Hiken langs de mooie kust van het Noosa National Park

Hell's Gate Noosa Coastal Walk

17 oktober - 19 oktober 2019

Australische vlag

Sunshine Beach | Queensland | Australië 

Bed icoon

Flashpackers Noosa

Bus icoon

Greyhound Bus

Noosa is alweer de vijfde Australische bestemming waardoor we officieel halverwege onze reis langs de Australische oostkust zijn. Met de schitterende Coastal Walk wacht ons in Noosa een uitdagende hike door het beroemde Noosa National Park. We verblijven daarom twee nachten in het Noosa Flashpackers hostel zodat we een volle dag de tijd hebben om te genieten van al het moois wat deze spectaculaire wandeling te bieden heeft. 

 

Van Fraser Island nemen we de Greyhound bus naar Noosa, wat vijf uur rijden is. Omdat je Noosa niet echt als één losse stad kunt zien, schets ik kort even de geografie ervan. Noosa bestaat eigenlijk uit een regio met verschillende “Noosa gebieden” rondom het Noosa National Park. Het park ligt in het uiterste noordoostelijke hoekje van de baai en daaronder ligt Sunshine Beach, een plaatsje direct aan de kust. Ten westen van het National Park ligt het levendige plaatje Noosa Heads met in het noorden het populaire Noosa Main Beach. Verder ligt buiten de baai nog Noosaville en North Shore Noosa. Deze laatste twee zijn geen toeristische bestemmingen, maar dan heb je nu wel een volledig beeld van het Noosa gebied.


Coastal Walk door Noosa National Park

Kust Noosa hike

Dit nationale park is een uitstekende plek om een van de meest beroemde dieren van Australië, de koala, in het wild te spotten. Het Noosa National Park is met 380 hectare aan kustgebied en veel beschutte baaien een ideale locatie voor toffe hikes. Bovendien ligt het op loopafstand van het centrum van Noosa. Je kunt hier prachtige wandelingen maken met op het hoogste punt een mooi uitzicht over Noosa en omgeving. Naast hiken zijn surfen en kanoën ook populaire activiteiten in dit gebied. Wij zijn slechts één volle dag in Noosa en die willen wij volledig besteden aan indrukwekkende wandeltochten door dit mooie natuurgebied. Als je door het park wilt lopen dan heb je keuze uit vijf verschillende hikes, allemaal tussen de 3 tot 10 kilometer lang.

Wij gaan voor de populaire Coastal Walk, een 5.4km lange wandeling langs de prachtige kust van Noosa. De hike begint bij Noosa Main Beach waar we vlakbij afgezet worden door de gratis shuttle service van het Flashpackers verblijf. We lopen eerst Hasting Street af, dit is een drukke boulevard parallel gelegen aan het strand vol met hippe winkels en gezellige horeca. Noosa vergelijken met Saint Tropez gaat wat ver, maar stijlvol en levendig is het zeker!


Dolphin Lookout Noosa

Dolphin Point Lookout

Noosa Main Beach kent aangename golven door de noordelijke ligging aan de baai. Het is zeldzaam dat een strand in Australië aan het noorden gelegen is en dit heeft positieve gevolgen voor surfers en andere zeeliefhebbers. Vroeg in de ochtend is het al mooi strandweer waardoor het ook op een doordeweekse ochtend druk is. In de volle zon volgen we het pad en kijken we uit naar koala’s die zich mogelijk in de bomen langs de wandelroute bevinden. Helaas vinden we die niet.


Succesvoller is onze stop bij het Dolphin Lookout. Op deze locatie heb je een schitterend panoramisch uitzicht over de oceaan, hoog genoeg om in de verte dolfijnen, orka’s of walvissen te kunnen spotten. Het duurt even voordat we beweging zien, maar na een kwartiertje wachten zien we toch ineens dolfijnen vinnen boven het water verschijnen! Als we onze verrekijker erbij pakken dan zien we dat het gaat om een grote groep van zeker zeven dolfijnen!  

Hell's Gate

Hierna vervolgen we de indrukwekkende walk langs de zee naar Hell’s Gate. Een mooie maar winderige locatie met waanzinnig uitzicht over de zee en de rotswanden waarover het wandelpad verder gaat. We zien hier helaas geen schildpadden of walvissen maar wel een zee-arend die zich door de wind laat zweven naar een geschikte plek boven de zee voor de jacht. Een fascinerend schouwspel. 

Finishen bij Sunshine Beach

Sunshine Beach Noosa

We zijn dan al halverwege de route die na een daling verder gaat over het uitgestrekte Alexander Beach. Hier kun je alleen komen via de Coastal Walk, dus het is hier heerlijk rustig. Overigens mag je hier niet zwemmen. Na dit strand afgelopen te hebben, lopen we nog een half uur door droog gebied voordat we uitkomen bij Sunshine Beach. We hadden ons verheugd op dit eindpunt omdat we verwachtten dat dit strand net zo attractief zou zijn als Noosa Main Beach. Think again! Het is hier werkelijk uitgestorven. Niks geen strandtenten of ander vermaak. We besluiten daarom om hier niet te chillen en doodvermoeid naar ons verblijfplaats te lopen en daar bij te komen aan het zwembad. Het einde was teleurstellend, maar het eerste deel van de Coastal Walk is fantastisch. 


Conclusie Noosa

Wij verbleven één volle dag in Noosa, maar we moeten zeggen dat we het goed begrijpen als je hier langer wilt zijn. Zo zijn er naast de populaire Coastal Walk nog meerdere hikes te doen die de moeite waard lijken te zijn en gewoonweg teveel tijd en energie kosten voor een volle dag. Daarnaast is Noosa Main Beach ook een relaxt strand waar je heerlijk kunt chillen, surfen en bijkomen van de hikes door het aangrenzend National Park. 

✅ Noosa is dankzij Hasting Street en het bijbehorende Noosa Main Beach een zeer sfeervolle badplaats! 

✅ De zee bij Noosa is een prima locatie om te (leren) surfen en te kanoën. 

✅ Het Noosa National Park bevat meerdere toffe wandelroutes waarbij de Coastal Walk met schitterende uitzichten over de zee voor velen de favoriet is. 

 

❌ Sunshine Beach als eindpunt van de Coastal Walk valt tegen en is niet in lijn met de rest van dit gave parcours. 

 

TIP 1: neem een verrekijker mee naar Coastal walk voor Dolphin Point Lookout.

TIP 2: overweeg een verblijf bij Noosa Flashpackers, zeer in trek bij Nederlands rondreizigers. Dit combineert de gezelligheid en levendigheid van een hostel met luxe en hygiëne van een hotel!

 

TIP 3: chill op het strand bij Noosa Main Beach, dit is veel levendiger en leuker dan Sunshine Beach. Houd hier rekening mee tijdens de Coastal Walk door bijv. te beginnen bij Sunshine Beach of bij Hell's Gate om te keren en zo te eindigen bij Noosa Main Beach.


Foto's Noosa

Gelukkig hebben we de foto's nog!

 

Bekijk hier ons fotoalbum van Noosa. Gebruik van foto's is toegestaan mits netjes aan bronvermelding wordt gedaan. Interesse in de foto's zonder merknaam? Neem alsjeblieft contact met ons op. 


Video Noosa

Bekijk hieronder een videoverslag van onze rondreis langs de Australische oostkust in oktober 2019.

Klik hier voor de video over Noosa (vanaf minuut 5:08).


Videobellen

Videobellen banner