Adelaide Hills is het hoogtepunt van Adelaide

Kangoeroe met baby in de buidel

30 oktober - 3 november 2023

Vlag australie

Adelaide | Zuid-Australië | Australië

Bed icoon

Adelaide Hills: Discovery Parks Hahndorf

Bed icoon

Adelaide: Econo Lodge East Adelaide

Camper icoon

Britz Voyager

Dagplanning Adelaide

Adelaide is de eindbestemming van onze epische camper roadtrip die drie weken geleden begon in Perth. Na ruim 4.200 kilometer gereden te hebben, komen we aan in de hoofdstad van de staat Zuid-Australië. We nemen drie dagen de tijd om Adelaide en het groene achterland van de prachtige Adelaide Hills te verkennen.

 

Voorafgaand aan de roadtrip van Perth naar Adelaide hadden we bewust al twee uitloopdagen ingeroosterd die we zouden kunnen inzetten als we ergens meer tijd willen doorbrengen. Eén dag hadden we ingezet voor het doorkruisen van de Nullarbor woestijn zodat we per dag iets minder hoefden te rijden. De andere uitloopdag hebben we bewaard als marge die we niet nodig bleken te hebben waardoor we nu een dag overhouden om de mooie omgeving van Adelaide te bewonderen.


Adelaide Hills

Adelaide Hills

Mount Lofty Summit Lookout

We brengen onze laatste nacht met de camper namelijk door in de Adelaide Hills. Daar waar de stad eindigt beginnen de groene heuvels van Adelaide. We willen de twee uur durende populaire hike (Mount Lofty Summit Trail) doen van Mount Lofty naar Waterfall Gully, maar vanwege de vele roadworks deden we er geen 3 uur maar ruim 4 uur over om van Port Augusta naar Adelaide Hills te rijden. Een rit waarin we de droge landschappen achter ons laten en waar de wegen steeds drukker worden. We komen hierdoor eind van de middag aan bij Mount Lofty Summit Lookout. Dit is een 727 meter hoge berg 15 kilometer ten oosten van Adelaide waar je bij goed weer geniet van weids uitzicht over de stad en de kust. De Mount Lofty Summit Lookout heeft een bezoekerscentrum, een café en verschillende wandelpaden.

Het uitzicht valt helaas tegen omdat de wolken het zonlicht wazig maken. Er hangt daarom een soort mist over de stad. We kunnen ons voorstellen dat het uitzicht met gunstig weer wel fantastisch moet zijn, omdat je de uitgestrekte stad ziet achter de groene heuvels tot aan de zee. Op deze locatie bevindt zich (wederom) een monument voor de Britse ontdekkingsreiziger Matthew Flinders. We lopen nog kort in de omgeving maar het zit er niet meer in om een serieuze hike te starten. Wel scoren we nog een penny coin bij het café.

Mooie camping in de Adelaide Hills

We checken in bij Discovery Parks dat een geweldige campinglocatie heeft midden in de Adelaide Hills. Met afstand de mooiste camping locatie waar we in 19 dagen hebben gestaan. Zo mooi in het groene glooiende landschap.

Camping Adelaide Hills

Cleland Wildlife Park

De volgende dag brengen we weer door in de mooie omgeving van de Adelaide Hills voordat we de camper voor 15:00 uur moeten inleveren bij een Britz inleverpunt middenin de stad. We bezoeken het Cleland Wildlife Park. Dit houdt een beetje het midden tussen een dierenopvangcentrum, dierentuin en natuurreservaat. 

Cleland Wildlife Park


Het park is afgezet met hekken, maar je loopt tussen de dieren in die hier ook allemaal in de omgeving voorkomen en deels ook wild zijn, zoals de vogels. Toch blijven het natuurlijk tamme dieren, want je kunt ze immers voeren en aaien. Hoe dan ook, het is een fantastische ervaring voor Tessa die naar hartenlust talloze soorten wallaby’s en kangoeroes kan voeren met het dierenvoer dat ze voor 4 dollar bij de ingang speciaal gekocht heeft.

 

Dit is een unieke kans om zo letterlijk in contact te komen met de aandoenlijke Australische dieren. Tessa is een groot dierenvriend die hier helemaal los kan gaan, net als op Magnetic Island kan ze wallaby’s voeren en een koala aaien. Ook zien we veel kleurrijke kaketoes, parkieten, dingo’s (eindelijk!) en de met uitsterven bedreigde Tasmaanse Duivel. Alleen de wombats laten zich helaas niet zien. 


Soms bekruipt je het gevoel dat je op een doorsnee Australische boerderij staat, zeker door de aanwezigheid van veel jonge kinderen. Desondanks geniet jong en oud allemaal volop van deze typische Australische “wildlife”. Het blijven immers bijzondere Australische inheemse dieren die zo kenmerkend zijn voor het land. 

 

Toppunt van schattigheid is wanneer we een moeder kangoeroe met een kleintje (Australiërs noemen dat liefkozend ''a little Joey'') in haar buidel van dichtbij zien. Wanneer Tessa haar laatste brokjes voert aan een hongerige wallaby duikt deze schaamteloos met zijn volledige kop in de zak om de laatste restjes tot zich te nemen. Een hilarisch beeld. 


We waren voorafgaand niet van plan om naar Adelaide Hills te gaan, we wisten zelfs niet eens van dit gebied. Het is echter een super mooi natuurgebied, echt een aanrader om te bezoeken. We hebben een zeer vermakelijke dag in het Cleland Wildlife Park. 


