Margaret River District: de leukste regio van Zuidwest-Australië

Margaret River bezoeken

13 oktober - 17 oktober 2023

Australië vlag

Margaret River District | West-Australië | Australië

Bed icoon

Margaret: Prevelly Caravan Park

Bed icoon

Augusta: Turner Holiday Park

Bed icoon

Busselton: Four Seasons Holiday Park (2x)

Camper icoon

Britz Voyager

Margaret River dagplanning

Na een stedentrip Perth start onze camperreis door Zuid-Australië! De eerste dagen rijden we rond door het gevarieerde Margaret River District. Dit gebied 270 km ten zuiden van Perth bestaat uit een schiereiland tussen Cape Naturaliste in het noorden en Cape Leeuwin in het zuiden. Hier wacht ons fraaie uitzichtpunten langs de kust, iconische vuurtorens, walvissen, prachtige grotten en bossen met hoge karri-bomen. 

Camperreis door zuid-australie

Camper avontuur gaat beginnen!

We halen in Perth onze camper op: de Britz Voyager. We huurden eigenlijk een kleinere Britz Hi Top, dus dit is een fijne upgrade. Het is een compacte zogeheten ''campervan'' zonder wc en douche dus we zullen daarom overnachten op campings om gebruik te maken van deze faciliteiten. Het is de eerste keer dat we met een camper reizen dus we hebben veel tijd nodig voordat we weg kunnen. Eenmaal geïnstalleerd rijden we 2,5 uur in zuidelijke richting naar Busselton waar we de eerste nacht op een camping doorbrengen. Onderweg stoppen we bij Clifton Thrombolites Lake. Onze eerste campeerreis is begonnen!


Clifton Thrombolites Lake

Ongeveer halverwege van Perth naar Busselton bevindt zich het Clifton Thrombolites Lake. Dit zijn zowat de enige van dit soort “rotsen” ter wereld die laag drijven in het water van Lake Clifton. Thrombolieten zijn microbieel gevormde kalksteenstructuren die in ondiep water groeien en één van 's werelds oudste levensvormen vertegenwoordigen. Het ziet er vreemd uit, absoluut een uniek beeld. Het is hier –zoals zoveel plekken in Zuidwest-Australië- erg rustig. Een kort vlondelpad brengt ons in een paar minuten lopen naar de steiger met uitzicht over het mystieke meer. 

Clifton Thrombolites Lake west-australie
Clifton Thrombolites Lake


Walvissen spotten bij Leeuwin-Naturaliste National Park

De eerste volledige dag met de camper starten we op het schiereiland dat bekend staat als Leeuwin-Naturaliste National Park. De eerste stop is het Cape Naturaliste Lighthouse van waar je mooi uitzicht hebt op de kust en van september t/m december heb je goede kans op het zien van migrerende walvissen.

Cape Leeuwin-Naturaliste National Park

We zijn hier medio oktober dus we maken goede kans op het zien van walvissen. De vuurtoren kun je tijdens een rondleiding beklimmen, maar wij kopen voor een lager bedrag alleen toegang tot het terrein rondom de vuurtoren. Iets voorbij de vuurtoren bevindt zich een uitzichtpunt van waar we al direct meerdere walvissen langs de kust zien. Deze walvissen maken onderdeel uit van een groep van 30.000 walvissen die tussen september en december migreren van warme gebieden rond de evenaar naar Antarctica. De walvissen hebben namelijk net de winter op het zuidelijke halfrond (juli & augustus) doorgebracht in warmer gebied rond de evenaar om te broeden waarna ze tussen september en december weer terugkeren naar Antarctica om te eten. 

Onderweg naar de zuidpool komen veel walvissen dicht met hun kalfje langs de Australische zuidwestkust zodat ze hun jong veilig kunnen beschermen. We zien de walvissen in de verte, het voordeel is dat we hierdoor goed overzicht hebben op de kaap. Zodoende zien we de walvissen van alle kanten voorbijkomen. We hebben de verrekijker mee, dat is zeker aan te raden omdat je de walvissen alleen van grote afstand kunt zien. Het is een bijzondere ervaring om zoveel walvissen in een korte tijd voorbij te zien trekken.


