Bay of Islands: Hole in the Rock, dolfijnen en parasailen

Hole in the Rock in de Bay of Islands

2 november - 4 november 2019

Vlag icoon

Paihia | Northland | Noordereiland | Nieuw-Zeeland

Bed icoon

Bounty Motel

Auto icoon

Toyota Corolla

Paihia kent een rijke geschiedenis, zo was Bay of Islands als eerste mens ontdekt door de vereerde Maori ontdekkingsreiziger en na de Britse kolonisatie werd Paihia een belangrijke industriestad. Hoe anders is dat tegenwoordig. De industrie is verdwenen en Paihia draait net als de volledige Bay of Islands regio nu op toerisme. Waarom? Vanwege de aanwezigheid van dolfijnen, walvissen, orka's en uiteraard het natuurfenomeen Hole in the Rock. Had ik al gezegd dat de lucht wordt gesierd door helikoptervluchten en parachutes van het parasailen? 

 

In Auckland begon onze rondreis door Nieuw-Zeeland en die krijgt een vervolg in Paihia, in de noordelijkste provincie van het Kiwi land. Vanaf de hoofdstad is het bijna 3,5 uur rijden door een mooi groen glooiend landschap naar de Bay of Islands waar we twee nachten verblijven in een appartement van Bounty Motel. Dat betekent dat we één volle dag in Paihia te besteden hebben voor twee activiteiten die we op het oog hebben: een boottocht naar en door Hole in the Rock en parasailen!


Onderweg naar Hole in the Rock dolfijnen spotten

Fullers GreatSights” is dé touroperator voor alle vaartochten naar Hole in the Rock vanuit Paihia en Russell. Je hebt keuze uit een drietal tours: 

 

1. Hole in the Rock + dolfijnen spotten 

2. Hole in the Rock + hike op een eiland

3. Hole in the Rock + vaartocht naar Cape Reinga (noordelijkste puntje van NZ) 

 

Met dierenvriendin Tessa is de keuze snel gemaakt en we varen begin van de middag uit Paihia richting Hole in the Rock. Het is in totaal een drie uur durende vaartocht met een middelgrote catamaran. 

Bezoek van de Common Dolphins

Onderweg naar Hole in the Rock zoeken we samen met de kapitein naar gave zeedieren. De gids vertelde dat zij met de ochtendtour veel dolfijnen en zelfs 8 walvissen hadden gezien! Dit belooft veel. Het duurt ook niet lang of we worden begroet door een paar “Common Dolphins” die de boot interessant genoeg vinden om hier langs te zwemmen. We lopen continu de hele boot af om de beste plek te vinden met uitzicht waar de dolfijnen op dat moment het best zichtbaar zijn. 

Na een tijdje varen we weg en op dat moment verzekeren we onszelf snel van een plekje buiten beneden achterin de boot. De dolfijnen hebben namelijk de neiging om in een speelse bui de boot achterna te zwemmen. En ja hoor, twee dolfijnen doen dit ook en wij zitten prachtig op de eerste rij! Het is een supergaaf beeld om deze bijzondere dieren van zo dichtbij op deze snelheid te zien zwemmen en boven water te komen. De dolfijnen houden dit ook minuten lang vol. Hierna zoeken we nog naar de walvissen die eerder op de dag door de ochtendgroep zijn gespot, maar deze kolonie walvissen zijn inmiddels vertrokken en vinden we helaas niet meer terug. Jammer, maar we krijgen later in Kaikoura een nieuwe kans om walvissen te spotten. Eerder zagen we in Australië dolfijnen van ver, maar dit is de eerste keer dat we wilde dolfijnen zo dichtbij zien zwemmen. Een geweldige ervaring! 

Dolfijnen Bay of Islands

Varen door het gat

Na 1,5 uur varen komen we aan bij het hoogtepunt van de Bay of Islands. Op het noordelijkste puntje van de baai, aan het eind van de Cape Brett Peninsula bij Rakaumangamanga ligt de iconische Hole in the Rock, een rotsformatie die haar bijzondere vorm dankt aan eeuwenlange erosie. Als het weer en getij het toelaat, vaart de boot er onder door.

