1 november - 6 november 2020
Tenerife | Canarische Eilanden | Spanje
HOVIMA La Pinta
TUI fly
TUI biedt ons een gratis totaal verzorgde 6-daagse last-minute vakantie aan naar Tenerife. Hoewel we dit aanbod nog geen 48-uur van tevoren horen, laten wij deze kans niet onbenut. In een onzeker coronajaar waar alle vakantieplannen onder druk staan, zijn dit juist de buitenkansjes die we moeten pakken.
Zoals veel vakanties in deze periode begint ook deze vakantie met een coronatest. TUI gaf reizigers de mogelijkheid om vlak voor vertrek jezelf te laten testen bij een tijdelijke snelteststraat geopend voor reizigers die een negatieve coronatest moeten overleggen voordat zij aan boord van het vliegtuig mogen stappen. Deze teststraat bevindt zich in Aalsmeer vlakbij Schiphol. We moeten hier drie uur van tevoren aanwezig zijn en na een half uurtje in de autorij te moeten wachten wordt bij ons deze sneltest afgenomen via een keelswab wat zeker niet de meest vervelende type testmethode is. TUI belooft dat het resultaat van deze sneltest binnen 15 minuten via de mail volgt, maar in de praktijk blijkt dit 45 minuten te zijn waardoor we op Schiphol eerst de uitslag moeten afwachten voordat we kunnen inchecken.
Wat te doen op Tenerife als je slechts vier volle dagen op het eiland bent? Omdat we onlangs nog in Puglia veel van de zon, zee en zwembad genoten hebben, willen wij deze dagen op Tenerife juist actief insteken. Het grootste eiland van de Canarische Eilanden staat namelijk niet alleen bekend om haar toeristische stranden, het is ook een prachtig wandeleiland. Zo biedt Tenerife een aantal toffe hikes door spectaculaire vulkanische gebieden die wij de komende dagen willen ontdekken. Daarom huren we een auto via het resort HOVIMA La Pinta waar we verblijven.
Centraal gelegen op het eiland doemt de imposante vulkaan El Teide op, met 3.817 meter het hoogste punt van de Canarische Eilanden én Spanje. El Teide is vanaf de zeebodem geteld zelfs de op twee na grootste vulkaan ter wereld (alleen twee Hawaiiaanse vulkanen zijn hoger). Het is daarom ook niet gek dat dit dé toeristische trekpleister is van Tenerife.
Op onze eerste dag bezoeken we direct het icoon van het eiland. Onderweg zien we het landschap meerdere keren veranderen. Eerst langs de kust, daarna door de groene bossen rondom de Chinyero vulkaan die overgaan in het kale maandlandschap van het National Park El Teide waar niets anders te vinden is dan kraters, bijzondere rotsformaties en vulkanen. We stijgen in gestaag tempo, iets wat we duidelijk terug voelen aan onze oren en merken aan de temperatuur. De wegen naar en door het National Park El Teide zijn goed.
Onderweg komen we langs diverse uitkijkpunten waar we op de terugweg ook zullen stoppen. Eerst moeten we het tijdslot van de kabelbaan halen die ons naar de top van El Teide brengt. Het “kabelbaan station’’ bevindt zich al op dik 2.200 meter hoogte waardoor het ook een stuk kouder is. De parkeercapaciteit is beperkt, maar door corona hebben wij nu geen moeite om een parkeerplek te vinden.
De kabelbaan brengt ons binnen 8 minuten naar boven op 3.555 meter hoogte. Een enerverend ritje met geweldige uitzichten over het vulkanische gebied dat is ontstaan door alle uitbarstingen in de loop van de geschiedenis. Wanneer we bovenkomen is het nog wat kouder geworden (neem dus warme kleding mee!) en zien we zelfs met bewolking Gran Canaria liggen.
We zouden deze slapende vulkaan die voor het laatst erupties had in 1700 graag tot de allerhoogste piek beklimmen met uitzicht over de Pico Del Teide krater. Hiervoor dien je echter een soort vergunning voor aan te vragen welke gratis en zonder bijzondere benodigdheden online aan te vragen is. Echter waren alle “plekken” al vergeven waardoor we deze wandeling alleen nog konden ondernemen als we een guided tour zouden boeken. Het is dus belangrijk om deze tour minimaal een week van tevoren te boeken indien je deze activiteit wilt doen.
We kiezen er echter voor om de twee wandelroutes te hiken die gewoon bij het kabelbaan station boven te bereiken zijn.
Tijdens deze wandelingen luisteren we naar de Nederlandstalige audio informatie die we voor €2 per persoon hebben bijgeboekt.
