Op Big Island naar de actieve vulkanen van Hawaii

Kīlauea Overlook

26 oktober - 30 oktober 2022

Amerikaanse vlag

Waikoloa Village| Big Island | Hawaii | USA

bed icoon

Paniolo Greens

vliegtuig icoon

 Hawaiian Airlines

Pacific Island Travel

Pakketreis van Pacific Island Travel

Amerikaanse vlag

Hilo | Big Island | Hawaii | USA

bed icoon

Grand Naniloa Hotel Hilo - a DoubleTree by Hilton

auto icoon

 Nissan Versa


Na O’ahu en Kauai vervolgen we onze vakantie eilandhoppen Hawaii op Big Island, oftewel Hawaii. Het is alweer het derde eiland dat we bezoeken van de eilandengroep. We verblijven 5 nachten en vier volle dagen op het grootste eiland van Hawaii dat vooral bekendstaat om haar vulkanische activiteit. We splitsen ons verblijf op door eerst 3 nachten te slapen in het zonnige Kona waarna we de oversteek maken naar Hilo. Deze stad aan de oostkust vormt namelijk de ideale uitvalsbasis om het beroemde Volcanoes National Park te bezoeken dat twee van de actiefste vulkanen ter wereld herbergt. 


Kaloko-Honokōhau National Historical Park

Kaloko-Honokōhau National Historical Park

Zoals gezegd verblijven we de eerste twee volle dagen op Big Island in Kona. Op de eerste dag bezoeken we het Kaloko-Honokōhau National Historical Park. Het is genoemd naar de twee oude ahupua'a (Hawaiiaanse landonderverdelingen) die het beslaat: Kaloko en Honokōhau. Het park werd in 1978 opgericht met het doel de archeologische opgravingen en plaatsen met culturele waarde te beschermen. Het park strekt zich over 470 hectare uit van kust tot woud, en is één van de meest geliefde bestemmingen voor liefhebbers van trektochten, maar ook voor zwemmers en duikers. Een bezoek aan het park is een uitstekende manier om meer te weten te komen over de culturele geschiedenis van de oorspronkelijke Hawaïaanse nederzetting.

Kaloko-Honokōhau National Historical Park

Het park is gratis te bezoeken en kent twee ingangen met een bezoekerscentrum. We doen de 6 km hike die start bij het zuidelijke bezoekerscentrum, het is een uiteenlopend parcours. Het brengt ons langs de fish trap en een mooi strand. Het laatste stuk moeten we over oude lavawandelpaden heen die omringd zijn door oneindig veel zwarte rotsen. Bij de fish trap zien we meerdere honu’s dobberen in de branding. Dit zijn groene Hawaïaanse zeeschildpadden. Onderweg lezen we via informatiebordjes meer over deze locatie en hoe de oorspronkelijke Hawaïaanse bevolking hier leerde overleven. Onderweg valt het contrast in het weer op. Boven de bergen hangen continu donkere wolken terwijl het langs de kust helder blauw zonnig is. 

Het is een leuke hike door afwisselende landschappen, maar niet super bijzonder. Het leukste was het spotten van de schildpadden, het is de eerste keer dat we ze zo voor de kust zien. Het lavapad was bijzonder heet vanwege het ontbreken van de kustwind. Sowieso merken we dat de zon hier sterker lijkt dan op andere eilanden en extra fel is. Daarentegen krijgt de wind meer vrij spel vanwege het uitgestrekte landschap. Daardoor is de tegenstelling tussen warmte en koud hier groot. Ook tussen overdag en ‘s avonds trouwens. 


Kahulu’u Beach Park

We sluiten de eerste dag op Big Island af bij Kahulu’u Beach. Hier bevindt zich direct aan het kleine zwarte kiezelstrandje wat koraal. Max snorkelt hier een uurtje en ziet er veel fraai gekleurde vissen.


