Betovert door romantisch Verona

Uitzicht over Verona

6 augustus - 8 augustus 2021

Italiaanse vlag

Verona | Veneto | Italië

Bed icoon

Romeo Giulietta B&B Verona Apartments

Auto icoon

 Renault Scénic

Na de Oostenrijkse Alpen en de Dolomieten verlaten we het berggebied om de meest toonaangevende stad van de regio te bezoeken. Verona, een romantisch bolwerk gelegen tussen Venetië en Milaan bezit een roemrijk historisch verleden. Het is de fictieve geboorteplaats van Romeo & Julia, het herbergt het één na grootste nog bestaande amfitheater ter wereld en het centrum is gezegend met een prachtige middeleeuwse binnenstad die we in één dag zullen ontdekken. 


Romeo Giulietta B&B Verona Apartments

Aankomst en verblijf

Overdag wandelen we nog door de bergen rondom Val Gardena waarna we in westelijke richting door rijden naar Verona. We komen begin van de avond aan bij ons appartement, altijd weer een prestatie op zich om onze bestemming in het donker te bereiken in een drukke buitenlandse stad met Italiaans chaos verkeer.

 

De eigenaar van het appartement heeft gelukkig zijn parkeerplaats vrij gehouden voor ons door daar zelf voor de deur te parkeren en de plek vrij te maken wanneer wij arriveren. In lijn met alles in de stad, is het appartement piepklein. Groot pluspunt is dat het wel is uitgerust met een groot Turks bad/hammam. Geheel in Italiaanse stijl wordt het appartement beheerd door een 40-jarige Italiaanse man en zijn totaal niet Engelssprekende moeder die ons allebei gepassioneerd van de nodige adviezen voorzien v.w.b. het bezoeken van highlights en goede horecagelegenheden. De volgende dag zullen we de stad ontdekken.


Oorspronkelijke trouwdag...

Huwelijksaanzoek Disneyland Parijs
Op 7 februari 2020 raakten we verloofd in Disneyland Parijs.

Het is vandaag zaterdag 7 augustus. Een emotioneel beladen dag, want dit was onze oorspronkelijke trouwdatum sinds we precies 1,5 jaar geleden verloofd raakten in Disneyland Parijs. Tot ongeveer een maand geleden leefden we in de veronderstelling dat we deze dag zouden trouwen, maar begin van de zomer liepen de besmettingen ineens weer enorm op (‘’Dansen met Janssen’’ debacle) waardoor we onze gedroomde bruiloft toch niet zonder ernstige coronabeperkingen konden organiseren. Hierdoor hebben we onze trouwerij met pijn in ons hart moeten uitstellen.

 

Kort hierna zijn we snel op autovakantie gegaan om deze vervelende periode af te sluiten. Een uitstekend idee zo blijkt, want reizen is een bewezen medicijn tegen elke vorm van stress, teleurstelling en verdriet. Toch zal het niemand verbazen dat we vandaag weemoedig terugdenken aan wat de eigenlijke invulling van 7 augustus had moeten zijn. Een droevige gedachte die we vanzelfsprekend moeilijk kunnen loslaten. Gelukkig zijn we samen in een prachtige romantische stad in ons favoriete Europese vakantieland, dus we gaan er het beste van maken. Een veel betere afleiding kunnen we niet bedenken. 


Bezienswaardigheden historische binnenstad Verona

Skyline van Verona

Castel San Pietro

Heel veel hoogtemeters zijn het niet, maar in de warme zomermaanden kan het best een intensieve klim zijn naar Castel San Pietro. Dit kasteel zelf is al jaren gesloten, maar het plein hieromheen is wel toegankelijk. Vanaf hier heb je het beste vrije uitzicht over de historische binnenstad. Dik kans dat de meeste skyline foto’s die je van Verona ziet, hier gemaakt zijn. Max loopt deze klim alleen want Tessa is nog even terug naar het appartement om de anti-muggenspray te halen die ze vergeten was… Je kan de vesting sinds 2017 ook met de kabelbaan bereiken overigens.

