Studeren in Londen aan de University of Greenwich

Londen Skyline

6 november - 10 november 2015 

19 december - 23 december 2015 

30 december 2015 - 2 januari 2016


Logo bed icoon

Greenwich | Londen | Engeland

Logo bed icoon

Daniel Defoe Hall (Studentencomplex University of Greenwich)

Vliegtuig icoon

CityJet | auto & Eurostar | EasyJet

Tessa besloot haar laatste HBO studiejaar te beginnen met een minor ‘’studeren in het buitenland’’. Drie maanden lang zou ze zelfgekozen vakken volgen aan de University of Greenwich in Londen. Op de dag van haar verjaardag vertrok ze op 20 september met de hogesnelheidstrein naar Londen voor een studie-avontuur in het buitenland. Gedurende deze drie maanden komt Max twee keer langs voordat we met Kerst naar huis gaan om vervolgens terug te gaan naar Londen om oud en nieuw te vieren in de hoofdstad van Engeland. 


Tessa bezoeken

6 november  - 10 november 2015

Hoewel Tessa al meerdere keren in Londen is geweest en in korte tijd al volop bekend is geworden met de miljoenenstad, staat onze eerste gezamenlijke periode in Londen in het teken van het bezoeken van de standaard highlights. Immers is Max nog niet eerder in Londen geweest en mag een rondje langs het Piccadilly Circus, Oxford Street, Buckingham Palace, Regent’s Park, Harrods, Hyde Park Londen Eye, Big Ben, Wembley en Tower Bridge niet ontbreken. Ook krijgt Max een uitgebreide rondleiding door stadswijk Greenwich, de gelijknamige universiteit en de beroemde Meridiaan van Greenwich die door het Koninklijk Observatorium van Greenwich loopt. In 1884 werd dit als internationale nulmeridiaan gekozen en daarmee vormde het de basis voor alle internationale tijdzones. 

 

We hebben precies één weekend om samen door de stad te trekken en we besluiten dit te doen met de toeristische Hop-on Hop-off bus. Van Rotterdam vlieg je binnen één uur naar Londen City, waar we via de metro en de DLR metrolijn op de Greenwich Campus aankomen. De eerste avond samen in Londen sluiten we af met een gezellige eerste avond in studentenbar Belushi’s. 


Bezoek aan Londen Tower Bridge

Tower Bridge

Zaterdag start onze ambitieuze tour bij de Tower Bridge, één van dé gezichtsbepalende iconen van Londen. Vanaf de buitenkant voor het betreden van de brug is het al een imponerend monument, maar het loont ook zeker om een kaartje te kopen om de de Tower Bridge van binnen te zien. Eenmaal met de lift omhoog gekomen vind je een leuk overzicht van bijna alle aansprekende bruggen in de wereld (alleen de Erasmusbrug mist om onbekende redenen). Nog één verdieping hoger kun je over de brug lopen waarbij een deel van de brug van glas is, 44 meter boven de Theems. 


Sherlock Holmes pub

Sherlock Holmes Pub

Na het bezoek aan de Tower Bridge lopen we langs de Tower of Londen (waar we volgende keer naartoe zullen gaan) en stappen we op de Hop-on-Hop-off bus die ons naar de Sherlock Holmes pub brengt, waar wij als fans van de gelijknamige films in Sherlock Holmes stijl genieten van een typische Engelse lunch. 


Big Ben en London Eye

Volgende halte is de Big Ben/Londen Eye. Destijds sloegs de Big Ben nog gewoon om het uur (inmiddels is de kathedraal uit 1859 onder noodzakelijk onderhoud). Het is één van de iconen van Londen, maar omdat je als toerist de Big Ben niet kunt bezoeken, blijft het bij een foto maken en de kathedraal van afstand bewonderen. Via de Westminster Bridge komen we aan bij de Londen Eye, hier koop je voor € 27 p.p. een ticket waarna je gemiddeld genomen een half uur in de rij staat voordat je naar boven kunt. Het is een fantastische ervaring om met grofweg 20 personen in één van de 32 ‘capsules’ het reuzenrad in te gaan. Voor mensen met hoogtevrees is het een spannende ervaring, gezien de 135 meter hoge top. Echter wordt je er (zeker met droog helder weer) voor beloond, want het uitzicht over de miljoenenstad is fantastisch. London Eye is gebouwd in opdracht van British Airways ter gelegenheid van de millenniumwisseling in 2000 en wordt daarom ook wel 'Millennium Wheel' genoemd. Het rad was, door technische problemen, pas later in dat jaar toegankelijk. Een ritje in het reuzenrad duurt 30 minuten en biedt een ruim uitzicht op Londen en het landschap daaromheen. Het rad draait zo langzaam dat het voor in- en uitstappen van de passagiers niet stilgezet hoeft te worden. Bovenin kan men bij helder weer zeven graafschappen, drie luchthavens, dertien voetbalstadions en 36 bruggen over de Theems zien.