Waipi'o Valley

Waipi'o Valley Lookout

Op onze tweede dag ontdekken we de ruige en groene noordkust van Big Island. Helaas heeft de afsluiting van de Waipio Valley Road veel invloed op onze planning. Zo kunnen we de twee uitzichtpunten die kort op elkaar zitten alleen bereiken als we 1,5 uur omrijden dus we skippen noodgedwongen de Pololū Valley Lookout. Ook kunnen we niet hiken door de Waipio Valley omdat het gebied vanwege officiële berichtgeving gesloten is vanwege onveiligheid i.v.m. aardverschuivingen.

Wel is sinds september 2022 de vallei weer vrijgegeven voor touroperators met een 4WD voertuig dus we boeken een shuttle tour waardoor we in twee uur worden rondgereden door de super steile vallei.

Waipi'o Valley shuttle

Waipi'o Valley Hawaii

We hadden een toffe gids die ons ontzettend veel vertelde over de valley. Over de geschiedenis en de inwoners van vroeger en van nu. Ook wist hij allemaal interessante informatie te vertellen over de bloemen en planten die we onderweg zagen. Daarnaast kregen we dus de unieke kans om op dit moment alsnog de (deels) gesloten vallei te bezoeken. Na een flinke afdaling komen we uit bij de watervallen, de Hi'ilawe Falls en de Hakalaoa Falls waarvan de laatste meestal droog is, zo ook vandaag. De Hi'ilawe Falls is met zijn 442 meter de langste waterval van heel Hawaii. In de film Waterworld zag men op het einde de top van deze waterval, ze deden alsof het de Mount Everest was….

In de Waipio Valley leven ook wilde paarden, eentje kwam ons bezoeken bij de waterval en nog een drietal anderen kwamen naar ons toegelopen toen we in de auto zaten. Ze zijn dus erg gewend aan mensen en daardoor niet zo super wild meer, maar alsnog leuk om eens wilde paarden te zien!

De Waipi’o Valley was de op één na drukste bezochte plek van Big Island. Heel veel toeristen kwamen hier dagelijks naartoe om te hiken en het strand te bezoeken. Dit tot groot overlast voor de lokale bevolking en boeren, deze plek was hier met smalle wegen en weinig parkeerplekken namelijk totaal niet op ingericht. De afgelopen 8 maanden is de vallei gesloten geweest omdat de wegen onveilig werden, wat de lokale bewoners en overheid dus ergens ook wel goed uitkomt. 

Waipi'o Valley Tour

Men probeert nu een oplossing te vinden om toerisme en lokale bevolking samen te laten komen. Op dit moment kun je als toerist nog steeds niet zelf de valley bezoeken, dit kan alleen met een tour en je hebt dus een 4WD auto nodig voor deze wegen. Het is een helling van 25% en daarmee dé steilste weg in de VS en één van de steilste ter wereld. Ook moet je op sommige punten de rivier oversteken. Het uitkijkpunt bovenaan de valley is wel open voor iedereen. De lokale bevolking staat nog steeds te protesteren bij de ingang, in de hoop dat de valley niet meer geopend wordt voor toerisme. De lobby is voorlopig nog succesvol, want de heropening staat nog niet gepland.

We begrijpen wel dat het onwerkbaar is met zoveel toeristen die over de steile weg lopen en particulieren die met hun auto’s er langs moeten rijden. Voor ons was dit in ieder geval alsnog een leuke manier om dit bijzondere deel van het eiland te kunnen bewonderen. Het was een hele leerzame en leuke dag in de Waipio Valley! Een soort van slow tourism waarbij ons gevoel met de natuur steeds sterker werd door alle verhalen van onze interessante gids.  


