Op ultieme poolsafari in Fins Lapland

Poolsafari Finland

29 januari - 5 februari 2022

Finse vlag

Ylläsjärvi | Lapland | Finland

Bed icoon

Hotel Ylläsrinne

Vliegtuig icoon

TUI Fly

Fins Lapland wordt het decor van onze eerste echte wintervakantie! Met een noorderbreedte van 67° brengen we een week door boven de poolcirkel. We hebben bij TUI een excursiereis geboekt waarbij we allerlei geweldige activiteiten zullen doen die uniek zijn voor deze winterbestemming. Husky's, rendieren en noorderlicht: here we come!


Besneeuwd vliegveld Finland

Landen op een ijslandingsbaan

Voorafgaand aan onze vakantie moeten we een negatieve coronatest afleggen dus we blijven gedurende 10 dagen voor onze vakantie in preventieve quarantaine om zeker te zijn dat we deze droomreis niet mislopen. Wanneer we eenmaal landen op de besneeuwde (ijs)landingsbaan op het vliegveld Kittilä kan onze ultieme poolsafari dan echt beginnen.

 

Met een 40 minuut durende busrit van het vliegveld naar onze accommodatie maken we voor het eerst kennis met dit prachtige winterwonderland. De zon gaat om half 4 onder dus we zien ‘m nog laag aan de horizon de dichte witte bossen verlichten. Een geweldig beeld, overal waar je om je heen kijkt zie je dikke lagen sneeuw en ongerepte natuur zoals we dat in Nederland gewoonweg nooit zullen meemaken. 


Schitterende sterrenhemel tijdens avondwandeling

Op onze aankomstdag maken we met z'n tweeën een eerste (late) avondwandeling in de buurt van ons hotel. Het valt direct op hoe helder de hemel is als je 100 meter uit het dorpje loopt. Zonder lichtvervuiling krijgen duizenden sterren de beste kans om te shinen. De gemeente doet bewust om 22:00 uur alle verlichting langs de wegen uit zodat men optimaal kan genieten van de waanzinnige sterrenhemel die wij eigenlijk alleen kennen van Lake Tekapo. Ook zien we de eerste contouren van het noorderlicht, maar de omstandigheden zijn nog niet niet gunstig genoeg om het te zien doorbreken. 


Wandeling naar Ylläsjärvi meer

Fins Lapland

Op onze eerste volledige dag hebben we een avondactiviteit dus we gebruiken de middag om rustig op te starten. In de middag lopen we naar het nabijgelegen Ylläsjärvi meer dat de hele winter bevroren is waardoor er allemaal verkeersborden en palen staan. Zo herinneren eigenlijk alleen de open ruimte en de vergezichten aan het feit dat we eigenlijk op een groot meer staan. We komen hier om nog wat eten en drinken in te slaan (we verblijven o.b.v. halfpension) en de dichtstbijzijnde supermarkt is nu eenmaal 35 minuten lopen enkele reis, dus sneeuwschoenen aan en gaan! Onze inspanning wordt wel beloond met mooie oranje/roze luchtbeelden van de zon die halverwege de middag alweer onder gaat.


Met Forest ski’s over een bevroren meer

Tijdens onze eerste georganiseerde activiteit gaan we met zogeheten Forest ski’s over het bevroren Ylläsjärvi meer skiën. Ook voor ons als totaal onervaren skiërs blijkt het goed te doen. Het lijkt eigenlijk ook meer op langlaufen dan skiën. Midden op dit meer bevindt zich een mini eilandje met een authentieke Sami tent waar we bij het kampvuur getrakteerd worden op warme drankjes en marshmallows. Het ijskoude meer ligt zo afgelegen van alles dat het een uitstekende plek zou zijn om het noorderlicht te zien, maar helaas is er precies bewolking in de noordelijke richting dat het poollicht blokkeert. Deze bijzondere avondactiviteit duurt ongeveer twee uur.

