Koala’s en wallabies spotten op Magnetic Island

Wallaby's voeren op Magnetic Island

10 oktober - 12 oktober 2019

Australische vlag

Townsville | Queensland | Australië 

Bed icoon

Civic Guesthouse

Bus icoon

Greyhound bus

Na Cairns is Townsville de tweede bestemming van onze rondreis langs de oostkust van Australië. We verblijven twee nachten in deze middelgrote stad die leunt op haar haven en toerisme vanwege het nabijgelegen Magnetic Island. Zo doen wij Townsville ook enkel aan om een volle dag door te kunnen brengen op dit kleine eiland vol met bijzondere unieke Australische dieren zoals wilde wallabies en koala’s. 


Eerste rit met de Greyhound bus

Vanuit Cairns nemen we voor het eerst deze reis de Greyhound bus naar onze volgende bestemming. Met zes uur reistijd is het meteen een pittige rit. De beloofde technische snufjes (WiFi en telefoon opladen) werken niet, maar desondanks valt de busrit mee. De stoelen zijn comfortabel, je slaapt wat en met gedownloade Netflix films/series dood je de tijd makkelijk. We verblijven in het Civil Guest House, wat qua segment tussen een hostel en een hotel in zit. Hun speciale transfer brengt ons van de Greyhound bushalte naar de accommodatie. 


Castle Hill Townsville

Castle Hill

We komen halverwege de middag aan op onze verblijfplaats en hebben dus nog even de tijd om de Castle Hill te beklimmen. Die hebben we ook wel nodig want het is serieuze beklimming om de top van de 286 meter hoge berg te bereiken. Met een paar korte rustpauzes halen we de top netjes voor zonsondergang zodat we een mooi panoramisch beeld hebben van Townsville + Magnetic Island en omgeving met ondergaande zon. Inclusief de tijd die je spendeert aan de top kun je ongeveer twee uur uittrekken voor deze steile beklimming. Wat ons betreft zeker de moeite waard! 


Dagtrip naar Magnetic Island

Auto huren Magnetic Island

Vervoer op het eiland

Via de eerder genoemde shuttlebus van onze verblijfplaats komen we bij de terminal waar de Ferry je in 20 minuten naar Magnetic Island brengt. We huren voor 77 Australische dollars een Suzuki Swift waarmee we de hele dag tot ‘s avonds laat op pad mogen. We mogen alleen niet overal op het eiland komen omdat sommige uithoeken alleen begaanbaar zijn met een 4WD voertuig. Dit vormt echter geen probleem want alle highlights die we willen zien zijn gewoon bereikbaar met een normale auto of “topless car''. Dit is een soort fun car die je veel ziet rijden op het eiland en voor iets meer geld dan een normale auto kunt huren.

 

Het is de eerste keer links rijden voor mij, dus logischerwijs is alles even wennen: het links rijden op de weg, rechts de auto besturen, met links schakelen en de ruitenwisserknop en richtingaanwijzer die omgewisseld zitten. Echter went dit snel, dus dit vormt een mooi voorproefje voor de rondreis in Nieuw-Zeeland waar we over een paar weken een maand lang zelf met een gehuurde auto zullen rondrijden. 

Rock Wallabies

De eerste bestemming op het eiland waar we stoppen is Alma Beach waar we op zoek gaan naar naar wallabies bij Rock Wallabies. Het is hier rustig wat gunstig is, want deze kleine buideldieren zijn nogal schuw en verschijnen pas als ze in relatieve rust hun voedsel kunnen zoeken. Meteen bij aankomst zien we daarom een paar wallabies. We voeren ze een stukje meloen dat op de grond ligt en gaan met ze op de foto. We krijgen later van een sympathieke toerist nog wat speciaal gekocht wallaby voer zodat de wallabies even later letterlijk uit Tessa’s hand eten.


Het is een aandoenlijk beeld om deze kleine diertjes zo op en tussen de rotsen te zien hupsen. We hebben wallabies gezien en zelfs gevoederd dus we kunnen spreken van een geslaagde stop! Hierna neem ik nog een korte duik bij Alma Beach en rijden we door naar Fort Walk.

