Innsbruck: hoofdstad van Tirol schittert tussen de bergen

Stedentrip Innsbruck

2 augustus - 4 augustus 2021

Vlag van Oostenrijk

Innsbruck | Tirol | Oostenrijk

Bed icoon

Hotel Central Innsbruck

Auto icoon

Renault Scénic

Na een eerste sportieve dag in de Oostenrijkse Alpen reizen we door naar Innsbruck. De hoofdstad van Tirol ligt tussen de bergen en is zodoende een plaats waar natuur en cultuur samenkomen. Met haar rijke middeleeuwse geschiedenis zijn onze verwachtingen hoog, we zijn benieuwd of Innsbruck deze waar kan maken. De hike schoenen maken plaats voor stadsschoenen, we zijn er klaar voor. 


Hard Rock Cafe Innsbruck

Aankomst Innsbruck

We moeten eerlijk zijn, we starten niet lekker in Innsbruck. Dat heeft alles te maken met de parkeerproblematiek in het drukke centrum. We boeken bewust een hotel met eigen parkeergelegenheid, maar als we aankomen horen we dat er geen plek meer is (vanwege hoogseizoen vol...). Een vervelende verrassing waar we later in Zürich op vergelijkbare wijze kennis mee zullen maken. We leren onze lessen, voortaan altijd van tevoren checken of de mooie beloftes op booking.com van hotels in de binnensteden over hun parkeermogelijkheden ook echt nagekomen kunnen worden.

 

We sluiten de reisdag desondanks goed af door te dineren bij het Hardrock Café, die zoals het hoort een prominente locatie in de binnenstad bezit aan de Maria-Theresien-Strasse. Het is pas de eerste keer dat we bij een Hard Rock Café eten, deze primeur gaat naar Innsbruck!


Historische Altstad van Innsbruck

Het voordeel van onze centrale ligging is dat we onze enige volledige dag in Innsbruck maximaal kunnen benutten. We ontbijten bij de Breakfast Club, dat gelegen is tussen de Maria-Theresien-Strasse en de Triumphporte.

Triumphpforte

Triumphpforte

Laatstgenoemde is een opvallende verschijning aan het eind van de grootste winkelstraat van Innsbruck: de Maria Theresien Straat. De boog werd in 1765 gebouwd omdat het feest was in de stad. De aartshertog Leopold -de zoon van de populaire keizerin Maria Theresia- ging trouwen en omdat de stadspoort van het historisch centrum te smal was voor de optocht werd deze afgebroken, de stenen werden gebruikt voor de bouw van de Triumphpforte. Een paar dagen na de bruiloft overleed de vader van Leopold, waardoor de ene zijde van de poort beelden van de bruiloft toont en de andere zijde beeltenissen van rouw laat zien. Een boog met letterlijk twee gezichten dus.

 

De Triumphpforte is de zuidelijke toegangspoort tot de stad en staat vanwege haar mooi gekleurde marmeren bouwstijl symbool voor de gehele Altstad. Indrukwekkend, precies zoals een mooie triomfboog hoort te zijn. Vandaag de dag vormt het een druk verkeerspunt, dus we slaan snel toe om een foto te maken als de weg vrij is.

Maria-Theresien-Strasse

Maria-Theresien-Strasse

De Maria-Theresien-Strasse is een drukke winkelstraat die begint bij de Triumphpforte en eindigt als een soort plein dat als het centrale punt van de binnenstad kan worden beschouwd. Hier vind je talrijke straatcafés, het overdekte winkelcentrum Kaufhaus Tyrol, mooi gekleurde gevels, de Annazuil (Maria beeld) en de raadhuispassage. Dit gedeelte is autovrije dus je hebt alle vrijheid om uitgebreid om je heen te kijken. De prachtige bergen op de achtergrond maken het uitzicht helemaal af. Ons hotel bevindt zich op 2 minuten lopen van dit centrale plein, dus het is geen straf om hier veel langs te lopen. 

Stadtturm Innsbruck

Stadtturm

Op een steenworp afstand bevindt zich dé stadstoren van Innsbruck. De toren werd tussen 1442 en 1450 gebouwd. De Stadtturm symboliseert het centrum van de middeleeuwse stad. De torenwachter had vroeger de taak om ieder uur te slaan en moest de bevolking waarschuwen in tijden van brand en andere gevaren. De 51 meter hoge gotische stadstoren kun je tegen betaling bezoeken en beklimmen, een activiteit die wij overigens niet doen. 

