Geisers en modderpoelen in vulkanisch Rotorua

Geisers in Te Puia

5 november - 7 november 2019

Nieuw-Zeeland vlag

Rotorua | Bay of Plenty | Noordereiland | Nieuw-Zeeland

Bed icoon

YHA Rotorua Backpackers

Auto icoon

Toyota Corolla 

Na Auckland, Paihia en Hot Water Beach is Rotorua de vierde bestemming van onze rondreis door Nieuw-Zeeland. Op de kaart lijkt Rotorua een doorsnee middelgroot stadje met 55.000 inwoners, maar niets is minder waar. Rotorua bevindt zich middenin de Taupo Volcanic Zone en is dan ook het gebied met de meeste geothermische activiteit op het vulkanische Noordereiland. Het stinkt er overal naar zwavel, maar dit houdt ons niet tegen om deze bijzondere natuurfenomenen te bewonderen! 

 

Na een tussenstop bij Matamata waar we de Hobbiton Tour hebben gevolgd, rijden we in ongeveer 45 minuten naar Rotorua. Als je het plaatsje binnenrijdt duiden de zichtbare rookpluimen direct op vulkanische activiteit. Als we vervolgens uitstappen ruikt het er inderdaad naar rotte eieren. Even wennen aan de stank, dat is nu eenmaal de natuur en moet je ervoor over hebben. We verblijven twee nachten in YHA Rotorua, wat in tegenstelling tot eerdere jeugdhostels in Australië een ouder en rustiger publiek trekt. Ook weleens lekker! In en rondom Rotorua zijn er genoeg activiteiten waarmee je in aanraking komt met de lokale vulkanische natuur, wij besluiten te kiezen voor een bezoek aan de parken Te Puia en Wai-O-Tapu. 


Te Puia

Kennismaking met de Maori cultuur

Maori huis in Te Puia

Onze eerste dag in Rotorua brengen we door in Te Puia, een divers park met geisers, modderpoelen, kiwi’s en veel informatie over de traditionele Maori cultuur. We hebben bewust gekozen voor dit park, omdat je dankzij deze mix van natuur en cultuur in één klap veel leert over de omgeving en haar geschiedenis. Iedere twee uur wordt er een rondleiding gegeven door een medewerker van het park, in ons geval is dit een Maori afstammeling, of Polynesisch zoals hij zelf benadrukt. Vanwege zijn achtergrond vertelt hij uitgebreid over de leef- en denkwijze van vroegere Maori volkeren en hun traditionele gewoontes. Zo vertelt hij dat Maori’s denken in O en A.

 

Alles wat je als individu kunt beheersen en waar je dus zelf controle over hebt is A, omdat het zogezegd kleiner is dan jezelf. Maar alles wat juist invloed op jou uitoefent en wat je niet zelf kunt controleren is O. Het klinkt een beetje abstract maar het is eigenlijk heel simpel omdat het op alles toepasbaar is: het weer, je familieleden, dieren, planten, bomen etc. Verder deelde de gids een interessante verhandeling over waarom Maori’s spiritueel zijn en niet religieus. Hierna lopen we door een Maori school in het park waar jong en oud een specifiek Maori vak leert. Dit komt neer op een traditioneel ambacht met veel handwerk. 

Sfeerimpressie Te Puia

Kiwi Educational Center

De tour wordt vervolgd in het Kiwi Eductional Center waar je meer leert over deze bijzondere vogel die niet kan vliegen, alleen in Nieuw-Zeeland voorkomt en ontzettend bedreigd wordt door de komst van Europese import dieren zoals katten, fretten en vooral honden. In Te Puia worden ook een aantal Kiwi’s opgevangen die overdag volledig in het donker leven zodat mensen ze kunnen bewonderen in een natuurlijke habitat (de kiwi leeft ‘s nachts en slaapt overdag). Mooi om te zien dat er op deze manier aandacht wordt besteed aan de kwetsbare situatie van de kiwi. 


Modderpoelen

Geisers Rotorua

De volgende bezienswaardigheid in Te Puia zijn de modderpoelen die tot 100 graden Celsius kunnen opwarmen. Even verderop bevinden zich de geisers met als hoogtepunt ‘Pōhute’, een geiser die tot 30 meter hoogte heet water spuit! Een indrukwekkend fenomeen met sterke natuurkrachten. Je kunt opvallend dichtbij komen en je voelt soms ook de hete druppels op je afwaaien. Verder zijn er nog talloze geisers en kraters waar je langs loopt op een aangelegd parcours. Deze natuurattracties hebben we allemaal te danken aan de Pacifische plaat die onder de Indo-Australische plaat duikt en zo voor vulkanische activiteit zorgt. Dit heeft even bewonderenswaardige als vernietigende gevolgen gehad voor de regio. De entreeprijs van 54 NZ dollar per ticket vonden we het absoluut waard! 


