampeerd. Wij hebben op schitterende locaties gestaan waarbij we soms omringd waren door wildlife.

 

Het voordeel van reizen met de camper is dat je minder afhankelijk bent van het accommodatie aanbod, vooral handig in dunbevolkte gebieden waar je weinig keus hebt. Tevens kan kamperen een stuk goedkoper zijn, zeker als je gaat wildkamperen. Ook is een voordeel dat je lekker altijd in hetzelfde bed slaapt en niet steeds hoeft te wennen aan een nieuwe slaapplek. Met een koelkast in je camper kun je overal zelf je eten en drinken meenemen, waardoor je slechts één keer in drie dagen boodschappen hoeft te doen. Dit vonden wij erg fijn t.o.v. reizen met de auto.

Auto op het strand in Australie


Auto als vervoersmiddel

Wij hebben in Australië nauwelijks ervaring met de auto als vervoersmiddel. Alleen op Kangaroo Island hebben we drie dagen een auto gehuurd en voor de Great Ocean Road hebben we vier dagen een auto gehuurd. Dit was perfect, omdat je hier een relatief klein gebied wilt verkennen. Het voordeel van een auto is dat het veel zuiniger rijdt en je minder brandstofkosten maakt. Dit was voor ons een financiële tegenvaller toen we van Perth naar Adelaide reden en ruim 4.200 km aflegde. 

Treinreizen door Australië

Helaas hebben wij geen ervaring met treinreizen door Australië. We hadden wel tickets geboekt om van Canberra naar Sydney te reizen met de trein, maar door een storm was het spoor dusdanig beschadigd geraakt dat het treinverkeer werd stilgelegd en er met de bus vervangend vervoer werd geregeld. Overigens kun je wel degelijk sommige stukken goed met de trein reizen in Australië. Zo rijdt er de Transaustralische Express, ook bekend als de Indian Pacific. Dit is de iconische langeafstandstrein in Australië die sinds 1970 de steden Sydney aan de oostkust en Perth aan de westkust met elkaar verbindt. Deze route is beroemd omdat het de volledige breedte van het Australische continent doorkruist, over een afstand van 4.352 kilometer. De naam "Indian Pacific" verwijst naar de Indische Oceaan aan de westkust en de Stille Oceaan aan de oostkust. De trein vertrekt wekelijks. Een van de meest opvallende delen van de reis is het doorkruisen van de Nullarborvlakte, waar zich het langste rechte stuk spoor ter wereld bevindt, dat zich over 478 kilometer uitstrekt. Wij hebben in de Nullarbor woestijn een groot stuk langs dit treinspoor gereden. Het nadeel van treinreizen is dat je minder flexibel bent met met uitstappen door beperkte haltes. 


Wat kenmerkt Australië?

Sydney Harbour Bridge

Australië heeft bijna evenveel landoppervlakte als de Verenigde Staten, maar het heeft met 25 miljoen inwoners nog geen 8% van het aantal Amerikaanse inwoners. Hierdoor is er ruimte in overvloed waardoor je onderweg weinig noemenswaardige plaatsen tegenkomt. En de bewoonde plekken waar je dan doorheen rijdt, kennen (buiten de grote steden) alleen laagbouw. Zo anders dan grote delen van Europa. De grote steden ogen modern, omdat hier een lange historie ontbreekt. Dit zie je duidelijk terug in de architectuur en infrastructuur. Denk aan het moderne straatbeeld met wolkenkrabbers en de vierkante wegenopbouw. De Australische keuken bestaat niet echt, dit is een mengeling van Europees, Amerikaans en Aziatisch eten.

 

Wel kun je stellen dat Australië een sterke BBQ cultuur heeft. Overal op het strand, op campings of zelfs op willekeurige parkeerplaatsen langs de weg staan barbecue faciliteiten. Ook kenmerkend voor Australiërs is het platte Australische accent. De 'how are you doing mate?' vliegen om je oren. Het accent klinkt heel anders dan Brits of Amerikaans. Australiërs hanteren ook een eigen vocabulaire. Zo worden kleine kangoeroes die in de buidel van hun moeder zitten liefkozend 'little Joeys' genoemd. Australiërs hebben ook de neiging om woorden met een ''ie'' af te korten. Denk aan postie (postbezorger), sunnies (zonnebril) en surfies (surfers).


Australische natuur: diversiteit en unieke diersoorten

Door de afgelegen ligging zijn er in Australië bijzondere inheemse dieren ontstaan die alleen op dit eiland voorkomen, zoals: kangoeroes, emoes, wombats en koala's. Op Tasmanië vind je tevens de met uitsterven bedreigde Tasmaanse Duivel.

