Albufeira het decor van onze eerste zonvakantie

Baai van Albufeira

24 augustus – 30 augustus 2013

Vlag van Portugal

Albufeira | Algarve | Portugal

Vlag van Portugal

Lissabon | Portugal


Hotel icoon

Clube Praia da Oura

Vliegtuig icoon

Transavia

Na de zomervakantie in 2011 waar ik met Tessa en haar ouders mee op vakantie ben geweest, vindt in de late zomer van 2013 onze eerste vakantie met zijn tweeën plaats, bestemming Albufeira. Dit is niet onze enige primeur, het is voor ons allebei ook de eerste keer dat we in Portugal zijn. We brengen een weekje door in dé badplaats van de Algarve waarvandaan we ook een dagtrip naar Lissabon boeken.

 

We verblijven een week in Clube Praia da Oura, een reusachtig resort wat lijkt op een cruiseschip. Alleen bevindt de flat met appartementen zich niet op zee, maar 200 meter van de kust. We hebben het geluk dat we een gunstige kamer krijgen met mooi vrij zicht over de Middellandse Zee. Wakker worden met dit uitzicht verveelt nooit!


Strand Albufeira

Privéstrand?

Een ander pluspunt van dit resort is het afgebakende strandje dat tussen de rotsen aanvoelt als een privéstrand. We kunnen hier in alle rust genieten van de Zuid-Europese zon die door Atlantische wind goed te verdragen is. De zee is door diezelfde wind en stroming behoorlijk heftig, al nodigde het vele zeewier sowieso niet uit om te zwemmen. 

 


Activiteiten op het resort

Door het entertainmentteam worden leuke activiteiten georganiseerd, zo bezoeken we op het buitenterrein een exotische dierenshow van de plaatselijke Freek Vonk en wordt Tessa na afloop van de vogelshow één met een papegaai die ze mag aaien en waar ze zichtbaar gelukkig mee op de foto gaat. In de receptiehal draaien er iedere dag volgens een aangekondigd programma uiteenlopende (kinder)films terwijl de vele Britse toeristen zich met drank en voetbal vermaken in de sportsbar. Zo lijkt dit ook een uitstekende vakantiebestemming voor het doorsnee gezin. 


Het nieuwe en het oude centrum

Albufeira staat natuurlijk ook bekend om zijn bruisende nachtleven. Er zijn genoeg discotheken, pubs en bars die uitnodigen om je tot in de late uurtjes te vermaken. Het stadscentrum van Albufeira is grotendeels autovrij en bestaat uit twee delen; het nieuwe en het oude centrum. Cultuur snuiven doe je in het oude centrum dat bestaat uit smalle straatjes, witgeschilderde huisjes en gezellige pleintjes met markten, winkeltjes, boetiekjes en terrasjes. Het nieuwe stadscentrum is pas ongeveer 40 jaar oud en bestaat uit kleurrijke art-deco huizen. Het straatbeeld wordt met name gedomineerd door restaurants, clubs en discotheken.


We lopen over de zogenoemde ‘Strip’, een drie kilometer lange straat met talloze restaurants, bars, discotheken en pubs. Wanneer de avond valt is dit dé place to be als uitgaancentrum. In de vele souvenirzaakjes van deze straat zien we overal dezelfde merchandise van een gekleurde haan. Het blijkt te gaan om de Haan van Barcelos, die volgens de legende het leven van een ter dood veroordeelde bedevaartganger redde door precies op de aangekondigde tijd te kraaien. Weten we dat ook weer.


Dagtrip naar Lissabon

Om het vakantieritme van opstaan – strand – siesta op kamer/balkon – strand – eten maken (we hebben een keuken en gebruiken dit veelvuldig) te doorbreken besluiten we een georganiseerde dagreis te maken naar Lissabon. De wekker gaat om half 6 ’s ochtends waarna ons een drie uur durende busreis wacht naar de hoofdstad van Portugal. Deze dagtrip was niet gepland. Sterker nog, we besloten pas een dag van tevoren om daadwerkelijk mee te gaan. Hierdoor hebben we onszelf ook totaal niet verdiept in de stad en haar highlights. Gelukkig krijgen we onderweg van de gids de nodige informatie over de Algarve en Lissabon. Zo vertelt de reisleidster dat de Zuid-Portugese provincie het economisch zeer moeilijk heeft en dat veel locals vertrekken naar de grote stad of naar het Noorden van het land, echter gloort er door de grootschalige nationale projecten weer hoop dat de leefbaarheid toeneemt in de Algarve. Over Lissabon is ze een stuk positiever, zo krijgt Lissabon de romantische bijnaam 'De witte stad' vanwege de schilderachtige, bochtige en smalle straatjes, maar ook brede winkelavenues, pleinen en fonteinen. In de uren dat we Lissabon aandoen, valt ons direct de ouderwetse gele trams op die door de hele stad rijden. De trams weerstaan ook de steile heuvels, dit is maar goed ook want er loopt geen straat recht. Het vormt een typerend beeld van Lissabon. 

