Bruisende South Bank the place to be in Brisbane

Skyline van Brisbane met Brisbane Sign

19 oktober - 22 oktober 2019

Australische vlag

Brisbane | Queensland | Australië 

Bed icoon

Brisbane City YHA

Bus icoon

Greyhound Bus

Onze eerste Australische stedentrip vindt plaats in Brisbane! Het is alweer de zesde bestemming van onze rondreis langs de oostkust van Australië die twee weken geleden begon in Cairns. In Brizzy ontdekken we voor het eerst hoe een Australische grote stad er uit ziet. Brisbane is misschien niet de bekendste stad van Down Under, het is wel de hoofdstad van Queensland en mag met 2.2 miljoen inwoners gerust een metropool genoemd worden. 

 

Vanaf Noosa is het met de Greyhound bus 2,5 uur rijden naar Brisbane. We verblijven in het Brisbane City YHA hostel. Dit is een enorme “hostel flat”, bestaande uit vijf verdiepingen met een dakterras dat voorzien is van een zwembad en bar. Ook bezit dit hostel een game- en filmkamer. Na middelgrote steden zoals Cairns en Townsville en badplaatsjes zoals Airlie Beach, Hervey Bay en Noosa zijn we erg benieuwd naar Brisbane waar we drie nachten zullen verblijven. We laten de natuur en eilandjes van Queensland achter ons en duiken onder in het Australische stadsleven. 


Queensland Museum dino

Queensland Museum

Voor de aankomstdag hadden we nog geen planning, maar ik las dat het Queensland Museum goed staat aangeschreven en vlakbij ons verblijf ligt. Sommige delen zijn ook gratis toegankelijk, dus genoeg reden om hier eens langs te gaan. Van buiten is het een groot betonnen grijs gebouw, maar laat je hierdoor niet tegenhouden. Binnen is genoeg boeiends te zien! De begane grond staat in het teken van Queensland soldaten uit de Eerste Wereldoorlog en op de eerste verdieping leer je meer over Australië in de prehistorie. Het onderwerp op de tweede verdieping is natuurhistorie waar alle inheemse Australische dieren aan bod komen. 


South Bank lagune avond

South Bank

De eerste avond brengen we door bij de South Bank, dit is een bruisend stadsgebied aan de Brisbane River met uitzicht op de skyline van Brisbane. Hier vind je achtereenvolgens het Brisbane Sign, het reuzenrad, de lagoon en een boulevard met allerlei leuke eettentjes. Op zaterdagavond is dit helemaal de place to be als het vol staat met marktkraampjes en het er druk is met locals die hier hun weekend vieren. Op de South Bank is een een mooie wandelroute aangelegd met kleurrijke planten. In de avond zorgt de verlichting ervoor dat deze plek nog sfeervoller wordt. Een absolute must-do in Brisbane! 


Brisbane River Cruise

Op onze eerste ochtend in Brisbane verkennen we de stad vanaf het water met de Brisbane River Cruise. Dit familiebedrijf vaart al meer dan 20 jaar met hun toeristenboot door de stad. De boottocht duurt 1,5 uur waarbij we continu informatie over de stad en haar bezienswaardigheden krijgen. De River Cruise vertrekt vanaf de South Bank. Hier stopt ook de lokale waterbus waar veel mensen gebruik van maken.


ANZAC Square Brisbane

ANZAC Square

Na de River Cruise willen we de middag doorbrengen bij de botanische tuinen aan de westkant van de stad, vlakbij Mount Coot-Tha waar we daarna naartoe gaan. Hiervoor moeten we 45 minuten reizen met twee bussen. Wel hebben we nog een uur overstaptijd bij Adelaide Street die we uitstekend benutten met een onverwachts bezoekje aan Anzac Square.

 

Dit is een fraai plein geëerd aan de overleden Australische soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Hier blijkt ook nog een gratis museum bij te horen met interessante info over de Australische rol tijdens beide wereldoorlogen. Een enthousiaste medewerkster haalt ons naar binnen en vertelt meer over deze plek. Wij wisten niet van het bestaan af van dit plein, maar het is zeker een mooie locatie met relevante informatie over de oorlogsgeschiedenis van Australië. 