Bonfire Night

Bonfire Night Hyde Park

Dag 1 in Londen krijgt een vervolg met een wandeltocht door Hyde Park, dit is met 140ha één van de grootste parken van Londen. We pikken ook Harrods nog even mee, het bekende luxe warenhuis is vlakbij Hyde Park gelegen. Hierna gaan we met de bus verder naar Oxford Street, deze populaire drukke winkelstraat is 1,5 km lang en lopen we helemaal af. Via de Central Line reizen we door naar Mile End Station, waar we ons moeten haasten in een enorme menigte om de start van de vuurwerkshow te halen in het Victoria Park. Het is immers zaterdag 7 november en dat betekent Bonfire Night. Dit is een jaarlijkse viering in het Verenigd Koninkrijk van de verijdeling van het buskruitverraad dat plaatsvond op 5 november 1605.

 

Dit was een complot van enkele katholieken om het Engelse parlement op te blazen. Het complot werd verijdeld en om te herdenken dat koning James I de aanslag overleefde worden elk jaar vreugdevuren (waarbij een stropop van Guy Fawkes in brand wordt gestoken) en vuurwerk ontstoken. De vuurwerkshow is dus een echte volkstraditie, die serieus groots wordt gevierd met prachtig vuurwerk. 


Remembrance Sunday

Remembrance Sunday

Na een zeer intensieve eerste dag in Londen staat wederom een leuke dag op het programma met tal van Londense highlights. De wisseling van de wacht bij Buckingham Palace maken we niet mee, want deze wordt i.v.m. Remembrance Sunday niet georganiseerd.

Remembranche Sunday is de dag waarop de gevallenen van de Eerste Wereldoorlog en alle oorlogen en gewapende conflicten sindsdien worden herdacht. Door deze gebeurtenis is het extra druk rondom het Buckingham Palace en zien we leden van het Britse Koninklijke Huis voorbij rijden. 


Rondleiding door het Wembley Stadium

Londen is niet alleen de hoofdstad van Engeland, maar het is ook de voetbalhoofdstad van voetbalgek Engeland. Er zijn zelfs 12 professionele voetbalclubs actief in Londen en op verzoek van Max bezoeken we één voetbalstadion. Het werd Wembley, dit was geen moeilijke keuze gezien de gedenkwaardige status van dit stadion. Deze voetbaltempel is gevestigd in Noord-West Londen en kent een rijke geschiedenis met tal van nationale en Europese finales. In 1966 vindt hier ook de WK-finale plaats die Engeland zou winnen. We krijgen een vermakelijke rondleiding van een enthousiaste Brit die veel verhalen over het historische stadion weet te vertellen. We bezoeken o.a. de spelerstunnel, de perszaal, de binnenkant van het stadion en de rand van het voetbalveld. Je moet er even voor reizen buiten de stad, maar het is een echte must-see voor iedere voetballiefhebber. 


Hierna gaan we door naar Regent’s Park, nog zo’n reusachtig park waar je uren kunt doorbrengen. Omdat het ook ten noordwesten van het centrum ligt, vormt het park een prima tussenstop op de weg naar Baker Street. Hier bezoeken we het Sherlock Holmes Museum, wat niet groot is maar wel knus en sfeervol is ingericht met allemaal Sherlock Holmes merchandise. Onze tweede dag sluiten we af met een bezoek aan het Piccadilly Circus, wat gekenmerkt wordt als het absolute centrum van Londen. Wat ons o.a. bijblijft aan dit plein is de enorme M&M shop, waar honderden mensen op drie verdiepingen tegelijk doorheen struinen op zoek naar een uniek bakje met allemaal dezelfde dure M&M’s... Op Piccadilly Circus eten we wat en zo komt er een einde aan een zeer intensief weekend Londen. We moeten elkaar nog zes weken missen voordat Max weer naar Londen terugreist, maar het was een geweldige eerste gezamenlijke kennismaking met deze Britse metropool. 


