Op bezoek bij de Hobbits in de Gouw

Bilbo Baggins huis Hobbiton

5 november 2019

Nieuw-Zeeland vlag

Matamata | Waikato | Noordereiland | Nieuw-Zeeland

Bed icoon

YHA Rotorua Backpackers

Auto icoon

Toyota Corolla

Nieuw-Zeeland is het land van de kiwi, de haka en talrijke vulkanen. Maar veel belangrijker nog: Nieuw-Zeeland is het levende decor van de Hobbit en Lord of the Rings filmtrilogie! Miljoenen fans van over de hele wereld zijn door deze kaskrakers spontaan verliefd geworden op de unieke natuur van Nieuw-Zeeland. Er zijn meerdere plaatsen waar je de prachtige filmlocaties kunt bezoeken waarvan het Hobbit dorp in Matamata met afstand het meest tot de verbeelding spreekt. Als (gematigde) fan mag ik de toeristische Hobbiton tour natuurlijk niet aan mij voorbij laten gaan. Een verslag van een middag uit De Gouw in Midden-Aarde.

Hobbiton tour

We vertrekken vanaf Hot Water Beach naar Rotorua, wat de derde bestemming van onze rondreis door Nieuw-Zeeland zal worden. Onderweg rijden we langs Matamata waar we stoppen voor een twee uur durende tour door de filmsets van De Gouw, de woonplaats van de vrolijke Hobbit figuren uit Lord of The Rings.

 

Verder valt er niets in Matamata te beleven dus het is niet gek dat er kilometers van tevoren al borden langs de weg staan die je de juiste weg wijzen. Voordat je bij de filmsets aankomt rijden we minutenlang door heuvels met felgroen gras met daarop oneindig veel schapen. Verder komen we niks of niemand tegen. Echter bij aankomst bij de Hobbiton Tour sets krioelt het van de toeristen, volle parkeerplaatsen en tourbussen. Het Hobbit dorp is een attractiepark geworden met alles erop en eraan. Go with the flow en we laten alles op ons afkomen.


Hobbition Movie Set tour bus

Start van de Hobbiton Tour

Hoewel er ieder kwartier een twee uur durende tour begint, zit onze groep gewoon vol wanneer we met de speciale Hobbiton bus worden opgehaald bij Shire’s Rest. Vanuit dit visitor centre rijden we in ongeveer 10 minuten naar het Hobbit dorp terwijl er in de bus iconische scènes uit de Hobbit en Lord of the Rings films worden vertoond op een tv scherm. Als je in de bus om je heen kijkt dan waan je jezelf al snel in Hobbitstee met al haar groene heuveltjes met schapen. Als dan ook even later de herkenbare “Hobbit tune” wordt afgespeeld dan zorgt dit voor een speciaal gevoel en ben je er helemaal klaar voor. 


Rondleiding door de Hobbit huisjes

Eindelijk is het zover en staan we oog in oog met de wereldberoemde Hobbit huisjes. We lopen ze rustig langs terwijl onze gids (een Amerikaan die een paar maanden geleden zelf als bezoeker zo enthousiast was dat hij direct met succes solliciteerde) ons voorziet van toffe feitjes. Zo vertelde hij dat alle geuren, kleuren, planten en dieren exact moesten overeenkomen met de uitgebreide beschrijving van bedenker en schrijver Tolkien. Daarom zijn de schapen op deze plek zelfs vervangen door een ander schapenras die even verderop graasden en moest een hele boom over geverfd worden. 


We krijgen genoeg tijd om overal foto’s van te maken en het wordt meteen duidelijk waarom de regisseur vanuit de helikopter dit gebied koos als filmlocatie voor de Hobbit inwoners. Zelfs het gras is prachtig. Verder is er niks in de wijde omgeving wat de de opnames kan verstoren. Geen overvliegende vliegtuigen, wegen of anderszins stadsgeluid in de buurt.

