Walvissen spotten en zwemmen met dolfijnen in Kaikoura

Dolfijnen in Kaikoura

25 november - 27 november 2019

Vlag Nieuw-Zeeland

Kaikoura | Canterbury | Zuidereiland | Nieuw-Zeeland

Bed icoon

Sails Motel

Auto icoon

Toyota Corolla

Hoewel onze rondreis door Nieuw-Zeeland er bijna op zit, hebben we met Kaikoura nog een toplocatie voor de boeg. Dit kleine kustplaatsje in het noordoosten op Zuidereiland is beroemd vanwege haar rijke “marine wildlife”. In de zee bij Kaikoura leven zeehonden, albatrossen, dusky dolfijnen en verschillende soorten walvissen. Vooral de aanwezigheid van walvissen maakt Kaikoura een gewilde plek voor vakantiegangers. Zo kijken wij al lang uit naar de Whale Watch tour die we hier geboekt hebben. Gaat het ons lukken om een walvis in het echt te zien?


Tussenstop bij Styx Park

Met een korte tussenstop in het ‘Styx Park’ in het noorden van Christchurch rijden we in ongeveer zes uur van Lake Tekapo naar Kaikoura. We verblijven hier twee nachten in het Sails Motel gelegen aan de Esplanade. We zijn slechts één volle dag in het kustplaatsje, maar met een goede planning is dit voldoende. Zo doen we de eerste ochtend de Whale Watch Tour om later die dag de zeehonden te spotten op de rotsen van “Seal Colony”. Op onze reisdag naar Christchurch gaan we eerst in de ochtend mee met de Dolphin Encouter om daar met wilde dolfijnen te zwemmen! 


Whale Watch Tour

Panorama Kaikoura

Wanneer we “inchecken” bij de balie van de walvistour horen we direct dat er sprake is van een heftige stroming op zee waardoor de kans op zeeziekte groot is. Dit terwijl het weer zonnig en windstil is. Vooral voor Tessa betekent dit slecht nieuws, want op de boot naar het Great Barrier Reef ontdekte zij tijdens deze vakantie jammer genoeg dat ze hier in sommige gevallen ook ernstig last van kan krijgen. Een pilletje is preventief ingenomen, maar of deze maatregel afdoende is zal nog moeten blijken. Met de bus worden we van het verzamelpunt naar South Bay gebracht waarvandaan alle recreatieve vaartochten in Kaikoura beginnen.

 

De boot is niet zo groot waardoor het aantal toeristen mee valt. Het nadeel hiervan is echter wel dat de ruige zee onze boot alle kanten op laat gaan. Vooral verder op open zee blokkeren de hoge golven geregeld ons uitzicht. Tessa lijdt in stilte en zal na één korte en moedige poging om te staan de rest van de tour binnen op haar plek blijven zitten. 

Al snel komen we tijdens de drie uur durende walvistour een zogeheten Sperm Whale tegen! De potvis blijft voorlopig in dezelfde houding in zee liggen dus na een tijdje varen we weer verder. Hoewel de walvis slechts een klein beetje boven het water uitsteekt, is het indrukwekkend om de contouren van zo’n groot zeedier van dichtbij te aanschouwen. Een leuke verrassing! Het zoeken naar walvissen gebeurt niet via sonar geluiden of het droppen van voedsel. De dieren worden in Kaikoura nooit gelokt of verstoord tijdens de verschillende tours. Hoe wordt er dan actief gezocht naar walvissen? Ze hebben geen specifieke verblijfplaatsen in de zee bij Kaikoura dus elke hulp is welkom. Die hulp komt van andere boten en helikopters die met whale flights ook in een goede positie zijn om deze dieren te spotten en de coördinaten te delen. Een andere truc is het opvangen van sonargeluiden die de walvissen maken om onder water te communiceren. Hiervoor hangt de kapitein een indrukwekkend gehoorapparaat in het water. Helaas biedt dit geen uitkomst dus de skipper vaart terug naar de eerder geziene walvis die nu actiever is. 

Zo spuit deze een aantal keer, wat signalen zijn dat de walvis straks zal duiken en we de bekende walvisstaart kunnen zien. En zo geschiedde. De walvis maakt er een mooie show van die Tessa vanaf binnen gelukkig ook goed kan meekrijgen. 

Op de terugweg naar de kust komen we nog meer marine wildlife tegen in de vorm van een albatros en groep dusky dolfijnen. Laatstgenoemde hopen we morgen tijdens de Dolphin Encouter weer tegen te komen. Albatrossen zijn een familie van grote zeevogels met lange vleugels die vrijwel hun hele leven doorbrengen boven zee. Ze komen wijdverspreid voor in de Zuidelijke Oceaan en de noordelijke Grote Oceaan. Van de 21 soorten albatrossen die erkend worden door de IUCN zijn er 19 met uitsterven bedreigd. De donkergestreepte dolfijn of bonte dolfijn (dusky dolphins) is een klein tot middelgroot soort dolfijn uit de gematigde en koele kustwateren van het zuidelijk halfrond.