Ponte Pietra Verona

Ponte Pietra

Eenmaal beneden herenigd lopen we via Ponte Pietra over de rivier de Adige naar het centrum. Deze Romeinse stenen boogbrug dateert uit de 1e eeuw v.Chr. toen Verona officieel een kolonie van de Romeinse Republiek werd. Door het geweld van het kolkende water in de Adige is de brug gedurende 1007 en 1239 meerdere keren ingestort en vervolgend weer opgebouwd. In 1298 liet de heerser van de stadstaat Verona, Alberto della Scala, een toren bouwen aan de kant van het stadscentrum die nog steeds boven de brug reikt. In de Tweede Wereldoorlog bliezen de Duitsers de brug op tijdens hun terugtrekking uit Verona. Pas in de jaren 1957-1959 vond de restauratie plaats. Arbeiders haalden toen de stenen van de bodem van de Adige op.

Kerken Verona

Verona kent twee noemenswaardige kerken die we bezoeken:

Verona Cathedral
  • Verona Cathedral
    De kathedraal van Verona (Cattedrale di Santa Maria Matricolare of Duomo di Verona) dateert uit de 12e eeuw en is gebouwd in een Romaanse stijl. Deze historische kerk heeft een fraaie toegangspoort met opvallende sculpturen. De buitenkant is voorzien van de typische lichtbruine kleur waar veel oude gebouwen uit Verona mee uitgerust zijn. De kerk zit een beetje verstopt op een klein pleintje waar ook nog eens een openbaar parkeerterrein gevestigd is. De Verona Cathedral verdient eigenlijk een mooiere locatie. Er staat een lange rij om de kerk binnen te komen, wij passen hiervoor en lopen verder naar de volgende bezienswaardigheid. 
  • Sant’ Anastasia
    Dit is de grootste kerk van de stad die gebouwd is in opdracht van de familie Della Scala, die van 1262 tot 1387 maar liefst 125 jaar over Verona regeerde. De basiliek is van de buitenkant sober, maar strekt zich binnen uit over drie grote gangpaden ondersteund door 12 mooi versierde pilaren in rood marmer.

Op een paar minuten lopen van de Sant’Anastasia kerk bevindt zich de Scaliger Tombs. Dit is een afgezet gotisch graf waar de eerder genoemde familie Della Scala begraven ligt. Van een afstandje is het nogal onduidelijk dat het om een speciaal graf gaat met betaalde toegang. Het is opvallend eerbetoon aan de voormalige heersers.

Porta Borsari

Porta Borsari

De huidige poort stamt uit 1e eeuw n.Chr. en is gebouwd over een nog oudere poort heen. De oude stadspoort lag op de Via Postumia, een weg die toen de belangrijkste toegangsweg naar het oude Verona was. De voorgevel is gemaakt van kalksteen. Daarboven is een uit twee verdiepingen bestaande muur gebouwd, waar 12 gebogen ramen zitten. Dit is weer zo’n mega oud Romeins bouwwerk dat nu tweeduizend jaar later nog steeds in zulke goede staat te bewonderen is. Verona zit hier vol mee, we love it

Romeinse stadspoort Verona

Piazza delle Erbe

Mooiste pleinen van Verona

Verona bezit veel verschillende pleinen, de meest in het oog springende lichten we toe:

Piazza delle Erbe

Dit oude marktplein is een levendige plek waar vroeger het Romeinse forum lag. Tegenwoordig wordt hier een dagelijkse markt gehouden met daaromheen volle terrassen. Het Piazza delle Erbe heeft aan alle kanten mooie gebouwen staan, die op zich al de moeite waard zijn om te bekijken. Dit zijn bijvoorbeeld het Palazzo Maffei, de Palazzo del Comune (met de Torre del Carceri), het handelshuis Casa dei Mercanti en de Torre dei Lamberti. Laatstgenoemde is de hoogste middeleeuwse toren van Verona die in 1172 is gebouwd door de familie Laberti. Deze toren kun je beklimmen.

 

’s Avonds eten we bij een terrasje op Piazza delle Erbe. Tegelijkertijd komt er ook nog een protestmars langs tegen de coronapas die gisteren is ingevoerd in Italië, als één van de eerste (Europese) landen samen met Oostenrijk. Wij moesten deze pas ook direct laten zien toen we in de ochtend ergens binnen wilden ontbijten.  