Walvissen spotten Cape Naturaliste National Park
Cape Naturaliste Lighthouse


Sugarloaf Rock

Hierna rijden we door naar Sugarloaf Rock, een grote rots vlak voor de kust waar diverse soorten vogels (zoals pelikanen, zeekoeten en zilvermeeuwen) komen broeden. De hoge golven van de mooie Indische Oceaan klappen hier hard tegen de kliffen. Terug van het uitzichtpunt eten we broodjes bij de camper wanneer we ineens een groep dolfijnen vlak voor de kust zien zwemmen! Fantastisch. Dit bevestigt nogmaals wat voor levendige kust het zuidwesten van Australië heeft. 

Sugarloaf Rock Margaret River

Ngilgi Cave

We sluiten de middag af bij de Ngilgi Cave. Deze grot is bijzonder vanwege haar jonge leeftijd van slechts 2 miljoen jaar, gewoonlijk zijn zulke kalksteengrotten tientallen miljoenen jaren oud. Dit komt omdat Ngilgi Cave een grot is die is ontstaan door wind en niet in eerste instantie door zeewater. 

Ngilgi Cave
Ngilgi Cave bezoeken

Entree voor de grot is 32 AUS dollar per persoon waarbij je eerst bovengronds informatie krijgt over de grot en het ontstaan van de bijzondere kalksteengrot. Eenmaal in de grot is er een uitgestippeld parcours met veel smalle treden en verschillende indrukwekkende ruimtes. Opvallend zijn de oneindig verschillende vormen van stalagmieten en stalactieten. Dankzij de verlichting wordt dit natuurfenomeen extra speciaal. Soms zijn de doorgangen heel krap maar dit is altijd van korte duur. Max is licht claustrofobisch aangelegd maar kon dit prima doen. 

 

Opvallend is ook hoe diep sommige stukken van de grot zijn. We lopen het rondje in de grot in alle rust en voltooien het in ongeveer 45 minuten. In deze regio zijn meer indrukwekkende grotten te vinden zoals Mammoth Cave, Jewel Cave en Lake Cave. Het was even uitzoeken welke grot ons het meest aansprak, we hebben geen spijt van de keuze om de Ngilgi Cave te bezoeken. Het is een werkelijk schitterende grot. 


Margaret River plaatsje

Onze tweede volledige dag in de Margaret River District bezoeken we het plaatsje Margaret River. Eerst lopen we over de winkelstraat en daarna struinen we door de Old Settlement. Hier zijn huizen opgesteld naar het voorbeeld van de eerste bewoners die in de jaren 20 van de vorige eeuw naar Australië kwamen. Het is een vreemd idee om te bedenken dat de Britse kolonisten hier vrijwillig kwamen zonder overlevingsspullen waar zij in de hitte en dichte bossen een geïsoleerd bestaan moesten opbouwen. 

Oude stoomttrein Margaret River
Old Settlement Margaret River

Hierna zien we bij ‘’Surfers Point’’ geoefende surfers op fenomenale wijze de grote golven bedwingen. We lopen ook naar Margret River Viewpoint, een uitzichtpunt dat op 10 minuten lopen van het strand ligt. Ook hier is de kust mooi dankzij het heldere water van de Indische Oceaan en de grote golven. We rijden door naar Wadcliffe Road Lookout waar we de Margret River in de zee zien kronkelen. Een fraai beeld! We eindigen de dag op het strand, lekker afkoelen van deze hete dag. Het water is hier erg koud zoals dat vanwege de arctische zeestroming in dit deel van Zuidwest-Australië vaker het geval is.Boranup Forest

We stoppen de camper op een parkeerterrein bij Boranup Forrest Viewpoint. Dit is een uitzichtpunt langs de weg waar we de hoge karri bomen kunnen bewonderen. Een mooie plek om hier tevens te ontbijten. We lopen nog een paar honderd meter over een pad dat dieper het bos in gaat. Schitterend dichtbebost gebied. Karri bomen komen voornamelijk voor in het zuidwesten van Australië en behoren tot de hoogste bomen in Australië, met hoogtes tot wel 90 meter. Ze hebben een rechte, dunne stam en donkergroene bladeren.