Rijden langs de Mauna Kea vulkaan

Na 3 nachten in Kona te hebben doorgebracht maken we de oversteek naar Hilo aan de oostkust van Big Island. We benutten deze ''reisdag'' maximaal want onderweg stoppen we bij de Rainbow Falls, Akaka Falls en Onomea Bay. We rijden dwars door het eiland, Big Island is trouwens het enige eiland van Hawaii dat je door het midden kunt kruisen. De landschappen van de andere Hawaiiaanse eilanden zijn te ruig en onbegaanbaar om wegen aan te leggen. We rijden halverwege highway 200 langs de grote inactieve Mauna Kea vulkaan. Hier staan op 4.207 meter hoogte niet alleen één van de grootste telescopen ter wereld, het is ook nog eens de ‘hoogste’ berg ter wereld vanaf de zeebodem gerekend. De voet van Mauna Kea ligt op de bodem van de oceaan die rond Hawaii enorm diep is. Als je vanaf de voet van de berg meet, is deze vulkaan maar liefst 9.330 meter hoog. Het is in de weide omgeving echt het enige noemenswaardige waar we langsrijden, verder is er midden op het eiland helemaal niets. Ineens doemt deze immense vulkaan op.

Grootste telescopen ter wereld

Een ideale locatie dus voor NASA om hier een aantal enorme telescopen te plaatsen die we zien als we langs de Mauna Kea rijden. Dit zogeheten Mauna Kea-observatorium is nu één van de belangrijkste observatoria ter wereld. De locatie is bijzonder geschikt voor een observatorium, omdat op deze hoogte de lucht reeds zo ijl en extreem droog is dat de top gewoonlijk boven de wolken ligt. Hierdoor is het aantal heldere nachten zeer groot en de lucht weinig turbulent zodat astronomische opnames van hoge kwaliteit mogelijk zijn.


Rainbow Falls

Rainbow Falls

De eerste stop onderweg naar Hilo maken we bij de Rainbow Falls. Als in de ochtend de zon hard genoeg schijnt dan zou je regenboogkleuren moeten kunnen zien in de waterval. Vandaar de naam. Wij zien die niet, maar het blijft een mooie waterval in het regenwoud die zeer makkelijk te bereiken is langs de weg met ruim voldoende parkeergelegenheid. Je hebt gratis toegang tot het uitkijkplatform van waar je goed zicht hebt op de Rainbow Falls. Dit is de mooiste van de vele watervallen die langs de Wailuku-rivier te zien zijn. 


Akaka Falls State Park

Akaka Falls

Na een korte tussenstop bij het hotel rijden we door naar het Akaka Falls State Park. Het zou in de ochtend goed weer zijn en in de middag slecht, maar het bleek juist andersom te zijn. Toen wij begin van de middag aankwamen scheen de zon volop en was er geen wolkje aan de lucht. Dat het weerbericht op Hawaii vaak niks zegt blijkt maar weer vandaag.

 

Het Akaka Falls State Park kent een zeer indrukwekkende waterval waar we in een lus van een half uur omheen lopen. Een leuke korte wandeling over een goed pad door een mooie omgeving. 

Een uitgestrekt regenwoud vol wilde orchideeën, bamboebossen en varens vormen het decor van de Akaka Falls. Deze watervallen zijn maar liefst 128 meter hoog en de meestbekende van het eiland. Ze zijn goed te zien vanaf het pad dat door het tropisch regenwoud met bijzondere begroeiing loopt. Als je het voetpad volgt, zie je eerst de Kahuna Falls. Volg de lus rond de bocht en je ontdekt de torenhoge Akaka Falls die van grote hoogte in een kloof storten. 


Tip: bespaar 10 dollar parkeerkosten door niet te parkeren op het bijbehorende parkeerterrein, maar zet je auto voor eventjes langs de weg waar dit is toegestaan. Het is 2 minuten langer lopen, maar dan sta je voor die korte tijd wel gratis. De entree voor de Akaka Falls bedraagt 5 dollar per persoon. Er worden rondom de Akaka Falls ook ziptours aangeboden. We hadden nog overwogen om de zipline tour te boeken, maar door de onzekere weersverwachting i.c.m. de hoge kosten en de krappe tijd, hebben we besloten dit niet te doen.

