Koblenz: kruispunt van twee grote Duitse rivieren

Moezel en Rijn komen samen bij Koblenz

30 juli - 1 augustus 2021

Duitse vlag

Koblenz | Rijnland-Palts | Duitsland

Bed icoon

Ferienwohnung Koblenz Britta Löhr

Auto icoon

Renault Scénic

Verscholen tussen Keulen en Frankfurt ligt Koblenz, een typische Duitse provinciestad met een mooi historisch centrum waar de Moezel en de Rijn samenkomen. Vanuit Nederland ligt de stad gunstig gelegen op weg naar Oostenrijk, zodoende vormt Koblenz een ideale tussenstop richting de Alpen. Hiermee start onze eerste Europese autovakantie in het rivierenlandschap van Duitsland.

In de zomer van 2021 willen we bewapend met een coronapaspoort met de auto een rondreis maken door de Alpen. Omdat we niet op zwarte zaterdag willen rijden naar Oostenrijk besluiten we vrijdagavond naar Koblenz te gaan zodat we zaterdag met goed weer de volledige dag in de Duitse rivierstad kunnen doorbrengen om vervolgens op de veel rustigere zondag door te reizen naar het zuiden. We verklappen alvast dat deze reisstrategie uitstekend heeft uitgepakt.  


Met een bootje de Moezel oversteken

Met pondje de Moezel oversteken

Deze vakantie willen we vanwege de coronapandemie en het onzekere Europese zomerweer flexibel kunnen reizen en daarom besluiten we alle accommodaties last-minute te boeken. Koblenz is met 120.000 inwoners een bescheiden plaatsje dus veel aanbod is er niet meer. Daarom overnachten we in Koblenz-Neuendorf, een rustige wijk op de Noordoever van de Moezel. Hiervandaan is het slechts een kwartier lopen langs de kade van de Rijn naar ‘’Camping Knaus’’, een camping gelegen recht tegenover Deutsches Eck. Hier vaart in de zomer dagelijks tot 20:00 uur een bootje over de Moezel (€1,30 p.p. enkele reis) naar de voet van Deutsches Eck. In een stad die aan alle kanten omgeven is door water, vinden we dit wel een stijlvolle en leuke entree naar het centrum.


Deutsches Eck

Deutsches Eck standbeeld

Deutsches Eck omvat zowel de naam van de hoekige landtong waar de Rijn en de Moezel samenkomen als het imposante ruiterstandbeeld dat hierop gevestigd is. Het monument was oorspronkelijk bedoeld om in 1897 de Duitse eenwording van 1871 te herdenken en bestaat uit een ruiterstandbeeld van keizer Willem I op een hoge sokkel. Het gedenkteken werd tijdens bombardementen in de Tweede Wereldoorlog verwoest. Pas na de hereniging van West- en Oost-Duitsland verloor het monument zijn politieke lading en werd het standbeeld in oorspronkelijke staat hersteld en teruggeplaatst. Zodoende staat het Deutsches Eck nu eigenlijk twee keer symbool voor de Duitse nationale eenheid. Met deze geschiedenis in gedachte, straalt het monument extra veel kracht uit. Achter het ruiterstandbeeld hangen trots de vlaggen van alle Duitse deelstaten. 

Wij nemen uitgebreid de tijd om het icoon van Koblenz te bewonderen en lopen via de trappen het monument op waarvandaan we recht uitzicht hebben op het rivierenkruispunt. Ons bezoek aan Deutsches Eck valt samen met een bijeenkomst van een club eigenaren met Volkswagen Kever Classic Cars. 

Classic Cars bijeenkomst bij Deutsches Eck

Bezienswaardigheden Koblenz centrum

Na Deutsches Eck lopen we door naar de binnenstad om daar de overige bezienswaardigheden van Koblenz te bekijken. Hoewel de Deutsches Eck er letterlijk en figuurlijk met kop en schouders bovenuit steekt, zijn er genoeg andere interessante highlights die zeker niet tegenvallen.

