Avontuurlijke huwelijksreis Hawaii: 3 weken eiland hoppen

Waimea Canyon

Kun je twee keer op huwelijksreis gaan? Wat ons betreft wel. Door corona hebben we immers de bruiloft en de nodige reisplannen moeten uitstellen dus we gaan -als de reisfanaten die we zijn- helemaal los met onze huwelijksreis. Na een korte en luxe relaxt honeymoon naar het Mexicaanse schiereiland Yucatán, gaan we drie maanden later op een lange avontuurlijke huwelijksreis naar Hawaii. Zo komt er een ultieme droomreis uit wanneer we in 3 weken eilandhoppen maar liefst 4 adembenemende Hawaïaanse eilanden bezoeken. 

Amerikaanse vlag

O'ahu | 17 oktober - 20 oktober 2022

Amerikaanse vlag

Kauai | 20 oktober - 25 oktober 2022

Amerikaanse vlag

Big Island | 25 oktober - 30 oktober 2022

Amerikaanse vlag

Maui | 30 oktober - 4 november 2022

Hawaii roept bij velen direct een gevoel op. De gekleurde kettingen, actieve vulkanen, poke bowls, de Aloha groet, de hula dans en mooie surfstranden zijn onderdeel van de bekende Hawaïaanse cultuur. Toch gaan er relatief weinig Nederlanders op vakantie naar Hawaii. Niet gek, want het is een dure bestemming en de afstand is enorm.

Kauai Shores Hotel

Kaart van Hawaii

Op hemelsbreed 12.000 km afstand vormt Hawaii één van de verste bestemmingen vanuit Nederland, het tijdverschil bedraagt dan ook 12 uur. Dit maakt het extra bijzonder dat wij hier naartoe kunnen. Daarom willen we er ook alles uithalen en zoveel mogelijk zien. Dus we kiezen voor een rondreis waarbij we de vier gaafste eilanden van Hawaii bezoeken: O'ahu, Kauai, Big Island en Maui.

 

Veel Amerikanen bezoeken Hawaii om hun zonvakantie door te brengen zoals veel Nederlanders hiervoor op vakantie gaan naar de Antillen. Natuurlijk is Hawaii een prachtige zonbestemming met mooie stranden, maar wij hebben ontdekt dat het nog veel meer te bieden heeft.


Na Pali kust Kauai

Intensieve rondreis in cijfers

Na 4 eilanden, 6 accommodaties (incl. tussenstop San Francisco), 8 vluchten (waarvan 3 tussen Hawaïaanse eilanden), 10 hikes, 11 watervallen, 4x snorkelen + snuba gedoken door Tessa, 2 beklommen vulkanen, 2 boottochten, 9 stranden, 1x surfen, 8 ziplines, 3 bezochte musea (incl. Pearl Harbour), 1 blowhole gezien, 2 gemaakte penny coins, 9 nationale parken en de steilste autoweg van de USA gereden te hebben, komt er een eind aan deze onvergetelijke reis. We hebben 152 km te voet afgelegd tijdens de vakantie waarvan het merendeel tijdens de hikes. De eilanden van Hawaii bieden zoveel variatie. Het is moeilijk te bevatten hoe veel er te doen en te bewonderen is. 


Hawaii als eilandengroep

Als we aan anderen vertellen over Hawaii dan merken wij dat veel mensen niet weten dat Hawaii een eilandengroep is. Nu is het zo dat het grootste eiland van Hawaii ook Hawaii heet, dus de verwarring is wel te begrijpen. Maar de verzamelnaam van de eilandengroep heet ook Hawaii, evenals de officiële Amerikaanse staat Hawaii die zich in 1959 als laatste staat tot de Verenigde Staten heeft gevoegd. 

