Zonvakantie naar bloedheet Marmaris

Pasa Beach resort Marmaris

22 juli - 29 juli 2015

Turkse vlag

Marmaris | Muğla | Turkije

Bed icoon

Pasa Beach

Vliegtuig icoon

TUI

Na een jaar waarin we los van elkaar op vakantie zijn geweest, trekken we er in de zomer van 2015 weer samen op uit. We zijn allebei niet opgegroeid met all-inclusive vakanties en om één of andere reden voelen wij allebei de behoefte om dit concept eens te ontdekken. En waar kan dit beter dan in Turkije, de broedplaats van deze vakantievorm. We verblijven in de badplaats Marmaris, aan de zuidwest kust in Turkije. Met een schoolreis op de middelbare school ben ik al eens in Istanbul geweest, voor Tessa wordt het haar eerste keer Turkije.


Een levendige badplaats

Marmaris zelf stelt met 35.000 inwoners niet zoveel voor, maar door de vele toeristen loopt het aantal (tijdelijke) inwoners op tot maar liefst 400.000! De toeristen die Marmaris bezoeken bestaan met name uit Engelsen, Nederlanders, Scandinaviërs, Russen en Belgen. Naast een grote bazaar heeft Marmaris twee uitgaanscentra: Barstreet en Long Beach. Op Long Beach komen voornamelijk Engelsen en Russen, terwijl de Barstreet grotendeels bevolkt is met Nederlanders, Turken en Scandinaviërs. In de Barstreet bevinden zich ook de meeste uitgaansgelegenheden. De boulevard is lang en ook ’s avonds levendig. Ons balkon zit aan de straatkant dus we hebben goed zicht op de winkels tegenover ons die tot laat op de avond open zijn. De boulevard is lang en herbergt ontelbaar veel resorts, restaurants en winkeltjes. Kleine busjes rijden je gratis naar het centrum van Marmaris en weer terug naar de resorts. Hier maken wij ook één avond gebruik van en mengen ons in het drukke centrum waar veel nationaliteiten (inclusief veel binnenlandse Turkse toeristen) door elkaar heen bewegen. Marmaris mag onder Nederlanders dan een bestemming zijn voor de doorsnee vakantieganger, het is ook een plek waar veel rijke personen (veelal Russen) aanmeren met hun indrukwekkende jachten. Dit verklaart ook de aanwezig van enkele dure winkelzaken in een badplaats. Een bijzondere verschijning tussen de boten is het Pirates of the Caribean schip, een nagemaakte Black Pearl met het hoofd van de Vliegende Hollander er op.  


Strand en zee

We verblijven een week lang in Pasa Beach, een 4-sterren all-inclusive resort aan de zuidkant van Marmaris op een kleine 4 km van het centrum. Wat direct opvalt is de werklust van het personeel dat iedere dag bikkelt om alle bezoekers zo goed mogelijk te bedienen. Dit geldt ook voor het animatieteam die ’s ochtends vroeg al in het zwembad allerlei spelletjes organiseren waar jong en oud aan meedoen. Het privéstrand van ons resort is net zoals de hele strandlijn in Marmaris klein en smal. Marmaris is gelegen in een baai, waardoor de zee rustig is en er geen golven zijn. In de zee vind je veel kleine onbewoonde groene eilandjes die het gezichtsveld op zee bepalen. Door de warme temperaturen is het zeewater comfortabel en kun je dankzij het gebrek aan golven prima zwemmen of languit liggen op een drijvend luchtbedje.    

Pasa Beach strand resort Marmaris

Heet, heter, heetst

In Marmaris leren we niet alleen het all-inclusive concept kennen, we maken ook kennis met de Turkse zomertemperaturen waar de gemiddelde maximumtemperatuur in juli 34 graden is. Hoewel geen verrassing, is het overdag werkelijk verstikkend heet en is het echt niet te doen om langer dan nodig is in direct contact te staan met krachtige zon. Wanneer je ligt aan het zwembad of op het strand dan is een parasol een absolute must. Van het strandbedje naar de zee lopen zit er niet in, het is meer rennen en springen in een poging om zo min mogelijk je voeten te laten verbranden aan het gloeiend hete zand. Overdag lopen over de boulevard? Slecht plan. Door de hitte kun je iedere activiteit in de volle zon beter bewaren voor in de avond of de vroege ochtend. Voor ons is deze ervaring met zo’n sterke zon nieuw (en de bijbehorende levensstijl waaraan je je moet aanpassen). Echter went het wel en weten we er goed mee om te gaan. 