Marshmallow bij het kampvuur


Noorderlicht in Finland

Noorderlicht bewonderen

Van de ''Forest ski gids'' kregen we bij navraag nog wel een goede tip om het noorderlicht dichter bij ons hotel te kunnen spotten. Aan de achterzijde van ons hotel bevindt zich op 5 minuten lopen aan de rand van het bos een open veld waar we één uur later inderdaad perfect zicht hebben op het noorderlicht! Wat een top locatie, hierdoor hoeven we niet meer ruim een half uur te lopen naar het meer.

Wanneer kun je het noorderlicht zien?

Het noorderlicht kun je alleen bewonderen als aan alle voorwaarden wordt voldaan: 

  • Genoeg elektrische geladen deeltjes in de lucht (zonnewind moet sterk genoeg zijn)
  • De hemel moet helder zijn. Bewolking is een grote spelbreker dat het noorderlicht tegenhoudt.
  • Je moet op een donkere plek zijn zonder lichtvervuiling. Overdag kan het noorderlicht sowieso niet verschijnen.
  • De locatie moet binnen het bereik van het noorderlicht zijn. Dit bereik verschilt per dag, maar hoe noordelijker de locatie des te groter is de kans. Boven de poolcirkel zit je eigenlijk altijd goed.

Hoe ontstaat het noorderlicht?

Hoe het noorderlicht precies ontstaat, is een ingewikkeld verhaal. De zon zendt elektrisch geladen deeltjes uit. De magnetische aarde probeert deze deeltjes aan te trekken. Sommige deeltjes komen daarom in onze atmosfeer terecht. Daar botsen elektrische deeltjes met luchtdeeltjes die in de atmosfeer rondzweven. Door zo’n botsing zenden de luchtdeeltjes licht uit. Er ontstaan gassen. Die gassen geven licht, net zoals het gas in neonverlichting. De verschillende kleuren van het noorderlicht komen door verschillende gassen.


Bucket list item afstrepen op Max zijn verjaardag!

Het zien van het noorderlicht bezorgt ons een gelukszalig gevoel! Het is zo'n bijzonder kosmisch fenomeen dat zich onregelmatig laat zien. Zo kan het soms dagen achter elkaar zichtbaar zijn en dan weer weken niet. Wij hebben deze kans aan het begin van onze week in Lapland in ieder geval benut! En dat ook nog eens op Max zijn 28e verjaardag, wat een buitengewoon cadeau van moeder natuur!

Noorderlicht Finland

Het is ook grappig om te zien hoe iedereen op deze locatie bezig is met het noorderlicht. Vakantiegangers die tot verkort nauwelijks de zon en de maan uit elkaar konden halen, zijn nu ineens zelfbenoemde Aurora Borealis experts die alles weten over potentiële KP's en zonnewinden. En dat allemaal dankzij de Aurora Forecast app die wij ook dagelijks gretig raadplegen. Het geeft nog maar eens aan hoe graag men het poollicht wil ervaren in hun leven. Later in de week zouden we het noorderlicht ook nog een keer in een oranje kleur zien. Dit is een zeldzame verschijning die alleen zichtbaar wordt als er relatief veel stikstof in de lucht zit.


Wandeling door de toendra met speciale sneeuwschoenen

Sneeuwschoenen wandeling door Finse sneeuw

Met een klein groepje en een zeer vriendelijke gids gaan we gewapend met speciale sneeuwschoenen op pad. Dit is speciaal schoeisel waar je je voeten in vastzet en dat aan de onderkant is uitgerust met spikes zodat je maximaal grip hebt wanneer je stappen zet in het ijs of sneeuw. 

We banjeren hiermee door de mooie natuur naar een tentje waar we net als bij Forest Ski’s worden getrakteerd op warme drankjes en koekjes bij het kampvuur. Het is super bijzonder om door dit toendra gebied te “wandelen” waar je zonder goed schoeisel en in de zomer (dan is het een moeras) überhaupt niet kunt komen. 

