Cairns: toegangspoort tot Great Barrier Reef en Daintree Rainforest

Alexandra Lookout Queensland

6 oktober - 10 oktober 2019

Australische vlag

Cairns | Queensland | Australië 

bed icoon

Mad Monkey

Vliegtuig icoon

 SilkAir

Waar Singapore als lange tussenstop al voelde als een voorproefje, start onze Australië + Nieuw-Zeeland rondreis nu echt, te weten in Cairns. Deze tropische kustplaats in het noordoosten van Queensland is niet groot maar trekt jaarlijks miljoenen toeristen vanwege het aangrenzende tropisch regenwoud en natuurlijk het Great Barrier Reef. Precies de trekpleisters dat ons ook heeft doen besluiten om onze rondreis door de oostkust van Australië te beginnen in Cairns. 


Noodlanding

Wie denkt dat vliegen van Singapore naar Cairns een klein stukje is zit er naast. Het leeuwendeel vanuit Nederland zit er misschien op, maar het is gewoon nog minimaal 6,5 uur vliegen. Daar komt nog 3 uur extra reistijd bij als je -zoals wij- een noodlanding moet maken in Makassar (stad op zuid Celebs, Indonesië). Halverwege de vlucht werd een medepassagier plots zo ziek dat diegene met spoed in het ziekenhuis behandeld moest worden. Dit zorgde voor een hectische situatie met een stressvolle crew, maar gelukkig leek het allemaal goed af te lopen. 


Acclimatiseren bij de lagune

Kleedje

Halverwege zondagavond komen we aan op het rustieke vliegveld van Cairns waar zo goed als niks te beleven valt. Een vriendelijke Uber taxichauffeur brengt ons naar hostel Mad Monkey waar we vermoeid van een intensieve reis direct in slaap vallen. De volgende dag staat voor ons in het teken van uitrusten van de reis en energie bijtanken voor de activiteiten van de komende dagen: dagtochten naar het Great Barrier Reef en Daintree Regenwoud. Hoewel Cairns zeker geen metropool is, zou een ieder zich hier prima kunnen vermaken. Zo komen wij de dag door aan de Lagune die is aangelegd om inwoners een alternatief te bieden voor het gevaarlijke zeewater waar het verboden te zwemmen is i.v.m. de aanwezigheid van giftige kwallen en krokodillen.

 

Dit is een fijne plek waar families samenkomen om waterpret te beleven in een groot buitenzwembad. Het centrum van Cairns verkennen we deze dag ook, dit is niet zo boeiend maar bezit wel een winkelcentrum met veel leuke kleding en originele souvenirzaakjes waar wij een gave Australië tas hebben gekocht.

 

Verder bezit Cairns een levendige Boulevard genaamd ‘Esplanade’, waar ook ons hostel aan gelegen is. Deze kustlaan is aangekleed met terrasjes, palmbomen en een korte ‘Coast Walk’ met interessante informatie over de omgeving en geschiedenis van Cairns. 


Snorkelen en duiken in het Great Barrier Reef

Voor velen is het groot Barrièrerif de trekpleister van de oostkust van Australië. Ook voor ons is dit de hoofdreden om hiervandaan rond te reizen. Op veel lijstjes van mooiste bestemmingen in de wereld bezit het rif een toppositie en daarom is het niet gek dat het ook hoog aangeschreven staat op de bucketlist van Tessa als fervent duiker/snorkelaar. 

We hebben een dagexcursie geboekt via Happy Travels waarmee we twee gebieden in het rif bezoeken. We vertrekken op een boot met één verdieping, met ongeveer 30 toeristen en een vriendelijke en enthousiaste crew. We hebben geluk met zonnig en windstil weer waardoor de zee mooi helder is. Vanuit de haven van Cairns is het 1,5 uur varen naar het Briggs Reef. Dit is vooral voor Tessa geen prettige vaartocht, omdat de combinatie van luisteren naar de briefings van de instructeurs, formulieren invullen, jetlag vermoeidheid en varen tegen de sterke stroming haar zeeziek maakt. 

Clownvis duiken Great Barrier Reef

Eenmaal aangekomen bij het rif voelt ze zich gelukkig beter en kan zij prima mee duiken terwijl ik mijn eerste snorkelmeters maak met het fantastische snorkelmasker van Decathlon. Hiermee kan ik gewoon door mijn neus blijven ademen tijdens het snorkelen. Het wordt al snel duidelijk waarom het rif zo immens populair is, want je kunt meters en soms wel tientallen meters diep kijken waar je prachtig gekleurd koraal en verschillende felgekleurde vissen ziet. En dat allemaal in aangenaam warm tropisch zeewater. Tessa komt zelfs de clownfish (ook bekend als Nemo) tegen! Na een paar uur vertrekken we naar de tweede snorkelbestemming: Sudbury Reef.


Dit is een klein zandeiland midden op de oceaan waar de boot 250 meter vandaan voor anker ligt. De bedoeling is om hier naartoe te zwemmen, kort te chillen en rondom het eiland te snorkelen. Qua koraal en vissen is het iets minder dan op de eerste plek, maar het hagelwitte zandeiland is wel een geweldige locatie. Waar je ook om je heen kijkt, je ziet alleen maar lichtblauwe zee. Terwijl we terugvaren maar Cairns ontmoeten we een ander Nederlands stel die ook uit Dordrecht blijken te komen en Jordi bleek zelfs de broer van een collega van mij te zijn. Bestaat er meer toeval? 


