Gold Coast: surfen op de golven van Surfers Paradise

Surfen Gold Coast (Surfers Paradise)

22 oktober - 25 oktober 2019

Australische vlag

Gold Coast | Queensland | Australië 

Bed icoon

The Island Gold Coast

Bus icoon

Greyhound Bus

Na Brisbane is Gold Coast de zevende bestemming van onze rondreis langs de Australische oostkust en de tweede grote Australische stad die we bezoeken. We verblijven drie nachten in de populaire badplaats die door de toestroom van toeristen uitgegroeid is tot de zesde stad van het land met meer dan een half miljoen inwoners. Ons reisdoel hier? Surfen op één van de beste surfstranden ter wereld. Met een surfstrand genaamd “Surfers Paradise” kunnen we ook niet anders. 

 

Met de Greyhound bus is het slechts 1,5 uur rijden vanaf Brisbane. Dit stuk is daarom voor velen de kortste busrit naar een volgende bestemming aan de oostkust. Bij aankomst in Gold Coast merk je direct dat je in een badplaats van formaat bent beland. Zoals je aan alle moderne hotelflats kunt zien, is Gold Coast een luxe en hippe badplaats. Daarnaast bezit het een ruim 70km lang strand met aantrekkelijke golven. De vergelijking met Miami is dan ook al snel gemaakt. Toch doen ook de meeste backpackers Gold Coast aan vanwege Surfers Paradise en het uitgaansleven. Dit alles zorgt voor een levendige sfeer in een bijzondere badplaats. We verblijven in een nieuw en luxe hotel genaamd “The Island”. Lekker om ter afwisseling van hostels nu even te genieten in heerlijk hotel, dit past ook zeker bij de locatie!


Sky Observatorium Deck view

Sky Observatorium Deck

Op onze eerste dag in Gold Coast bezoeken we het Sky Observatorium Deck. Dit is met 322 meter het hoogste gebouw van Australië. Met de supersnelle lift ben je zo boven waar je op de 77e verdieping een 360 graden view hebt over de kustplaats met haar uitgestrekte strand. Zeker op een heldere dag is het uitzicht fantastisch over Surfers Paradise. Aan de strandkant zie je surfers, kajakkers en mensen zwemmen in de zee terwijl je aan de landzijde hotelflats afgewisseld ziet worden door water dat overal door de stad loopt. Tussen 17:00 en 18:00 uur zien we bovendien de zon mooi achter de bergen in het westen zakken.

 

Op dat moment klimt er een groepje georganiseerd via de buitentrap de laatste hoogtemeters naar de absolute top. Wij kunnen iedereen verzekeren dat dit niet nodig is om van een mooi uitzicht te genieten.


Eerste surfles

Surfles Gold Coast

Op onze eerste ochtend in Gold Coast hebben we een 2-uur durende surfles geboekt bij “Go Ride A Wave”. Hoe gaat een surfles er aan toe? Ons surfgroepje bestaat uit 15 personen en nadat we onze wet suites aan hebben, krijgen we eerst les over de golven en vervolgens over de surfplank. Daarna krijgen we instructies hoe je met de golven mee kunt drijven terwijl je op een surfplank ligt.

 

Hierna brengen we de theorie in de praktijk, wat al niet makkelijk is met deze hoge golven en de sterke stroming. Maar wanneer dit wel lukt, is het al een gaaf gevoel om zo met de golven mee over de zee te drijven. Een flinke golf brengt je zo op hoge snelheid 20 meter verder. 

Vervolgens krijgen we les hoe je vanuit liggende positie zo snel mogelijk op de surfplank staat en hoe je lichaamshouding  moet zijn om te zorgen dat je er ook zo lang mogelijk op blijft staan. Uiteraard is dit het lastigste gedeelte. Toch blijkt het niet onmogelijk te zijn want het lukt ons wonderwel om een aantal keer te staan op de surfplank terwijl de golven ons naar de branding leiden. Oké het lukt mij één keer en Tessa vaker, maar dit pakt niemand mij meer af. Wat een toffe ervaring is dit. Natuurlijk is het moeilijk, want alles moet kloppen wil je goed kunnen staan: de juiste golf, de juiste timing, een goede positie op de plank en dan nog je balans houden. Oh en dan is het ook nog de kunst om geen botsingen met ander surfverkeer te veroorzaken, een kwaliteit waar Tessa nog in kan ontwikkelen. ;)

Surfles Surfers Paradise
Surfen Australië oostkust

Al met al een geweldige surfervaring die naar meer smaakt. We besluiten de foto’s van Tessa te kopen (de voorkeur van de mannelijke fotograaf was duidelijk), waarna we de rest van de dag chillend doorbrengen op het strand en aan het hotelzwembad. Dat hebben we wel verdiend na zo’n intense inspanning.


