9 juli - 17 juli 2022
Mexico | Yucatán | Puerto Aventuras
TUI BLUE El Dorado Seaside Suites
TUI Fly
Na onze verloving in Disneyland Parijs zijn wij op 7 juli 2022 in het huwelijksbootje getreden. Uiteraard hoort daar een mooie honeymoon bij, dus vliegen we twee dagen later naar Cancún waarna we op het luxe resort “TUI BLUE El Dorado Seaside Suites & Spa” (half uurtje rijden ten zuiden van badplaats Playa del Carmen) zullen genieten van onze wittebroodsweken. Met een heerlijke keuken, veel zon, een prachtige kustlijn en imponerende Maya ruïnes leent het Mexicaanse schiereiland zich perfect voor een relaxte én vermakelijke huwelijksreis.
Na twee coronajaren trekken we voor het eerst sinds onze rondreis door Australië & Nieuw-Zeeland in najaar van 2019 weer buiten Europa. Hoewel deze vakantie totaal anders van aard en lengte is, voelt het geweldig om de wijde wereld buiten het Europese continent weer te ontdekken. We verblijven slechts 1 week in Mexico, mede omdat we op tijd terug willen zijn voor een bruiloft waarvoor we uitgenodigd zijn. Voor een huwelijksreis gunnen we onszelf bovengemiddeld veel luxe en comfort en daarom hebben we een heerlijk resort uitgekozen waar we kunnen nagenieten van onze bruiloft.
TUI BLUE is het internationale resort concept van TUI in het luxe segment dat comfort van hun gasten hoog in het vaandel heeft staan. In Mexico aan de Caribische kust zijn de TUI BLUE accommodaties gevestigd op het resort genaamd TUI BLUE El Dorado Seaside Suites & Spa van hotelketen Karisma waar ook andere aanbieders gebruik van maken. Daarom is het resort zeer groot en zie je continu lange golfkarretjes die als een pendelbus bezoekers vervoeren naar restaurants, receptie, strand en zelfs accommodaties. Het ziet er een beetje decadent uit, maar we zijn op huwelijksreis dus voor even is niks te gek.
Bovendien is het met gemiddeld 33 °C en 75% luchtvochtigheid eerlijk gezegd wel prettig om de keuze te hebben om gebruik te maken van deze shuttle service.
Het resort is werkelijk in alles overdadig: 10 uitstekende eetgelegenheden waaronder à la carte restaurants met allemaal verschillende keukens (Mexicaans, Aziatisch, Brits, Italiaans) inclusief buffet en strandbuffet. Alle eetlocaties zijn bovendien mooi gethematiseerd en gedecoreerd.
Het resort is werkelijk in alles overdadig:
Hoewel het een enorm groot park is, voelt het niet massaal aan dankzij de aangename indeling van het park en de vele medewerkers die rust en gastvrijheid uitstralen.
Een ander kenmerk van dit resort, is dat het niet is aangekleed met een paar palmbomen, maar dat het gewoon middenin de jungle is gebouwd. Dat zie je terug aan alles. Nog nooit hebben we een resort gezien dat zo dichtbegroeid is. Overal waar je kijkt zie je ontelbaar veel palmbomen. We hoorden dat toen de coronapandemie uitbrak en alle vakantiegangers pas 10 dagen weg waren, er al een jaguar was gespot op bewakingscamera’s van de lobby van een nabijgelegen resort. We zagen ook al verkeersborden langs de snelweg waar gewaarschuwd wordt voor jaguars dus ze schijnen hier echt te leven.
Als klap op de vuurpijl hebben we een appartement geboekt op de beneden verdieping inclusief veranda van waaruit je direct het langgerekte zwembad in kan. Deze zogeheten swim-up kun je dus letterlijk vanuit je kamer inspringen en staat in verbinding met een zwembad bar. Een unieke belevenis.
