Op vakantie naar Duitsland

Brandenburger Tor

Hoewel Duitsland niet voor zal komen in onze lijstjes met favoriete reislanden, zijn we er samen wel vaak op reis geweest. Natuurlijk speelt de ligging een belangrijke rol, immers ben je zowel met de auto als de trein in slechts twee uur van Zuid-Holland in Duitsland. En eerlijk is eerlijk, je weet wat je kunt verwachten van onze Oosterburen: goede infrastructuur, nette steden, goed onderhouden bezienswaardigheden en elk gebied kent zo haar eigen interessante oorlogsverleden. Bovendien is het cultuuraanbod van de Duitse steden diverser dan je wellicht zou verwachten. Kerstmarkten, zakensteden, historische trekpleisters, hipsterbolwerken: je vindt het allemaal in Duitsland. 

Düsseldorf

Frankfurt

Keulen

Münster

Eifel

Eifel Duitsland

Berlijn

Koblenz


Duitse vlag

Düsseldorf | 21 december - 23 december 2012 

Duitse vlag

Dortmund | 24 oktober - 25 oktober 2015 (Max)

Duitse vlag

Leverkusen | 22 oktober - 23 oktober 2016 | 20 februari 2020 (Max)

Duitse vlag

Berlijn | 15 juli - 19 juli 2018 

Duitse vlag

Keulen | 14 juli - 15 juli 2018

Duitse vlag

Frankfurt | 27 juli - 29 juli 2018 

Duitse vlag

Münster | 13 - 14 oktober 2018 

Duitse vlag

Mönchengladbach | 20 oktober - 21 oktober 2018 (Max)

Duitse vlag

Koblenz | 30 juli - 1 augustus 2021

Duitse vlag

Eifel | 6 november - 7 november 2022

Kaart van Duitsland


Eifel

In november 2021 was Max met zijn familie aanwezig bij een bruiloftsfeest dat werd georganiseerd in Arbach, een gehucht in de Duitse Eifel. De natuur van deze regio heeft mij positief verrast, zo was ik daar in een weekend in het najaar op een zonnige herfstdag waardoor alle bossen en het glooiende heuvellandschap extra glans kregen. In het National Park de Eifel heb ik op de terugweg met mijn ouders nog een korte wandeling gemaakt. Wat ik tijdens deze trip geleerd heb, is dat de Eifel oud vulkanisch gebied is. De laatste uitbarsting mag dan 8000 jaar v. Chr. zijn geweest, het gebied is nog steeds geologisch actief. Zo bevindt zich een vulkaan (weliswaar in lange rustperiode) op slechts 60 kilometer van de Nederlandse grens! Interessant. Een andere noemenswaardigheid van de Eifel is de Nürburgring. Mijn hotel zat op een paar kilometer  afstand van dit bekende racecircuit dat jaarlijks duizenden mensen trekt die hier tegen betaling zelf een rondje met hun eigen auto mogen maken. Koblenz

In de zomer van 2021 maken we met de auto een rondreis door de Alpen waarbij we onderweg naar Oostenrijk stoppen bij Koblenz. We verblijven een volle dag in deze provinciestad in de deelstaat Rijnland-Palts. Koblenz is vanwege de historie en unieke ligging aan twee belangrijke rivieren (Rijn en Moezel komen hier samen) al duizenden jaren van groot belang. Wij hebben ons in deze rivierenstad prima vermaakt. Zo zijn we met de kabelbaan naar het fort geweest en biedt het historische centrum genoeg interessante bezienswaardigheden, waaronder de Deutsches Eck, een ruiterstandbeeld van keizer Wilhelm I.

Drie sterren


Münster

In de lijstjes met Duitse trekpleisters komt Münster niet voor, maar wij zijn positief verrast door de oude roemruchte stad die in de middeleeuwen nog een bolwerk was. Vandaar ook dat de bekende vredesverdragen hier werden afgesloten. Voor de verjaardag van Tessa zouden we naar Moviepark Germany gaan en deze gelegenheid grepen we aan om in de buurt een leuke Duitse stad te bezoeken. Ja, je bent er snel doorheen maar Münster is juist als dagbestemming aantrekkelijk met haar groene straatbeeld en de levendigheid van de aanwezige studenten. 

Drie sterren
Dom van Munster


Kerk in Frankfurt

Frankfurt

Voor ons vormde Frankfurt het 'toetje' als vijfde en laatste bestemming van onze Midden-Europa rondreis in de zomer van 2018. De zakenstad betekende voor ons ook de derde Duitse bestemming van de rondreis. Het hoogtepunt van Frankfurt was de reis ernaartoe met de nachttrein vanuit Wenen. Verder hebben we ons in Frankfurt wel vermaakt, maar in alle eerlijkheid is de reden van ons bezoek dat Frankfurt mooi in het midden ligt tussen Wenen en huis en we daarom nog een tussenstop maken.  