Monument voor de ontdekkingsreizigers

We laten ons deze dag gewoon verrassen en zien wel waar de reisleidster ons naartoe brengt. We weten niet exact meer wat we precies allemaal gezien hebben, maar we herinneren ons nog wel het indrukwekkende monument voor de ontdekkingsreizigers. Portugal is met Columbus en Vasco da Gama -de ontdekkers van respectievelijk Amerika en India- toch het land van de beroemde ontdekkingsreizigers. Via dit monument genaamd Padrão dos Descobrimentos worden ze mooi geëerd.

Hiëronymietenklooster

Een andere bezienswaardigheid die we met de reisgroep bezoeken is de Mosteiro dos Jerónimos (Hiëronymietenklooster). De bouw hiervan startte nadat Vasco da Gama een geslaagde reis naar Indië had gemaakt. Door deze succesvolle ontdekkingsreis werd Portugal één van de machtigste en rijkste landen ter wereld. Als een klein wonder ondervond het klooster tijdens de grote aardbeving van 1755 zo goed als geen schade. Hierdoor is het een van de best bewaard gebleven historische gebouwen in de stad. Hierdoor valt het imposante gebouw extra op. In het klooster bevindt zich ook het Nationaal Archeologisch Museum en de Santa Maria Kerk waar o.a. Vasgo da Gama ligt begraven.


Rua Augusta

We lopen een uurtje door de drukke winkelstraten van Lissabon waarvan Rua Augusta de bekendste en belangrijkste is. De straat ligt centraal in de lager gelegen wijk Baixa Pombalina in het historische centrum van de stad. De entree naar wordt gevormd door de Arco da Rua Augusta. Deze elegante triomfboog is gebouwd ter nagedachtenis aan de aardbeving van 1755 die een groot deel van Lissabon en met name de wijk Baixa Pombalina in puin legde. De Rua Augusta is een levendige straat met veel terrassen, straatartiesten en muziek. 

Chillen bij de ‘Golden Gate Bridge’ van Lissabon

De rest van de middag chillen we aan de rivier de Taag met uitzicht op de indrukwekkende ‘Ponte 25 de Abril’. De stalen brug van 2,5 kilometer lang is ontworpen naar het voorbeeld van de Golden Gate Bridge in San Francisco. Deze rode hangbrug is dan ook een echte blikvanger. Eerder hadden we al fraai uitzicht over de Lissabon toen we de stad op deze brug binnenreden. Nu genieten we vanaf een comfortabele zitplek in de zon van het uitzicht op de brug. De sfeervolle muziek van de muzikanten op de achtergrond maken de locatie extra romantisch. 


Conclusie Albufeira en Lissabon

Albufeira betekende voor ons een geslaagde eerste vakantie samen waarin we lekker van het weer en het strand hebben genoten. Als tieners die voor het eerst samen zonder ouders reizen is het toch ook een avontuur. Cultuursnuivers kunnen we een dagtrip naar Lissabon adviseren, terwijl feestbeesten in het bruisende centrum van Albufeira aan hun trekken komen. 

Albufeira

3 sterren

Lissabon

4 sterren

✅ Albufeira bezit een bruisend uitgaansgebied met levendig centrum. 

✅ Fijn zomerklimaat dankzij de frisse wind van de Atlantische Oceaan.

✅ Prima te combineren met een dagje Lissabon.

 

❌⁠⁠⁠⁠ Albufeira is geen badplaats waar wij lang zouden willen verblijven, een week is genoeg.

 

TIP: boek een dagexcursie naar Lissabon, de hoofdstad van Portugal is zeker een bezoek waard!


Foto's Albufeira en Lissabon

Gelukkig hebben we de foto's nog!

 

Bekijk hier ons fotoalbum van Albufeira en Lissabon. Gebruik van foto's is toegestaan mits netjes aan bronvermelding wordt gedaan. Interesse in de foto's zonder merknaam? Neem alsjeblieft contact met ons op.