Wandeling door Lapland

Onderweg krijgen we veel interessante uitleg van onze gids over de lokale flora en fauna. We zien pootafdrukken van konijnen, eekhoorns en een (pool)vos. Ook komen we in de bossen een zeldzaam soort mos tegen dat alleen groeit aan bomen met een hele schone lucht in de wildernis. Rendieren eten dit en daarom mag je het ook niet aanraken. De zon staat altijd laag dus ook nu zorgt dat weer voor fraaie plaatjes met prachtige beelden tussen de talrijke dennenbomen en open sneeuwvelden. Met deze sneeuwschoenen kun je prima voortbewegen op dit landschap. Naar boven of beneden is geen probleem en je kunt er ook bevroren sneeuw of deep snow mee trotseren. De sneeuw is hier 60 cm diep dus dat zorgt ervoor dat je regelmatig ver wegzakt. Totale duur: 3 uur.


Met de sneeuwscooter naar de husky's!

Sneeuwscooter rijden Finland

Het is één uur met de sneeuwscooter rijden naar de lokale husky farm. We hebben beiden geen ervaring met het besturen van een sneeuwscooter of iets wat daar op lijkt. Max gaat vandaag heen- en terugrijden. In het begin is het even zoeken naar de juiste rijmodus maar wanneer die al snel is gevonden gaat dit prima. Het idee is dat je in de uitgehouwen sneeuwscooter wegen eigenlijk niet teveel stuurt. Het voertuig vindt vanzelf eigenlijk al de goede baan, je hoeft enkel in de bochten wat bij te sturen. Vooral in de rechte stukken kan de sneeuwscooter (die duidelijk tot 40 km/u begrensd blijkt te zijn) lekker gassen. Voor de uitdaging zitten er op de route wel een paar technische stukjes tussen met veel hoogteverschil en hobbels. Tessa zit achterop en die heeft wel veel last van alle klappen die je achter op de scooter moet opvangen. Ook andere deelnemers van de Tour hadden dezelfde klachten. Achter moet de bijrijder zich namelijk met beide handen goed vasthouden. Dat is gedurende deze bumpy ride nog niet makkelijk. Vooraf waren we bevreesd voor de kou die we met de wind zouden opvangen op de sneeuwscooter, vooral voor de bestuurder die zijn handen niet kan bewegen. 

Huskytocht Finland

Dit blijkt achteraf juist voor onze handen de koudvriendelijkste activiteit te zijn, want het voertuig is gelukkig voorzien van stuurverwarming. Wel bevriest onze outfit van top tot teen, ook onze wimpers worden niet gespaard waar inmiddels hagelgrote ijsblokjes aan plakken. We doen deze activiteit uitgerekend op de koudste dag van de week en volgens de lokale gids op de koudste dag van deze winter tot nu toe. We krijgen temperaturen van -26 (gevoelstemperatuur -33!) te verwerken. Maar we worden wel beloond want we krijgen geweldige landschappen te zien. We rijden door dichte bossen, open velden, heuvels en over het bevroren Yllas meer. De grootste beloning moet dan natuurlijk nog komen in de vorm van de husky’s!

Husky sledetocht

Husky’s zijn samen met rendieren dé iconische dieren van Lapland. Als we aankomen worden we direct begroet door tientallen hondsdolle husky’s die letterlijk niet kunnen wachten om er op uit te gaan met ons. Al blaffend fokken ze elkaar volledig op. We vertrekken in twee groepen en wij zitten bij de tweede shift dus dit geeft ons de gewenste gelegenheid om op te warmen bij de kachel in de tent.