 

Australië is een paradijs voor vogelliefhebbers en staat bekend om zijn unieke en kleurrijke vogels. In Australië leven ongeveer 900 vogelsoorten, waarvan bijna de helft nergens anders ter wereld voorkomt. Enkele bijzondere soorten zijn:

  • Kookaburra: bekend om zijn karakteristieke “lachende” roep en vaak te vinden in bossen en parken.
  • Kasuaris: een grote, kleurrijke en deels bedreigde loopvogel met een helmachtige kam op zijn kop, die voornamelijk in de regenwouden van Noord-Queensland leeft. In Cairns hebben we een dagtocht gemaakt naar het Daintree Forest waar we deze zeldzame vogel hebben gezien in het wild.
  • Emoe: de op één na grootste vogel ter wereld, die door de droge binnenlanden van Australië zwerft.
  • Regenbooglorikeet: een felgekleurde papegaai die vaak in steden te vinden is, vooral in bloeiende bomen.
  • Grasparkiet: deze kleine, groene parkiet leeft in grote zwermen die door de droge binnenlanden van Australië zwerven op zoek naar water en graszaden.
  • Witte kaketoe: met zijn opvallende gele kuif en luidruchtige roep is de witte kaketoe een bekende verschijning, zowel in de Australische natuur als in stedelijke gebieden.
  • Galah: deze roze en grijze kaketoe, ook wel bekend als de rozekaketoe, is een speelse vogel die vaak in parken en open landschappen in grote groepen voorkomt. Wij hebben de Galah voornamelijk op Tasmanië gezien.
  • Zwarte zwaan: een elegante vogel die oorspronkelijk uit Australië komt en te vinden is in meren en wetlands, vooral in het zuiden. 

Al deze dieren konden prima samenleven met de Aboriginals die Australië al 60.000 jaar bewonen, maar sommige typische Australische dieren hebben het sinds de komst van Europeanen eind 18e eeuw moeilijk. De door Europeanen meegebrachte (huis)dieren brengen veel schade toe aan de inheemse flora en fauna. De laatste jaren vergroot klimaatverandering -in de vorm van bosbranden en warmer zeewater- ook de problemen voor bijvoorbeeld koala's en het zeeleven bij het Great Barrier Reef.

 

Desondanks valt er in Australië onwijs veel te genieten van de uiteenlopende natuur. In het noorden vind je oeroude regenwouden, in het oosten bevindt zich het Great Barrier Reef en toffe kuststeden met prachtige stranden, de indrukwekkende Great Ocean Road siert de zuidkust en de westkust staat bekend om haar vele nationale parken, woestijnen en (rustige) stranden. In het midden bevindt zich de intense outback waar je uren kunt rijden zonder mensen tegen te komen, totdat je bij de beroemde rode Uluru berg komt bij vlakbij Alice Springs. Deze diversiteit in het landschap maakt Australië een bijzonder land dat je vaker moet bezoeken als je veel van deze hoogtepunten wilt bewonderen. 


Bosbranden Australië

Als droog en warm land is het niet gek dat er in de zomer veel bosbranden zijn in Australië. Zeker in de groene oost- en zuidoostkust kunnen bosbranden voor grote problemen zorgen. Wij reisden in oktober 2019 langs de Australische oostkust wanneer het daar dus lente was en de zomer voor de deur stond. Onze laatste dag in Australië brachten we toen door in de Blue Mountains, het grote nationale park vlakbij Sydney. Hier merkten we voor het eerst de gevolgen van bosbranden in de omgeving die voor een rokerige waas zorgde rondom de Three Sisters (zie foto hieronder). Een paar weken later (toen wij inmiddels in Nieuw-Zeeland waren) kwamen de bosbranden van de Australische oostkust groot in het internationale nieuws. Deze waren immers in korte tijd enorm in omvang toegenomen met dramatische gevolgen voor de luchtkwaliteit, planten en dieren.  

 

Hoewel de bosbranden niet elk jaar zo groot en verwoestend zijn als in 2019, is door klimaatverandering de kans groot dat de aanwezigheid en omvang van bosbranden in de loop van de jaren zullen toenemen. Daarom is het een goed idee om hier rekening mee te houden bij het plannen van je reis naar Australische bestemmingen aan de oostkust of zuidkust. Als wij één of twee maanden later in Sydney waren geweest dan zouden we immers een hele andere stedentrip beleefd hebben zonder mooie uitzichten, met dramatische luchtkwaliteit en waanzinnige hoge temperaturen. Kortom, van november t/m maart kunnen bosbranden in Australië flink invloed hebben op je reisplannen. 

Three Sisters uitzichtpunt Blue Mountains

In 2023 hebben we tijdens een bezoek aan Kangaroo Island gelukkig ook kunnen zien dat de natuur zich snel en goed kan herstellen van vernietigende bosbranden. De verwoestende bosbranden van de zomer van 2019-2020 had letterlijk het halve eiland weggevaagd. De volledige westelijke helft van Kangaroo Island was in rook opgegaan en dat zagen we nog steeds duidelijk terug. Het is bijzonder om te zien hoe snel de vegetatie kan herstellen, want in bepaalde gebieden waren de planten en bomen alweer voor de helft in hoogte begroeid.

Natuur herstelt van bosbranden Kangaroo Island