Dreamworld pretpark

Dreamworld attractiepark

De tweede dag in Gold Coast bezoeken we Dreamworld, een populair attractiepark dat ook een dierentuin en een waterpark vol met buitenglijbanen bevat. Kaartjes zijn met 99 Australische dollars niet goedkoop, maar je krijgt er dus ook wel veel voor terug. Vanuit Surfers Paradise is het met de tram en bus ruim een uur reizen. Hiervoor kun je het beste een ov dagticket kopen t.w.v. $10 per persoon. Wij gaan op een donderdag buiten de schoolvakanties dus het is lekker rustig en we hoeven eigenlijk nergens serieus in de rij te staan. Het attractiepark is niet zo groot en bevat buiten een paar terror-achtbanen vooral veel familie-attracties.

Interactieve dierentuin


Naast een attractiepark en een waterpark bezit Dreamworld ook een dierentuin gedeelte waar je leuke interacties kan aangaan met inheemse dieren. Zo loop je tussen de kangoeroes en krijg je de kans om (gratis) een koala te aaien. Het meest spectaculaire komt echter van de tijgerverblijf waar een toffe show wordt gegeven. Ook buiten het tijgerverblijf blijft de tijger opvallen wanneer er even later gewoon een jonge tijger aan de riem door het park loopt tussen de bezoekers. Zo lopen wij deze tijger letterlijk tegemoet in een winkel. Dan sta je toch even gek te kijken. De tijger ligt even later rustig aangelijnd op een tafel midden het park waarna we om de beurt de tijger zachtjes mogen aaien. 

Hoewel de tijger er geenszins last van lijkt te hebben, blijft het een ethisch vraagstuk of dit soort dierenpraktijken nu wel of niet kunnen. Immers worden de dieren zo wel op een onnatuurlijke wijze gebruikt voor commerciële doeleinden. We besluiten de foto’s niet te kopen maar wel de tijger te aaien. Dit is namelijk een unieke kans om een tijger aan te raken. 

white water world australie

White Water World

Gelukkig voor mij blijken we ook nog tijd te hebben om te profiteren van het bijbehorende White Water World! Tessa gelooft het wel, maar ik laat deze kans niet schieten om van een aantal gave glijbanen af te gaan. De meest indrukwekkende is toch wel de glijbaan waar de vloer onder je voeten vandaan worden gehaald en je steil naar beneden wordt afgeschoten terwijl je niets ziet door al het water wat van alle kanten op je af komt. In White Water World kun je heerlijk een uurtje afkoelen in een aantal uiteenlopende glijbanen. Tof dat dit letterlijk aan het attractiepark grenst zodat je last-minute kan beslissen of je hier zin in hebt. Plezier gegarandeerd voor jong en oud!
Na deze waterpret hebben we nog een uur de tijd om terug naar het dieren gedeelte te gaan zodat Tessa nog wat kangoeroes kan aaien. Kortom, een geslaagde dag!


Conclusie Gold Coast

Het wordt direct duidelijk als je Gold Coast binnenrijdt en het zicht wordt belemmerd door alle hotelflats: hier kom je niet om cultuur te snuiven. Of het moet surfcultuur zijn, want het is een absolute toplocatie om te surfen bij Surfers Paradise. Natuurlijk is het een dure badplaats, maar het bruist wel en je kunt er heerlijk bijkomen tijdens je rondreis door Australië. Voor ons is het dan ook een must-stop aan de oostkust. Met het Sky Observatorium Deck en de aanwezigheid van omringende attractieparken is er in de buurt ook genoeg te doen. 

4 sterren

 Toplocatie om te surfen bij Surfers Paradise, de plaats doet zijn naam eer aan.

 Bruisend (uitgaans)centrum

 Met de aanwezigheid van attractieparken zoals Dreamworld biedt de omgeving ook genoeg aansprekende dagactiviteiten.

 

⁠⁠⁠⁠ Prijzige locatie 

❌ Commerciële badplaats met tal van hotelflats 

 

TIP: wil je naar het Sky Observatorium Deck en Dreamworld? Koop dan een combinatieticket en bespaar tientallen dollars.


Foto's Gold Coast & Surfers Paradise

Gelukkig hebben we de foto's nog! 

 

Bekijk hier ons fotoalbum van Gold Coast. Gebruik van foto's is toegestaan mits er netjes aan bronvermelding wordt gedaan. Interesse in de foto's zonder merknaam? Neem contact met ons op. 


Video Gold Coast

Bekijk hieronder een videoverslag van onze rondreis langs de Australische oostkust in oktober 2019.

Klik hier voor de video over Gold Coast (vanaf minuut 7:58).


Videobellen

Videobellen banner