Akaka Falls Trail
Akaka Falls


Onomea Bay Trail

We eindigen onze reisdag van Kona naar Hilo bij Onomea Bay. Dit is een prachtige baai waar je een korte hike langs kan maken: Onomea Bay Trail. De start van de route ligt zeer verstopt langs de weg aan de kust. Eenmaal gevonden brengt het parcours ons naar de baai en via dichte bossen naar een oude donkey road. Over een geasfalteerde weg lopen we op het einde weer terug naar de auto. Niet super bijzonder, wel een prima invulling van de dag.


Hawaii Volcanoes National Park

De laatste volledige dag op Big Island besteden we aan datgene waar het eiland bekend om staat: we bezoeken het Hawaii Volcanoes National Park. Big Island is het enige Hawaiiaanse eiland met actief vulkanisme. Big Island bestaat eigenlijk uit 5 vulkanen waarvan er 1 dood is en 2 slapend (die zouden dus ooit nog actief kunnen worden). De andere 2 zijn de Mauna Loa en de Kilauea, allebei (zeer) actieve vulkanen die zich bevinden in het Volcanoes National Park. De trails rondom Mauna Loa zijn vanwege alle seismische activiteiten daarom momenteel gesloten. De veel lager gelegen Kilauea is wel gelukkig toegankelijk en dus dé topattractie van het park. 

Hawaii Volcanoes National Park

Lava zien in de Kilauea vulkaan!

Om de mensenmassa’s voor te zijn, staan we al om half 5 's ochtends op om in de auto te stappen richting het park. Het is 24/7 geopend dus we kunnen gaan wanneer we willen. Vanaf ons hotel in Hilo is het 40 minuten rijden naar het park. We rijden stevig door zodat we hier nog in het donker aankomen. Het zou al snel licht worden, maar we worden absoluut beloond voor het vroege opstaan. We rijden direct door naar de Kilauea Overlook en zien daar lava in de krater, terwijl op de achtergrond de sterren plaatsmaken voor de felrode zonsopgang. Wat een fantastische combinatie. Er is niet veel lava, maar omdat het donker is en we dichtbij de krater staan waar de eruptie is, valt de rode gloed van de lava goed op.

Lava in Kilauea vulkaan

Beschadigde weg Crater Rim Drive

Crater Rim Drive

De kans van slagen om lava te zien is relatief groot bij de Kilauea, want dit is momenteel misschien wel de actiefste vulkaan ter wereld. De vulkaan is namelijk al sinds september 2021 aan het ‘uitbarsten’. Dit klinkt wat heftiger dan het is, want het betekent eigenlijk gewoon dat de lava steeds verder stijgt in de krater en op termijn uit de krater kan lopen. De laatste grote uitbarsting (voordat wij er zijn in oktober 2022) was in 2018, dus echt heel recent nog. Dit was in combinatie met een hoop aardbevingen waardoor ook hele stukken van de weg die rondom de krater liep nu niet meer bestaan. Voorheen kon je dus een rondje rijden om de krater over de Crater Rim Drive, maar dat gaat nu niet meer.

Na de Kilauea Overlook rijden we naar de andere kant van de krater. Vanaf de parkeerplaats lopen we richting de Keanakāko‘I Crater van waar we een nog beter beeld krijgen op de lava! We zien het bubbelen, hoe tof! Moeilijk om op camera goed vast te leggen helaas, want daarvoor was het te ver weg, maar we krijgen de bijzondere ervaring waar we voor kwamen. Bijkomend voordeel is dat het zo vroeg nog zo rustig is in het park. We hebben de beste uitzichten op één van de meest indrukwekkende kraters ter wereld helemaal voor onszelf. 


Vanaf hier kunnen we ook nog dieper in de volledige breedte van de krater kijken. Wanneer we teruglopen over de gesloten weg naar de parkeerplaats dan komen we langs een gebroken stuk van de weg. Hevige schade als gevolg van de uitbarstingen en aardbevingen uit 2018.  

