Bay of Fires: veelzijdige regio in het noordoosten van Tasmanië

Wineglass Bay

11 november - 13 november 2023

Vlag van australie

Bay of Fires | Tasmanië | Australië

Camping icoon

Freycinet: BIG4 Iluka on Freycinet Holiday Park

 

Camping icoon

Binalong Bay: Jeanneret Beach Campground 

Camping icoon

Launceston: Discovery Parks Hadspen 

Camper icoon

Apollo Euro Tourer

Dagplanning Bay of Fires

Na Hobart, Port Arthur en Tasman National Park vervolgen we onze camper rondreis door Tasmanië. We blijven aan de oostkust, maar we reizen de komende dagen in noordelijke richting achtereenvolgens naar het Freycinet National Park, Cape Tourville, Binalong Bay, Little Blue Lake en Launceston. Deze aantrekkelijke regio in het noordoosten van het eiland staat bekend om haar ruige kusten en mooie baaien.


Wineglass Bay in het Freycinet National Park

Wineglass Bay

We bezoeken het Freycinet schiereiland aan de oostkust van Tasmanië vanwege het gelijknamige nationale park dat het schitterende Wineglass Bay herbergt. Je kunt hier verschillende wandelingen maken om de mooie kust bij Wineglass Beach te bewonderen. Wij vonden de langere en steilere hike naar Mount Amos te zwaar, zeker vanwege onze lange hike een dag eerder door het Tasman National Park. Hoewel je dan naast Wineglass Bay ook uitzicht krijgt over Hazard Beach, gaat dit ons te ver. 

Wij besluiten de 3 km lange hike naar Wineglass Bay Lookout te doen, een korte en pittige wandeling. We voltooien 'm in totaal in 1 uur en 15 minuten waarbij de heenweg een stukje langer duurt omdat je hier enkel omhoog gaat. We genieten van een geweldig uitzicht over Wineglass Bay ondanks dat het niet zonnig is. Hierdoor is de baai niet standaard mooi blauw, maar krijgt het een soort smaragdgroene kleur. Bijzonder om te zien. 


Cape Tourville

Na de hike naar de Wineglass Bay Lookout lopen we de 600 meter lange boardwalk bij Cape Tourville af. De zon is inmiddels doorgekomen en we hebben vanuit een andere hoek wederom uitzicht op Wineglass Bay en een rotseilandje voor de kust. Hier zou je migrerende humpback whales kunnen zien, maar door het winderige weer en de sterke golven is de kans om walvissen en dolfijnen te spotten erg klein.

Cape Tourville
Cape Tourville Lookout
Cape Tourville Lookout


Bicheno Blowhole

Het mag dan geen goed weer zijn voor het spotten van zeedieren, het zijn vandaag ideale omstandigheden om een blowhole in actie te zien. De krachtige wind heeft nu vrij spel om water in dit gat tussen de rotsen te blazen. Dit zien we bij Bicheno Blowhole. Dit is na Hawaii pas de tweede plek waar we dit spectaculaire natuurfenomeen zien. Het kan eventjes duren, maar om de paar minuten worden waterstralen metershoog in de lucht geschoten. De kracht van het blaasgat varieert met het getij en de weersomstandigheden. Bij hoog tij en ruige zee (zoals nu) zijn de waterstralen het indrukwekkendst.

Bicheno Blowhole

Bicheno Blowhole
Bicheno Blowhole


Binalong Bay

Hierna rijden we in noordwaartse richting naar de Bay of Fires. De naam voor deze regio heeft niks te maken met de aanwezigheid van de roodoranje rotsen langs kust, maar is afkomstig van een beschrijving van een Engelse navigator Tobias Furneaux. Hij noemde de het gebied ‘’Bay of Fires’’ toen hij langs de kust branden zag, aangestoken door Tasmaanse Aboriginals.

We pakken hier diverse uitzichtpunten bij Binalong Bay. De baai komt door het grijze weer niet helemaal tot zijn recht. Met rode rotsen, helderblauw zeewater en de tropische kusten zijn alle ingrediënten voor een schilderachtig plaatje aanwezig, maar het is wanneer wij het bezoeken niet zo mooi als het kan zijn. 

