Met de nachttrein naar zakencentrum Frankfurt

Zakencentrum Frankfurt

27 juli - 29 juli 2018

Duitse vlag

Frankfurt | Hessen | Duitsland

Bed icoon

Grand Empire Hotel

Trein icoon

Interrail trein

Frankfurt am Main zoals de Duitse zakenstad voluit heet, is de laatste bestemming van onze Interrail reis door Midden-Europa in de zomer van 2018. Na één nacht Keulen, drie nachten Berlijn, drie nachten Praag, twee nachten Wenen, is het einde van de vakantie in zicht, maar niet voordat we snikheet Frankfurt ervaren. Wat ons het meest bij zal blijven aan Frankfurt? Dat is voor mij toch vooral de reis er naartoe met de nachttrein. Een ware belevenis op zich. 


Nachttrein naar Frankfurt

Onze derde en laatste dag in Wenen beleven we overdag gewoon alsof het geen reisdag is, dus gewoon met een vol programma. Het is dan ook een bijzondere reis omdat we pas halverwege de avond vertrekken vanaf Wenen Hauptbahnhof. Tessa heeft in haar jeugd al twee keer eerder gereisd met de autoslaaptrein tijdens haar vakanties in Kroatië. Voor mij is het de eerste keer dat ik overnacht in een trein en ik moet zeggen dat het een unieke ervaring is. De service die we krijgen in de vorm van een ontbijt, wekservice en uitgebreid ontvangst is top. Wij hebben een privé cabine met kraan en drie bedden. Indien hier nog een derde persoon had moeten slapen in deze zeer kleine ruimte, dan is het belangrijk dat diegene niet gevoelig is voor claustrofobie, want met zijn tweeën is het al behoorlijk krap. Aan het eind van de gang is er nog een douche bij de wc, maar vanwege het vroege tijdstip waarop we weer moeten uitstappen (5:30 uur) besluiten we hier geen gebruik van te maken. Het is ontzettend moeilijk om goed in een trein te slapen, omdat je continu voelt dat je beweegt.

 

Regelmatig maakt de trein bochten en mocht je even in lichte slaap zijn dan word je wel wakker van de herrie van het loskoppelen van de trein. Ook het feit dat het bed voor mij te kort is waardoor ik mijn benen moet intrekken, draagt niet bij aan een goede nachtrust. Dit was echter ook wel ingecalculeerd dus het is geen probleem. Bovendien is het een unieke ervaring om zo samen in een knusse treincabine te overnachten terwijl je verder reist. 


Oude stadscentrum

Eind van de ochtend gaan we -voordat de temperatuur op zijn heetst is- naar het oude centrum van Frankfurt. Hier is door de zware bombardementen tijdens WO II weinig meer van over. Het oude Frankfurt bestaat nog uit één plein genaamd Römerberg, dat is omringd door oude vakwerkhuizen met authentieke trapgevels. Geheel in lijn met onze andere stedentrips tijdens deze vakantie komen we hier weer een paar bruiloften tegen. Verder vormt ook de Sankt Bartholomausdom nog een overblijfsel van het oude Frankfurt. Deze kerk wordt in de regel gewoon aangeduid als de Dom, of de Kaiserdom. Tussen 1356 en 1792 werden Duitse koningen en keizers hier gekozen en – vanaf 1562 – ook gekroond. We bezoeken de Dom van buiten en verlaten het bloedhete centrum en gaan op zoek naar verkoeling in één van de buitenzwembaden die Frankfurt rijk is.  


Afkoelen in het buitenzwembad

Buitenzwembad Frankfurt

Het enige buitenzwembad in de stad die we op het oog hadden, bleek hilarisch genoeg het hoofdkantoor te zijn van het moederbedrijf die alle regionale zwembaden in het beheer heeft. We schakelen snel en gaan met de Duitse sprinter naar een randgemeente waar ze een super groot buitenzwembad hebben. Het is hier vanzelfsprekend druk, maar het is dan ook echt het enige wat je kunt en wilt doen in deze hitte. Naast de leuke, brede en alternatieve glijbaan zorgt het zwembad voor de gewenste verkoeling. Zoals wel vaker in drukke buitenzwembaden voelen bepaalde groepjes helaas de behoefte om ruzie met elkaar en de badmeesters te zoeken waardoor de politie er zelfs bij moet komen. Dit mag voor ons de waterpret niet drukken en gaan begin van de avond weer terug naar het hotel. 


Waar is de bloedmaan?