Het gat van Hole in the Rock is al vanaf ver te zien en gelukkig is het weer mooi en rustig genoeg zodat we er doorheen kunnen varen! 

De boot past er net door en je voelt de verhoogde golfslag in ‘The Hole’. Alles bij elkaar toch een avontuurlijk gevoel! 

 

De dolfijnen en Hole in the Rock zijn de trekpleisters van dit gebied, maar ook zonder deze highlights is het de moeite waard om de 16 kilometer brede baai te verkennen met al haar verschillende eilanden. De Bay of Islands is zo mooi dat het hoe dan ook een geweldige vaartocht is. Rotseilanden die uit het water omhoog rijzen, met een eenzame vuurtoren. Groen beboste heuvels en hellingen die een fel contrast vormen met woeste donkere golven en azuurblauwe baaien. Mocht het slecht weer zijn en je kunt niet door gat varen dan blijft er echt nog genoeg moois over om de Bay of Islands te bezoeken. Het nadrukkelijke zeeleven met de aanwezigheid van walvissen, orka's en dolfijnen maken het natuurlijk wel spannender!

Gat Hole in the Rock


Parasailen Bay of Islands

Eerste keer parasailen

Na de vaartocht richting Hole in the Rock hebben we eind van de dag nog net tijd genoeg om voor de eerste keer in ons leven te parasailen! Voor wie onbekend is met deze activiteit: parasailen is zwevend aan een parachute boven het water voortgetrokken worden door een boot. We doen dit op een toplocatie bij Flying Kiwi Parasail, want met 400 meter is dit de hoogste parasail mogelijkheid van Nieuw-Zeeland! Tessa en ik doen een tandem tocht zodat we tegelijkertijd samen in de lucht zijn. We zitten op de achterkant van de boot en met toch wel een spannend gevoel in de buik stijgen we pijlsnel op. De zenuwen maken snel plaats voor bewondering want we hebben een werkelijk prachtig beeld over de baai en al haar kleine groene eilanden waar we van boven op uitkijken. We hangen 10 minuten in de lucht voordat we geleidelijk weer zakken en landen op de boot. Je krijgt zelf de keuze of je in zee of op de boot wilt landen. Wij kiezen ervoor om lekker droog te blijven. Parasailen is een avontuurlijke outdoor activiteit die je zeker een keer in je leven meegemaakt moet hebben. Dan is de Bay of Island een absolute aanrader! 
Conclusie Bay of Islands

Natuurlijk is Hole in the Rock de bekende trekpleister van de regio en deze bijzondere rotsformatie zal voor velen een reden zijn om de Bay of Islands te bezoeken. Wat ons betreft terecht, want het is een indrukwekkend natuurfenomeen. Een tour hiernaartoe is extra aantrekkelijk vanwege de dolfijnen en walvissen die hier in de buurt zwemmen. Naast Hole in the Rock raad ik iedereen aan om de Bay of Islands ook vanaf boven te bekijken, want het gebied is met al haar groene eilanden zeker de moeite waard. Dit kan uitstekend met een recreatie helikoptervlucht of door te parasailen zoals wij gedaan hebben. 

5 sterren

✅ Fantastisch mooie baai voor een boottocht of andere wateractiviteiten.

✅ Het Nieuw-Zeelandse marine wildlife is goed vertegenwoordigd in het water van de Bay of Islands! 

 

⁠⁠⁠⁠ Paihia is een zeer bescheiden badplaatsje met weinig hotels of horeca. 

 

TIP: bewonder de Bay of Islands vanuit de lucht met een helikoptervlucht of door te parasailen.


Foto's Bay of Islands

Gelukkig hebben we de foto's nog! 

 

Bekijk hier ons fotoalbum van de Bay of Islands. Gebruik van foto's is toegestaan mits er netjes aan bronvermelding wordt gedaan. Interesse in de foto's zonder merknaam? Neem contact met ons op. 


Banner videobellen