Piazza dei Signori

Piazza dei Signori

Op ongeveer 100 meter van het Piazza delle Erbe ligt een ander mooi plein: het Piazza dei Signori. Rondom dit autoluwe plein staan een aantal fraaie gebouwen zoals het Palazzo della Region en het Palazzo del Capitano. In het midden van het plein staat het standbeeld van de bedenkelijk kijkende schrijver Durante (Dante) degli Alighieri. Hij heeft 7 jaar in Verona gewoond: van 1303 tot 1304 en van 1312 tot 1318. Tegenwoordig wordt Dante gezien als één van de grootste schrijvers uit de middeleeuwen. Het meeste bekende werk van hem is zijn boek ‘’Inferno’’ dat we nu vooral kennen van het gelijknamige boek van Dan Brown en de verfilming met Ton Hanks in de hoofdrol. 

Piazza Bra
Dit is het grootste plein van de stad dat vol staat met veel cafés en restaurants. Hier staat ook de 2.000 jaar oude Arena van Verona en bevindt zich één van de weinige stadsparken. Hier huren we Lime stepjes om naar de verder zuidelijk gelegen stadspoort Porta Nuova te komen.

Arena van Verona

Eén van de meest prominente bezienswaardigheden in Verona is de oude Romeinse Arena. Deze staat middenin de stad, pal op het Piazza Bra. Deze Arena is aanzienlijk minder groots en indrukwekkend dan het Colosseum in Rome, maar toch blijft het absoluut een imponerend historisch bouwwerk. De Arena van Verona is namelijk één van de best bewaarde amfitheaters ter wereld en is daarom ook nog steeds in gebruik ter vermaak van het volk. Zo worden er regelmatig operavoorstellingen gegeven in het eeuwenoude decor van de arena. We willen de Arena de volgende dag graag van binnen bekijken maar kaartjes blijken alleen fysiek te koop en de volgende ochtend staat er zo’n lange rij dat we dit qua tijd niet meer redden. Zonde! We ontbijten daarom op een terras met uitzicht op het amfitheater, een fraai decor om de dag op te starten. 

Arena van Verona

Balkon van Julia (Casa di Giulietta)

Zoals gezegd geniet Verona de meeste bekendheid vanwege Romeo en Julia. Dit verhaal is door Shakespeare gebaseerd op twee rivaliserende families afkomstig uit Verona. De zogenaamde huizen van deze personages zijn te bekijken in Verona. Vooral het balkon van Juliette is enorm populair. Zeer toeristisch en weinig betekenisvol, want het balkon bestond niet echt ten tijde van het ontstaan van het verhaal, het is allemaal pure fictie. Overdag staat er een lange rij om gratis het binnenpleintje op te lopen van waar je een goede foto kunt maken van het balkon. Wij zijn niet gevoelig voor deze hype dus we slaan dit over. Later lopen we hier begin van de avond toevallig nogmaals langs wanneer er geen rij meer staat en nemen we alsnog van dichtbij een kijkje. Wat voor ons wel leuk is dat deze plek gebruikt is in de film ‘Letters to Juliet’, toevallig een film die wij in de eerste maanden van onze relatie samen in de bios hebben gezien. 

Balkon van Julia in Verona

Ben je wel een echte Romeo & Julia fan? Je kan ook betalen om het balkon op te mogen. Met genoeg fantasie waan je jezelf hier de wereldberoemde Julia… Jaarlijks komen vele duizenden toeristen af op Casa di Giulietta, maar het zegt ons eerlijk gezegd weinig. Desondanks blijft het een trekpleister voor het massatoerisme. 

Ponte di Castelvecchio

Eerder vandaag liepen we over de Ponte Pietra het centrum in en nu verlaten we via Ponte di Castelvecchio de binnenstad om ten noorden van de Adige weer naar ons appartement terug te wandelen. Deze iconische brug is nog indrukwekkender dan San Pietro. Dit komt omdat de brug deel uitmaakt van een enorme vesting en een bijbehorend kasteel. Een bezoekje aan Castelvacchio hoort echt bij een stedentrip Verona. Eenmaal overgestoken begint het keihard te regenen en schuilen we bij een parkje waar zaterdagavond de lokale hangjeugd bijeenkomt. 