Drie sterren


Berlijn

In vijf uur zijn we met de trein dwars door Duitsland gereisd van de Domstad in het Westen naar de hoofdstad in het Oosten. Mede door de indrukwekkende geschiedenis zou Berlijn voor mij het hoogtepunt worden van de Midden-Europa rondreis. Naast Tiergarten, Brandenburger Tor, Panoramapunkt, Reichstag en de overblijfselen van de Berlijnse Muur (o.a. Berliner Mauer, East Side Gallery en Checkpoint Charlie) behoorde het bezoek aan de WOII expositie in de voormalig Nazi bunker en het Spy Museum tot de aansprekende activiteiten.

Vijf sterren
Brandenburger Tor Selfie


Chillen in Keulen

Keulen

Keulen is de eerste bestemming van onze Midden-Europa rondreis in de zomer van 2018. Letterlijk als figuurlijk vormde de beklimming van de Dom het hoogtepunt, een uitdagende activiteit wordt beloond met een bijzonder uitzicht. In Keulen verbleven we één nacht met Erik waarna de vader van Tessa met de auto terug naar huis ging en wij onze rondreis vervolgden met de trein naar onze tweede bestemming: Berlijn. 

3 sterren


Düsseldorf

Onze eerste trip naar Duitsland is ook gelijk de eerste keer samen op reis in het buitenland en brengt ons met de internationale NS trein naar de kerstmarkten van Düsseldorf waar we in het weekend voor kerst 2012 verblijven. Het was een topweekend en een geslaagde eerste gezamenlijke trip!

Drie sterren
Kerstmarkt Düsseldorf


Voetbalreizen in Duitsland

In Duitsland heb ik met mijn broertje Pim en neef Willem inmiddels ook drie voetbalreizen gemaakt. Duitsland is een ideaal land om er buitenlandse wedstrijden te zien. Er bevinden zich talloze topclubs in West-Duitsland binnen 3 tot 4 uur rijafstand, het is niet duur, je hebt geen ingewikkelde clubkaarten nodig om een kaartje te kopen en je krijgt meestal aantrekkelijke wedstrijden voorgeschoteld van hoog niveau en in volle stadions met een aanstekelijke sfeer.

Borussia Dortmund

Logo Borussia Dortmund

Stadionbezoek Borussia Dortmund

In oktober 2015 bezochten we Dortmund - Augsburg in een staanvak met uitzicht op de imponerende Gelbe Wand. De wedstrijd was net als de sfeer fantastisch, dankzij snel combinatiespel, hoog drukzetten en veel beweging won BVB met 5-1. Een dag eerder deden we nog een stadiontour, hierbij viel het ons op hoe basic het Westfalen Stadion eigenlijk is qua voorzieningen. Zonder publiek is het stadion wel een beetje een betonnen roestbak, maar tijdens de wedstrijd is het een echte voetbaltempel.  Het centrum van Dortmund stelt - net zoals de meeste steden in het Ruhrgebied - weinig voor, maar de aantrekkingskracht van de voetbalclub is groot genoeg.Bayer Leverkusen

Bayer Leverkusen logo

Stadionbezoek Bayer Arena
Drie sterren

Precies een jaar na ons eerste voetbalavontuur in Duitsland (Dortmund) vinden we ons terug in het altijd sfeervolle Leverkusen.... De plaatselijke voetbalcub Bayer Leverkusen is groot dankzij de steun van de Bayer fabriek. Leverkusen is wat je verwacht van een fabrieksstad: een stad letterlijk onder de industrierook en zonder aantrekkelijk centrum. Hoe dan ook, de voetbalclub heeft al enige tijd een vaste plaats bemachtigd in de subtop en bezit een fraai modern stadion dankzij het WK van 2006 dat in Duitsland gehouden werd. Helaas voor ons stelt de wedstrijd teleur door een vroege rode kaart waarna de thuisclub met 0-3 verloor van Hoffenheim. Opvallend was dat we 1,5 uur voor de start van de wedstrijd gewoon nog een stadiontour konden krijgen waar we zelfs langs het veld mochten lopen. 

 

Op donderdag 20 februari 2020 zijn wij naar de Europese voetbalwedstrijd Bayer Leverkusen - FC Porto geweest. De eerste wedstrijd van het tweeluik om een plek bij de laatste 16 werd door de thuisclub met 2-1 gewonnen.Borussia Mönchengladbach

Logo Borussia Monchengladbach

Stadionbezoek Borussia Monchengladbach

Na een tussenjaar zijn we in het najaar van 2018 weer naar een buitenlandse voetbalwedstrijd geweest. De eer was aan Borussia Mönchengladbach dat het seizoen uitstekend gestart was en halverwege oktober zich nog in de titelstrijd mengde. Tegenstander Mainz werd met oud-Feyenoorder Boëtius in de basis 4-0 naar huis gestuurd. Die Fohlen combineerden efficiënt countervoetbal aan een goede verdedigende organisatie. Borussia Mönchengladbach bezit ook een nieuw stadion dankzij het WK in 2006 en is een echte familieclub met een gemoedelijke sfeer. Het is dan ook voor veel Duitsers hun 2e favoriete club. De stad Mönchengladbach is aardig, maar zeker niet bijzonder. Het is in ieder geval wel de meest dichtstbijzijnde Duitse club voor Nederlanders. 

4 sterren