Husky slee Fins Lapland

Hierna is het onze beurt! We krijgen de tweede slee toegewezen met hondjes die zeer energiek blijken te zijn! We hebben zonder meer de snelste husky’s te pakken want ze gaan als de brandweer waardoor we bijna continu moeten remmen omdat we dreigen onze voorganger in te halen en dit mag niet (zoals de instructeur zei; het is geen race, maar sommige honden denken van wel). De husky slee wordt door vier honden (allemaal verschillende kleuren overigens) voorgedragen en bestaat verder uit één ligplek inclusief dekentje en één staanplaats daarachter. Degene die staat is de bestuurder en moet dus indien nodig op de rem trappen die tussen de benen van de bestuurder staat. Dit werkt als een soort anker waardoor de husky’s afgeremd worden en ook direct geïrriteerd achteromkijken.

Huskytocht Lapland
Husky slee

We doen de 5 kilometer tocht waarbij we halverwege stoppen om van bestuurder te wisselen. Dit is ook het moment waarop de gidsen foto’s van ons maken. Als we terugkomen dan krijgen we nog even de tijd om de husky’s te knuffelen en te bedanken voor hun inzet. Vooral Tessa heeft lang uitgekeken naar dit moment.

Husky slee Lapland
Husky's knuffelen

Gemaakt voor de koud

Huskyhonden zijn gebouwd voor de kou. Ze gaan daarom slecht op temperaturen hoger dan 15 graden Celsius. Onze gids vertelde daarom ook dat wanneer het warm is, de honden niets anders doen dan liggen en luieren. Tussen het rennen door hebben we tijdens de sledetocht ook korte pauzes waarin de husky's zelfs sneeuw eten om af te koelen, terwijl het toch echt -25 °C is! Blijkbaar warmen ze van binnen zo sterk op van het rennen dat ze afkoeling nodig hebben.

 

‘s Winters gaan ze dus graag de hort op en rennen ze de hele dag door. In de Nordic landen (Groenland, Lapland, Canada en Siberië) worden husky’s van oudsher gebruikt als transport- én huisdier. De honden zijn zo sterk en zo goed bestemd tegen de kou dat ze in goede conditie voornamelijk mensen kunnen vervoeren. Daarnaast zijn husky’s trouwe dieren. Ze dienen daarom in veel culturen als huisdier of als hulp bij het jagen op wilde dieren, zoals elanden. 


Dagtocht met de sneeuwscooter

Sneeuwscooter Finland

Vandaag staat onze dagexcursie “Escape to the Wilderness” op het programma. Met een duur van zes uur is dit de langste activiteit van de week. Gelukkig is het een graad of 5 warmer dan gister! We zijn nu al blij met -19... We gaan de wijde omgeving verkennen met de sneeuwscooter. We rijden door uiteenlopende landschappen, van super smalle paden tot heuvels en open velden. Onderweg stoppen we af en toe bij mooie locaties zodat we de gelegenheid krijgen om rustig rond te kijken en foto’s te maken. Het einddoel van deze rit is een tent waar we als lunch vers bereide rendieren soep geserveerd krijgen. Tessa heeft op de heenweg gereden en op de terugweg wisselen we het rijden af.

 

Op de terugweg krijgt één van de sneeuwscooters van onze excursie-genoten problemen waardoor we op het einde via een kortere weg terug moeten. Maar dat doet niks af aan deze geweldige ervaring waar we uren doorbrengen in de buitenlucht en de mooiste plekken te zien krijgen.


SnowVillage

Snow Village Hotel

Thema ''Toekomst & Sci-Fi''

Elk jaar in november is het nietszeggende plaatsje Lainio het decor van een uniek hotelconcept dat bestaat uit een twee hectare grote combinatie van 12 ijzige sneeuwsuites, een trouwkapel, ijssculpturen, ijsrestaurants en een ijsbar. Jaarlijks wordt er voor de constructies en sculpturen van SnowVillage meer dan 20 miljoen kilo sneeuw en 300.000 kilo kristalhelder natuurijs gebruikt. Lapland Hotels SnowVillage opende afgelopen december voor de 20e keer haar deuren. Dit jubileum wordt gevierd met het thema ‘’toekomst en sci-fi’’ waarbij bezoekers worden meegenomen in een kosmische vooruitblik. Het voelt goed om hier te zijn, want de vorige winter is er geen editie geweest vanwege de pandemie.  

