Lake Taupo: groot kratermeer vlakbij de Huka Falls

Huka Falls waterval

7 november - 8 november 2019

Nieuw-Zeeland vlag

Taupo | Waikato | Noordereiland | Nieuw-Zeeland

Bed icoon

Lakefront Lodge Taupo

Auto icoon

Toyota Corolla

Als tussenstop tussen Rotorua en Turangi verblijven we één nacht in Taupo. Dit plaatsje aan de noordoostzijde van Lake Taupo bevat 30.000 inwoners en is populair vanwege de geothermische attracties en de nabijheid van het Tongariro National Park. Naast het genieten van het uitzicht over het grootste meer van Nieuw-Zeeland, komen wij hier ook voor de Huka Falls en Craters by the Moon. 


Taupo Sign

Van Rotorua naar Taupo is het slechts drie kwartier rijden. We verblijven één nacht in het motel Lakefront Lodge Taupo wat gelegen is aan een kilometerslange straat aan het meer vol met motels. Op deze boulevard bevindt zich ook het Taupo sign met op de achtergrond het meer en in de verte de toppen van Tongariro National Park liggen. Uiteraard maken we bij aankomst gebruik van deze fotolocatie.  


Ontstaan Lake Taupo

Het Taupomeer is gevormd door één van de grootste vulkanische explosies ooit. De eerste was zo’n 26.500 jaar geleden, waarna door de klap het hele Noordereiland onder een 100 meter dikke laag as kwam te liggen en alle vegetatie verdween. De tweede was zo’n 1.800 jaar geleden, waarbij het as tot 55 kilometer in de atmosfeer werd geworpen. Er waren berichten dat de knal zelfs in China was gehoord. Ook uit Italië kwamen berichten van donkere wolken en spectaculaire zonsondergangen. Lake Taupo is een ondergelopen krater wat het heldere water en rotsachtige inhammen verklaard. Lake Taupo is nu het grootste meer van Nieuw-Zeeland en is zelfs even groot als heel Singapore!

Lake Taupo panorama

Huka Falls

Huka Falls Jet Ski

Op slechts 10 minuten rijden van Taupo liggen de Huka Falls, een krachtige waterval die 280.000 liter per seconde afvoert. De waterval is niet steil, maar omdat de watermassa van 100 meter naar 20 meter breed gaat, is de stroming enorm sterk. Zo krachtig zelfs dat paling die normaal tegen de stroming van de waterval in omhoog springen, dit hier niet kunnen. Door de enorme kracht van het water besloot de overheid er een energiecentrale te plaatsen. De Huka Falls zorgen voor 5% van de totale elektriciteit in Nieuw-Zeeland. Wij parkeren onze auto bij de bijbehorende parkeerplaats waarvandaan het nog een klein kwartier lopen is naar het eerste uitzichtpunt waarna we via de brug over de waterval heen lopen.

 

Aan de overkant heb je immers beter uitzicht over het kolkende water. Op het moment dat wij er zijn, scheurt er een jetboot met toeristen langs de waterval. Dit ziet er cool uit, maar van boven heb je minstens net zo’n goed beeld op de indrukwekkende natuurkrachten van de Huka Falls. Een bezoek aan de Huka Falls is gratis. Craters of the Moon bezoeken

Na de Huka Falls is het een paar minuten rijden naar Craters of the Moon. Dit is een groot vulkanisch gebied vol met geisers en kraters die je voor 8 NZ dollar per persoon kunt bezoeken. Een wandelparcours brengt je in één uur door het hele gebied. Op het einde loop je naar boven waar je een gaaf uitzicht hebt over het volledige gebied. De naam ‘Craters of the Moon’ is toepasselijk, want in de weide omgeving zie je niks anders dan rokende geisers uit kleurrijke kraters. Conclusie Taupo & Huka Falls

De gratis Huka Falls moet je zeker bezoeken wanneer je langs Taupo rijdt. Het is gaaf om deze waterval van dichtbij te bekijken en heb je inclusief lopen hiernaartoe binnen een half uur wel gezien. De Craters of the Moon is weliswaar iets anders dan eerdere geometrische parken uit de Rotorua omgeving, maar is ook wel de minst bijzondere van het stel en zou je dus ook kunnen overslaan. Lake Taupo is een prachtig meer en daarom vinden we het eigenlijk nog leuker om er omheen te rijden dan zelf in het plaatsje Taupo te verblijven. 

3 sterren

✅ Met de Huka Falls en Craters of the Moon bezit Taupo toffe natuurattracties in de buurt.

✅ Lake Taupo is een historisch kratermeer met mooi uitzicht over de Tongariro toppen.

 

⁠⁠⁠⁠ Het plaatsje Taupo is niet veel bijzonders waar je vooral wateractiviteiten kunt ondernemen die wij graag ergens anders doen.

Craters of the Moon

Foto's Taupo & Huka Falls

Gelukkig hebben we de foto's nog! 

 

Bekijk hier ons fotoalbum van de Taupo & de Huka Falls. Gebruik van foto's is toegestaan mits er netjes aan bronvermelding wordt gedaan. Interesse in de foto's zonder merknaam? Neem contact met ons op. 


Videobellen banner