Hereniging met de familie

19 december  - 23 december 2015

Hyde Park Winter wonderland

Winter Wonderland Londen

De tweede keer dat Tessa bezocht wordt, krijg ik gezelschap van de ouders en zus van Tessa. Met vier personen trekken we met de auto door de kanaaltunnel van Calais naar Folkestone. Met de auto de trein op arriveer je na 37 minuten al aan de andere kant van Het Kanaal. In totaal duurt de reis van Rotterdam naar Greenwich inclusief tussenstop en file rondom Londen zeker zes uur. Zo laat in december is Londen al volledig in Kerstthema, waar dat nog een stukje groter wordt aangekleed dan in Nederland. Ook de kermis is van een totaal andere grootte dan wat we in Nederland kennen: het Winter Wonder Land in Hyde Park is een gigantische kermis vol met attracties, kermis spelletjes en eetgelegenheden. Wie niet houdt van drukte en kermis moet deze plek zeker vermijden, indien je hier geen last van hebt is het een absolute aanrader om even doorheen te struinen en dit evenement te ervaren. Dit doen wij alvast gezamenlijk op onze aankomstdag waarna we verder de kerstsfeer in duiken op het Trafalger Square met een gigantisch kerstboom midden op het plein. 


Sky Garden

Het echte hoogtepunt van de dag moet letterlijk en figuurlijk nog komen, want dat is het bezoek aan de ‘Sky Garden’. Op de hoogste verdieping van de Londense wolkenkrabber (vlakbij Londen Brigde) bevindt zich een uitgebreide botanische tuin. Op deze verdieping speelt tevens een relaxte band en kun je eenvoudig naar buiten om van het uitzicht genieten. Dat kan ook prima van binnen waar je de hele toren rond kunt lopen en dus uitzicht over de gehele stad hebt. Wil je de Sky Garden bezoeken? Dit kan gratis, maar je dient je wel dagen van tevoren online aan te melden en bij aankomst door een vliegveldachtige beveiliging te komen. Klinkt als een hoop gedoe, maar het uitzicht en de relaxte sfeer maakt dit ruimschoots goed.   


Ingang Crown Jewels Londen

Tower of London

Zondag 20 december trekken wij er met zijn tweeën op uit richting de Tower of London, wij wilden deze bezienswaardigheid in november ’15 al bezoeken, maar wegens het volle programma hebben we dit moeten verschuiven. Beter laat dan nooit, want het is een bijzondere plek. Het voelt als een klein, afgezet middeleeuws dorp en dat is ook niet gek want door de eeuwen heen heeft het dienstgedaan als fort, koninklijk paleis, staatsgevangenis, garnizoen, museum en ook regelmatig als executieplaats van hooggeplaatsten.

 

In het oude gevangenis gedeelte zijn de martelwerktuigen en wanhoopskreten die in de muur gegriefd zijn nog terug te zien. Een tikje luguber, maar tegelijkertijd ook precies hoe een middeleeuws kasteel hoort te zijn. Tijdens de rondleiding kom je er ook achter dat het Koninklijk verblijf tijdens het regime van Hendrik III een halve dierentuin is geweest, vanwege de voorliefde van exotische dieren van de merkwaardige Hendrik. Zo kreeg hij voor zijn verjaardag ooit eens drie luipaarden cadeau. Het grote publiek komt tegenwoordig mede af op de kroonjuwelen die tentoongesteld worden samen met een fraaie verzameling van harnassen en wapens. 


Kew Gardens

Na een ochtend lang in de Engelse Middeleeuwen sfeer gebivakkeerd te hebben, brengen we de middag weer met de hele groep door in de Kew Gardens. De voormalige Koninklijke botanische tuin in het zuidwesten van Londen is sinds 1841 open voor publiek en behoort met 120 ha tot één van de grootste botanische tuinen ter wereld. Ondanks het typisch Britse klimaat (het regent continu), maakt de openbare tuin indruk vanwege zijn grootte en diversiteit aan flora. Hoogtepunten in het park zijn de Chinese Pagode uit 1761 en de Three Top Walkway. Wij beklommen alleen laatstgenoemde. De Tree Top Walkway is een 200 meter lang pad door de kruinen van de bomen van waar je mooi uitzicht hebt over het uitgestrekte park. Kew Gardens vormt tegenwoordig ook het decor van bruiloften, wij waren zelf ook nog getuige van een bruiloftsfeest.

Maandag 21 december maken we één grote stadswandeling die ons o.a. leidt naar Regent Street, Oxford Street, Covent Garden en Leadenhall Market (oudste overdekte winkelgalerij). 


Harry Potter Studio's

Harry Potter Studio's

Onze laatste volledige dag in Londen staat in het teken van het bezoek aan de Harry Potter studio’s. Tessa is hier drie jaar eerder ook al geweest met haar familie, maar in de tussentijd zijn er een hoop nieuwe dingen bijgekomen waardoor het voor de Harry Potter fans onder ons (sommige stukken van de films kunnen door een aantal volledig nagespeeld worden) een must-do activiteit is om de studio’s opnieuw te bezoeken.

