Op vakantie naar Hongarije

Kade van Boedapest
Vlag van Hongarije

Boedapest | 26 april - 29 april 2018


Hongarije is een vreemd Midden-Europees land die door haar ligging veel heeft meegekregen van andere culturen. Er wordt dan ook wel gezegd dat West- en Oost-Europa hier samenkomt. De onderlinge cultuurverschillen zijn in het land ook groot. Zo ontwikkelt de hoofdstad zich steeds meer als een welvarende Europese hotspot terwijl in het rest van het land de tijd stil lijkt te hebben gestaan sinds de Sovjet-Unie. Boedapest is als stedentrip in opkomst dus willen we Boedapest graag ontdekken voordat de massa dit doet. Dit doen wij in het voorjaar zodat we meteen wat zon kunnen meepakken, dit maakt het vertoeven bij de buitenbaden van het Széchenyi badhuis daardoor ook een stuk aantrekkelijker. Het was voor ons allebei de eerste en vooralsnog enige keer dat wij in Hongarije zijn geweest.

Stedentrip Boedapest

Kaart van Hongarije

Boedapest is een populaire bestemming voor rondreizen met de trein. De Interrail route 'Berlijn - Praag - Wenen - Bratislava - Boedapest' is bekend bij iedere Europareiziger. Wij zouden in de zomer van 2018 een rondreis door o.a. de eerste drie genoemde steden maken en omdat wij iedere citytrip maximaal willen beleven, besluiten we om Boedapest een paar maanden eerder los te ervaren.  Zo trekken we eind april twee volle dagen door de stad van de beroemde badhuizen.  

 

Een stedentrip Boedapest kent veel voordelen. De reistijd met het vliegtuig is minimaal, het is goed te combineren met andere omliggende steden, het weer is er in de maanden rondom de zomer aangenaam, het is goedkoop én het is er niet druk vergeleken met andere Europese hoofdsteden zoals Londen, Parijs of Rome.  

Parlementsgebouw Boedapest
5 sterren

Natuurlijk maken bovengenoemde voordelen een bezoek aan Boedapest extra aantrekkelijk, maar dit is niet de reden dat wij graag naar deze eeuwenoude stad willen. Boedapest is namelijk een prachtige, romantische stad bestaande uit twee uiteenlopende stadsdelen die allebei op hun eigen manier karaktervol zijn. In 'Pest' geniet je van het fraai gedecoreerde Széchenyi badhuis, het indrukwekkende parlementsgebouw, de sierlijke Sint-Stefanus basiliek, het Heldenplein en het dynamische, groene centrum. In het heuvelachtige 'Boeda' wacht je een serieuze beklimming naar de Burcht, Matthiaskerk en het Vissersbastion. De vele hoogtemeters naar het oude centrum aan de Westzijde van de stad zijn het helemaal waard. Het is dan ook begrijpelijk dat je hier wel veel toeristen treft. Wie nog niet uitgeklommen is, kan iets zuidelijker de Citadella nog beklimmen. Dit is een vesting op de 235 meter hoge Gellértberg van waar je een fantastisch uitzicht hebt over de kronkelende Donau en de Pestzijde van de stad. Vanwege de agrarische- en handelsmogelijkheden zijn veel steden gelegen aan een grote rivier, maar de manier waarop de Donau de stad tekent is uniek:

  • de landschappen van beide delen verschillen;
  • De kades zorgen voor een fraai uitzicht;
  • Boedapest bezit met de Kettingbrug één van de mooiste bruggen van Europa.

Bovendien bevindt zich middenin de Donau een mooi groen en groot eiland (Margaretha eiland) waar jong en oud samenkomt om te sporten en te relaxen.