Strijden op de Roys Peak voor een geweldig uitzicht over Lake Wanaka

17 november - 19 november 2019

Vlag Nieuw-Zeeland

Wanaka | Otago | Zuidereiland | Nieuw-Zeeland

Bed icoon

YHA Wanaka

Auto icoon

Toyota Corolla

We zijn inmiddels alweer over de helft van onze rondreis door Nieuw-Zeeland, maar er wachten nog een aantal fenomenale bestemmingen. Lake Wanaka is zo’n bestemming waar we hoge verwachtingen van hebben. Een helderblauw meer dat omringd is door gras en bergketens met sneeuwtoppen die worden afgedekt door witte stapelwolken. Dit levende schilderij is het best te bewonderen tijdens de Roys Peak hike. Maar liefst 8 kilometer lopen naar de het uitzichtpunt op 1.400 meter hoogte. Let’s do this! 


Tussenstop bij Blue Pools

Vanaf Franz Josef Glacier is het vier uur rijden naar Wanaka waarbij we een tussenstop maken bij de Blue Pools. Ondanks de stevige regen maken we hier een wandeling van een kwartier door de bossen die ons uiteindelijk bij de donkergroene Makarora Rivier brengt. Te zien vanaf een lange wiebelige hangbrug. Bezoekers zijn vol lof over dit natuurgebied maar het verliest duidelijk haar charme in dit decor vol regen en donkere lucht. We hebben het een kans gegeven, maar met natte kleding hebben we terug in de auto wel een beetje spijt van deze tussenstop. Wanaka Tree

Wanaka Tree

De autorit wordt na de Blue Pools super gaaf omdat we continu langs het Lake Wanaka rijden. Na een uur genieten vanuit de auto komen we aan bij Wanaka waar we inchecken bij YHA Wanaka, een heerlijk schoon en rustig kwaliteitshostel waar we twee nachten verblijven. De eerste avond in Wanaka wandelen we naar misschien wel de bekendste (Instagram) boom ter wereld. Met #ThatWanakatree heeft het zelfs een eigen populaire hashtag. De reden? Zoals je op de foto ziet staat de schuine boom opmerkelijk alleenstaand in het meer. Het lijkt op een masterclass Adobe Photoshop, maar het is de realiteit. We eten in de avond allebei van een andere foodtruck die verspreid gelegen zijn aan Brownston Street. Van crêpes tot burgers en burrito’s, je vindt het hier allemaal.


Roys Peak beklimmen

Bij Lake Wanaka kun je tal van wateractiviteiten doen, maar de bekendste to-do is toch wel de Roys Peak hike. Een steile beklimming van 8 kilometer naar de top en ongeveer 6,5 km naar het beroemde uitzichtpunt. In totaal staat er zes uur lopen voor als je naar de top en terug gaat en vijf uur voor het uitzichtpunt en terug. Als we om half 12 ‘s ochtends beginnen is de parkeerplaats al vol waardoor we een plekje op het gras moeten zoeken.

Roys Peak hike

De beklimming start direct erg steil terwijl we worden toegejuicht (of uitgelachen?) door tientallen schapen die we in hoog tempo passeren. Wij mogen niet klagen, want de Roys Peak is pas net een week weer open nadat het 6 weken dicht was vanwege het lammerseizoen. Wanneer we de eerste klap van deze hoogtemeters verwerken gaat het iets beter en komen we in een lekker ritme qua pauzes en ademhaling. Maar na ongeveer een uur lopen verandert plots het zonnige weer in donkere wolken en krijgen we te maken met een krachtige hagelbui die we door de sterke wind (ook met capuchons op) vol in ons gezicht krijgen. Iedereen is genoodzaakt te wachten tot de bui over is voordat we normaal verder kunnen. Gelukkig is deze hagelbui na ongeveer een kwartier voorbij waarna de blauwe lucht weer net zo snel terugkomt als die weg ging.

Top van de Roys Peak

Nieuwe uitdaging is nu het modderpad door de gesmolten hagelstenen. De grip is minder en daardoor moeten we voorzichtig zijn met de stappen die we zetten en kiezen we vaak voor de grasranden langs het pad. Dit komt de snelheid natuurlijk niet ten goede, maar veiligheid voorop. 