Hobbit huis Nieuw-Zeeland

Iedere bezoeker krijgt één kans om met heel zijn of haar reisgezelschap op de foto te gaan bij een aansprekend Hobbit huis. De gids maakt om de beurt een foto van alle deelnemers uit de groep. Ondanks het hoge toeristische gehalte is dit ook slechts de enige keer dat we in de rij hoeven te staan. Bovendien is dit ook de enige mogelijkheid om het Hobbit onderkomen van binnen te bekijken. Echter vind je hier -zoals de gids al aankondigde- niets meer dan 'darkness and disappointment'. Het is leeg omdat de binnen scènes niet hier zijn opgenomen, maar in een filmstudio in Wellington. Deze studio’s kun je trouwens ook bezoeken. 

 

We zijn al een aantal Hobbit straten doorgelopen als we bij Bag End (het huis van Bilbo Baggins) aangekomen zijn. Hier vertelt onze gids over de scène dat Gandalf hier voor het eerst binnenkomt en continu zijn hoofd stoot. Het schijnt dat de tweede keer wanneer de lange acteur Ian McKellen zijn hoofd stoot, dit niet gespeeld heeft maar zich oprecht bezeerde. Zijn met pijn vertrokken gezicht was perfect voor de scène en is er vervolgens ingebleven. 

Tijdens de tour loop je overal langs, van de Partytree tot The Green Dragon. Hoewel alles op 60% en 90% schaal gemaakt is, vind ik het een opvallend groot dorp dat wordt onderhouden door maar liefst dertig medewerkers! Het schijnt namelijk extreem veel werk te kosten om alles er expres zo oud mogelijk eruit te laten zien. Denk aan loslatende verf op de houten ronde Hobbit deuren, het lange gras, de verroeste buitenstoelen, enzovoorts. 

The Green Dragon Hobbiton Movie Sets

Er zijn dan ook zeven hoveniers in dienst om de indrukwekkende tuinen bij te houden. Allemaal om het fantasiedorp wat ooit tot leven is gekomen ook levendig te houden. Verder is het leuk om te weten dat op één boom na, alles uit het Hobbit village afkomstig is van de natuur of materialen uit Nieuw-Zeeland. Deze boom betreft de karakteristieke boom boven het huis van Bilbo Baggins en is geïmporteerd uit Taiwan. Bovendien zijn alle 2.400 bladeren meerdere keren geschilderd om het optimaal te laten lijken op de beschrijving van de schrijver Tolkien. De tour eindigt bij de Green Dragon waar je in de Hobbit pub van een eigen gekozen drankje geniet uit een typische Hobbit mok. Het was een unieke belevenis! 


Conclusie Hobbiton Movie Sets

Iedere kijker van Lord of The Rings vraagt zich af in hoeverre het Hobbit dorp echt is en of de Hobbit huisjes echt bestaan en hoe groot ze dan daadwerkelijk zijn. En kun je er ook in? Wonen er ook mensen? Op deze vragen en nog veel meer krijg je antwoord tijdens de Hobbiton Tour. Het Hobbit dorp uit de films bestaat echt en komt tijdens een bezoek hieraan tot leven. Het is een once in a life time experience voor iedere fan en zoals de tourgids ook zei: als je niks met de films hebt dan wil je ze na deze tour alsnog bekijken. 

5 sterren

✅ Ondanks de aanwezigheid van veel toeristen krijg je genoeg tijd en ruimte om alles te zien en te fotograferen. Dit komt door de gestructureerde opzet van de tours. 

 Het park is niet overdreven commercieel. Zo mag je overal zelf foto’s maken en worden er geen foto’s verkocht voor toeristenprijzen. 

 Het Hobbit dorp is nog in optimale staat alsof er morgen weer gefilmd kan worden. 

 

⁠⁠⁠⁠ Het voelt aan als een attractiepark en je moet het massatoerisme ook even op de koop toe nemen. Kaartjes zijn ook prijzig.

 

TIP: boek je tour in het hoogseizoen (december t/m februari) op tijd online, want het kan snel volgeboekt zijn!


Foto's Hobbiton Movie Sets

Gelukkig hebben we de foto's nog! 

 

Bekijk hier ons fotoalbum van de Hobbiton Movie Sets in Matamata. Gebruik van foto's is toegestaan mits er netjes aan bronvermelding wordt gedaan. Interesse in de foto's zonder merknaam? Neem contact met ons op.  


Videobellen banner