Sint-Kastorbasiliek

Vlak achter de Deutsches Eck zien we de torens van de Sint-Kastor Basiliek al. Het is de oudste kerk van Koblenz (uit de 12e eeuw) en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. In de loop van de geschiedenis hebben hier een aantal historische gebeurtenissen plaatsgevonden, zo werd in deze kerk ooit het Frankische Rijk verdeeld. 

Sint Kastor Basiliek Koblenz

Jesuitenplatz

Het Jesuitenplatz is een sfeervol klein pleintje met in het midden een standbeeld waaromheen terrassen en gekleurde gevels en een kerkje gevestigd zijn. Dit plein voelt als een pittoreske gezellige binnenplaats waar verschillende bouwstijlen samenkomen. Een mengeling van Gothiek, Renaissance en Barok.

Jesuitenplatz Koblenz

Historiensäule Koblenz

Görresplatz

Ter gelegenheid van het 2.000-jarig bestaan van de deelstaat Rijnland-Palts werd in 1992 de geschiedeniszuil geschonken aan de stad Koblenz. Deze zuil staat in een fontein middenin het Görresplatz en beeldt 10 historische gebeurtenissen uit die zich hebben afgespeeld in deze regio.

 

Van de Romeinse nederzetting tot de Dertigjarige Oorlog en van de kruistochten tot de Franse Revolutie, alle tijdperken komen voorbij inclusief de vernietigingen van de stad in 1944 tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is gaaf om te zien hoeveel verhalen één zuil kan vertellen. Eigenlijk zou iedere stad een Historiensäule moeten hebben. 

Electoral Palace

Dit gigantische vorstelijk paleis (Kurfürstliches Schloss) staat trots aan de oevers van de Rijn en werd in de 18de eeuw gebouwd door de prins van Saksen. Na de Franse revolutie, toen Koblenz kortstondig onder Franse heerschappij was, viel het paleis in handen van de Pruisische adel. Hier nemen we lekker de tijd om door deze enorme symmetrische tuinen te struinen.

Kurfürstliches Schloss Koblenz

Met de kabelbaan naar het Ehrenbreitstein fort

Nu de binnenstad van Koblenz bezocht is, wordt het tijd om met de kabelbaan de Rijn over te steken om vanaf het Ehrenbreitstein fort de stad vanaf een andere kant te bekijken. Deze 890 meter lange kabelbaan is pas geopend in 2010 en brengt ons binnen een paar minuten naar de vesting op 112 meter hoogte. We kopen voor € 17 p.p. een combinatieticket voor de kabelbaan en toegang tot het fort.  

Met de kabelbaan naar het Ehrenbreitstein Fortress

Vanuit de kabelbaan heb je een geweldig uitzicht over de rivieren, Deutsches Eck, de stad en de omliggende heuvels. Eenmaal boven op pakken we eerst nog het uitzichtplatform mee. Vanaf hier zien we duidelijk de rivieren samenkomen. De Rijn is door het slechte weer en de overstromingen van de weken ervoor in de regio vies en donker van kleur ten opzichte van de Moezel. Een week geleden stond er op nu.nl nog een video van het hoge water bij Koblenz door de vele regenval. In deze periode vond ook de Europese watersnoodramp plaats die aan minimaal 177 Duitsers mensen het leven liet. Vanwege deze heftige omstandigheden is de samensmelting van de rivieren extra goed te zien (zie foto bovenaan). Een indrukwekkend natuurfenomeen.

Hierna bezoeken we het stervormige fort waar we al de halve dag letterlijk en figuurlijk naar uitkijken. De gunstige ligging van de heuvel aan twee belangrijke rivieren maakt dat deze plek al sinds het begin van de jaartelling een strategische militaire positie is. Daarom is het niet gek dat op deze locatie in 1817 door Pruisische militairen is begonnen aan de bouw van het huidige fort. 