Rokende krater Kilauea vulkaan met de Mauna Loa vulkaan op de achtergrond

Chain of Craters Road

We ontbijten even bij de auto terwijl we bezoek krijgen van nieuwsgierige ganzen die op Hawaii néne worden genoemd. Hierna rijden we over de Chain of Craters Road (dit is de andere hoofdweg in het park) naar de zuidkust. Onderweg komen we slechts een handjevol mensen tegen. Een nadeel van de rust is dat de dieren nog actief zijn, dus tijdens het rijden sprong er ineens een wild zwijn voor de auto! We schrokken ons helemaal kapot, Max moest keihard remmen. Het zwijn schrok ook enorm waardoor het beest gelukkig snel omdraaide, anders hadden we ‘m wellicht geraakt…

Alanui Kahiko
Lavastroom die Big Island groter maakt

Onderweg stoppen we op verschillende plekken. Op de uitzichtfoto zie je onder andere een zwarte strook verse lava die naar de zee loopt, deze is van de uitbarsting van 2018 en zorgt ervoor dat het eiland steeds een stukje groter wordt. Het land groeit als het ware door de lava die de zee raakt. Ook bezoeken we een plek genaamd ‘’Alanui Kahiko‘’ waar je nog een oud stuk van de weg ziet liggen waar allemaal lava overheen is gekomen, dit was van een oudere uitbarsting in de jaren 80. Heel bijzonder om over zulke jonge lavastenen te lopen die veertig jaar geleden de weg nog hebben overspoeld. 


Verder lopen we nog een half uurtje over de rotsige Puna Coast Trail die ons in een half uurtje naar de Pu‘u Loa Petroglyphs leidt. Hier zien we oude rotstekeningen die door de lokale bevolking in de lavastenen zijn gemaakt. De laatste stop van de Chain of Craters is Hōlei Sea Arch aan de zuidkust. Dit is een punt in de zee waar door de erosie een hole in the rock is ontstaan. Dit gebeurt vaker en zal na verloop van tijd door verdere erosie ook weer instorten.

 Pu‘u Loa Petroglyphs
Hōlei Sea Arch

Kokende geisers en een lavatunnel

We rijden weer terug naar het noorden van het park. Bij het visitor center scoort Tessa nog even een penny coin voor de verzameling! Daarna lopen we een korte trail door de Steam Vents en Sulphur Bank. Zoals de naam al zegt zijn dit plekken waar waterdamp en vulkanische gassen uit de grond opstijgen. Je mag hier echt niet afwijken van het pad, want je kunt zo wegzakken in de grond en de gemeten temperatuur was 100 graden Celsius op 15 meter diepte. We vonden de geur meevallen, in Rotorua in Nieuw-Zeeland rook het wel enorm naar rotte eieren maar dat is hier minder overheersend gelukkig.

 

Als laatste van vandaag lopen we nog door een tunnel die ontstaan is door oude lavastromen, dit heet de Nāhuku - Thurston Lava Tube. Een vreemd natuurfenomeen zo’n lavatunnel. Wanneer een lavabuis actief is, komt er lava in met temperaturen van 1090º C. Wanneer de toevoer van lava vervolgens stopt aan het einde van een uitbarsting, of als het ergens anders wordt omgeleid, laat het een lege grot achter. Zo ontstaat een lavatunnel. Deze lavatunnel werd in 1913 ontdekt. 

Steam Vents
Nahuku - Thurston Lava Tube

Topdag in vulkanisch pretpark

Wat een topdag hebben we gehad in het Hawaii Volcanoes National Park, er is zoveel te zien! We gaan halverwege de middag weer naar het hotel en hebben dan in totaal toch al 8 uur doorgebracht in het park. We hadden hoge verwachtingen van deze dag en we moeten eerlijk zeggen dat ze allemaal waargemaakt zijn. We hebben zoveel indrukwekkende uitzichten gezien. Het Hawaii Volcanoes National Park is als een soort vulkanisch pretpark met als attracties allemaal uitkijkpunten over (en hikes door) landschappen die gevormd zijn door de verschillende uitbarstingen en erupties door de jaren heen. De kracht van de aarde wordt nergens zo duidelijk als hier. Een bezoek aan Hawaii is niet compleet zonder dit vulkanisch park te bezoeken. We prijzen ons gelukkig dat we lava konden zien! 