Binalong Bay

We overnachten op een zogeheten free campground (te herkennen aan het groene icoontje op de CamperMate app) aan de kust. We staan zo dichtbij de zee dat we de golven horen. De lichtvervuiling is zo minimaal op Tasmanië dat we ‘s nachts vanuit het achterraam van de camper een schitterende sterrenhemel zien.  

Binalong Bay

Little Blue Lake

Little Blue Lake

De volgende dag vertrekken we van de kust westwaarts richting het binnenland van Tasmanië. Eindbestemming is Launceston. We maken onderweg nog een tussenstop bij Little Blue Lake, dit meertje ligt goed op de route. De naam van dit meertje is eenvoudig bedacht en dekt prima de lading. Het meer heeft een fel lichtblauwe kleur door de mijnbouw activiteiten die hier in het verleden hebben plaatsgevonden. We lopen er een stukje omheen, maken wat mooie foto’s en ontbijten hier waarna we onze rit naar Launceston voortzetten.

Little Blue Lake


Launceston

Cataract Gorge Reserve

We komen in de middag aan in Launceston, qua grootte de tweede stad van Tasmanië en gelegen in het noorden van het eiland. Toch heeft de stad nog geen 90.000 inwoners. Het ligt op een punt waar diverse rivieren samenvloeien. Launceston is, na Sydney en Hobart, de oudste stad van Australië.

 

We besteden onze middag in Launceston bij “Cataract Gorge Reserve”. Dit natuurgebied is de toeristische trekpleister van de stad. Hier loopt een kabelbaan uit 1972, genaamd "Gorge Scenic Chairlift," over een rivier en strekt zich uit over een totale lengte van 457 meter. Dit maakt het de langste enkelspan kabelbaan ter wereld. 

Verder vind je hier een zwembad, picknicktafels, wandelpaden, mooie tuinen, uitzichtpunten, een hangbrug over het meer en wildlife (pauwen en wallaby’s voeren de boventoon). En dat allemaal in een vallei omringd door bergen. Kortom, de perfecte hotspot, zeker op een zondagmiddag wanneer wij hier zijn. Als we aankomen zien we direct al aan de drukte en de volle parkeerplaats dat dit the place to be is. We nemen de kabelbaan en genieten van het uitzicht. Tip: koop alleen een heenticket en loop zelf terug via een korte wandeling van 10 minuten. 

Cataract Gorge Reserve
Wildlife in Cataract Gorge Reserve

Hierna lopen we door het natuurgebied, helaas is het wandelpad langs de rivier naar Cataract Gorge door vallende rotsen tijdelijk gesloten. Max heeft daarom nog wat energie over om het korte steile pad naar het uitzichtpunt te bewandelen en laat Tessa tussen de talloze pauwen en wallaby’s achter. De wallaby’s zijn tam en vinden hier veel eten terwijl de pauwen overal een show geven door middel van hun bekende paringsdans met de uitgeklapte kleurrijke veren. Een mooi en levendig natuurgebied om een paar uurtjes door te brengen. 



Conclusie Bay of Fires

Veel verschillende trekpleisters die een korte stop waard zijn

De Bay of Fires betreft officieel een kustgebied in het noordoosten van Tasmanië. Als je de regio breder bekijkt dan zijn er veel verschillende trekpleisters die een korte stop zeker waard zijn. Schitterende baaien, ruige kusten, een blowhole, een helderblauw meer en een middelgrote stad in een aansprekende omgeving. Je vindt het allemaal in deze uithoek van het eiland. Het behoort niet tot de meest spectaculaire regio van Tasmanië, maar wij amuseerden ons hier twee dagen uitstekend.  

3 sterren

✅ Een relatief kleine regio met veel gevarieerde trekpleisters.

 

⁠⁠⁠⁠ De Bay of Islands behoort niet tot het meest spectaculaire gebied van Tasmanië. Het is een beetje een overgangsgebied tussen het Port Arthur schiereiland en Cradle Mountain.

Tip: koop bij Cataract Gorge Reserve in Launceston alleen een heenticket voor de kabelbaan en loop zelf terug naar het begin. 


Foto's Bay of Fires