O'ahu

O'ahu

Kauai

Kauai

Big Island

Big Island Hawaii

Maui

Maui


Kenmerken populairste eilanden van Hawaii

Wij bezochten met O’ahu, Kauai, Big Island en Maui de vier grootste en bekendste eilanden van Hawaii. Hoewel alle Hawaïaanse eilanden van vulkanische oorsprong zijn, is de diversiteit groot. De eilanden zijn zo verschillend. Hieronder noemen we per eiland de belangrijkste kenmerken. 

O'ahu

The Gathering Place

O'ahu vakantie

Kenmerken O'ahu:

 • Druk eiland met bijna 1 miljoen inwoners. O'ahu is daarmee met afstand het dichtstbevolkte eiland. Ongeveer 75% van alle Hawaïanen wonen op O’ahu. 
 • Sinds 1850 is Honolulu de officiële hoofdstad van Hawaii. Het is de enige metropol op Hawaii, zo wonen er 350.000 mensen. Als hotspot is het leven hier ook zeer prijzig. 
 • O’ahu heeft over het algemeen mooi zonnig weer. Ideaal voor zonvakanties. Vooral de zuidoostelijke regio is zeer zonnig.  
 • Toeristische badplaats Waikiki met boulevard waar veel hotelflats en dure winkels aan gelegen zijn.
 • Goede surfstranden, vooral North Shore in beroemd om de enorme golven waar pro’s hun skills tonen.
 • Bevat inactieve vulkanen waar je goed over kunt hiken: Diamond Head en Koko Crater Trail.
 • Herbergt de wereldberoemde Amerikaanse Marinebasis Pearl Harbour die op 7 december 1941 is aangevallen door Japan waardoor USA betrokken raakte bij de WOII. Deze verrassingsaanval veranderde het verloop van de Tweede Wereldoorlog drastisch. Daarmee was het ook een belangrijk moment in de wereldgeschiedenis. Bij Pearl Harbour Historic Sites kun je aan de hand van diverse exposities, musea en monumenten ontzettend veel hierover leren. 
 • Obama is op dit eiland opgegroeid. Dit leerden we al vlak voor de reis toen we de Netflix natuurserie ''Our National Parks'' keken die Obama inspreekt en presenteert. De serie opent met Obama bij het strand Hanauma Bay waar hij vertelt dat hij hier veel kwam in zijn jeugd.  
O'ahu reis
5 sterren

Kauai

The Garden Island

Kauai vakantie

Kenmerken Kauai:

 • Zeer groen en bergachtig. Bezit zelfs de prachtige Waimea Canyon. Het percentage terreinwagens dat je ziet rijden is nergens ook zo hoog als op Kauai. 
 • Meest in het oog springende gedeelte van Kauai is de Ruige Na Pali kust. Hier vliegen ook continu helikopters overheen en langs voor tours. Wij hebben deze door hoge ingesleten kliffen bewonderd tijdens hikes en een boottocht. 
 • Groot deel van het eiland kun je niet bereiken, zo kun je bepaalde waterval alleen met helikopter bereiken en stranden met helikopter of boot. Je kunt ook niet helemaal rond het eiland rijden. 
 • Kauai kent een extreem nat en enorm wisselvallig weer. Nergens zagen we het weer zo snel omslaan als op dit eiland. De dode vulkaan in het midden van Kauai (naam: Wai-‘ale-‘ale) kent het hoogste aantal natte dagen per jaar op aarde (350 dagen!).
 • Dunbevolkt en geografisch gezien relatief afgelegen als meest noordelijke eiland van Hawaii.  Sfeer is er bijzonder relaxt. Ideaal eiland voor de natuurliefhebbers.
 • Oudste eiland van de archipel. De eilanden zijn ontstaan en ontstaan nog steeds) in zuidelijkwestelijke richting; Kauai is 3.8-5.6 miljoen jaar geleden ontstaan. 
 • Filmlocatie: er zijn meer dan 60 films opgenomen hier waaronder de Jurassic Park & Jurassic World, Indiana Jones en Pirates of The Caribean 4. De keuze voor Kauai snap ik wel, de natuur en het landschap is hier echt uniek. Zeer indrukwekkend!
 • Overal veel loslopende wilde kippen en hanen en nenes. Kippen zijn in de geschiedenis meegebracht door Zuid-Amerikaanse handelaren.
Kauai reis
5 sterren