Ehrenbreitstein Fortress bezoeken

Honderd jaar geleden fungeerde de vesting tijdens de Eerste Wereldoorlog nog als hoofdkwartier van het Duitse leger. Het fort Ehrenbreitstein biedt tegenwoordig diverse vaste en tijdelijke tentoonstellingen over uiteenlopende onderwerpen, waaronder:

  • Militaire geschiedenis van de vesting voor en nadat het fort is gebouwd (vast)
  • Geschiedenis van criminelen in de regio (tijdelijk)
  • Lokale archeologie (vast)
  • Eet culturen (tijdelijk)
  • Kanonnen en ridderuitrustingen uit de Middeleeuwen (vast)

De informatievoorziening is helaas niet altijd tweetalig, ik schat dat ongeveer de helft van de exposities niet voorzien zijn van een Engelstalige toelichting. Wel schijnen bezoekers een audiotour te kunnen doen in allerlei talen, maar deze faciliteit is ons ontgaan. Het fort vormt zowel binnen als buiten een doolhof aan gangen, hoge muren en historische attributen. Ondanks de plattegrond raken we verdwaald en blijven we op steeds dezelfde plekken uitkomen. Hoewel dit op een gegeven moment vervelend wordt, hoort het ergens ook wel bij de charme van een dergelijke plek.  


Schloss Stolzenfels

Schloss Stolzenfels

We waren op zaterdag de volledige dag in Koblenz, de volgende dag staat er een lange reisdag voor de boeg naar Krimml (Tirol, Oostenrijk). Hierdoor hebben we geen tijd meer om een activiteit te doen, maar we stoppen nog wel even bij Schloss Stolzenfels dat op een 15 minuten rijden ligt ten zuiden van Koblenz. Dit prachtige kasteel uit de 14e eeuw zit verstopt tussen de groene bossen aan de oever van de Rijn. Het werd na een aanval in de 17de eeuw herbouwd en het lijkt wel uit een sprookjesboek afkomstig. Helaas hebben we dus geen tijd voor een rondleiding (€10 p.p.), maar ik doe nog wel de pittig steile beklimming naar de voet van het kasteel terwijl Tessa in de auto achterblijft. Het uitzicht is vanaf beneden beter, maar ik heb in ieder geval mijn work-out gehad. 


Conclusie Koblenz

Met nog geen 120.000 inwoners lijkt Koblenz op het eerste oog een vrij anoniem Duits provincieplaatsje tussen grotere steden zoals Keulen en Frankfurt. Na een bezoek aan Koblenz heb je echter wel degelijk een sterk gevoel bij de stad uit Rijnland-Palts. Deze rivierenstad is vanwege de historie en unieke ligging aan twee belangrijke rivieren al duizenden jaren van groot belang. Afgaande op de Deutsches Eck en de ontwikkeling van de kabelbaan durft Koblenz bovendien te vernieuwen. Dit maakt de stad aantrekkelijker dan je eerst zou denken. Kortom, Koblenz biedt genoeg vermaak voor één volledige dag en is daarom ook uitermate geschikt als tussenstop voor reizen van of naar de Alpen.  

3 sterren

✅ Koblenz kent een bijzondere geografie waar twee grote rivieren (de Moezel en de Rijn) samenkomen. Daarom een must-visit voor iedereen die binding heeft met rivieren(landschappen).

✅ Historisch centrum biedt genoeg interessante uiteenlopende bezienswaardigheden.

✅ De stad durft zich te onderscheiden met de Deutsches Eck en de kabelbaan.

✅ Koblenz is aangesloten op een uitgebreid waterbus netwerk waarmee je veel andere riviersteden kunt bezoeken. 

 

⁠⁠⁠⁠ De stad is te klein voor een meerdaagse stedentrip.

❌ Aanbod van last-minute accommodaties zijn redelijk beperkt.

 

TIP: Reis in stijl over het water! Ga bijv. naar boven met de kabelbaan en niet met de auto en steek de moezel over via het pondje i.p.v. de brug. 

Lopend naar Deutsches Eck

Foto's Koblenz

Bekijk hier ons foto-album van Koblenz. Gebruik van foto's is toegestaan mits er netjes aan bronvermelding wordt gedaan. Interesse in de foto's zonder merknaam? Neem dan contact met ons op.