Ondertekenen van de Vrede van Münster

Dom van Munster

13 oktober - 14 oktober 2018

Duitse vlag

Münster | Noordrijn-Westfalen | Duitsland

Hotelicoon

Hotel Munnich

Auto symbool

Renault Clio

Ter viering van de 24e verjaardag van Tessa brengen wij een weekend door in Duitsland. Als verjaardagscadeau ga ik met Tessa naar Movie Park Germany en als we toch in het buitenland zijn dan ontdekken we graag ook meteen een nieuwe stad. Zaterdag brengen we een dagje door in Münster en zondag gaan we naar Movie Park Germany. 

Vanaf onze woonplaats Dordrecht is het met tussenstop 3 uur rijden naar Münster. Deze stad geniet in historisch opzicht vooral bekendheid vanwege de ‘Vrede van Münster’ die op 15 mei 1648 een einde maakte aan de Tachtigjarige Oorlog tussen Spanje en het hierna te noemen ‘Republiek der Nederlanden’. De Vrede van Münster was overigens onderdeel van de ‘Westfaalse Vrede’ die ook een einde maakte aan de Dertigjarige Oorlog waar tal van Europese mogendheden bij betrokken waren zoals: Frankrijk, Zweden, Denenmarken, het Spaanse Rijk, het Ottomaanse Rijk en enkele Duitse staten. 


Historisch stadhuis

We komen begin van de middag aan in Münster waar we voor slechts € 8 de hele zaterdag kunnen parkeren in de parkeergarage middenin het centrum. De eerste stop is direct de belangrijkste historische plaats in Münster, namelijk het historische stadshuis met de Friendenssaal. In deze ruimte werd namelijk bovengenoemd verdrag getekend. De Friedenssaal ziet er qua uiterlijk nog hetzelfde uit als in 1648 en als bezoeker kun je zelf ook je handtekening zetten onder het vredesakkoord. In de Friedenssaal is nog steeds het originele document van de Vrede van Westfalen te bezichtigen. Dankzij dit verdrag werd Nederland officieel als soevereine staat erkend, dus als Nederlanders moeten wij dit verdrag natuurlijk ook nog eens symbolisch ondertekenen. In deze zaal hangen portretten van alle vertegenwoordigers van de landen die dit verdrag destijds hebben ondertekend. Hoewel de zaal verder niet spectaculair groot of aangekleed is, kun je met enig historisch besef dit wel een bijzondere plek noemen. 


Domplatz

Vanaf het historische stadshuis is het een paar minuten lopen naar Domplatz, waar de Dom van Münster rond de 13de eeuw is gebouwd. Met haar twee torens, lichte gekleurde bouwstenen en aparte omvang (laag maar breed) is dit een eigenzinnige kerk.  Enkele bezienswaardigheden in de Dom zijn de astronomische klok uit de middeleeuwen en de Domkammer, een schatkamer met goud en textielkunst uit twaalf eeuwen.


Prinzipalmarkt en Labertikerk

Via de winkelstraat Prinzipalmarkt wandelen we naar de Lambertikerk. Ook dit is een bijzondere kerk vanwege haar duistere verleden. Aan de toren van de Lambertuskerk hangen de ijzeren kooien waarin ooit de lijken van de aanvoerders van de Wederdopers Jan van Leiden, Berend Krechting en Berend Knipperdolling hingen. Het vormt een luguber aanzicht, maar origineel is het wel. De kerk onderscheidt zich ook door de aanwezigheid van een torenwachter. Elke avond beklimt één van de laatste Europese torenwachters de kerktoren om er vanaf 21:00 uur tot middernacht elk half uur op zijn hoorn te blazen naar alle windrichtingen, behalve het Oosten, want hier zou vroeger een kerkhof gevestigd zijn en de doden zouden niet gestoord mogen worden. Ook vandaag behoort het nog tot de taken van de torenwachtster, om vanop 75 meter hoogte van de kerktoren uit te kijken naar brand. Eventueel geziene branden meldt ze onmiddellijk aan de brandweer, die met de torenkamer telefonisch in contact staat. 


Stadsmuseum

Wat voor Münster pleit is dat zij een gratis stadsmuseum aanbieden waar de eeuwenoude geschiedenis van de stad per tijdperk in verschillende ruimtes wordt tentoongesteld. Via maquettes zie je goed hoe de stad gegroeid is in de loop van de tijd. Bij elke ruimte kun je op een geplastificeerde pagina de Nederlandse toelichting lezen. Het is interessant om op deze manier kennis te maken met de geschiedenis van de stad. Wij zijn hier ongeveer een uur mee zoet.


Stadskasteel

Stadskasteel Munster

Vanaf het stadsmuseum is het 2 km lopen naar het stadskasteel dat nu wordt gebruikt door de administratie van de universiteit. De route hiernaartoe is langs de oude stadsmuur dus we lopen in een zig-zag boog langs het centrum waarbij een ongekende hoeveelheid fietsers ons passeren. Münster heeft zichzelf benoemd tot ‘Fietshoofdstad van Duitsland’. Niet geheel onterecht, want met de velen studenten is de fiets vervoersmiddel nummer één. Het kasteel is indrukwekkend, maar dat kan niet gezegd worden van de tuinen en ruimte die hiervoor ligt. Op de Schlossplatz ligt ook de centrale collegezaal van de universiteit, waar vaak conferenties of concerten plaatsvinden.


