Val Gardena: outdoor paradijs in de Dolomieten

Wandelen over Col Raiser

5 augustus - 6 augustus 2021

Italiaanse vlag

Val Gardena | Dolomieten | Trentino-Zuid-Tirol | Italië 

Bed icoon

Garni Criss

Auto icoon

Renault Mégane

Na een intensieve dag in de oostelijke Dolomieten reizen we westwaarts naar Val Gardena. Dit populaire dal in het hart van de Dolomieten trekt het hele jaar door veel bezoekers vanwege de vele sportmogelijkheden. Wij komen hier voor een wandeling door de Alpen weide met uitzicht over spectaculaire rotsformaties. Val Gardena is alweer de vijfde bestemming van onze autorondreis door de Alpen in de zomer van 2021. 


Autovakantie Dolomieten

Autorit naar Val Gardena

Begin van de avond rijden we van Drei Zinnen naar de Val Gardena, een autorit van bijna twee uur vol door het Dolomieten gebergte. Onderweg stak er vlak voor onze auto nog een vos over de weg, dit is na overstekende koeien en een hert alweer Alpen dier nummer 3 die wij actief aan het verkeer zien deelnemen. Altijd wanneer het begint te schemeren overigens. Dit keer blijft de Alpen safari bij een wilde vos en komen we laat in de avond aan bij 3-sterrenhotel Garni Criss, waar we één van ons betere verblijven zullen hebben, super gastvrij en echt een aanrader voor een overnachting in deze regio. 


Wandelen door de Alpen weide van Col Raiser

Parkeren kabelbaanstation

Vanaf onze slaapplek in Corvara in Badia is het nog een half uur rijden naar het kabelbaanstation in het dorpje ‘’Santa Cristina Valgardena’’ waar we met de lift omhoog gaan naar de start van onze wandelroute. We komen eind van de ochtend aan en op dit tijdstip zijn de officiële parkeerplaatsen bij kabelbaanstation Col Raiser al helemaal vol.

Lift naar Col Raiser

Dat betekent dat we ergens anders in het plaatsje een parkeerplek moeten vinden. Een bijna onmogelijke opgave want de parkeerplekken die je ziet horen bijna allemaal bij hotels en de overige openbare parkeerplekken zijn vol en/of hebben een maximale parkeerduur van 1 á 2 uur.

 

Overal zien we auto’s net als wijzelf rondrijden tevergeefs op zoek naar een plekje. Na een aantal rondjes gemaakt te hebben besluiten we na een half uur toch maar te kiezen voor een openbare parkeerplek waar we 120 minuten mogen staan. We verwachten ruim een uur langer weg te blijven, maar een beter alternatief is er niet. Gelukkig zou later blijken dat we niet bekeurd zijn. 

Met de lift omhoog

Wel moeten we vanaf onze geïmproviseerde parkeerplek nu een kwartier omhoog lopen naar de lift waar we voor € 16 p.p een one way ticket kopen. Immers willen we op de berg al rondwandelend terug naar beneden komen. De kabelbaan brengt ons in 15 minuten omhoog. Het uitzicht is overal hetzelfde maar wel mooi: groene weides bezaaid met ontelbaar veel bomen. Een rustgevend beeld. Er zijn ook wandelaars die dit stuk lopend afleggen, dat lijkt ons eerlijk gezegd geen leuke dagactiviteit. 

Kabelbaan Val Gardena

Hiken Col Raiser

Hiken Col Raiser

Eenmaal boven is het even zoeken naar het juiste pad. We willen via wandelroute nummer 2 en 6 weer teruglopen naar beneden. Het begin verloopt volgens plan, maar nadat we via route nummer 2 door mooi groen weidelandschap gewandeld hebben, raken we onze route kwijt door gebrekkige bewegwijzering. Hierdoor lopen we uiteindelijk via pad 3 iets korter, maar alsnog wel terug naar Cristina. Jammer, maar het is leuk om door deze glooiende grasvelden te lopen met mooie uitzichten op de omliggende rotsformaties en het Val Gardena dal. Het zonnige weer zorgt bovendien voor een idyllisch decor. Fysiek is het geen zware hike, maar het dalen is wel belastend voor je knieën. 


Dineren aan het Kalterer See meer

Col Raiser is een berg waar je veel verschillende daywalks kunt doen, wij kiezen bewust voor een korter parcours zodat we nog tijd hebben om hierna door te rijden naar Kalterer See. Dit is wederom een mooi Dolomieten meer dat zich onderscheidt door de aanwezigheid van omliggende wijngaarden. We parkeren bij een camping aan de rand van het meer om vervolgens langs de oevers van het meer door uitgestrekte wijngaarden en fruitbomen te struinen. Onderweg van Val Gardena naar Kalterer See zie je in een paar uur rijden ook het landschap en het klimaat zichtbaar veranderen. Van berggebied naar een vlakker mediterraan landschap. In deze regio is het gedurende het jaar blijkbaar zonnig genoeg om fruit te laten groeien en druiven te verbouwen tot wijn. Toch opvallend in een regio die ’s winters duizenden toeristen trekt i.v.m. de wintersportmogelijkheden. 

Fruitbomen rondom Kalterer See meer

Kalterer See (Italiaans: Lago di Caldaro) is het grootste en warmste meer van Zuid-Tirol en is daarom in trek bij zwemmers, surfers en zeilers. We eten een pizza op een winderig terras van het restaurant dat veel bezoekers trekt van de nabijgelegen camping. Vanaf hier hebben we mooi uitzicht over het helderblauwe meer. Een korte en geslaagde pitstop.  


Conclusie Val Gardena

Val Gardena is met haar heuvelachtige landschap uiterst geschikt voor tal van sportieve activiteiten en is daarom voor velen een sportparadijs. Met dit uitgebreide outdoor aanbod kunnen wij ons dan ook voorstellen dat vakantiegangers zich hier zowel zomers als winters wekenlang kunnen vermaken. Wij hebben met veel plezier gewandeld door glooiend groen heuvellandschap, een fraai decor waar we ons af en toe op de filmset van de Teletubbies waanden. 

4 sterren

✅ Populaire bestemming voor sportieve vakantiegangers. In de winter is het een druk skigebied terwijl je er in de zomer kunt mountainbiken, hiken, klimmen en paragliden. 

✅ Prachtig berglandschap. 

 

⁠⁠⁠⁠ In hoogzomer ernstige parkeerdrukte bij kabelbaanstation Col Raiser.

⁠⁠⁠⁠ Onduidelijke bewegwijzering wandelroutes Col Raiser.

 

TIP: Ga je in het hoogseizoen met de lift omhoog naar Col Raiser? Ga dan vroeg in de ochtend naar het kabelbaanstation zodat je een schaars plekje kunt bemachtigen op de bijbehorende parkeerplaats.

Val Gardena rotsformaties

Foto's Val Gardena

Bekijk hier ons fotoalbum van Val Gardena. Gebruik van foto's is toegestaan mits er netjes aan bronvermelding wordt gedaan. Interesse in de foto's zonder merknaam? Neem contact met ons op.