Weekendje naar middeleeuws Gent

Stedentrip Gent

7 januari - 8 januari 2023

Vlag van België

Gent | Oost-Vlaanderen | België

Bed icoon

Astoria Boutique Hotel Gent

Auto icoon

Suzuki Alto

Op 7 januari zijn we een half jaar getrouwd en we grijpen dit soort bescheiden jubilea graag aan om dit met een weekendje weg in het buitenland te vieren. Vanaf Dordrecht heb je in een straal van 2 uur rijden een aantal mooie bestemmingen in België en West-Duitsland. Vanwege de goede aanbevelingen is de keuze gevallen op Gent, één van de weinige Vlaamse prachtsteden die we nog niet bezocht hebben.

Citadelpark

Museum voor Schone Kunsten in Gent

Nadat we begin van de middag ingecheckt hebben in ons hotel lopen we in noordwaartse richting naar het centrum van Gent. Het hotel zit vlakbij het Centraal Station dus we wandelen via het Citadelpark de stad in. Dit is het grootste stadspark van Gent en werd aangelegd in 1875. In de winter stelt het kale winderige park weinig voor. Wel zijn hier twee grote musea gevestigd: Museum voor Schone Kunsten en Het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (S.M.A.K.). Eerstgenoemde valt op met een statig gebouw, een Romeinse ingang met pilaren. 


Sint-Pietersabdij

Sint-Pietersabdij in Gent

De eerste bezienswaardigheid die we tegenkomen onderweg naar het centrum is de Sint- Pietersabdij die in de 7de eeuw werd gesticht. In de 14e en 15e eeuw groeide het uit tot een heus abdijdorp, met hoeven, tuinen, woningen en landerijen. De abdij dankte haar welvaart aan de privileges die ze had bedongen en aan de belastingen die ze mocht innen op haar gronden. Die liepen door tot aan de Gentse binnenhaven. In de lente en zomer is de tuin inclusief ruïne en wijngaard een groene oase in de stad waar veel studenten samenkomen. Ook daar is begin januari logischerwijs minder van terug te zien. We bezichtigen de abdij vanaf het grote plein aan de voorkant en gaan via de kerk door naar de binnenplaats en de tuin. De gelijkvloerse verdieping van de Sint-Pietersabdij is gratis te bezichtigen (pandgangen, pandhof en de tuin van de abdij). Zeker het pandhof voelt Italiaans oud aan. 


Studentenstad en wafels

Gent is een levendige studentenstad met ruim 43.000 studenten. Ook in het weekend zie je overal groepjes studeren in cafés of samenkomen op straat. Het houdt de oude binnenstad lekker jong. Bij de Universiteit van Gent stoppen we bij een koffiehuisje, want een Belgische stedentrip is niet compleet zonder het consumeren een wafel. Honderd meter verder bevindt zich het kunstcentrum Vooruit. Dit is gevestigd in een opvallend historisch gebouw in het hart van de stad waar conferenties, netwerkevenementen georganiseerd worden. 


Drie Gentse kerken op een rij

Skyline van Gent

We lopen via het operagebouw en Francis Maere Fine Arts verder richting het centrum. Laatstgenoemde is een kunstgalerie dat gespecialiseerd is in Belgische kunst van 1880 tot 1950. Het gebouw valt op door haar statige beige voorgevel. Op de zaterdag begint het in de loop van de middag steeds harder te regenen dus we schuilen regelmatig in winkels en kerken. Vanuit het The Post (voormalig postkantoor aan een centraal plein waar nu een warenhuis gevestigd is) steken we het plein over naar de Sint-Niklaaskerk. 

Sint-Niklaaskerk

De Sint-Niklaaskerk werd gebouwd in de 13e eeuw en is een fraai voorbeeld van de zogeheten Scheldegotiek. Vanaf dichtbij krijg je een niet zo scherp beeld van de kerk, zeker niet op zaterdag met een drukke markt ervoor. Wanneer we de volgende dag vanaf de Sint-Michielsbrug met mooi weer wel vrij zicht hebben op de skyline van Gent, schittert de kerk veel meer. 

Het Belfort van Gent

Het Belfort van Gent

Het Belfort van Gent was het symbool voor de autonomie en de onafhankelijkheid van de stad Gent. De bouw ervan startte in 1313. Het belfort had verschillende functies. Als je in Gent even de magische skyline van de binnenstad bewondert, kan je het niet missen. Het Belfort is de middelste toren van de beroemde torenrij, tussen de Sint-Baafskathedraal en de Sint-Niklaaskerk. Een vurige draak, het trotse symbool en de mascotte van Gent, bewaakt het historische hart van Gent. Tot 1442 diende de Sint-Niklaaskerk als eerste uitkijktoren. Na 1442 namen de torenwachters hun intrek in het afgewerkte Belfort. Samen met de klokkenluiders deden deze wachters, het korps der 'stadswakende mannen', dienst tot 1869. Vooral brand vormde het grootste gevaar in Gent. Voor €10 kun je de toren opklimmen.