Gouden Dak Innsbruck

Golden Roof

Vanaf het Maria-Theresien-Strasse lopen we zo door naar het Huis met het Gouden Dak, dit is de bekendste en meest gefotografeerde toeristische attractie van Innsbrunck. Het staat middenin het historische centrum en is eenvoudig vanaf het plein voor het gebouw te bekijken. De highlight heeft zijn naam aan 2.657 gouden dakspanen te danken. Sinds meer dan 500 jaar torent het bouwwerk tussen de rijk versierde Middeleeuwse huizen en galerijen. De opdrachtgever van het bouwwerk, de Habsburgse keizer Maximiliaan dacht groot en hij steelt er eeuwen later nog steeds de show mee. 

Dom van Innsbruck

Dom van Innsbruck

Gelegen aan een klein maar mooi pleintje vind je de Dom van Innsbruck. De geschiedenis van deze kerklocatie dateert al uit 1180 toen men startte met de bouw van de eerste kerk die in 1689 door een zware aardbeving zodanig beschadigd raakte dat er in de 18e eeuw een nieuwe barokke kerk is opgeleverd die we vandaag de dag kunnen bewonderen.

 

De kerk oogt van de buitenkant bescheiden, maar het interieur is fascinerend. Wat direct opvalt is het roze/witte kleureffect waardoor het geen standaard interieur is van een traditionele kathedraal.

 

De glimmende roze marmeren stenen geven een soort rosé goud achtige uitstraling die mooi samenvalt met de hagelwitte elementen. Een kerk in zogeheten pastelstijl, we houden er wel van. Ook het schilderwerk op de plafonds is prachtig. Opvallend is verder dat de ramen van de kathedraal gewoon doorzichtig glas bevatten zonder enige kleur, decoratie of patroon. In deze toch wel kleine kerk past het wel. Alle gemaakte keuzes in het design lijken zo goed uit te pakken, wij zijn enthousiast! 

Hofburg Innsbruck

Hofburg

De Hofburg is net als de Hofburg in Wenen een voormalig paleis van de Habsburgers, de bouw startte in 1460 en werd begin 16e eeuw in gebruik genomen tot het einde van de dynastie in 1918. Dit voormalige keizerlijke paleis is een typisch staaltje Habsburgse praal die je in zoveel grote Oostenrijkse steden terug ziet. Sierlijk, imponerend en het straalt autoriteit uit. Het gebouw is geopend van 9:00 tot 17:00 uur, entree is € 9,50 per persoon. Enigszins verstopt zit de Hofkerk vast aan de Hofburg, net als de Dom van Innsbruck een kerk met een goede reputatie. Maar liefst 28 levensgrote zwarte standbeelden houden een wake en zouden het grafmonument van keizer Maximiliaan I moeten beschermen.

 

Echter is zijn officiële graf hier helemaal niet, hij is namelijk in zijn geboorteplaats Wiener Neustad begraven. #Fakenews dus. Vanwege de hoge entreeprijs laten we een bezoekje aan deze kerk schieten.

De binnenstad van Innsbruck is geweldig: autovrij, mooi en levendig. Doordat er geen auto’s zijn, behouden de vele historische bezienswaardigheden hun authentieke stijl. Overal zijn er levendige terrasjes wat het centrum gezellig maakt. Gunstig is bovendien dat het niet groot is, we lopen zo van hoogtepunt naar hoogtepunt.


Alpine Zoo

Met dierenvriendin Tessa ligt een bezoek aan een dierentuin altijd op de loer, maar dit keer is het Max die voorstelt om de Alpine Zoo te bezoeken. Het combineert namelijk twee uitjes in één: een ritje met de indrukwekkende Nordkettenbahnen en een bezoek aan de hoogste dierentuin van Europa waar enkel dieren leven die afkomstig zijn uit de Alpen.

De rit naar de huisberg van Innsbruck is een reis over de Inn rivier, sparrenbossen en rotsen omhoog naar de steenbokken. De Alpen dierentuin ligt op 750 meter hoogte en vanaf hier hebben we wijds uitzicht over de stad die op dit moment stevige stortbuien te verduren krijgt met afgewisseld felle zonnestralen. We zien aan de overkant van de stad de Bergiselschans, dit was de Olympische skischans van 1964 en 1976 en is nu via kabelbaan binnen paar minuten te bereiken. Wij kiezen er echter voor om vanaf deze kant de hoogte in te gaan zodat we deze bijzondere dierentuin kunnen bezoeken. 

Beer Alpine Zoo

Er worden circa 2.000 alpendieren van ongeveer 150 soorten verzorgd in natuurlijke verblijven. Dit maakt het een groot openlucht dierentuin. Omdat alle dieren ook daadwerkelijk in dit berggebied leven, verblijven de dieren zo meer in hun natuurlijke habitat. Dit geeft toch een ander gevoel dan wanneer je in Blijdorp een leeuw bekijkt terwijl er net een intercity voorbij raast. In de Alpine Zoo zien we o.a. de volgende dieren:

  • Bever
  • Wolf
  • Boommarter
  • Bruine beer
  • Lynx
  • Wilde kat
  • Steenbok
  • Hert
  • Diverse boerderij dieren zoals wilde zwijnen, schapen en koeien

De meeste dieren worden serieus bedreigd, dus de Alpine Zoo heeft zo ook echt een beschermfunctie voor de lokale fauna.