Bezoekers overnachten in ijskamers in -5 °C!

Ieder jaar wordt er een nieuw thema gebouwd en vanaf maart laten ze het dan weer smelten. Het hotel heeft een constante temperatuur van -5 graden, ongeacht de buitentemperatuur. Alle onderdelen van het ijshotel bevinden zich in een soort eigen grote iglo die allemaal met elkaar worden verbonden door gangen. Het is zeer indrukwekkend gemaakt. In Boedapest zijn we al eens eerder naar een ijsbar geweest, dus het concept is ons bekend, maar het blijft heel knap hoe ze dat gemaakt hebben. Het idee om in een ijsiglo te overnachten trekt ons echter totaal niet en het is ook nog eens behoorlijk prijzig. Wij houden het bij een kort bezoekje. Alle gasten van die dag zijn al uitgecheckt dus we kunnen ook in iedere kamer een kijkje nemen, aangezien iedere kamer weer anders is gedecoreerd.

IJs restaurant Snow Village

Trouwen in SnowVillage

Hierna kregen we een lunch in het ijsrestaurant die bestond uit rendierenvlees en aardappelpuree. Toen we in de bus stapte om weer naar het hotel te gaan, zagen we net een bruidspaar aankomen lopen. Gewoon in ‘normale’ trouwkleding, oftewel ijzig koud zo buiten. Het schijnt traditie te zijn dat de bruid met een rendier aankomt en de bruidegom arriveert per sneeuwscooter. De trouwkapel wordt ieder jaar door zo’n 30 bruidsparen gebruikt en geldt als een officieel huwelijk. We hebben er nog even over getwijfeld.. maar gaan toch eerst dit jaar nog even een poging doen in Nederland.


Rendiertocht

Op een kwartiertje rijden van ons hotel bevindt zich de rendierenboerderij, hier zullen we na een korte uitleg een 4 kilometer lange sledetocht maken met een rendier dat ons tweeën voorttrekt! Het is vandaag de enige dag het serieus sneeuwt dus we voelen ons een echte kerstman en kerstvrouw. We gaan in een groepje van tien sleeën waarbij ieder stel dus een eigen rendier heeft. In tegenstelling tot de huskyrit van een paar dagen geleden kunnen we allebei rustig blijven zitten naast elkaar. Waar nodig kunnen we het rendier met touwen bijsturen of stimuleren om te gaan lopen, maar dit blijkt geenszins nodig.

Rendier tocht Lapland

Het is een ontspannen rit waarbij het rendier af en toe ineens versnelt en daarna weer kort uitrust en een hap sneeuw neemt om af te koelen. Het is echt een magisch gevoel om door dit sneeuwlandschap met een rendier op pad te gaan. Super romantisch! Na ongeveer een half uurtje komen we weer terug bij de rendieren farm. Na afloop van de rit mogen we de rendieren mos voeren! Tessa krijgt zelfs toestemming om een baby rendier te voederen, wat een lucky girl!


Rendier slee Fins Lapland

Hierna warmen we op in een blokhut waar we onder het genot van een warm drankje meer leren over rendieren. Zo vertelt een medewerkster dat rendieren maar liefst 600 kg kunnen dragen en dat de oudste levende rendier op hun farm 40 jaar oud is (gemiddeld worden ze 20 jaar, maximaal 60 jaar). De natuurlijke vijanden van de rendieren zijn adelaars die jonge rendieren aanvallen, wolven en bruine beren.