 

De studio’s bevinden zich op één uur rijden ten noordwesten van Londen, vlakbij de stad Watford.

De Grote Zaal Harry Potter Studio's

De studio’s bezoek je als een tour die je door diverse ruimtes brengt, zoals: de Grote Zaal, de Leerlingenkamer van Griffoendor, het kantoor van Perkamentus, Hagrids hut, de hut van familie Wemel, het atrium van het Ministerie van Toverkunst en tenslotte kom je buiten terecht waar de beroemde brug tentoongesteld wordt die ontploft in de laatste Harry Potter film. Deze is trouwens maar een fractie van de grootte van de brug in de films, maar juist daarom is het zo interessant om de studio’s te bezoeken zodat je een beeld krijgt hoe men bepaalde scenes heeft geschoten. Ook is het leuk om de bekende decorruimtes te bekijken waar veel scenes zijn opgenomen, zoals de ‘Leerlingenkamer van Griffoendor’ en de ‘Wegisweg’.

 

De studio’s zijn zeer uitgebreid, zelfs het perron ‘Negen driekwart’ is hier gevestigd evenals een enorm miniatuurversie van Zweinstein die gebruikt is voor alle buiten shots. Voor de tour staat gemiddeld drie uur, maar echte fanaten kunnen er gerust twee keer zolang over doen. De tour eindigt –zoals de meeste rondleidingen- in een enorme fanshop waar (je weliswaar voor de hoofdprijs) ontzettende mooie en uiteenlopende Harry Potter accessoires kan kopen.  


Nulmeridiaan Greenwich Park

Greenwich Park

We besluiten onze laatste dag met een wandeltocht door het grote groene Greenwich Park. Hier bevindt zich o.a. de nulmeridiaan die de tijdzones aangeeft, een hertenkamp, The White House Bakery en heel veel eekhoorns. We lopen ook nog een keer door Greenwich zelf, een zeer sfeervol studentenplaatsje aan de oostzijde van de stad met een sterk eigen karakter. De beeldbepalende monumenten zijn Cutty Sark, een zeer snel theeklipper schip uit 1869 dat is opgezet in het centrum van Greenwich. Verder is het Greenwich Park met de beroemde nulmeridiaan een bezienswaardigheid.

Ook een bezoek aan de University of Greenwich  is een absolute aanrader, want dit universiteitencomplex is zo authentiek en stijlvol dat er regelmatig filmopnames worden gemaakt. Zo zijn scenes opgenomen voor: Thor, The King’s Speech en Les Misérabels. In Pirates of the Caribbean 3 is de beroemde openingsscène opgenomen waar Jack Sparrow ontsnapt in de Painted Hall. De reden waarom dit de 'Beschilderde Zaal' wordt genoemd wordt duidelijk zodra je de ruimte betreedt: een enorme schildering, vijftien meter breed en tweeëndertig meter lang – de grootste schildering van het land – bedekt het plafond. Kortom, een bezoek aan Greenwich is om meerdere redenen zeker de moeite waard, ook als niet-student!

 

Na vier drukke dagen gaan we weer via de auto en de trein terug naar Rotterdam om thuis Kerst te vieren. Echter doen we dit in de wetenschap dat we over een week samen terug zullen komen om oud en nieuw te vieren in Londen. 

Greenwich Park

Oud & Nieuw in Londen

30 december 2015 - 2 januari 2016

London Zoo

Voor voorlopig de laatste keer reizen we naar Londen om daar de jaarwisseling door te brengen. We wilden sowieso een keer de vuurwerkshow bijwonen in Londen en omdat Tessa haar kamer op de campus nog had, hebben we geen  last van hoge hotelkosten. Kortom, dit het ideale moment. We vliegen 30 december met EasyJet naar Londen City. Oudejaarsdag brengen we door in de Londen Zoo. Een gezellige en compacte dierentuin waar we prima onze dag doorkomen voordat het avondprogramma start.


New Year's Eve in Londen

Het begint al donker te worden op het moment dat we de Londen Zoo verlaten en we merken dat de stad zich al langzaam voorbereid op de jaarwisseling. We eten wat bij een pizzeria in het centrum waarna we al begin van de avond richting Waterloo Bridge trekken. Deze brug omvat de ‘’Pink area’’ waar wij kaartjes voor hebben gekocht. Om half 9 gaat de brug open voor bezoekers en zijn wij er vroeg bij om mooie plekken te bemachtigen van waar we het vuurwerk goed kunnen zien. Voordat we binnenkomen is het onduidelijk welke wachtrij bij de juiste ingang hoort om naar binnen te komen. Na een uurtje zoeken, wachten en uitgebreid gefouilleerd te worden zijn we binnengekomen.