Wai-O-Tapu

De volgende dag rijden we naar Taupo, de volgende bestemming van onze rondreis. Onderweg stoppen we bij Wai-O-Tapu, een geothermisch park dat mooi op route ligt tussen Rotorua en Taupo. In tegenstelling tot Te Puia draait het hier enkel om vulkanische attracties en niet om cultuur. Wai-O-Tapu beslaat dan ook een 18 vierkante kilometer geometrisch park vol met verschillende natuurverschijnselen. Grofweg bestaat het uit drie gebieden: 

1. Lady Knox geiser

2. Modderbaden

3. Geothermische park

Lady Knox geiser

Het toeristische hoogtepunt is de Lady Knox Geyser. Deze geiser spuit elke ochtend om 10.15 uur tot een hoogte van 21 meter! De natuur houdt er geen klok op na, dus om de geiser op weg te helpen wordt er rond 10.10 uur een beetje natuurlijke zeep in de geiser gedaan door een medewerker, wat de opgebouwde spanning in de enorme bel diep in de geiser breekt, waarna het water zijn weg naar buiten maakt. Wij zijn aan de late kant, maar kunnen iets voor half 11 toch de grote uitbarsting nog meemaken.

 


Hoewel het indrukwekkend is, voelt het toch een beetje gemaakt en onnatuurlijk op deze wijze. De toeristenmassa die het aantrekt maakt de beleving er niet beter op. De Lady Knox geiser bevindt zich even buiten het park en is toegankelijk met het entreeticket voor Wai-O-Tapu.

Champagne Pool

Champagne Pool Rotorua

Hierna rijden we door naar het geothermische park waar we in 1,5 uur de volledige route doorlopen langs rokende kraters en kleurrijke poelen. De gigantische Champagne Pool is dé eyecatcher binnen het park. Het water van deze poel vult een krater die zo'n 700 jaar geleden ontstaan is. Als champagne borrelt het water naar het oppervlak, waar de watertemperatuur 74 graden is. Resten uit de oude krater borrelen omhoog in het water en stollen wanneer ze bij de rand van de poel komen, wat de poel zijn typische okerkleurige kleur aan de randen geeft. Aan het eind van de wandelroute door dit prachtige park kom je bij het felgroene water van het 'bad van de duivel'. Deze unieke kleur ontstaat door de grote hoeveelheid zwavel in het water.

Modderpoelen

Als laatste bezoeken we de bekende borrelende modderpoelen, deze bevinden zich net als de Lady Knox geiser even buiten het park. Dit is 20 minuten lopen of 3 minuten rijden vanaf de start van het park. De modderpoel borrelt continu en is het zoveelste verbazingwekkende natuurfenomeen. We betaalden voor Wai-O-Tapu 34 NZ dollar per ticket. Conclusie Rotorua

Rotorua is deze eeuw niet voor niets al twee keer uitgeroepen tot de mooiste stad van Nieuw-Zeeland. Met Te Puia en even verderop Wai-O-Tapu bezit het gebied geweldige parken waarmee je oog in oog komt te staan met de indrukwekkende natuurverschijnselen van actief vulkanisme. Kortom, een bezoek aan Rotorua mag niet ontbreken wanneer je het Noordereiland bezoekt! 

4 sterren

✅ De ideale kans om caldera vulkanen van dichtbij aan het werk te zien.

✅ Met Te Puia bezit Rotorua een park waar je ook van de Maori cultuur veel kunt leren.

 

 ❌⁠⁠⁠⁠ De zwavel stank is af en toe heel heftig...

 

TIP: wil je een traditionele Maori show bijwonen? Dit kan in Te Puia, koop hiervoor een speciaal ticket online of bij de kassa.


Foto's Rotorua

Gelukkig hebben we de foto's nog!

 

Bekijk hier ons fotoalbum van Rotorua. Gebruik van foto's is toegestaan mits netjes aan bronvermelding wordt gedaan. Interesse in de foto's zonder merknaam? Neem alsjeblieft contact met ons op. 


Banner videobellen