 

Helaas vormen auto’s het grootste gevaar van rendieren, jaarlijks sterven in Fins Lapland 4.000 rendieren. Hoewel het schuwe dieren zijn (je mag ze ook niet aanraken!) komen ze in de zomer meer naar de autowegen om daar een koeler briesje op te vangen. Hierdoor gebeuren er helaas dus veel ongelukken.   

Rendier eet sneeuw tijdens sleetocht
Rendier voeren
Baby rendier voeren

Is een rendiertocht diervriendelijk?

Dan de onvermijdelijke vraag die iedere deelnemer van de rendieren safari zichzelf zal stellen: is het zielig? Dierentoerisme ligt altijd gevoelig en het hangt sterk per dier en situatie af of de activiteit diervriendelijk is. Voor husky’s oogt het wat natuurlijker om te rennen, maar de rendieren doen ook rustiger aan. Bovendien worden ze netjes afgewisseld waardoor ze tussendoor kunnen uitrusten. De mensen die werken bij de rendieren boerderij lijken op het oog zeer veel liefde voor de beesten te hebben en ze lijken ook goed verzorgd te worden wat ons een fijn gevoel geeft. Bovendien bestaat er strenge wettelijke regelgeving waar houders van rendieren aan moeten voldoen als deze rendieren ook gebruikt worden voor recreatiedoeleinden. Uiteindelijk moet ieder voor zich een persoonlijk afweging maken of het wel of niet diervriendelijk (genoeg) is. 

Rendier sleetocht Finland

Wat is het verschil tussen een rendier en eland?

Zelf vroeg ik me af wat eigenlijk het verschil is tussen rendieren en elanden, laatstgenoemde is immers ook een graag geziene gast in Lapland. Daarom hieronder een samenvatting van de kenmerken van deze twee pooldieren.

Kenmerken eland:

  • Solitair bestaan
  • Vrouwen hebben geen gewei
  • Groter: tot 800 kg en 2,4 meter hoog

Kenmerken rendier:

  • Leven in kudde
  • Zowel vrouw als man hebben gewei
  • Kleiner: tot 300 kg en 1,25 meter hoog

Fun facts over rendieren

  • Rendieren zijn het enige hertensoort waarbij zowel het mannetje als het vrouwtje een gewei heeft. Zo’n gewei kan maar liefst 100 tot 250 kilo wegen.
  • De regel bij rendieren is dat het dier met het grootste gewei het hoogst in de hiërarchie staat. Na de bronstijd werpen de mannetjes hun gewei af. Dan is het vrouwtje even de baas, tot ook zij het gewei verliest. Het gewei groeit daarna wel weer aan.
  • De vacht van het rendier is het dikst van alle hertachtigen.

Van een heuvel sleeën

Na de rendiertocht wandelen we nog een stukje in de buurt van het hotel wanneer we door andere reisgenoten getipt worden om 10 minuten door te lopen naar een heuvel waar je met sleetjes vanaf kunt. Zodoende beleven we tijdens onze laatste activiteit van deze vakantie nog het nodige slee plezier. In dit sneeuwgebied mag een ouderwets potje sleeën eigenlijk ook niet ontbreken.



Conclusie Fins Lapland

In winters Fins Lapland waan je jezelf continu in een over de top kerstfilm, zo sprookjesachtig is het. Dit unieke winter wonderland biedt stuk voor stuk bijzondere ervaringen die je bijna nergens anders kunt doen, zoals: rendiersafari,  huskytocht en het zien van het noorderlicht. Je voelt je zo vrij in dit niemandsland. Je kunt altijd -zoals wij hadden- een zeer koude week treffen waarin het soms strijden is, maar dat is het echt waard. Bovendien is het goed mogelijk om je te wapenen tegen extreme koud (zie tips hieronder). 

 

Voor ons doen hadden we redelijk wat tijd over op sommige dagen. Deze vrije tijd is door de beperkte mogelijkheden niet makkelijk zelf in te vullen maar dit is eigenlijk ook niet nodig, want je hebt ook echt rust nodig om bij te komen van alle activiteiten. Je merkt dat je lichaam keihard aan het werken is om weer warm te worden en dit kost veel energie dus je bent beduidend vermoeider dan je van tevoren zou denken. 