Fort Walk

Een must-do op Magnitic Island is de Fort Walk, een 1,5 uur durende wandeling langs allerlei bunkers naar het militaire fort. Dit is gebouwd tijdens de Tweede Wereldoorlog en diende als uitkijkpost voor een mogelijke Japanse invasie. Men heeft destijds zelfs overwogen om Townsville via een brug van Castle Hill te verbinden naar Magnetic Island. Net als de Japanse aanval is dit plan nooit gerealiseerd. De Fort Walk is tegenwoordig een veel vriendelijker bestemming door de aanwezigheid van wilde koala’s! Je moet tijdens de intensieve wandeling wel goed omhoog kijken naar de bomen want ze zijn niet heel opvallend (koala’s slapen 20 uur per dag). En dan moet je nog geluk hebben dat ze er zijn, want ze schijnen de laatste tijd minder vaak gespot te worden. Wij hebben het geluk dat er wel twee in een boom zitten en dat we hierop geattendeerd worden door een tegenligger. Het is een korte maar pittige hike in warme omstandigheden (gelukkig is er wel een drinkpunt halverwege de route). Het pad is ook grotendeels onverhard met losse stenen, grind en zand. Pas daarom ook op waar je loopt want Tessa gleed op de terugweg uit en moest dit bekopen met flinke schaafwonden aan haar knie... 

Koala Village Magnetic Island

Koala Village

Met een verwonde Tessa rijden we door naar Koala Village waar we netjes geholpen worden en haar wond wordt ontsmet en afgedekt met een pleister ter grootte van een tafelkleed. Het is even doorbijten, maar wat verzacht de pijn meer dan knuffelende koala’s? Koala Village is een verblijfplaats voor vakantiegangers en voor opgevangen lokale dieren zoals een papagaai, hagedissen, een wombat, slangen, gekleurde lori vogels en natuurlijk koala’s.

 

We hadden een twee uur durende rondleiding geboekt waarbij we deze dieren om de beurt mochten aanraken nadat we door een super enthousiaste medewerkster waren geïnformeerd over de dieren. Hoogtepunt was uiteraard het kort vasthouden van de koala Eddy, waarvan ons werd verteld dat hij niets liever doet dan mensen knuffelen. We hebben het mogen ervaren. :) Als je van dieren houdt dan is dit letterlijk de plek om op een liefdevolle manier met ze in aanraking te komen. Hierna wandelen we over het strand bij Horseshoe Bay, zien we de zon achter de bergen verdwijnen en rijden we van het uiterste noordelijke plaatsje naar het meest zuidelijkste plaatsje “Picnic Bay”.

De Ferry richting Townsville vertrekt vanaf Nelly Bay, wat vlak naast Picnic Bay ligt. Hoewel de maximale toegestane snelheid 60 km/u is, rij je al naar de andere kant van het eiland in 10 minuten. Na een halve dag in Townsville en een volle dag op Magnetic Island vertrekken we de volgende dag alweer naar de volgende bestemming. De Australië rondreis zet zich voort in Arlie Beach van waar we de beroemde Whitsunday eilanden zullen bezoeken.Conclusie Townsville & Magnetic Island

Hoewel Townsville anders aanvoelt dan Cairns, hebben deze twee steden wel degelijk een aantal dingen gemeen. Zo hebben deze kuststeden tussen de 125.000 - 175.000 inwoners en komen de vele toeristen niet voor de stad zelf maar voor de andere highlights in de buurt. Voor Townsville is dat Magnetic Island, een bijzonder eiland wat je binnen één dag gezien hebt maar niet wilt verlaten voordat je wilde wallabies en koala’s hebt gezien. Op Magnetic Island vind je zelfs de grootste populatie koala’s van Noord-Australië! Verder biedt Townsville prima vermaak voor één dag met een uitdagende hike naar Castle Hill en een lange boulevard The Strand, maar wij zien geen reden om hier langer te blijven.

5 sterren

Met Magnetic Island bezit Townsville een ideale locatie om in aanraking te komen met de Australische wildlife.

✅ Mooi uitzicht vanaf Castle Hill.

 

⁠⁠⁠⁠ In Townsville zelf vind je weinig bezienswaardigheden wat een langer verblijf overbodig maakt.

 

TIP: huur een auto op Magnetic Island en ontdek het eiland op je eigen houtje. De bus rijdt slechts 1x per uur en je fietst dit heuvelachtige eiland dan ook niet graag.


Foto's Townsville + Magnetic Island

Gelukkig hebben we de foto's nog! 

Bekijk hier ons foto-album van Townsville. Gebruik van foto's is toegestaan mits er netjes aan bronvermelding wordt gedaan. Interesse in de foto's zonder merknaam? Neem contact met ons op.  


Video Townsville + Magnetic Island

Bekijk hieronder een videoverslag van onze rondreis langs de Australische oostkust in oktober 2019. Klik hier voor de video over Townsville & Magnetic Island (vanaf minuut 1:22).


Videobellen banner