Boranup Forest

Hamelin Bay

Na Boranup Forest rijden we door naar Hamelin Bay, een prachtig strand dat bekendstaat om de vele zee roggen die hier voor de kust zwemmen en ook regelmatig aanspoelen. We blijven een uurtje op het strand maar helaas zien we ze niet. Waarschijnlijk is het te winderig weer, op de informatiebordjes staat namelijk dat de kans het grootst is om roggen te spotten bij kalm weer. Met dit uitzicht is het overigens geen straf om een tijdje de zee in te turen. 

Hamelin Bay
Hamelin Bay


Cape Leeuwin vuurtoren beklimmen

De westelijke uitstulping van het land wordt door twee vuurtorens afgescheiden: Cape Naturaliste Lighthouse in het noorden en Cape Leeuwin Lighthouse in het zuiden. Waar we bij de eerstgenoemde kwamen om walvissen te spotten, komen we naar de veel hogere vuurtoren van Cape Leeuwin om deze tijdens een informatieve tour met een gids te beklimmen. Dit is tevens het meest zuidwestelijke puntje van Australië waar de Indische Oceaan en Zuidelijke Stille Oceaan samenkomen. Het is verfrissend om met de wind door te haren bovenop de vuurtoren buiten een rondje te lopen. 

Hierna hebben we nog het kleine bijbehorende museum bezocht dat bij de entree inbegrepen zit. Hier lezen we verhalen over een scheepsramp die hier heeft plaatsgevonden in 1945 en hoe het leven was als lighthouse keeper (vuurtoren wachter). Opvallend genoeg zijn er ook informatiebordjes in het Nederlands omdat dit gebied in 1622 ontdekt werd door een Nederlands VOC schip dat “Leeuwin” heette en dat op weg was naar (Nederlands Indië). Pas 180 jaar later werd het weer door Europeanen (Britten) herontdekt die het gebied daarom Cape Leeuwin noemde. 


Dolfijnen en roggen bij de camping in Augusta

We verblijven onze laatste nacht in de Margaret River District bij een camping aan een meer bij het plaatsje Augusta. Dit meer mond uit in zee en kronkelt verder als rivier. Eerst zien we een groepje pelikanen waarna we nietsvermoedend verder langs het strandje naar het meer lopen wanneer we ineens grote zwarte roggen voorbij zien zwemmen vlak voor onze neus. Waar we ze bij Hamelin Bay moesten missen zien we ze nu alsnog! Het wordt nog gekker wanneer we een moment later ook een paar dolfijnen voorbij zien zwemmen, heel bijzonder en onverwachts in zo’n ondiep meer met smalle toegang vanuit de zee. Conclusie Margaret River

We hebben de volledige Margaret River District ontdekt: van Cape Naturaliste tot Cape Leeuwin. Het staat bekend als de leukste regio van Zuidwest-Australië en dit hebben wij ook zo ervaren. Fraaie uitzichtpunten langs de kust, iconische vuurtorens, migrerende walvissen, groepjes dolfijnen, vaardige surfers, prachtige grotten en bossen met hoge karri-bomen. De natuur is gevarieerd en er is veel te doen en te zien. We hebben ons drie volle dagen uitstekend vermaakt in dit relatieve kleine gebied. Bovendien hebben we veel wildlife gezien in de wateren langs de kust.

4 sterren

✅ Veel te zien in een kleine regio waar alles (zeker voor Australische begrippen) goed aan te rijden is. 

✅ Mooie kust waarvandaan veel zeeleven te spotten is. Wij zagen o.a. walvissen, dolfijnen en roggen.

✅ Met dichte bossen, mooie kusten en indrukwekkende grotten is het landschap divers en aantrekkelijk.

 

❌⁠⁠⁠⁠ Het Margaret River District betreft een schiereiland in de Indische Oceaan dus op sommige plekken waait het onaangenaam hard. 


Foto's Margaret River