Sint-Baafskathedraal

Sint-Baafskathedraal Gent

Na de Sint-Niklaaskerk en het Belfort van Gent is de Sint-Baafskathedraal de derde historische bezienswaardigheid vanaf de Korenlei gezien. De oudste parochiekerk in het levendige hart van Gent, is gebouwd op de plaats van een kerk uit de 10de eeuw en een romaanse kerk uit de 12de eeuw. Deze kerk was gewijd aan de heilige Johannes de Doper, Sint-Jan. Gent was in de Middeleeuwen een rijke en machtige stad en kon het zich steeds meer veroorloven grotere en rijkere kerken te bouwen. Zo werd de Sint-Janskerk in de loop van de 15e en 16e eeuw omgebouwd tot de statige gotische Sint-Baafskathedraal. Op 7 januari is de interieur van deze kerk nog volledig in kerstsferen, een prima plek dus om bij te komen en te schuilen voor het gure weer. 



Graffiti Street

Pokémon graffiti art

Via het gotische stadhuis lopen we naar de Graffiti Street, een bijzondere urban attractie in een verder toch klassiek nostalgisch centrum. Het graffitistraatje van Gent is een levend canvas voor straatkunstenaars en verandert dan ook voortdurend van uiterlijk. Wanneer wij er op een regenachtige zaterdagmiddag doorheen lopen zijn er ook twee graffiti kunstenaars bezig. Graffiti Street is een smal kronkelig zijstraatje wat eigenlijk niet eens zo opvalt als je over de drukke winkelstraat ‘’Hoogpoort’’ loopt. Je ziet dat het resultaat van het beleid (om graffiti op een aangewezen plek toe te staan) zeker geslaagd is. Wij vinden het wel wat hebben en het zorgt voor verfrissende afwisseling in de stad. Persoonlijk is het hoogtepunt toch wel de Pokémon graffiti art. 

Voordat we op zoek gaan naar een eetplek sluiten we dag af bij de Friday Market waar het Bourgondische leven terug te vinden is. Op de avond zouden we op de hotelkamer nog 2 stukjes taart eten die we ingevroren bewaard hadden voor ons half en 1-jarig trouwjubileum. 


Lichtjesroute Gent

De lichtjesroute van Gent is traditie sinds 1998 en geniet daarom ook grote bekendheid in de regio. Het uitgangspunt is om door middel van verlichting de Gentse binnenstad om te toveren tot een magisch nachtelijk landschap van licht en schaduw. Architecturale accenten, straten, monumenten en pleinen worden op een mooie manier belicht. Er zijn verschillende routes die je kunt lopen, maar wij aanschouwen op de terugweg naar het hotel gewoon de verlichte gebouwen waar we op dat moment langskomen. De avondverlichting is niet seizoensgebonden, dus zodra het donker is kun je tot middernacht genieten van de verlichting. 


Sint-Michielsbrug, Korenlei en Graslei

Uitzicht vanaf de Korenlei op de Graslei

Op zondag staat een bezoek aan Gravensteen op het programma. Echter is het weer vandaag een stuk beter dus dit geeft ons de kans om voordat we het kasteel bezoeken, nog even een ander mooi stuk van de stad te bewonderen in zonnig daglicht. Zo hadden we nog niet over de befaamde Sint-Michielsbrug gelopen. We steken de stadsgracht over vanaf de westkant. Vanaf hier hebben we op de bekendste brug van Gent het beste uitzicht over de bezienswaardigheden in het centrum. De zon straalt op de Sint-Niklaaskerk, het Belfort van Gent en de Sint-Baafskathedraal, dus tijd voor een mooie foto om deze highlights in één beeld te vangen. Je hebt er ook een fraai zicht op de gevels aan de Graslei en de Korenlei. De oude haven van Gent, de Graslei, is één van de meest gefotografeerde plekjes in de stad. De gevels stammen uit verschillende tijden, van de 13e tot het begin van de 20e eeuw. Aan de Korenlei staat het beroemde gildehuis van de Onvrije Schippers.

Aan de Korenlei vind je tevens een steiger waar de vele rondvaartboten beginnen en eindigen. Wij hebben deze activiteit nog overwogen, maar vonden het toch wat koud op een boot in de januari winter. In plaats daarvan relaxen we op de bankjes aan de kade met mooi uitzicht op de gedecoreerde gildehuizen.

Gildehuizen Graslei

Gravensteen kasteel bezoeken

Als enige overgebleven middeleeuwse burcht in Vlaanderen is Gravensteen dé topattractie van Gent. Niet alleen omdat het verdedigingssysteem van het kasteel nog vrijwel intact is, maar ook vanwege de centrale locatie midden in de stad. Het doemt ineens op achter de drukke pleinen waar continu trams langsrijden. Het huidige kasteel dateert uit 1180 en was de residentie van de graven van Vlaanderen tot 1353. Het werd later gebruikt als rechtbank, gevangenis, muntdrukkerij en zelfs als katoenfabriek. Het werd in 1893-1903 grondig gerestaureerd. Het is nu een museum en vormt een belangrijke toeristische trekpleister in de stad.