Tips voor je bezoek aan Hawaii Volcanoes National Park

Volcanoes National Park bezoeken

Een paar praktische tips voor je bezoek aan het Volcanoes National Park. Het park is 24/7 open dus je kunt er ook 's nachts naartoe. Een belangrijk advies is om je goed in te smeren met zonnebrand en regelmatig bij te smeren, want de zon is op 1.200 meter hoogte rond de evenaar extreem sterk. Wellicht een overbodige tip, maar zorg voor genoeg water en brandstof! Water kun je prima bijvullen in het visitor center.

 

Door de vele hoogtemeters hebben we gemerkt dat de auto veel brandstof verbruikt en in het park zit er geen tankstation. Wij moesten halverwege de dag even kort het park uit om te tanken bij een tankstation vlakbij de ingang, wij haalden dit echt maar net.


Conclusie Big Island

The Big Island ‘’Hawaii’’ onderscheidt zich van de andere Hawaiiaanse eilanden door haar uitgestrekte landschappen en aanwezigheid van meerdere actieve vulkanen. Met Mauna Loa en Kilauea bezit dit eiland twee van de actiefste vulkanen ter wereld. Het Volcanoes National Park is dan ook één van dé topattracties van de hele eindengroep. Het zien van lava in de pruttelende krater is een ervaring die we nooit zullen vergeten. Verder biedt Big Island ook nog veel anders moois: fijne stranden, spectaculaire watervallen en een prachtige vallei (Waipio Valley). Ten opzichte van de andere eilanden van Hawaii zijn de onderlinge afstanden alleen een stuk groter en de landschappen droger. Leuk voor de afwisseling, maar hierdoor zijn de uitzichten onderweg van a naar b wel minder sprankelend. 

5 sterren

 Vooral de westkust in het Kona district is erg zonnig en geliefd bij zonvakantiegangers. 

✅ Met Akaka Falls, Rainbow Falls en Hiilawe Falls zijn er op Big Island indrukwekkende watervallen te zien. 

 In het Volcanoes Nationial Park aanschouw je met Mauna Loa en Kilauea de meest actieve vulkanen ter wereld. De sporen die eerdere vulkaanuitbarstingen hebben achtergelaten zijn op verschillende plekken in dit park goed zichtbaar.

Naar ratio gemeten is Big Island het meest dunbevolkte eiland van Hawaii. Lekker rustig dus. Hier kun je dankzij weinig lichtvervuiling dan ook een schitterende sterrenhemel zien. Niet voor niets dat de grootste telescopen ter wereld hier staan. 

 

⁠⁠⁠⁠ Wellicht komt het door de zuidelijke ligging, maar op Big Island voelde de zon beduidend sterker aan dan op de andere Hawaiiaanse eilanden zonder dat dit aan hogere temperaturen lag. Goed insmeren dus!

⁠⁠⁠⁠ Hoewel de afstanden door het droge landschap prima aan te rijden zijn, is het uitzicht on the road eentoniger en minder indrukwekkend dan Maui of Kauai.  

Tip 1: split je verblijf op Big Island door te overnachten bij Kona en Hilo. Dan heb je het beste van twee werelden. De zonnige westkust bij Kona en vanaf Hilo rijd je in 45 minuten naar het Volcanoes National Park in het zuidoosten van het eiland. 

 

Tip 2: zet de wekker extreem vroeg op de dag dat je het Volcanoes National Park bezoekt. In het donker zie je de lava beter en heb je de beste plekjes lekker voor jezelf. 

Krater in Hawaii Volcanoes National Park

Foto's Big Island