Na een paar uur dalen we met de kabelbaan af om in alle rust te stoppen bij de diverse uitzichtpunten waar we al eerder langsgereden waren:
Bij dit laatste uitzichtpunt bevinden zich meerdere (korte) hikes door echt maanlandschap met indrukwekkende rotsformaties zoals bijv. La Catedral en Los Roques de Garcia. Wij lopen hier een beetje onwetend doorheen zonder te beseffen dat we eigenlijk een serieuze hike zijn gestart van 5 km lang. Het bevat een rondje dus halverwege teruggaan is ook geen optie meer dus we besluiten deze avontuurlijke hike af te maken. Het landschap is echt uniek en we komen in de weide omtrek van tientallen kilometers ook slechts een handjevol mensen tegen. Dit geeft een ultiem gevoel van vrijheid. Tegenover enorme rotspartijen, rotswanden en kraters voelen we ons heel nietig. Het maanlandschap is zelfs zo buitenaards dat ruimteorganisaties NASA en ESA hier regelmatig testen uitvoert. Zo schijnt de geologie van El Teide National Park opvallend veel overeenkomsten te hebben met die van Mars.
Waar onze eerste dag op Tenerife volledig in het teken stond van El Teide, bezoeken we de tweede dag meerdere highlights aan de westkant van het eiland. We beginnen de dag met Los Gigantes, een zonnige dorpje dat wordt gedomineerd door een imposante rotswand die loodrecht in zee staat.
Om onduidelijke redenen zijn de meningen verdeeld over de exacte hoogte van deze rotskliffen (ergens tussen 500 en 800 meter), maar neem van ons aan dat het serieus hoog is en een indrukwekkend aanzicht vormt.
Wij bewonderen dit natuurfenomeen dat door duizenden jaren erosie en vulkanische activiteit gevormd is vanaf het uitzichtpunt Mirador Puerto de los Gigantes. Dit is een doodlopende straat waar we tussen de geparkeerde auto’s mooi vrij zicht hebben over de imposante rotswand. Recht onder dit uitzicht bevindt zich Playa de los Gigantes.
Dit strand zouden we wel willen betreden maar stelt nu door vloed niets voor. Los Gigantes is in normale tijden een populaire badplaats waarvandaan duiktochten of excursies om walvissen te spotten starten. Deze activiteiten zijn voor ons nu niet besteed, want we rijden door naar de Masca kloof.
Wanneer je via Tripadvisor of Google reviews de ervaringen leest van mensen die de Masca kloof bezocht hebben dan zie je dat iedereen het erover eens is: de autoweg is spannend tot eng, maar dit is het absoluut waard. Net als Los Gigantes is de Masca kloof ook onderdeel van Macizo de Teno, oftewel het Teno-massief. Masca was vroeger een bekend en goed verscholen toevluchtsoord voor piraten maar het voormalige piratennest is nu een rustig gelegen en mooi traditioneel dorp. Een trektocht door de Kloof van Masca kan gemaakt worden vanaf het dorp Masca naar Playa de Masca.
Na meerdere ongelukken en reddingsoperaties is deze uitdagende wandelroute sinds 2018 gesloten. Dit raakt ons niet, want wij komen om te genieten van dit geweldige uitzicht over de smalle kloof tussen de bergen met op de achtergrond de Atlantische Oceaan. Hoe hebben wij de spannende autorit naar de kloof ervaren? Best prima. De wegen zijn van uitstekende kwaliteit wat wil zeggen dat het asfalt mooi strak is en er staan overal betonblokken langs de weg wat in ieder geval een veilig gevoel geeft. Wat de tocht gevaarlijk maakt is de breedte van de weg, die is zo smal dat je elkaar op grote delen niet of nauwelijks kunt passeren. Vooral bij de vele haarspeldbochten is dit spannend omdat je tegenliggers hier pas ziet als ze naast je rijden.
Extra spelelement zijn de berggeiten die uit het niets oversteken om vervolgens weer diep in de afgrond te springen. Toch is het voor ervaren bergrijders wel te doen, zo scheelt het dat wij ervaring hebben opgedaan met rijden in de Nieuw-Zeelandse Alpen en dat het door corona veel rustiger is op de weg. Onderweg kun je op diverse fraaie uitzichtpunten stoppen om te pauzeren en te genieten van het overweldigende landschap.
