Fraser Island: rijden en vliegen over het grootste zandeiland ter wereld

Recreatievlucht boven Fraser Island

15 oktober - 17 oktober 2019

Hervey Bay | Queensland | Australië 

Flashpackers Hervey Bay

Greyhound Bus

Na Cairns, Townsville en Airlie Beach is Hervey Bay de vierde bestemming van onze rondreis langs de Australische oostkust. Hervey Bay is het startpunt voor tours naar Fraser Island, het grootste zandeiland ter wereld. Tijdens een dagtour met een 4WD bus zullen we de hoogtepunten van dit bijzondere eiland ontdekken. Dit wordt ook dé kans om dingo’s te spotten!

 

Van Airlie Beach is het met de Greyhound bus bijna 14 uur rijden naar Hervey Bay. Het is onze langste busrit in Australië. We kiezen bewust voor een nachtbus zodat we overdag nog een tour konden doen naar de Whitsunday eilanden en de volgende dag iets van Hervey Bay kunnen zien. In feite reis je ‘s nachts tijd-technisch gezien zeer efficiënt.


Pier Hervey Bay

Coast Walk en pier in Hervey Bay

Natuurlijk hebben we niet de beste nacht uit ons leven, maar we maken nog wel genoeg slaapuurtjes om de volgende dag nog de Coast Walk af te lopen naar de pier. Dit is een uur lopen, maar na zolang stilgezeten te hebben voelt het wel lekker om de benen te strekken. De pier zelf is indrukwekkend lang (1.1 kilometer) en kent een meer dan 100 jaar rijke geschiedenis. In 1917 is de pier gebouwd voor de handel in suiker en later was het een belangrijke exportlocatie voor olie. Na een tijdje gesloten te zijn geweest is de pier na herhaaldelijke investeringen weer open voor recreatie

Het is gaaf om zo ver de zee in te lopen die halverwege wordt onderbroken door een zandbank. Het einde van de lange pier wordt bezet door fanatieke vissers.

Pier Hervey Bay


Flashpackers Hervey Bay

We nemen hierna de lokale bus naar “Flashpackers”, het hostel waar wij twee nachten verblijven. Onze kamer blijkt echter niet schoon te zijn. We maken hier melding van en dan wordt ons een andere kamer aangeboden die wel schoon en goed is. Bovendien krijgen we 20% korting, netjes opgelost. Verder geen slecht woord over deze accommodatie, want ze bieden een gratis shuttle service aan van en naar de bushalte en er hangt een heerlijke relaxte sfeer.


Dagtocht naar Fraser Island

We hebben er veel over gehoord en gelezen en nu is het zover dat we Fraser Island zelf ontdekken. Dit doen we tijdens een dagtocht van Fraser Island Explorer. We worden bij onze accommodatie opgehaald en naar de Ferry gebracht bij River Heads. Als ook het laatste voertuig met veel moeite de Ferry op wordt gereden, varen we naar Kingfisher Bay. Dit is één van de twee aanmeer punten van Fraser Island. Door de zware stroming is het nog een uur varen voordat we aankomen bij het grootste zandeiland ter wereld. 

Oversteek naar Fraser Island

Veel toeristen verblijven een of meerdere nachten op Fraser Island, maar wij hebben deze tijd simpelweg niet en kiezen ervoor om met een speciale 4WD bus de highlights van Fraser Island tijdens een dagtour te verkennen. Wederom hebben we te maken met een sympathieke topgids die ons over de onbegaanbare zandwegen rijdt en tegelijkertijd allemaal interessante verhalen over het eiland verteld. Dit doet hij met de nodige Australische humor. 

Lake McKenzie

Lake McKenzie Fraser Island

We stoppen als eerste bij Lake McKenzie. Dit is een zogeheten ‘Perched Lake’, wat wil zeggen dat het geen natuurlijk meer is, maar is ontstaan uit regenwater wat niet weg kan. Hierdoor is het water te zuur voor vissen of andere dieren om in te kunnen overleven. Daarnaast is het zoetwatermeer ontzettend helder. De aanwezige stapelwolken voorkomen dat het tropische plaatje extreme vormen aanneemt. Volle zon of niet, ik zwem lekker naar een strandplekje aan de zijkant van het meer. Hierna rijden we (naja het voelt meer als mountainbiken met een bus) het eiland over naar de jungle voor een korte wandeling. Gids Mark vertelt hier o.a. dat het water wat door het beekje stroomt zo puur is dat je het zo zou kunnen drinken.

Andere interessante weetjes over de flora die het stukje regenwoud op Fraser Island rijk is:

  • Het eiland bezit enorme bomen die 800 tot 1200 jaar oud zijn en die zo sterk hout bevatten dat het is gebruikt om het Suezkanaal te bouwen.
  • De varens die hier leven zijn miljoenen jaren oud waardoor ze hier zelfs tussen de dinosauriërs hebben gestaan. Die overleven alles!

Bijzondere highway: de strandsnelweg van Fraser Island 

Hierna genieten we van een goede lunch op één van de gevestigde resorts op het eiland en rijden we door naar het strand aan de oostkust waar het strand letterlijk dé autoweg van het eiland is. Een serieuze autoweg voorzien met verkeersborden. Oh en het strand moet ook gedeeld worden met opstijgende en landende recreatievliegtuigen, wandelende toeristen, kampeerders, vissers, een gestrand scheepswrak en dingo’s. 