Seal Colony

Seal Colony Kaikoura

Ook de zeehonden weten het waterleven van Kaikoura te waarderen. Na de Whale Watch tour bezoeken we eind van de middag de Seal Colony. Hier bevinden zich tientallen zeehonden op de rotsen bij de kust. Het is eb dus we kunnen over de rotsen lopen om de dieren van dichtbij te bekijken. Overal wordt gewaarschuwd om minimaal 10 meter afstand te nemen aangezien deze wilde zeehonden soms ineens agressief gedrag kunnen vertonen. Vechten met zeehonden staat niet op onze bucketlist dus we houden voldoende afstand. De Seal Colony is onderdeel van de Pennsylvania Walk langs de kust van de landtong van Kaikoura. Tessa zit nog met de naweeën van haar zeeziekte eerder op de dag dus we laten deze hike aan ons voorbijgaan. 


Dolphin Encouter

Dolfijnen zien is gaaf, zwemmen met dolfijnen is nog toffer maar niets kan op tegen zwemmen met wilde dolfijnen. Kaikoura is zo’n fantastische plek waar dat kan, de enige in Nieuw-Zeeland overigens sinds het niet meer toegestaan is in de Bay of Islands. We hebben eerder voor de kust van Paihia wilde dolfijnen gezien die met onze boot mee zwommen en Tessa heeft in 2017 in Curaçao met getrainde dolfijnen gezwommen. 

Zwemmen met dolfijnen in Kaikoura

Nu is de ideale gelegenheid om dus te zwemmen met wilde dolfijnen. Doordat Tessa zo misselijk is geworden op de boot een dag eerder tijdens de Whale Watch Tour, hebben we overwogen om de Dolphin Encouter te annuleren. Bij navraag wist een medewerkster ons te vertellen dat de zeevoorspelling gunstig is en dat je met deze activiteit dichter bij de kust blijft dan met de Whale Watch Tour en dus in rustiger vaarwater blijft. Tessa waagt het er op en laat deze kans niet schieten. Ik ga als kijker mee op de boot en heb de belangrijke taak om deze unieke ervaring zo goed mogelijk vast te leggen. Het duurt niet lang of we komen de eerste verdwaalde dolfijnen tegen. Ook zie ik vanaf het bovendek een paar zeehonden boven het water. 


Het weer is perfect: zonnig, een graad of 24 en weinig wind. We kunnen er een lang verhaal van maken maar het is gewoon een geweldige ervaring. We stoppen drie keer zodat de zwemmers het water in kunnen met de dolfijnen, maar ook tijdens het varen zoeken groepen van honderden dolfijnen ons continu op. Het is een komen en gaan van springende dolfijnen en dolfijnen die langs/voor/achter de boot zwemmen. Als er later meerdere boten in hetzelfde gebied varen dan kom je werkelijk ogen tekort om al het dolfijnenspektakel waar te nemen. Vanaf de boot heb ik het ook geweldig naar m’n zin en Tessa haar droom komt uit door letterlijk met wilde dolfijnen te zwemmen en te spelen. Zo zwemmen de dolfijnen echt naar de zwemmers toe om soms ook rondjes om je heen te zwemmen. Een top ervaring en het is heel bijzonder om dit zo dichtbij de kust mee te maken in de natuurlijke habitat van de dieren. Want net als bij de walvissen worden de dolfijnen niet gelokt met eten of geluiden, maar komen ze uit zichzelf op de boot en de mensen af. Conclusie Kaikoura

Kaikoura is dé beste bestemming om alles wat Nieuw-Zeeland in de zee te bieden heeft te bewonderen. De trog vlakbij de kust zorgt ervoor dat veel vissen door de stroming hierheen komen. Deze vissen betekenen vervolgens weer voedsel voor zeedieren die hoger in de voedselketen staan en dit alles maakt het zeeleven bij Kaikoura zo uitgebreid. Zeehonden, dolfijnen, walvissen, albatrossen en haaien. Het leeft hier allemaal. Het zeewater is hier koud, maar dat is precies wat de dusky dolfijnen en walvissen prettig vinden.  


Deze dieren leven hier daarom ook echt en zijn niet (zoals wel het geval is bij de Australische oostkust) op doorreis naar Antarctica. Kortom, Kaikoura mag je gewoonweg niet missen tijdens je reis naar Nieuw-Zeeland. 

5 sterren

✅ Unieke locatie waar je altijd walvissen kunt spotten omdat deze hier gedurende het hele jaar leven.

✅ De enige plek waar je met (de speelse dusky) dolfijnen kunt zwemmen in Nieuw-Zeeland .

✅ Prachtige kust met felblauw water. 

✅ Check ook zeker de zeehonden bij de Seal Colony. 

 

⁠⁠⁠⁠ Ben je snel zeeziek? Overweeg dan om de Whale Watch te skippen aangezien deze verder op open zee vaart en hoge golven moet trotseren. Neem je het risico wel? Zorg dan dat je optimaal bent voorbereid en geef het vooraf aan bij de crew. 

⁠⁠⁠⁠ Kaikoura is slechts via één weg te bereiken dus het kan voorkomen dat je door een geblokkeerde weg hier tijdelijk niet kan komen. Meerdere vrienden van ons zijn dit overkomen. 

 

TIP: ga ook de Dolphin Encouter doen als je niet per se met dolfijnen wilt zwemmen. Het beeld van honderden zwemmende dolfijnen rondom de boot vergeet je nooit meer!


Foto's Kaikoura

Gelukkig hebben we de foto's nog! 

 

Bekijk hier ons foto-album van Kaikoura. Gebruik van foto's is toegestaan mits er netjes aan bronvermelding wordt gedaan. Interesse in de foto's zonder merknaam? Neem contact met ons op.


Videobellen banner