Ondanks het feit dat we niks tekort komen op het heerlijke resort, kriebelt het al snel om de omgeving te ontdekken. We kunnen nu eenmaal moeilijk stilzitten, zeker op plekken zoals Yucatán waar je zoveel bijzonders kunt zien en doen. We besluiten drie excursies te boeken bij TUI:
Zo zijn we ongeveer de helft van de week onder de pannen. Hieronder delen wij onze ervaringen van deze activiteiten. Op de eerste dagtocht staat Chichén Itzá op de planning.
We worden al 6 uur ’s ochtends opgehaald op een resort met een touringcar. De wekker gaat dus extreem vroeg (zeker voor vakantie), maar er staat (na drie uur rijden) dan ook niets minder dan een wereldwonder op ons te wachten. Chichén Itzá is na een massale internationale verkiezing benoemd tot één van de 7 nieuwe Wereldwonderen. In 2007 vond Unesco namelijk dat er Nieuwe Wereldwonderen benoemd moesten worden, omdat er van de 7 Oude Wereldwonderen alleen de Egyptische piramides van Gizeh nog bestaan. Na het Colosseum in Rome (stedentrip 2015) wordt dit het tweede Nieuwe Wereldwonder dat wij mogen aanschouwen.
Naast dat de piramide er mythisch uitziet, maken deze astronomische hoogstandjes het gebouw echt uniek. In de 15e eeuw werd Chichén Itzá door de bewoners achtergelaten en overgegeven aan het
oerwoud. Tot op de dag van vandaag is het gissen naar de oorzaak. Er zijn theorieën dat droogte, bodemuitputting en zoektochten naar andere bestemmingen redenen waarom om te vertrekken.
De piramide is met uitstek het bekendste en meest opvallende overblijfsel van Chichén Itzá. Andere blikvangers zijn:
Maar wat is Chichén Itzá precies? Chichén Itzá was tussen 750 en 1250 n. Chr. één van de belangrijkste steden van het oude Mayarijk. Van dit oude stadscentrum zijn nog veel ruïnes over waaronder de wereldberoemde piramide van Kukulcán, ook wel bekend als ‘El Castillo’. Deze kenmerkende piramide is hét symbool geworden van de Maya’s en Tolteken, die rond het jaar 1000 binnenvielen en een fusie van de twee culturele tradities aanwakkerden. Deze twee volken waren hun tijd op het gebied van astronomie en architectuur ver vooruit.
Deze twee talenten komen samen bij de Kukulcán piramide. Onze Nederlandse gids vertelde ons dat de tempel 365 treden heeft, voor elke dag van het jaar één. Alle zijden van de tempel hebben 91 treden en het bovenste platform vormt de 365e. Ander voorbeeld: bij de intrede van de lente en de herfst valt er een schaduw in de vorm van een slang op de piramide. Wanneer de zon daalt, glijdt deze schaduwachtige slang van de treden af en vormt hij uiteindelijk een geheel met een slangenkop van steen die zich onder aan de zijkant van de piramide bevindt. Het is niet verrassend dat deze archeologische plek tijdens deze gebeurtenis het drukst is.
We kregen ongeveer 1 uur lang een rondleiding waarna we nog een klein uur de tijd kregen om zelf de historische plek te verkennen. We bezochten Chichén Itzá in de ochtend waardoor het relatief rustig was. Wij hadden het veel drukker verwacht in ieder geval.
Vanwege de piramidevorm wordt Chichén Itzá vaak vergeleken met de Egyptische piramides terwijl er eigenlijk veel grote verschillen zijn. De piramide in Mexico is zo’n 3.000 jaar later gebouwd en is veel kleiner. Dat neemt echter niet weg dat het een geweldige aantrekkingskracht heeft en dat je de rijke historie voelt in het voormalige stadscentrum. Dat het midden in de jungle gevestigd is, maakt de locatie alleen maar mysterieuzer.