Temperatuur Marmaris


Activiteiten

Marmaris is voor ons uiteraard een zonvakantie, maar dat weerhoudt ons er niet van om activiteiten te ondernemen. Zeven dagen enkel en alleen langs het strand en het zwembad liggen gaat ook vervelen. Zoals overal willen we ook hier wat van de omgeving zien, dus boeken we voor twee dagen een activiteit: één dag doorbrengen op een duikboot en één dagexcursie naar Dalyan. 

Duikboot

Als eerste gaan we een dag mee op een middelgrote roestige boot die ons verder de Turkse Rivièra (benaming voor de zee aan de zuidkust van Turkije) op brengt. We staan onder leiding van een karakteristieke Turkse duikleraar van middelbare leeftijd met gevoel voor humor. De groep bestaat uit ongeveer 15 personen waarvan de helft snorkelt en de andere helft gaat duiken. Tessa heeft als kind de nodige duikervaring opgedaan en zij gaat dan ook onder water met de zuurstoffles. Hier hebben we nog een gaaf filmpje aan overgehouden waarin Tessa omringd wordt door vissen die opmerken dat zij vissenvoer bij zich heeft. De rest van de middag bestaat vooral uit chillen op de boot, afwisselend door weer ergens aan te meren en daar te zwemmen.  


Dalyan tour

De tweede activiteit bestaat uit een volledige dagexcursie naar Dalyan. Een grote boot, maximaal gevuld met toeristen brengt ons achtereenvolgens naar de beroemde modder- en zwavelbaden, de koningsgraven van Kaunos en het schildpaddenstrand. Het leuke aan deze excursie is dat het een mooie combinatie is van dingen doen en zien. Het is een aparte ervaring om samen met tientallen anderen als een volleerd varken in een natuurlijk modderbad te verkeren. De koninkrijke rotsgraven aan de Dalyan rivier vormen een indrukwekkend beeld en is een goede fotografische bezienswaardigheid. Deze ruïnes stammen uit de 4e eeuw voor Christus waarbij kunstgeschiedenis geleerden de Hellenistische bouwstijl herkennen. De laatste stop is Turtle Beach, een strand die zijn naam te danken heeft aan de aanwezigheid van grote zeeschildpadden. We krijgen een uur de tijd om ze te zoeken op het strand en in de zee, maar hoewel het een vermakelijke stop is (de onrustige zee zorgt hier wel voor golven) vinden we helaas geen schildpadden. Echter wanneer we met de kleine deltabootjes teruggaan naar de haven waar ons schip aangemeerd is, zien we in de steeds heftigere zee ineens een enorme zeeschildpad! Een tof hoogtepunt. Het was een lange dag, maar ook een dynamische excursie waarbij je veel van de interessante omgeving ziet. 


Conclusie Marmaris

We zijn blij dat we voor het eerst een all- inclusive ervaring hebben opgedaan en we zijn er zeker wijzer van geworden v.w.b. de voor- en nadelen die het met zich meebrengt. Het is vrij massaal in een niet al te groot resort waarbij het goedkope Turkije ook nog eens een bepaald publiek trekt. Daar moet je even aan wennen, maar het is wel lekker makkelijk dat je continue drankjes kunt halen en nergens over na hoeft te denken. Hoewel we goed tegen hitte en zon kunnen, waren deze hartje zomer temperaturen in Zuid-Turkije wel next level. Dit zullen we niet snel weer doen. Al met al was het een prima weekje waarin we leuke activiteiten hebben ondernomen, gechilld hebben op het strand en ook eens genoeg van de omgeving gezien hebben (inclusief Marmaris centrum). Het was een geslaagde vakantie, maar langer zouden we er niet hoeven verblijven.  

Drie sterren

✅ Tegen de verwachting in, maar er zijn diverse aantrekkelijke dagexcursies in een gebied dat genoeg te bieden heeft.

✅ Marmaris bezit een bruisend centrum.

✅ Goedkoop!

 

⁠⁠⁠⁠ Dit drukke all-inclusive resort hadden wij na een week wel gezien, waarbij veel hetzelfde is.

⁠⁠⁠⁠ Hitte is verstikkend overdag met temperaturen dik in de 30 zonder wind. 

⁠⁠⁠⁠ Vanwege de Turkse Lira moet je goed opletten dat je als toerist prijstechnisch niet belazerd wordt. 

TIP: neem genoeg zonnebrand mee en smeer je voldoende in! Vooral als je een boottocht maakt....


Foto's Marmaris

Gelukkig hebben we de foto's nog!

 

Bekijk hier ons fotoalbum van Marmaris. Gebruik van foto's is toegestaan mits er netjes aan bronvermelding wordt gedaan. Interesse in de foto's zonder merknaam? Neem alsjeblieft contact met ons op. 


Videobellen

Banner videobellen