Eten in Oostenrijkse stijl

Eenmaal terug van de Alpine Zoo eten we vlakbij het Nordkettenbahnen station bij een traditioneel Oostenrijks restaurant genaamd Stiftskeller waar veel lokale gerechten op het menu staan. We eten in een grote kasteelzaal die gedecoreerd is alsof de Habsburgers ieder moment kunnen aanschuiven. Een betere plek om te genieten van een heerlijke wiener schnitzel bestaat er niet. De setting is top, de prijzen zijn laag en het eten is prima. Kortom, een aanrader!

Stiftskeller restaurant Innsbruck

Aqua Dome

De Dolomieten is de volgende bestemming van onze autorondreis door de Alpen, hier willen we een aantal toffe hikes doen door prachtige natuur. Echter is het weer de volgende dag zeer slecht en kiezen we ervoor om een dag later af te reizen naar de Dolomieten. Dat betekent dat we nog een tussendag in de regio Innsbruck moeten stukslaan. We kiezen ervoor om dit te doen bij het Aqua Dome. Voor fervent volgers van bepaalde Instragram influencers zal deze naam je wellicht bekend voorkomen. Dit is een indrukwekkend wellness centrum inclusief 4-sterren hotel met fitness faciliteiten, binnenzwembaden, kinderzwembad, stroomversnellingsbaan, sauna’s en meerdere thermale baden. Allemaal middenin de mooie natuur van het Ötztal, omringd door de groene bergen.

 

Als je de lage bewolking en de donkere lucht wegdenkt dan snap je wel dat de mooie beelden van Aqua Dome een grote aantrekkingskracht kunnen hebben. Overigens is het niet toegestaan om zomaar overal foto’s te maken. Er zijn vaste plekken in het Aqua Dome waarvandaan je foto’s mag maken. Dit was met ons slechte weer niet de moeite waard. Daarom hieronder twee sfeerbeelden hoe mooi het er in uiteenlopende situaties uit kan zien, geen van beide scenario's was in onze situatie van toepassing helaas, maar het verklaart de hype wel een beetje.

Voor ons is het een perfecte bestemming om een dag mee op te vullen, maar zonder deze omstandigheden waren we hier niet beland. Wij vinden het in ieder geval fijn dat we hier na de eerste paar intensieve bestemmingen heerlijk kunnen relaxen voordat we ons weer gaan wagen aan sportieve activiteiten die de komende dagen op de planning staan. We verblijven ongeveer 3 uur in het Aqua Dome, hierna reizen we begin van de avond door naar de Dolomieten. 


Conclusie Innsbruck

Innsbruck heeft als hoofdstad van Tirol letterlijk en figuurlijk een rijk verleden. Dit was één van de bergachtige residenties van een welvarende keizerlijke familie die hun sporen duidelijk hebben achtergelaten. Het Gouden Dak vormt hier het beste voorbeeld van. De imposante gebergtes rondom de stad maken de skyline nog indrukwekkender.  Vooral vanaf de Maria-Theresien-Strasse is dit contrast mooi om te zien. Voor ons was één intensieve dag genoeg om de Altstad volledig te zien en om de Alpine Zoo te bezoeken, maar de bergen rondom Innsbruck bieden vast genoeg vermaak voor een langer verblijf.  

4 sterren

✅ Toeval of niet? Wanneer wij er zijn worden regenbuien continu afgewisseld met felle zonnestralen waardoor we vaak getrakteerd worden op de beste regenbogen. 

✅ Boeiende historische binnenstad met een rijk verleden dat je terug ziet aan de hedendaagse bezienswaardigheden. Het Gouden Dak is hier het beste voorbeeld van.

✅ De bergen zijn in Tirol nooit ver weg, dus vanuit Innsbruck kun je eenvoudig via een kabelbaan de hoogte in en hier diverse sportieve activiteiten doen. Bovendien vormen de bergen een geweldige achtergrond voor de toch al stijlvolle gebouwen. 

✅ Autovrije binnenstad.

 

⁠⁠⁠⁠ Zoals in zoveel Europese historische binnensteden is parkeren een ramp. Ontzettend duur en beperkte capaciteit. 

 

TIP: wil je in de regio Innsbruck heerlijk ontspannen? Ga er dan een dagje tussenuit naar het nabijgelegen Aqua Dome.


Foto's Innsbruck

Bekijk hier ons foto-album van Innsbruck. Gebruik van foto's is toegestaan mits er netjes aan bronvermelding wordt gedaan. Interesse in de foto's zonder merknaam? Neem dan contact met ons op.