Hawaii

The Big Volcanic Island

Hawaii vakantie

Kenmerken Big Island:

 • Uitgestrekt droog landschap met weidse uitzichten waar de wind vrij spel heeft. Is in sommige gebieden ook veel kaler dan op de andere eilanden.
 • Big Island is het enige eiland met actieve vulkanen; Mauna Kea, Mauna Loa en Kilauea. De twee laatstgenoemde bevinden zich allebei in het Volcanoes Nationial Park en behoren tot de meest actieve vulkanen ter wereld. Zo is Mauna Loa momenteel gesloten omdat er geologische activiteit wordt gemeten. De Kilauea is de laatste decennia al vaak groots uitgebarsten. In 2018 was er nog een ingrijpende uitbarsting die verantwoordelijk is voor de vorm van de huidige krater. Wij bezochten deze krater vroeg in ochtend en konden lava zien! Door de continue erupties van de vulkaan groeit het eiland nog steeds.
 • Mauna Kea steekt 4.207 meter boven zeeniveau uit, maar de voet van Mauna Kea ligt op de bodem van de oceaan die rond Hawaii enorm diep is. Als je vanaf de voet van de berg meet, is deze berg maar liefst 9.330 meter hoog. Daarmee is het de ‘hoogste’ berg ter wereld vanaf de zeebodem gerekend. 
 • Big Island is het zuidelijkste en daarom jongste eiland van de archipel dat 700.000 jaar geleden ontstond.
 • Meest dunbevolkt eiland van Hawaii. Wonen slechts 185.00 mensen, maar iets meer dan op Maui terwijl het 6x groter is. Hierdoor rij je soms hele stukken op de highway zonder dat je andere mensen tegenkomt.
 • Goede plek om de sterrenhemel te zien omdat het zo afgelegen en dunbevolkt is. Er is nauwelijks lichtvervuiling. Daarom staan de grootste telescopen ter wereld ook op de twee hoge vulkanen van Big Island. Deze telescopen doen regelmatig grote ontdekkingen. 
 • Is het enige eiland dat je met de auto van west naar oost recht door het midden kunt rijden. Wij deden dit van Kona naar Hilo. Op alle andere eilanden wordt dit verhinderd door het onherbergzame landschap. 
 • Wellicht komt het door de zuidelijke ligging, maar op Big Island voelde de zon beduidend sterker aan dan op de andere eilanden zonder dat dit aan hogere temperaturen lag. Goed insmeren!
Big Island vakantie
5 sterren

Maui

The Valley Island

Maui - Valley Island

Kenmerken Maui:

 • Vanwege de geografische ligging wordt Maui ook wel ‘The Valley Island’ genoemd. De oude vulkanen in het noordwesten en zuidoosten creëren een vallei.
 • Door het bijzondere landschap en vorm van het eiland zijn er slechts een paar hoofdwegen die het eiland verbinden, op sommige plekken met een enorme omweg omdat de weg om langs onherbergzaam gebied moet. Wij verbleven in het zuidwesten en als moesten 2,5 uur rijden naar het zuidoosten, wat hemelsbreed niet ver weg ligt.  
 • Maui bezit van alles wat en is daarom een ideale samenvatting van heel Hawaii. Je vindt er mooi zeeleven, watervallen, een vulkaan, vallei, jungle en mooie stranden.  
 • De wateren rondom Maui is de beste plek om walvissen te spotten. Dit komt door de centrale ligging van Maui in de eilandengroep. Hierdoor is het rustig zeewater rustig en aangenaam voor de migrerende walvissen. De beste maanden om ze te spotten zijn januari, februari en maart. Dan migreren walvissen van Alaska (waar ze eten) naar Hawaii voor de voortplanting. 
 • Op 5 km van de zuidwestelijke kust van Maui bevindt zich de Molokini zeekrater. Dit is een klein maanvormig eiland waar je goed kunt snorkelen vanwege de 250 soorten tropische vissen die afkomen op het koraalrif rondom de krater. Wij hebben hier gesnorkeld en Tessa snuba gedoken.
 • De Road to Hana is een begrip. Dit is lange kronkelweg met 600 haarspeldbochten aan de prachtige groene oostkust van het eiland. 
 • Op Maui vind je de Haleakala vulkaan. Vanaf de krater, op zo'n 3.000 meter hoogte, schijn je een fantastisch uitzicht op het 'maanlandschap' te hebben met veel kleurverschil. Toen wij er op onze laatste dag waren was de top helaas volledig in de wolken waardoor we niks konden zien… 
 • Bij Ho'okipa Beach Park spoelen honu’s (Hawaïaanse zeeschildpadden) aan. Wij hebben wel 15 schildpadden op het strand gezien. Ook zagen we meerdere schildpadden aanspoelen en weer terug de zee in zwemmen. Heel bijzonder om te zien.
Maui vakantie
5 sterren