Bezienswaardigheden centrum Adelaide

We verblijven twee volle dagen in Adelaide waarvan we de eerste dag gebruiken om de diverse bezienswaardigheden in het centrum te bekijken, zoals: winkelstraat Rundle Mall waar ook het overdekte winkelcentrum Adelaide Arcade gevestigd is, Anzac Centenary Walk, South Australian Museum, Town Hall, Victoria Square, Adelaide Market en de Botanic Gardens.

Adelaide Arcade
Kerk in Adelaide

Adelaide vroeg in kerstsfeer

Het is opvallend om te zien hoe Adelaide al zo vroeg in kerstsfeer is letterlijk één dag na Halloween. Zouden ze dit allemaal vanochtend al hebben opgetuigd? Dat kerst hier in de zon en warmte plaatsvindt houdt de mensen niet tegen om helemaal los te gaan met traditionele kerstdecoratie. Het lijkt alsof ze het gebrek aan kou, winter en donkere dagen juist willen compenseren door het kerstgevoel extra aan te wakkeren met overweldigende en vroeg startende kerstdecoratie. 


South Australian Museum

South Australian Museum

We bezoeken het South Australian Museum waar entree -in tegenstelling tot het Western Australian Museum in Perth- wel gratis is. In dit officiële deelstaat museum leren we andere dingen dan in West-Australië, omdat ook dit museum toegespitst is op de eigen deelstaat. Zo is er hier een aparte verdieping over de poolexpedities die vanuit Zuid-Australië zijn gestart. Daarnaast leren we over de geologische verwantschap tussen Antarctica en Australië omdat deze continenten zo lang aan elkaar vast bleven zitten, ook nadat supercontinent Gondwana uit elkaar viel. 


Adelaide Botanic Garden

We struinen door de botanische tuin van Adelaide die super mooi is. We hebben al op veel plekken een botanische tuin bezocht maar eigenlijk waren de tuinen nergens zo mooi gemaakt als hier. Mooie toevoeging is dat er een veld is waar alle rozen worden getest voordat ze in de verkoop gaan. 

Adelaide Botanic Garden

Adelaide Himeji Garden

Op onze tweede dag in Adelaide bezoeken we in de middag de Adelaide Himeji Garden in het zuiden aan de rand van het centrum. Klein, maar misschien wel de mooiste tuin die we ooit gezien hebben. Helemaal in Japanse stijl met een ronde vijver, kleine waterval, waterlelies en mooie kleurrijke planten en bomen. Ook leven er kleine schildpadden in de vijver. Toegang is hier gratis. 

Adelaide Himeji Garden

Adelaide eindbestemming van de Solar Race

We kwamen op verschillende plekken in Adelaide Nederlandse studenten tegen die mee hadden gedaan aan de World Solar Challenge. Dit is de internationale racewedstrijd van voertuigen die rijden op zonne-energie en die via verschillende etappes van Darwin in Noord-Australië dwars door de outback naar Adelaide rijden. Een rit van 3.000 km door de woestijn. De deelnemende teams bestaan uit universiteiten, er deden meerdere Nederlandse teams mee vanuit diverse universiteiten waaronder die van Delft.

Gratis tour met stadsbus 98

In Adelaide is het openbaar vervoer in het centrum gratis, ideaal! We brengen de dag verder door in stadsbus 98 die een groot rondje maakt door het centrum. Zo kunnen we de noordelijke wijk (Adelaide North) bekijken van het centrum waar o.a. het sportstadion (Adelaide Oval) en het festivalterrein (Adelaide Festival de Centre) gelegen is.  Conclusie Adelaide

Behoort niet tot de meest aansprekende Australische steden

We moeten eerlijk bekennen dat Adelaide geen onuitwisbare indruk heeft gemaakt. De stad is uitgestrekt, laag bebouwd en voelt daardoor groot en enigszins leeg. Allemaal verklaarbaar, want in Australië is er aan ruimte nu eenmaal geen gebrek, maar het komt de sfeer niet ten goede. Het is tevens volledig ingericht op autoverkeer. Het is top om hier doorheen te rijden maar daardoor ontbreekt het aan een sfeervol centrum. Australische steden zijn door een veel kortere historie sowieso niet te vergelijken met Europese steden, maar toch hebben andere Australische steden meer karakter. De omgeving van Adelaide maakt echter wel een hoop goed met de prachtige Adelaide Hills in het oosten en het strand aan de westkust. 

3 sterren

✅ Positief is dat het openbaar vervoer in het centrum gratis is.
✅ Adelaide is als stad opvallend ingericht. Het centrum is duidelijk afgebakend door parken rondom, waardoor er veel groen aan de stadsranden is.

✅ Er zijn weinig steden die dichtbij de stad zo’n mooie groene omgeving hebben als Adelaide. Het heuvellandschap van de Adelaide Hills zijn absoluut een bezoek waard.  

 

⁠⁠⁠⁠ In het centrum is het veel lopen van A naar B doordat de stad zo ruim is opgezet. Hierdoor voelt de stad groot en leeg

⁠⁠⁠⁠ Adelaide mist een sfeervol centrum zoals andere Australische steden zoals: Brisbane, Melbourne, Perth en Sydney.

Tip 1: In de Adelaide Hills kun je het plaatsje Hahndorf bezoeken. Wij hadden er geen tijd voor maar dit schijnt in fraai Duitse stijl te zijn, toepasselijk zo in het Duits ogende heuvellandschap van de Eiffel of het Zwarte woud.

 

Tip 2: Het openbaar vervoer is gratis in het centrum van Adelaide. Met stadsbus 98 kom je langs de meeste bezienswaardigheden aan de rand van het centrum. 


Foto's Adelaide