 

Na onafgebroken 4 kilometer klimmen groeit er geen gras meer en wordt de berg kaler en kouder. Daarom is het goed dat we in laagjes gekleed zijn zodat we onze kleding continu kunnen aanpassen aan de temperatuur en weersomstandigheden. De laatste kilometer moet ik Tessa letterlijk op sleeptouw nemen door haar hand vast te houden en korte stukjes per keer te wandelen voordat we steeds eventjes pauze nemen. Dit is niet gek, want het is gewoon een ontzettend zware hike omdat er bijna geen plekjes zijn waar je een paar meter achter elkaar recht loopt. Het is continu omhoog dus je moet alle rustpunten zelf pakken. Daarom zie je iedereen strijden en is er niemand die zonder pauzes de berg fluitend op gaat. Tessa doet het geweldig en we komen netjes na 2,5 uur aan bij het waanzinnig mooie uitzichtpunt op 1.400 meter hoogte. Volgens de stappenteller hebben we 290 verdiepingen omhoog gelopen! 

Bij dit zogeheten viewpunt heb je een meer dan 180 graden panoramisch uitzicht over Wanaka en zie je Lake Wanaka kronkelen achter de besneeuwde bergen. Het is misschien wel het mooiste beeld dat we in Nieuw-Zeeland krijgen tijdens deze reis.

Dak van de Roys Peak

We besluiten niet verder naar de top te lopen, want een grotere beloning dan waar we nu zijn kunnen we niet krijgen. Het wandelpad omhoog is continu breed en goed begaanbaar, maar wordt naar het fotopunt toe smaller met aan beide kanten diepe ravijnen.

 

Je kunt hier nog steeds prima lopen, maar terwijl we in de wachtrij staan voor de foto speelt mijn hoogtevrees sterk op waardoor ik er zichtbaar niet van kan genieten. Een Nederlandse emigrant die sinds een jaar als huisarts in Nieuw-Zeeland werkt helpt me met moeite op weg, maar leuk ga ik het niet vinden. Ach ja, been there, done that. 

Goed om te weten is dat er bovenop nog een wc is indien je nodig moet. Verder krijgen we bij het uitzichtpunt nog bezoek van een bijzondere vogel die we nog niet eerder hebben gezien. Na genoeg foto’s te hebben gemaakt, dalen we na drie kwartier weer af. Uiteraard vergt deze tocht minder inspanning, maar zoals iedereen weet is het continu afremmen niet fijn voor je knieën. Daarom zien we sommige mensen half joggend naar beneden gaan. Wij lopen gewoon rustig naar beneden in 1,5 uur waardoor we precies volgens planning in vijf uur weer beneden bij de auto zijn. Wat een inspanning, maar wat een ervaring! 


Conclusie Lake Wanaka

De spierpijn zal ons dagenlang herinneren aan deze intense beklimming, maar de foto’s en het uitzicht boven vergeten we nooit meer. Uiteraard moet je een bepaalde basisconditie hebben, maar ook voor de ongeoefende bergwandelaar is het te doen. Belangrijker is dat je over genoeg wil en doorzettingsvermogen beschikt. De Roys Peak is een topactiviteit die je gewoonweg niet mag missen in Nieuw-Zeeland. Verder is de schoonheid van Lake Wanaka moeilijk in woorden of zelfs foto’s te vatten, je moet het zelf zien. Deze plek verdient ook een unieke highlight zoals de Wanaka Tree. 

5 sterren

✅ Tal van wateractiviteiten mogelijk.

✅ Met de Wanaka Tree breng je een bezoekje aan misschien wel de meest gefotografeerde boom ter wereld.

✅ Roys Peak is een uitdagende hike die je eenmaal boven meer dan beloont met een fantastisch uitzicht. 

 

 ❌⁠⁠⁠⁠ Het waait hier hard. De koude bergwind waait over het meer naar het plaatsje Wanaka toe waardoor je goed aangekleed moet zijn. Daarom kan het wat koud zijn voor wateractiviteiten. 

 

TIP 1: kleed je tijdens de Roys Peak hike in laagjes zodat je altijd kunt inspelen op temperatuurwisselingen.

 

TIP 2: op zoek naar een lekkere hap zonder daarvoor naar een restaurant te moeten? Eet dan bij één van de foodtrucks in het plaatsje. Genoeg keus!

 

TIP 3: check goed van tevoren of de Roys Peak hike toegankelijk is. Tussen 1 oktober en halverwege november is deze wandeling namelijk gesloten vanwege het lammerseizoen.


Foto's Lake Wanaka

Gelukkig hebben we de foto's nog!

 

Bekijk hier ons foto-album van Lake Wanaka. Gebruik van foto's is toegestaan mits netjes aan bronvermelding wordt gedaan. Interesse in de foto's zonder merknaam? Neem alsjeblieft contact met ons op. 


Banner videobellen