 

De beste plekken zijn al om 21:00 uur vergeven, maar het lukt ons nog wel om prima plaatsen te claimen op een verhoogt stoepje op de brug. Dan begin het lange wachten op de toch wel koude brug met een frisse wind. Dan is drie uur lang zonder verder vermaak behoorlijk lang. Gelukkig vinden we halverwege het wachten onze Nederlandse vrienden die ook in hetzelfde studentencomplex verblijven. Eindelijk starten we met het aftellen en barst het spectaculaire vuurwerk los boven Londen Eye en de Big Ben. Een prachtig gezicht en een mooi moment om mee te maken, want normaal zie je dit alleen op tv. De terugweg naar de campus op Greenwich duurt eigenlijk net zolang als het wachten op Waterloo Bridge. De politie heeft een masterclass in crowd control laten zien door de enorme mensenmassa die na het vuurwerk vanuit verschillende plekken in de stad naar huis willen naar de metro te begeleiden. Straat voor straat worden groepen mensen tegengehouden en doorgelaten richting het dichtstbijzijnde metrostation. In totaal duurt het wel twee uur voordat we bij de metrohalte zijn, maar het is absoluut noodzakelijk dat de autoriteiten hier kort op zitten, want anders zou het één grote chaos zijn. Het typeert ook het gehoorzame en nuchtere Britse volk die de instructies van de autoriteiten rustig opvolgen.


Conclusie Londen

Op Nieuwjaarsdag slapen we uit en nemen de we tijd om rustig afscheid te nemen van de kamer op de campus, Greenwich University, Greenwich park en het centrum van Greenwich. Tessa heeft hier drie intense maanden beleefd en een geweldige studietijd in buitenland ervaren in een zeer levendige stad. Max is hier ook drie keer in korte tijd geweest en zo hebben we samen een hoop mooie herinneringen overgehouden aan een periode waarin we elkaar moesten missen, maar waar we ook drie keer gezamenlijk de stad Londen hebben beleefd.  

5 sterren

✅ De inwoners van Londen hebben wij over het algemeen ervaren als zeer vriendelijk en attent. Het leven gaat hier erg snel en iedereen heeft een druk bestaan. Toch is het Britse volk behulpzaam en houdt men zich altijd aan de ongeschreven regels, zoals het netjes in rijen wachten voor de metro. 

✅ Het is een mega grote stad met tal van districten en vele bezienswaardigheden. Genoeg te doen voor ieder soort toerist: van voetballiefhebber tot pubhopper, van museabezoeker tot shopper: de stad heeft iets voor iedereen. 

✅ Indien je het metronetwerk van Londen begrijpt en handig kan inspelen op de vele lijnen die er zijn, is de metro een perfect middel om de hele stad te door te reizen. Schaf een Oysterkaart aan en het brengt je echt overal. 

✅ Londen tijdens kersttijd bezoeken is een grote aanrader. Zeker de bekende straten en pleinen zijn zeer sfeervol ingericht met kerstversiering. 

 

❌⁠⁠⁠⁠ De stad kan op sommige plekken zo druk zijn dat het verstikkend kan aanvoelen indien je hier gevoelig voor bent. Dat is ook niet gek met ruim 8 miljoen inwoners. 

❌⁠⁠⁠⁠ Londen is zonder meer een dure stad. Winkels, vervoer, bezienswaardigheden, woningen en restaurants: het is allemaal prijzig.

 

Tip 1: bezoek Londen tijdens de feestdagen. De jaarwisseling vieren in de Britse hoofdstad is een mooie belevenis.

Tip 2: bezoek Greenwich wanneer je langer in Londen bent of hier nog een keer naartoe gaat. Een dagje doorbrengen in Greenwich, Greenwich park, Greenwich Univeristy en een avondje uit tussen de studenten is leuk en origineel. 

Tip 3: bezoek tijdens Bonfire Night de georganiseerde vuurwerkshow. Britten zijn dol op tradities en ook de Londenaren hechten er veel waarde aan en pakken uit met deze vuurwerkshow die aanzienlijk langer duurt dan het vuurwerk op New Years Eve. Ook kom je hier dichterbij het vuurwerk. 


Foto's Londen

Gelukkig hebben we de foto's nog!

 

Bekijk hier ons fotoalbum van Londen. Gebruik van foto's is toegestaan mits netjes aan bronvermelding wordt gedaan. Interesse in de foto's zonder merknaam? Neem alsjeblieft contact met ons op. 


Videobellen

Banner videobellen?