Terwijl we nog alle indrukken van Chichén Itzá verwerken, verlaten we de oude Maya stad voor een bezoek aan de huidige Maya gemeenschap. TUI is een samenwerking aangegaan met een Maya dorpje waar ze voor november 2021 nog nooit een toerist hadden gezien. De inwoners vinden het daarom nog steeds bijzonder dat wij daar langskomen en de kindjes staan vrolijk naar ons te zwaaien als we aankomen. De Maya’s laten graag alles zien wat ze maken, waaronder kilo’s aan tortilla’s, hete sauzen en hangmatten. Alles wordt ter plekke handgemaakt en voor non-toeristische prijzen verkocht. Het is mooi om te zien hoe TUI op deze manier zulke kleine dorpjes nieuwe kansen biedt voor extra inkomsten.
Hierna sluiten we de dag af bij de prachtige Cenote Agua Dulce. Op het Mexicaanse schiereiland Yucatán bestaan geen rivieren, enkel cenotes. Dit zijn ondergrondse watergrotten die miljoenen jaren geleden ontstaan zijn door de krachtige meteorietinslag waardoor (hoogstwaarschijnlijk) de dinosauriërs uitstierven. Deze inslag creëerde de 180 km brede Chicxulubkrater die pas in 1991 officieel is ontdekt aan de noordkust van Yucatán. Dit vormt de aanleiding van de vele cenotes die je kunt vinden op het Mexicaanse schiereiland. Mexicanen halen hier dus ook hun water vandaan. Bovendien vormen deze cenotes een mooie plek om in af te koelen. Het water in de cenote is zo helder dat we de vissen makkelijk kunnen spotten.
De dag na Chichén Itzá staat er wederom een bezoek aan een oude Maya stad op de planning. We krijgen een rondleiding door de ruïnes van Tulum, de oude Maya stad aan de kust die na Chichén Itzá is gesticht en van waar de Maya’s de eerste Europeanen in 1542 hebben zien komen aanvaren. Spanjaarden kwamen met geweld binnen en koloniseerden het gebied vervolgens eeuwenlang. Er zijn in Tulum opvallend veel ruïnes in goede staat gebleven waardoor je als bezoeker goed kunt voorstellen hoe men hier geleefd heeft. Het contrast met Chichén Itzá is groot, deze stad bevindt zich namelijk landinwaarts midden in de jungle terwijl de ruïnes van Tulum te bewonderen zijn aan kust met de zee op de achtergrond.
''El Castillo'' is één van de bekendste Maya-ruïnes van Tulum. Onze gepassioneerde gids wist ons een interessant verhaal te vertellen over deze historische bezienswaardigheid. Dit bouwwerk diende vroeger namelijk als een vuurtoren. Zo werd ‘s nachts het vuur aangestoken dat door een opening in een muur naar buiten scheen. Hierdoor konden de zeelieden tussen de riffen door navigeren.
Na Tulum stoppen we wederom bij een hedendaags Maya dorp waar we dit keer getrakteerd worden op lokale Maya gerechten en leren we hoe we zelf een tortilla kunnen maken. Bij dit Maya dorp bevindt zich ook een ronde cenote waar we in lichtblauw helder water tussen de mini schildpadden en visjes, en onder vleermuizen door zwemmen. Qua opzet is dit weer een totaal andere cenote dan de cenote die we een dag eerder bezochten.
De derde en laatste excursie van onze week in Mexico gaat naar het natuurreservaat Sian Ka’an dat ‘’Oorsprong van de Hemel’’ betekent in de taal van de Maya volken. Een beschrijving die vanzelfsprekend nieuwsgierig maakt. Het reservaat ligt aan de oostkust van het schiereiland Yucatán en omvat tropische bossen, mangrovebossen, moerassen en een zeegebied dat doorkruist wordt door een koraalrif. Sian Ka’an vormt een habitat voor een opmerkelijk rijke flora en fauna. Zo leven hier meer dan 300 vogelsoorten en 103 zoogdieren, waaronder krokodillen, poema’s en jaguars.
Via een lange hobbelige rit komen we aan bij de boot waar we varen door de mangrovebossen. Hier spotten we al snel een krokodil slapend met zijn bek open. De boot brengt ons heel close, nog dichterbij dan toen we op krokodillen safari waren in Australië.