5 sterren
Poolexpeditie Finland

✅ Weliswaar gelegen in een uithoek van Europa, maar het is slechts 2,5 – 3 uur vliegen! Best dichtbij dus (en Eurozone).

✅ Sprookjesachtig winter wonderland zoals je dat alleen kent van kerstfilms.

✅ Unieke arctic activiteiten mogelijk die je alleen in het poolgebied kunt doen zoals husky- en rendiertochten en het bewonderen van het noorderlicht. 

 

❌ Lapland is geen stedelijk gebied dus sta niet gek te kijken als je zoals wij 35 minuten moet lopen naar de dichtstbijzijnde supermarkt. 

❌ Dat het in de winter koud is boven de poolcirkel mag geen verrassing zijn. Toch kan de temperatuur binnen het spectrum bijzonder ongunstig uitvallen met gevoelstemperaturen van -30° of kouder! Dit maakt excursies toch uitdagend.

❌ Doordat Fins Lapland zo noordelijk ligt, zijn de dagen in de winter ontzettend kort. De zon komt eind van de ochtend op en gaat halverwege de middag al onder. Hoe later in het winterseizoen des te langer worden de dagen. Binnen onze trip hebben we eind van de week al één uur langer zonlicht dan op onze aankomstdag. Dit verklaart ook het prijsverschil tussen begin januari en eind februari/maart.


Tips poolvakantie

  • Kleding
    Natuurlijk moet je goed voorbereid zijn op extreme kou. Daarom is thermokleding (zowel shirt als broek) noodzakelijk. Daar bovenop hebben wij veel mensen gezien met skikleding, maar als je dat (zoals wijzelf) niet hebben dan volstaat warme fleece(truien). Verder goed om speciale warmtesokken te kopen en uiteraard een sjaal + muts. Wij hebben andere reizigers nog gezien met warmtepacks, dit zijn zakjes die je warm kunt maken en kunt stoppen in je (sneeuw)schoenen en handschoenen. We zagen zelfs mensen met elektrische sokken. 
  • Voorkom uitdroging!
    Neem vaseline mee en smeer dit op je lippen en gezicht. Dit voorkomt uitdroging en beschermt tegen ijzige koud. 
  • Excursiereis
    Wij vonden het handig om op deze locatie een excursiereis te boeken omdat je sterk afhankelijk bent van excursies die je anders los moet boeken en dus al vol kunnen zijn. 
  • Noorderlicht app
    Download de Aora Forecast app. Deze gratis app biedt je alle info en prognoses die je nodig hebt omtrent het spotten van het noorderlicht. 
  • Fotograferen noorderlicht
    Neem een statief mee om het noorderlicht te fotograferen. Voor vastlegging is het cruciaal dat het beeld zo stabiel mogelijk staat. 
  • Foto's maken in de ijskou
    Door Siri te gebruiken kun je foto’s maken zonder dat je handschoenen uit hoeven. Vervolgens kun je foto’s maken met de geluidsknop aan de zijkant van je telefoon. 

Foto's Fins Lapland


TUI excursiereis Fins Lapland

Wij boekten bij TUI de 8-daagse reis ‘’Escape to the Wilderness’’ en verbleven in het mini plaatsje Palovaaraa nabij het toeristische Yllas meer. Zoals je kunt lezen zijn wij enorm enthousiast over deze excursiereis en zouden dan ook iedereen van harte aanbevelen om deze vakantie te boeken. Het handige van een excursiereis is dat je geen losse activiteiten hoeft te boeken en dat je bij aankomst in het hotel direct allerlei poolkleding krijgt zoals een overall, handschoenen en sneeuwboots. 

Vleugel TUI vliegtuig