Dagexcursie naar het Daintree Rainforest

Uncle Brians bus Cairns

Bij Australië denk je al snel aan droge woestijn, de koraalzee en kuststeden met mooie stranden. Wat je misschien niet beseft is dat Australië in het noordoosten van Queensland ook een tropisch regenwoud herbergt genaamd Daintree Rainforest. Dit is niet zomaar een regenwoud, maar het oudste tropisch regenwoud ter wereld! 130 miljoen jaar oud en daarmee minimaal drie keer zo oud als het Amazonegebied. Hoewel hier geen apen, olifanten of panters leven, vormt het Daintree Regenwoud een serieuze jungle vol met krokodillen, slangen, emoes en talrijke unieke vogelsoorten. Kortom, genoeg reden om dit bijzondere natuurgebied te ontdekken tijdens een dagexcursie. Deze wordt uitgevoerd door de reisorganisatie Uncle Brian's, al 25 jaar een begrip als het gaat om dagtrips naar het Daintree Rainforest gaat.

Om half 8 ’s ochtends vertrekken we vanuit Cairns in een opvallende toeristenbus met ongeveer 20 toeristen. Onze gids verdient een korte profielbeschrijving: een excentrieke oerhippie en uitgerust met extreem lang haar, een volle baard, zonnebril, hoed en waanzinnig droge humor. Hij is druk, aanwezig, maakt continu grappen en kent iedereen die we onderweg tegenkomen (of doet alsof). Daarnaast weet hij ontzettend veel over het regenwoud en is hij oprecht enthousiast over de flora en fauna in het gebied. Hierom is hij de ideale gids en entertainer door de jungle.

Krokodillen safari

Het is een kleine twee uur rijden vanuit Cairns naar het Daintree Rainforest, waar we starten met een één uur durende krokodillen safari op de Daintree River. We zien meerdere krokodillen aan de kust en op het einde hebben we zelfs het geluk dat we een 8 meter lange krokodil zien zwemmen! Terwijl ze overdag normaal gesproken niet in het water komen, omdat ze buiten het water meer warmte genieten en dit nodig hebben om hun lichaamstemperatuur op orde te krijgen. We naderen dit roofdier tot nog geen 15 meter, wat een spannende ervaring. 


Cape Tribulation + ontmoeting met de gevaarlijkste vogel ter wereld

Cape Tribulation strand

Hierna lunchen we bij een vakantiepark wat gelegen is aan het strand bij Cape Tribulation, een prachtig rustige baai met wit strand omringd door palmbomen en de ongerepte jungle op de achtergrond. De volgende stop is een watercreek waar je in zeer helder water kunt zwemmen. Na onze dagtrip naar het rif een dag eerder hebben we hier niet zo behoefte aan, maar het is wel cool om te zien hoe onze tourgids (die qua uiterlijk toch al veel weg heeft van Tarzan) via een slinger aan een boom met een indrukwekkende salto het water inspringt. Hierna volgt een wandeling door de jungle onder leiding van de deskundige gids, we komen meerdere hagedissen en een kasuaris tegen, laatstgenoemde is een inheemse zwarte struisvogel met blauwe veren. Deze verscheen gewoon letterlijk aan de rand van het aangelegde wandelpad! Later bij het verdiepen van dit mooie beest blijkt het bekend te staan als de meest dodelijke en gevaarlijke vogel... 


Alexandra Lookout en Port Douglas

Volgende halte is het uitzichtpunt Alexandra Lookout, van waar je een panoramisch beeld hebt over de jungle en de zee. Verder rest ons enkel een pitstop bij de luxe badplaats Port Douglas waar we stoppen bij een fraaie locatie aan het water met de groene bergen op de achtergrond van het Daintree Rainforest. Op deze dichtbegroeide bergen zie je overal rook vandaankomen, afkomstig van de vele kleine natuurlijke bosbrandjes. 

 

Het was een lange dag (12 uur in totaal) waarbij we veel tijd moesten doorbrengen in de bus, maar dat was met onze gids als sfeermaker en het continue prachtige uitzicht geen straf. Onze eerste regenwoud bezoek is een feit! We hebben ons in uniek landschap begeven, bijzondere wilde dieren gezien en een vermakelijke dag gehad. We eten na afloop snel wat bij de Night Market voordat we huiswaarts keren naar het Mad Monkey hostel. 


Conclusie Cairns

Na een relaxdag om onze jetlag uit te slapen en twee intensieve dagtrips naar het Great Barrier Rif en het Daintree regenwoud zit ons verblijf in Cairns er op. Als losse plaats is Cairns kleinschalig met een sfeervolle esplanade. Verder stelt het weinig voor, maar je kunt het gewoon niet los zien van de geweldige toeristische natuurattracties in de omgeving waarvoor Cairns dé uitvalsbasis is. Het is ook niet voor niets het startpunt of eindpunt van veel backpackers die de Australische oostkust rondreizen. 

5 sterren

✅ Gezellige boulevard met lagune en coast walk waar een leuke sfeer hangt.

Omgeven door prachtige natuur in vorm van het rif en regenwoud.

 

⁠⁠⁠⁠ Als stad op zich geen bijzondere plaats waar je langer dan paar dagen hoeft te verblijven tenzij je een party hardy bent.


TIP: bezoek de night market op een willekeurige avond en geniet van een lekkere snelle hap. Veel keus uit diverse internationale keukens!


Foto's Cairns

Gelukkig hebben we de foto's nog! 

 

Bekijk hier ons fotoalbum van Cairns. Gebruik van foto's is toegestaan mits er netjes aan bronvermelding wordt gedaan. Interesse in de foto's zonder merknaam? Neem contact met ons op. 


Video Cairns

Bekijk hieronder een videoverslag van onze rondreis langs de Australische oostkust in oktober 2019.

Klik hier voor de video over Cairns (vanaf minuut 0:05).


Videobellen

Videobellen banner