Botanische tuin en Mount Coot-Tha Lookout

Mount Coot-Tha Lookout uitzichtpunt

Brisbane herbergt twee botanische tuinen, waarvan wij degene op de heuvel van Mount Coot-Tha bezoeken. Bij deze botanische tuin hoort ook een planetarium dat voor iedere heelal geïnteresseerde (waar ik mezelf ook onder schaar) een must-see is. Verder bestaat deze botanische tuin uit diverse aantrekkelijke tuinen, zoals o.a. de Japanse tuin, exotische tropische tuin en ferner tuin. Stuk voor stuk fraaie tuinen, maar na een uurtje ben je hier wel doorheen. Het is met de bus één halte verder naar Mount Coot-Tha Lookout. Vanaf hier heb je perfect uitzicht over de skyline van Brisbane. 


Queen Street Mall, City Hall en Albert Church

City Hall Brisbane

In de avond eten we bij Queen Street Mall, een druk winkelgebied van Brisbane. Hier vlakbij is ook de City Hall en de Albert Church gelegen. Vooral de City Hall springt in het oog. Het monumentale stadhuis van het Brisbane City Council is gebouwd tussen 1920 en 1930 en ligt in het hart van Brisbane. Het is een ideale setting voor het organiseren van evenementen met zijn prachtige marmeren trappen, gewelfde plafonds, kroonluchters en mozaïek betegelde vloer. Het stadhuis heeft een restauratie van $ 215 miljoen ondergaan en is de perfecte plek om de geschiedenis van Brisbane te verkennen. Dagelijkse rondleidingen tonen het hoofdauditorium, het pater Henry Willis-orgel en de iconische klokkentoren.

 

Vermoeid van een lange citytripdag geven we onze benen rust en besluiten we met de Lime stepjes terug naar onze verblijfplaats te reizen. Dit zijn groene elektrische steps die je met een app kunt activeren en betalen (via gekoppelde creditcard). Het werkt super chill, je zet één keer goed zelf af en vervolgens geef je gas bij met de hendel aan het stuur. Dit resulteert in een gemeten topsnelheid van 25 km/u op de stoep waardoor we een stuk sneller “thuis” komen. 


Roma Street Park

De volgende dag wandelen we door Roma Street Park, tegenover South Bank gelegen aan de noordzijde van de rivier. Dit stadspark is ruim opgezet en wordt uitstekend onderhouden, zo zijn er maar liefst vijf medewerkers aan het werk op de maandagmorgen. Verder is Roma Street Park de thuishaven van ontelbaar veel hagedissen. 

Roma Street Park

Lagoon van Brisbane

Relaxen aan de lagoon

Onze laatste middag in Brisbane brengen we door aan de lagoon, waar je heerlijk op het gras of op het strandje kunt chillen. Een groot deel van het zwembad is gesloten maar nog steeds blijft er voldoende ruimte over om lekker af te koelen. Veel Australische kuststeden zijn uitgerust met dergelijke lagoon, maar nergens hebben ze ook een strandje aangelegd en is het zo leuk aangekleed als de lagoon op de South Bank. Hier is de lagoon duidelijk onderdeel van een grote leisureplek waar allerlei faciliteiten bij elkaar gestopt zijn. Met succes! 


Conclusie Brisbane

Brisbane heeft niet de internationale allure van Sydney, daarvoor ontbreekt het aan een of meerdere iconische bezienswaardigheden. Het is ook geen stad waar je een week wilt verblijven, maar dat hoeft ook helemaal niet om hier toch een geweldige tijd te hebben. Het is een aansprekende stad dat met haar kantoor wolkenkrabbers Amerikaans aanvoelt. Met de South Bank bezit Brisbane misschien wel het meest bruisende stadsdistrict wat ik ooit gezien heb. Dit gebied is wat mij betreft een voorbeeld van stadsontwikkeling voor andere steden. 

✅ Met de South Bank heeft Brisbane een zeer sfeervol stadsdistrict met volop uitgaansgelegenheden en een lagoon.

 Met Mount Coot-Tha, Eat Street North Shore en de Koala Sanctuary biedt Brisbane ook buiten het stadscentrum genoeg activiteiten. 

 

⁠⁠⁠⁠ Brisbane mist een iconische bezienswaardigheid.

Brisbane Sign

Foto's Brisbane