Pakketreis via Pacific Island Travel

Pacific Island Travel logo

Voor deze reis gingen wij voor het eerst buiten TUI in zee met een andere reisaanbieder van georganiseerde pakketreizen. Hierbij viel ons oog al snel op Pacific Island Travel die niet alleen al jarenlang ervaring heeft met het aanbieden van Hawaii reizen, maar ook nog eens de partij is met het grootste aanbod aan verschillende rondreizen. Wij kozen in de categorie ‘’eilandhoppen’’ voor de Hawaii Leilani Reis waarbij we in 21 dagen de vier grootste eilanden van Hawaii aan doen.

 

Deze reis kunnen we iedereen aanbevelen die zoveel mogelijk van de prachtige Hawaïaanse natuur willen ondekken. We bezoeken achtereenvolgens O’ahu, Kaui, Big Island en Maui. Alleen op O’ahu verbleven we 2 volle dagen, op alle andere anderen eilanden hadden we 4 volle dagen de tijd om het eiland te verkennen. Op laatst genoemde drie eilanden hadden we ook een goede huurauto tot onze beschikking. Met een kort verblijf op O’ahu red je het ook zonder auto, hier biedt het uitgebreide busnetwerk uitkomst.

Hoewel in de beschrijving van deze pakketreis staat je in basic accommodaties verblijft, was het merendeel van de hotels uitstekend. Zeker voor mensen die de vakantie zo actief willen insteken zoals wij is dit segment prima. Zo was het na een intense dag op pad vaak onder de sterrenhemel chillen aan het zwembad en bijkomen in de hot tub. Wat heb je nog meer nodig? 

 

Extra pluspunt is dat je de reis kunt laten aanpassen naar eigen wens. Zo hebben wij ervoor gekozen om op Big Island bij twee accommodaties te verblijven, namelijk 3 dagen aan de zonnige westkust en 2 dagen aan de oostkust vanwege de kortere rij-afstand naar het Hawaii Volcanoes National Park. Ook is Pacific Island Travel zeer flexibel en behulpzaam bij het afstemmen van de reisdagen en vluchten. 


Geschiedenis Hawaii

Tijdens onze reizen willen we ook altijd wat leren van de geschiedenis van het land, want als je de achtergronden kent van een gebied dan begrijp je veel meer van de gewoonten van de plek waar je te gast bent. 

De Polynesische ontdekkingen

De Polynesische ontdekkingen

Wist je dat Hawaii één van de laatste plekken op aarde is die door de mens ontdekt en bewoond is geraakt? In de achtste eeuw ontdekten de Polynesiërs de eilandengroep in de Stille Oceaan. Dit volk woonde op eilanden als Samoa en Tonga en zij voeren de zee over om te handelen met andere volkeren. Zo stuitten zij op wat wij tegenwoordig Hawai noemen. En met deze ontdekking was de eerste nederzetting snel een feit. Polynesiërs zijn een volk die al duizenden jaren geleden vanuit Azië en later vanuit de Zuid Pacifische eilanden de Grote Oceaan hebben ontdekt. Men reisden met kano’s en navigeerden aan de hand van de stand van de zon, de sterren, de wind en trekvogels. Op deze manier kon in de periode van de 13e eeuw v.Chr. tot aan de 12e eeuw de hele Polynesische driehoek tussen Nieuw-Zeeland, Paaseiland en Hawaï bevolkt worden.