Ponte di Castelvecchio

Geschiedenis Verona

Verona heeft in de loop van de geschiedenis veel onder extern gezag gestaan, deze uiteenlopende heersers hebben allemaal hun eigen invloed op de stad gehad die je nu nog duidelijk in het straatbeeld terug kunt zien. Daarom is het extra leuk als je bekend bent met de geschiedenis van Verona.

 

De stad is nog voor de Romeinse tijd ontstaan op de heuvels aan de noordkant van de Adige, daar waar zich nu Castel San Pietro bevindt. Romeinse bronnen onthullen dat de stad al in de 4e v.Chr. ontstaan is. Verona speelde als laatste bastion voor de Zuidelijke Alpen een belangrijke rol in het Romeinse Rijk. Verona was dé uitvalsbasis voor veldtochten naar het Noorden. Verona heeft na Rome de meeste historische gebouwen uit de Romeinse tijd.

 

In 774 kwam Verona in handen van Karel de Grote en behoorde de stad toe aan het Frankische Rijk. In de 10e eeuw werd de stad bij het Duitse staatje Beieren gevoegd. De stad heeft in de eeuwen daarna veel onder invloed gestaan van Milanese heersers. Van 1405 tot 1796 stond Verona onder Venetiaans gezag. Tijdens de Oostenrijkse bezetting (na 1814) maakte de stad deel uit van de Noord-Italiaanse verdedigingslinie. 1866 kwam Verona eindelijk bij het koninkrijk Italië.

Garibaldi standbeeld Verona
Historisch gebouw Verona


Conclusie Verona

Verona is met ruim 250.000 inwoners qua grootte niet meer dan een provinciestad op de grens van de regio’s Lombardije en Veneto. Maar wel een stad met wereldwijde allure vanwege Shakespeares Romeo & Julia verhaal dat zich afspeelt in Verona. Veel bezienswaardigheden stammen uit de Romeinse tijd en de middeleeuwen dus de stad heeft een enorm rijk verleden om te bewonderen. Deze historische bezienswaardigheden spot je overal en zijn op een natuurlijke wijze verwerkt in het hedendaagse straatbeeld. De binnenstad is relatief klein en de meeste highlights zijn op loopafstand van elkaar te bereiken. De combinatie van een rijke geschiedenis en het liefdes aura dat over de stad hangt maakt van Verona een romantisch openluchtmuseum dat zich op een bescheiden manier mag meten met de bekendste steden in deze categorie. Wij vonden het een fantastische bestemming die op ons lijf is geschreven. Op sommige momenten heeft het zelfs het gemis van onze trouwdag doen vergeten.  

4 sterren

 Verona is geen grote stad, alle bezienswaardigheden uit het centrum kun je prima lopend bezoeken. Als je er enigszins tempo in houdt dan moet het ook te doen zijn om de stad binnen één dag te bekijken. 

 Verona is een bewonderenswaardige stad. Het is bijzonder om te zien hoeveel Romeinse overblijfselen het hedendaagse straatbeeld vormen. En wat niet Romeins is, stamt uit de middeleeuwen. Verona ademt historie. 

 Wellicht overbodig om te zeggen, maar als geboorteplaats van Romeo & Julia is Verona natuurlijk een super romantische stad waar veel verliefde stelletjes op afkomen. 

 

⁠ ⁠⁠⁠Het mag geen verassing zijn dat Verona in de zomer snikheet is. Met de drukte van een zaterdag in het hoogseizoen zijn de nauwe steegjes extra warm. Wel kun je in de loop van de middag wanneer de zon wat lager staat, eenvoudiger de schaduw opzoeken in de smalle straten.

 

TIP 1: wil je de Arena van Verona bezoeken? Haal dan eind van de dag kaartjes voor de volgende dag, let op de openingstijden want de ticketbalie sluit al om 16:00 uur. Zo voorkom je lang wachten. Online is het niet mogelijk om tickets te kopen namelijk. 

TIP 2: bekijk het 'Balkon van Julia' zonder lang in de rij te staan door hier rond half 8 aan te komen. Dan is er geen wachtrij meer en is het hek nog eventjes open. Het hek naar de binnenplaats sluit om 20:00 uur. 


Foto's Verona

Bekijk hier ons fotoalbum van Verona. Gebruik van foto's is toegestaan mits netjes aan bronvermelding wordt gedaan. Interesse in de foto's zonder merknaam? Neem alsjeblieft contact met ons op.