Strandsnelweg Fraser Island

Gelukkig is het een uitgestrekt strand met ruimte voor iedereen. Hoe cool is het om over het stand te scheuren met aan de ene kant de zee en aan de andere kant de groene heuvelachtige natuur van dit zandeiland. Het is ook echt de enige plek op het eiland waar je een beetje een hoge snelheid kunt bereiken. Kortom, het begrip strandsnelweg is hier wel op zijn plaats.


S.S. Maheno

Scheepswrak SS Maheno Fraser Island

Op het strand stoppen we als eerst bij de overblijfselen van de SS Maheno. Dit scheepswrak is van het Japanse vrachtschip "SS Maheno", dat hier in 1935 strandde. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het scheepswrak gebruikt als oefenobject voor Australische bommenwerpers.

 

Het is gek om naar zo’n volledig verroest en beschimmeld scheepswrak te kijken wat ooit is aangespoeld en waar in al die jaren niets mee gedaan is. Het ligt er gewoon nog onaangetast op precies dezelfde plek. Nu vormt het een toeristische bezienswaardigheid en is het een icoon van het strand op Fraser Island geworden.

Coloured Sands en Eli's Creek

Volgende stop op het lange strand zijn de Coloured Sands, een bijzonder natuurfenomeen. De torenhoge zandige kliffen tonen 72 verschillende kleuren - van rood, geel, oranje en bruin. De kleuren en kathedraalvormige kliffen zijn het resultaat van duizenden jaren erosie. Het zand in de rotswanden is gevormd door klei en wordt weergegeven in gekleurde laagjes, waarbij elke andere kleur op een ander moment lijkt.

 

We bekijken dit snel en stappen de bus weer in die ons even verderop naar Eli Creek brengt. Dit is een lange beek met laag water en sterke stroming die in zee eindigt. Mensen gaan hier met opblaaskrokodillen en surfplanken in voor maximaal waterpret. Bij een gebrek hieraan wandelen wij dit beekje met blote voeten af. 

Rondvlucht Fraser Island

We zijn al aardig onder in de indruk van dit eiland als het onverwachtse hoogtepunt nog moet komen: een korte rondvlucht over het eiland. Dit werd ons ineens aangeboden tijdens de busrit voor 80 AUS dollars per persoon. Voor nog geen € 50 p.p. een rondvlucht maken over zo’n bijzonder natuureiland, die kans laten wij niet lopen. Bovendien krijgen we zo de kans om meer van het eiland te zien dan met een dagtour met de bus mogelijk is.

We stijgen op vanaf het strand en vliegen op ongeveer 400 meter hoogte boven het eiland. Het is de eerste keer dat we op vakantie zo’n toeristische rondvlucht maken en we moeten zeggen dat we het ook allebei heel spannend vinden. Zeker ook omdat het zo’n spontane activiteit is geworden waar we mentaal niet op voorbereid waren. De spanningen nemen wel af bij het verkrijgen van een geweldig uitzicht. Deze is immers prachtig afwisselend met meren, de rechte kustlijn, helderblauwe zee en het groene eiland waar ineens een zandbak opduikt. Een geweldige ervaring!


Wanneer we terugkomen horen we dat de overgebleven groep die niet meegevlogen heeft in de tussentijd een dingo op het strand hebben gespot. Jaloers zijn we wel maar dit doet niets af van het enthousiaste gevoel wat we hebben overgehouden aan de vlucht. Na een lange dag op dit bijzondere eiland rijden we weer door naar de ferryplaats om terug te varen naar Hervey Bay


Conclusie Fraser Island

Fraser Island is om meerdere redenen een bijzonder eiland. Hier wonen slechts 200 mensen permanent. Dat is niet gek want het is door de ongerepte natuur ook gewoon onmogelijk om dit 1.600 km² grootte eiland stedelijk te maken. Gelukkig maar want de combinatie van meren, zandvlaktes, dieren en de groene heuvelachtige bossen zijn uniek. Het is ook niet voor niets dat Fraser Island een vaste plek heeft verworven in de populaire backpack route van de Australische oostkust. Om alles te kunnen zien heb je aan een dagtour niet genoeg, tenzij je natuurlijk een rondvlucht maakt. ;)

5 sterren

✅ Gave outdoor ervaring om met een 4WD voertuig op de zandwegen in Fraser Island de lokale wildlife te ontdekken.

✅ De uitgelezen kans om wilde dingo’s te zien.

✅ Grote variatie in landschap en daarom ook in highlights. Er is genoeg te zien voor meerdere dagen. 

 

⁠⁠⁠⁠ Weleens wagenziek? Vermijdt dan Fraser Island. Het is onmogelijk om hier iets te zien zonder een bumpy ride.


TIP 1: overweeg een korte rondvlucht over Fraser Island. Voor nog geen €50 p.p. vlieg je over misschien wel het gaafste Australische eiland! Stijgen en landen vanaf het strand is bovendien uniek.

 

TIP 2: boek een tour naar Fraser Island op tijd, want wij deden dit pas een dag van tevoren en toen hadden we weinig keus meer. Het is een populaire bestemming!


Foto's Hervey Bay & Fraser Island

Gelukkig hebben we de foto's nog! 

 

Bekijk hier ons foto-album van Hervey Bay en Fraser Island. Gebruik van foto's is toegestaan mits er netjes aan bronvermelding wordt gedaan. Interesse in de foto's zonder merknaam? Neem contact met ons op.


Videoverslag Fraser Island

Bekijk hieronder een videoverslag van onze rondreis langs de Australische oostkust in oktober 2019.

Klik hier voor de video over Hervey Bay & Fraser Island (vanaf minuut 3:40).


Videobellen

Videobellen banner