Westerse ontdekking door James Cook

De Hawaïaanse eilandengroep werd een eenheid door twee gebeurtenissen die bijna gelijktijdig plaatsvonden: de ontdekking van James Cook en het uitkomen van een oude volkslegende. Volgens de overlevering zou er een koning komen die de Hawaïaanse eilanden met elkaar kon verenigen. Een grote ster aan de hemel zou zijn komst aankondigen. En in het jaar 1758 was het zover: de komeet van Halley verscheen aan de hemel. In datzelfde jaar werd Kamehameha geboren die meteen door de bevolking werd beschouwd als de heerser van de toekomst.

Vlag van Hawaii

Eenheid van Hawaii: koninkrijk Hawaii

Ten tijde van de geboorte van Kamehameha was het in de Westerse wereld nog niet bekend dat Hawai bestond. Het was de Britse ontdekkingsreiziger James Cook die in 1778 als eerste melding maakte van het bestaan van deze eilandengroep. Hoewel de Britse ontdekkingsreiziger eerst nog hartelijk werd ontvangen, laaide er al snel een conflict op tussen de bemanning en de inheemse bevolking. James Cook en zijn gevolg zagen de dood aan de westkust van Big Island, hier is ook een monument van. Kamehameha zag echter zijn kans schoon. Hij droomde al lange tijd van een heerschappij over de eilanden.

 

Met de Westerse wapens die hij wist te bemachtigen, kon hij zijn tegenstanders uitschakelen. In 1810 was het koninkrijk van Kamehameha I en de eenheid van Hawai, een feit. Zo werd van 1795 tot januari 1893 Hawaï een koninkrijk. 

Suikerplantages trekken veel arbeidsmigranten aan

Malasadas

Hawaï werd begin 20e eeuw steeds meer een exportland van suiker. Vooral de Verenigde Staten was een grote afnemer van het product. De handel in suiker bracht veel buitenlanders naar het eiland waardoor Hawaii steeds meer een smeltkroes werd van culturen. Dat zie je nu ook goed terug aan het uiterlijk van de hawaiianen, het is een kruising van allerlei afkomsten. Zo is de bekendste Hawaïaanse snack genaamd malasada’s een lekkernij dat door de Portugezen arbeidsmigranten werd geïntroduceerd toen zij eind 19e eeuw in grote getalen kwamen werken op de suikerplantages. Malasadas hebben de vorm van een donut, maar smaken meer naar een oliebol. Ze horen luchtig en zoet te zijn en kunnen ook nog met een vulling verkregen worden.

 

Wij hebben wisselende ervaringen met malasadas. Op Kauai hebben we meerdere keren gegeten bij een bakkerij, dat was heerlijk. Later bestelden we malasadas bij een foodtruck op Maui, maar dat was sterk gefrituurd en viel minder in de smaak. 

Museum Hawaii
Geschiedenis Hawaii

Sinds begin van de 20e eeuw is Hawaii al sterk verbonden met de USA en sinds 1959 behoort Hawaii als aparte staat dus officieel tot de Verenigde Staten. Op de vertrekdag naar huis hadden we overdag nog tijd om het plaatsje Lahaina te bezoeken. Hier leerden in het Lahaina Courthouse Museum veel over de geschiedenis van Hawaii. Eerder hadden we op O’ahu in het Bishop Museum al veel geleerd over de geschiedenis, natuur en cultuur van Hawaii.


Foto's Hawaii

Foto's Hawaii