Relaxen bij het Aasee meer

Voordat we een hapje gaan eten rusten we nog even uit aan de Aasee, dit is een stadspark aan een meer dat bijna in het centrum ligt. Hier kun je zeilen, fietsen, wandelen en naar de dierentuin. Je kunt er ook een boot huren. Het is deze dag 27 graden Celsius dus we zijn niet de enigen die aan het water genieten van deze lekker nazomerzon. Jong en oud, overal zie je mensen picknicken, drinken en relaxen. Je moet zo’n mooie chillplek aan het water met een groen park op de achtergrond ook zeker koesteren als bewoners, dat hebben immers maar weinig steden.


Movie park Germany

Ingang Movie Park Germany

We staan op zondag bijtijds op om vroeg te vertrekken naar Movie Park Germany, het attractiepark waarvoor we deze reis tenslotte hebben gepland. Na een uur rijden kunnen we gunstig parkeren op het terrein vlak naast de ingang. Eerst een foto voor het bekende Movie Park bord en dan start onze attractiejacht. We beginnen met een waterachtbaan waarvoor we ruim een uur in de rij moeten staan, dit belooft niet veel goeds voor de rest van de dag…. Gelukkig blijkt dit achteraf wel mee te vallen, want we hebben verder nergens zolang hoeven wachten.  Hierna volgen diverse attracties uit tekenseries, waaronder: de liggende zweefmolen van Avatar Aang, de SpongeBob achtbaan en de kletsnatte Dora waterattractie. 

Op de foto met Spongebob en Patrick Ster

Tussendoor duiken we een aantal filmstudio’s in die het park rijk is. Het blijkt niet helemaal ons ding te zijn, omdat het filmaanbod ons weinig zegt en we zijn ook niet weg van de 4D voorstellingen. Wel is het gaaf om door de verschillende film themagebieden te lopen, zoals Hollywood en het Wilde Westen. Het park is de laatste decennia meerdere keren van eigenaar gewisseld en staat niet bekend vanwege haar modernste faciliteiten. Desondanks is de attractiebeleving prima en de aantrekkingskracht van het park blijft natuurlijk dat je ineens op de foto kan met een feestvierende SpongeBob en Patrick. Dit doen wij dan ook, in ons geval zijn de hoofdfiguren van deze iconische serie zelfs uitgedost in een speciaal Halloween outfit. Doel bereikt! 

Bibberen op Halloween avond in Moviepark Germany

Nadat we om 18:00 uur uit een filmstudio komen merken we direct dat de sfeer in het park is veranderd. Ineens is het druk bij de ingang, krioelen mensen vreemd door elkaar en we horen geschreeuw. Wat is er aan de hand?! Het avondprogramma is begonnen en de mensen met speciale Halloween tickets stromen binnen. Wij hebben gewoon reguliere dagtickets waarmee we weliswaar de Halloween attracties niet in mogen, maar wel gewoon welkom blijven in het park voor de overige attracties. Dit betekent voor mij dat ik nog mooi wat extra tijd heb om de populaire avontuurlijke achtbanen in te gaan (zonder Tessa) nu het wat rustiger is bij dit soort attracties.

Tessa beleeft deze avond op een hele andere wijze, want Halloween tickets of niet, de tientallen losgeslagen Halloween acteurs in afschrikwekkende pakken jagen Tessa letterlijk het stuipen op het lijf. Daar maken de acteurs geen onderscheid in, je bent echt alleen maar veilig in de speciaal aangebrachte ‘safe zones’. Om 20:00 uur ben ik wel klaar met de wilde achtbanen en is Tessa wel genoeg opgeschrikt (de acteurs hebben een zesde zintuig voor mensen die extra bang zijn voor deze wezens en laten het niet na dit talent te gebruiken). Zelf zouden we nooit naar zo’n Halloween evenement als dit of Walibi’s Fright Night gaan, maar het is wel geinig om dit zo eens bij toeval mee te maken. Je ziet het soort publiek ook duidelijk veranderen. Tijd om naar huis te rijden, het was een bewogen dag en een geweldig (verjaardagscadeau)weekend!

Horrorwood Moviepark Germany

Conclusie Münster

In tegenstelling tot andere steden uit het Ruhrgebied is Münster cultureel aantrekkelijker vanwege haar historische karakter. Waar veel zuidelijke steden uit de deelstaat Westfalen industrieel zijn, is Münster van oorsprong een Hanzestad waar de handel eeuwenlang centraal stond. Tegenwoordig is Münster een levendige stad dankzij de aanwezigheid van studenten. De fietscultuur die dit met zich meebrengt en de vele groene inrichting van de stad, voelt Münster aan als een Nederlands studentenstad. Prima geschikt voor een dagbezoek! 

Drie sterren

✅ Historisch karakter

✅ Fiets- en wandelvriendelijk

✅ Levendige studentenstad

✅ Heerlijke chillplek met het Assee stadspark

 

⁠⁠⁠⁠ Münster biedt vermaak voor slechts één dag

 
TIP: bezoek de Friedenssaal in het historische stadhuis en onderteken de Vrede van Münster.


Foto's Münster

Gelukkig hebben we de foto's nog!  

Bekijk hier ons fotoalbum van Münster. Gebruik van foto's is toegestaan mits er netjes aan bronvermelding wordt gedaan. Interesse in de foto's zonder merknaam? Neem contact met ons op.  


Video Münster

Bekijk hieronder het videoverslag van onze trip naar Münster & Moviepark Germany in oktober 2018.


Videobellen

Videobellen banner