We eten een simpele hap bij Vapiano waarna we binnen een paar minuten lopen de Main Tower bereiken. Deze op één na hoogste wolkenkrabber van Frankfurt heeft een tegen betaling bezoekbaar panoramaterras op het dak. Het uitzicht vanaf het dak van Main Tower strekt tot ver buiten de stadsgrenzen van Frankfurt. Deze zakentoren wilden we sowieso al beklimmen, maar we kiezen de avond bewust ook vanwege de volledige maansverduistering die goed te zien zou moeten zijn die avond. Helaas zijn we niet de enige met het idee om de maansverduistering mee te maken vanaf de top van de Main Tower, waardoor wij, net als veel andere groepen die later op de avond aankomen, niet meer toegelaten worden. Dit is een streep door de rekening, omdat het in tegenstelling tot Nederland hier wel gewoon helder weer is zonder bewolking. Vanaf de grond is er geen spoor te vinden van de bloedmaan waardoor we ‘m missen. In januari 2019 weer een nieuwe kans! 


Palmgarten Frankfurt

Palmgarten Frankfurt

De laatste dag van onze culturele vakantie willen we in stijl afsluiten met een bezoek aan het geldmuseum of de Frankfurtse beurs. Het geldmuseum is net als veel andere attracties in Frankfurt gesloten op zaterdag en de beurs is in de zomerperiode helemaal niet toegankelijk. Dan blijft over Palmgarten, één van de twee botanische tuinen in de stad. Met een oppervlakte van maar liefst 29 hectare (waarvan 9 hectare broeikassen) is het de grootste botanische tuin van Duitsland. Het is een mooie en sfeervolle tuin waar we de heerlijk tot rust komen. Bovendien kunnen we hier ook binnen goed schuilen voor de regen- en onweersbuien later op de middag.

 

We komen er hier binnen ook achter dat we nu alle drie de bestaande Palmgarten tuinen hebben gezien: na Londen in Kew Gardens en Wenen in het Schönbrunn Park hebben we met Frankfurt het volledige lijstje gezien. Dit is puur toevallig, aangezien we hiervan niet op de hoogte waren. 


Uit eten Alt Sachenhausen

Levendig Alt-Sachenhausen

De laatste avond van de vakantie brengen we door in het bruisende Alt-Saschenhausen. Dit is een zuidelijke stadswijk vormt hét uitgaansgebied van de stad, er zijn vele cafés en restaurants onder meer langs de hoofdstraat, de Schweizer Strasse. Wij eten hier lekker bij een tapasrestaurant waar nog echte Spanjaarden werken! 


Conclusie Frankfurt

Eerlijkheid gezegd moet worden dat Frankfurt niet bovenaan ons lijstje stond voor Europese steden die we tijdens onze rondreis wilden bezoeken. Door de gunstige ligging als tussenstop van Wenen naar huis is het er dan toch van gekomen. Deze stedentrip was echt een uitdaging, omdat we ook nogal uitgeput waren van de vorige vier stedentrips. Bovendien was dit weekend snikheet in Frankfurt. De Römerberg is een leuk oud historisch plein, maar verder blijft Frankfurt gewoon een belangrijk zakencentrum. Het wordt niet voor niets ''Manhatten aan de Main'' genoemd. Voor ons was het jammer dat onze oorspronkelijke plannen (bezoek aan Main Tower, geldmuseum en de beurs) niet uitgevoerd konden worden. Desondanks hebben we ons prima vermaakt en is deze bestemming ook een beetje gebruikt als uitrustpunt. Onze conclusie luidt dan ook dat het leuk is om Frankfurt te bezoeken voor hooguit een weekend wanneer je bijvoorbeeld op doorreis bent of indien je met een ander doel de stad bezoekt.  

Drie sterren

✅ Frankfurt biedt toeristen volop de kans om het financiële en zakelijke centrum van Duitsland te ontdekken.

✅ Historisch plein Römerberg is de moeite waard om te bezoeken.

 

❌⁠⁠⁠⁠ Gezien het aanbod van bezienswaardigheden volstaat 1 nacht in Frankfurt.

 

TIP: wil je op een populaire avond naar de top van de Main Tower? Wees dan op tijd zodat er nog genoeg plek is! 


Foto's Frankfurt

Gelukkig hebben we de foto's nog!

 

Bekijk hier ons fotoalbum van Frankfurt. Gebruik van foto's is toegestaan mits netjes aan bronvermelding wordt gedaan. Interesse in de foto's zonder merknaam? Neem alsjeblieft contact met ons op. 


Video rondreis Midden-Europa

Bekijk hieronder een videoverslag van onze rondreis door Midden-Europa in juli 2019.

Klik hier voor de video over Frankfurt (vanaf minuut 6:17).


Videobellen

Videobellen