Gravensteen kasteel Gent

We kopen voor € 12 per persoon een toegangsticket, hier zit een audio tour gratis bij in. De Vlaamse cabaratier Wouter Deprez neemt ons in de audiotour mee langs het poortgebouw, de kelder cel, de walmuur, de donjon (woontoren), de grafelijke residentie, de binnenplaats en de paardenstallen.

 

Hieronder de belangrijkste onderwerpen waar de audiotour bij stil staat:

De Donjon van Gravensteen
  • De audiotour begint door een beeld te schetsen van hoe een aanval op het kasteel in de Middeleeuwen er aan toe ging. Al snel wordt duidelijk hoe uitdagend het is om zo’n burcht met goede verdedigingswerken in te nemen. Er zijn nogal wat gevaarlijke hindernissen die je als ridder van de aanvallende partij moet nemen. 
  • Je leert hoe Gent als middeleeuwse stad is opgekomen onder leiding van ‘’Boudewijn II de Kale’’ die een Frankische dochter ontvoerde en vervolgens met haar trouwde. Toen hij de wraak nemende Franken kon weerstaan, sloot hij vrede en groeide Gent in de loop der eeuwen steeds meer uit tot een machtsbolwerk in de Lage Landen. 
  • Via de audiogids maakt de verteller je ook deelgenoot van zijn fascinatie voor Filips van de Elzas, bouwheer van Vlaanderens meest imposante burcht. Hij geeft zijn eigenwijze kijk op een wereld van rondtrekkende graven, kruisvaarders en hoofse liefde. Allemaal factoren waar Filips van de Elzas mee te maken kreeg. 
  • Hoe gevangen op gruwelijke wijze worden ondervraagd en gemarteld.

Daarnaast schetst de audiotour een algemeen beeld van hoe het leven er aan toeging op het middeleeuwse hof.

Ook is er een grote ruimte waar allerlei Middeleeuwse wapens worden tentoongesteld. Zo wordt je volledig ondergedompeld in een middeleeuwse leven in een burcht en vergeet je eigenlijk dat je midden in een drukke stad bent. De cabaratier vertelt de historische anekdotes op geheel eigen wijze waardoor de meest gruwelijke verhalen nog een luchtig karakter krijgen. Kortom, een goed voorbeeld van geschiedenis met een knipoog. Deze aanpak slaat aan en luisteren we geboeid.  


Rabot monument

Rabot monument in Gent

Tijdens de Vlaamse opstand tegen Maximiliaan kwamen Habsburgse troepen in 1488 Gent belegeren. Rondom het Rabot versloegen de Gentenaars de aanvallers die na 40 dagen van beleg moest afdruipen. Daarop richtten de Gentenaren in triomf de monumentale rabottorens op. In 1491 was de bouw van het Rabot rond. Het was een versterkte sluis op de kruising van de Lieve met de stadsgracht. Vier jaar na de mislukte poging lukte het Maximiliaan met zijn leger in 1492 alsnog om Gent in te nemen waarna hij beval dat de Gentenaren de rabottorens als straf moesten afbreken en met de stenen een dwangburcht bouwden in het Prinsenhof. Gent weigerden dit en wisten de straf te heronderhandelen tot een zware boete.

 

Hedendaags behoort alleen de stadsgracht nog tot het decor van vervolgen tijden. Nu staat het Rabot midden in een woonwijk aan de rand van de binnenstad. 


Conclusie Gent

Middeleeuwse stad met een wirwar aan kerken, pleinen en kastelen

De binnenstad van Gent is een wirwar van historische kerken, pleinen en kastelen waar eigenlijk alleen de trams dwars doorheen gaan. De slingerende straatjes benadrukken het middeleeuwse karakter van de stad. Gent is een levendige studentenstad in een prachtig decor. Vanaf de Sint-Michielsbrug zie je in één gezichtsveld drie kerken midden in de stad direct achter elkaar staan. Een magisch beeld. En waar zie je tegenwoordig nog in West-Europa een middeleeuws kasteel in oorspronkelijke staat in het hart van het centrum? De reputatie van de weelderige Vlaamse binnensteden is bekend, maar Gent is echt een uniek openluchtmuseum.     

4 sterren

✅ Binnenstad is autovrij en goed aan te lopen. In een half uur loop je overal naartoe.

✅ Historische binnenstad ademt geschiedenis.

✅ In de donkere avonduren zijn de aansprekende gebouwen in de binnenstad sfeervol verlicht.

✅ Gent is een levendige studentenstad. Jong publiek houdt de oude stad hip.

 

❌⁠⁠⁠⁠ Niet geschikt voor een lange stedentrip.

❌ Zoals in veel Europese binnensteden is het raadzaam de binnenstad te vermijden met de auto. We zagen ook lange wachtrijen voor de ingang van de centrale parkeergarages.

TIP: overweeg voor een romantisch verblijf het Astoria Boutique hotel vlakbij het centraal station. Ligt iets wat zuidelijk maar je kunt er wel op eigen terrein voor de deur parkeren.  


Foto's Gent