Hierna stappen we over op een andere boot die ons in een uurtje varen naar open zee brengt waar we een mega grote zeeschildpad spotten. Deze komt eens per 5 minuten naar boven om adem te halen zodat we het dier goed kunnen zien. Niet ver hiervandaan bevindt zich één van de grootste koraalriffen ter wereld. Al snorkelend verkennen we deze mooie onderwaterwereld met alle gekleurde vissen die het aantrekt. Dit koraalrif blijkt één van de grootste en mooiste riffen ter wereld te zijn en strekt zich in de Caribische Zee uit langs diverse Midden-Amerikaanse landen. Het ligt namelijk langs de kust van Mexico, Belize, Guatemala en Honduras. In totaal heeft het Meso-Amerikaans koraalrif een lengte van meer dan 1.000 kilometer!
Onderweg naar de lunch komen we met de boot nog twee dolfijnen tegen die we van dichtbij kunnen bewonderen. Zo was het een vermakelijke dagtocht waarop we veel uiteenlopende fauna hebben gezien.
De combinatie van mangroves, koraalriffen, archeologische plekken en de wilde dieren die je hier kunt spotten, zorgen ervoor dat Sian Ka’an behoort tot de UNESCO-werelderfgoedlijst en tot de mooiste natuurparken ter wereld. Een unieke afwisseling van natuurgebieden die je perfect tijdens verschillende activiteiten met een kleine, maar snelle motorboot kunt ontdekken.
We sluiten onze huwelijksreis in Mexico af met een romantisch diner op het strand waarbij we door een Britse vrouw worden gewaarschuwd ‘’There’s a creature over there’’. Ze blijkt te doelen op een hongerige wasbeer waarvan we de aandacht hadden gewekt. Eerder waren we op het resort al de nodige wilde dieren tegengekomen: twee racoons (bij een tennisbaan langs de hoofdweg), een agoeti (bij onze swim-up), een coati in een strandtent en op het wandelpad (zie foto), eekhoorns in de palmbomen en veel grote hagedissen.
Het is duidelijk waarom Yucatán zo’n populaire vakantiebestemming is (vooral onder Amerikanen en West-Europeanen). Het toeristische schiereiland trekt met haar mooie stranden en luxe resorts mensen die van een Caribische zonvakantie genieten, maar ook avonturiers die diep de jungle intrekken om Maya ruïnes en mooie cenotes te ontdekken. Tel daarbij een prachtig natuurreservaat (Sian Ka’an), een groot koraalrif en de aanwezigheid van één van de 7 Nieuwe Wereldwonderen en je bent als gebied een internationale trekpleister dat veel verschillende type reizigers bedient. Wij merkten dat er veel stelletjes zijn die net als wij hun huwelijksreis doorbrengen in deze Mexicaanse regio. We waren er slechts kort, maar voor ons gevoel zijn we erin geslaagd om er alles uit te halen zonder te vergeten om van al het comfort op het resort te genieten.
✅ Herbergt met Chichén Itzá één van de Zeven Nieuwe Wereldwonderen.
✅ In Yucatán kun je op meerdere plekken goed bewaarde Maya steden bewonderen.
✅ De cenotes in deze regio zijn echt uniek. Nergens anders kun je in zoveel mooie onderwatergrotten zwemmen.
✅ Wij wisten niet dat er voor de oostkust van Yucatán één van de grootste koraalriffen ter wereld gevestigd is. Een stukje van dit koraalrif maakt deel uit van het natuurreservaat Sian Ka’an waar je in de mangrovebossen ook krokodillen kunt spotten.
❌ Wij hadden op het strand in juli veel last van aanspoelend zeewier. Niet eerder hebben we ergens zoveel zeewier zien aanspoelen op het strand. Uiteraard zal dit sterk afhankelijk zijn van de locatie en periode waarin je reist.
❌ Yucatán bevindt zich in de tropen en het mag geen verrassing zijn dat dit betekent dat de luchtvochtigheid extreem hoog is. Dit kan even wennen zijn.