Na ons bezoek aan de Masca kloof rijden we door naar de Chinyero vulkaan waar we een gave hike hebben uitgezocht door uniek vulkanisch gebied. El Chinyero is een 1.560 meter hoge vulkaan die in 1909 gedurende tien dagen lang uitbarstte. Deze uitbarsting heeft een 24 vierkante kilometer groot natuurreservaat achtergelaten waar je nu verschillende wandelingen doorheen kunt maken. Wij stromen ergens in bij de 5.7 km lange Chinyero Circular Walk die zoals de naam al doet vermoeden een rondje is.
We hiken hier dwars door recente lavastromen dus het landschap wisselt continu af tussen zwart vulkanisch gesteente en felgroene dennenbossen. En door de vruchtbare vulkanische grond komen deze landschappen ook samen waarbij er in een groot gebied vol met zwarte aarde ineens een paar opvallende bomen staan, alsof ze er willekeurig geplant zijn. Een surrealistisch beeld, zeker omdat we helemaal niemand anders tegenkomen. De bewegwijzering gelden voor meerdere routes dus je moet hier goed opletten welke kant je precies op moet bij de bordjes. Wij lopen een keer verkeerd, maar zien onze fout gelukkig op tijd in zodat we nog voor het donker weer bij de auto terechtkomen die vlakbij het Sendero del Chinyero Google Maps punt geparkeerd staat. Wel zo fijn, aangezien we geen bereik hebben met onze telefoons.
Inclusief verkeerd lopen en naar de auto lopen doen we er in totaal 2 uur en 40 minuten over. Tessa vond onderweg nog een glazen blikje dat verstopt was door andere reizigers met spullen erin van de mensen die het onderweg gevonden hadden. Er zat ook een briefje bij waar de namen en data stonden van deze vinders. Helaas hadden we geen pen bij ons om onze ontdekking te vereeuwigen.
Onze derde dag op Tenerife willen we drie plaatsjes bezoeken: Abades, Santa Cruz de Tenerife en San Cristóbal de La Lagune. We starten met Abades wat nu een klein vakantieoord is aan de zuidoostkust, werd in 1943 gebouwd als speciaal lepra dorp inclusief ziekenhuis en crematorium. Het project is nooit afgemaakt omdat de ziekte werd uitgeroeid dus wij verwachtte hier allemaal ruïnes te vinden. Deze plek wordt richting toeristen vermarkt als spookstad, maar dit valt erg mee of dus juist tegen. Wij zagen vooral veel luxe vakantiebungalows. Sla dit plaatsje gerust over!
Na onze teleurstellende stop bij Abades rijden we door naar de hoofdstad van het eiland: Santa Cruz de Tenerife. Met ruim 200.000 inwoners voelt dit als een echte stad. Samen met Las Palmas de Gran Canaria zijn dit de officiële hoofdsteden van de Canarische Eilanden. Wij parkeren gratis bij een grote openbare parkeerterrein vlakbij de belangrijkste bezienswaardigheid van de stad: het operagebouw Auditorio de Tenerife dat in 2003 voltooid is. Met haar karakteristieke witte zuilen heeft het wel iets weg van het operagebouw in Sydney dat we precies één jaar geleden bezochten. Het is het symbool van de stad Santa Cruz de Tenerife en één van de belangrijkste gebouwen van de hedendaagse Spaanse architectuur.
Santa Cruz bezit een aansprekend natuurhistorisch museum wat ons de kans geeft om op Tenerife ook een culturele activiteit te ondernemen. Toegang tot Museo de Naturaleza y Arqueologia is vanwege COVID-19 nu gratis. Het gebouw beslaat drie verdiepingen met blauwe en groene zones, blauw met informatie over de archeologie en groen met informatie over de lokale natuur. De informatieborden zijn helaas volledig in het Spaans, maar via de openbare wifi kun je een website bezoeken waarbij je in iedere kamer via een audiogids toelichting krijgt. We verblijven hier ruim een uur.
Hierna lopen we de langs de haven door naar Plaza de España, het centrale stadsplein met drukke winkelstraten. We willen nog foto’s maken bij het stads sign, maar er zijn in een straal van tientallen meters niemand te bekennen. Zo rustig en niet-toeristisch is het in deze coronaperiode. Uiteindelijk bieden twee Engelse toeristen die voorbij lopen uitkomst.
Lang was San Cristóbal de La Lagune de hoofdstad van Tenerife, maar inmiddels is de oude stad voorbij gestreefd door Santa Cruz de Tenerife dat door de agglomeratie aan elkaar gegroeid is. La Lagune is met haar gekleurde winkelstraten aantrekkelijker om te bezoeken voor toeristen. Hier slenteren we op ons gemak doorheen terwijl we onderweg langs Cathedral de La Laguna lopen. Bij Iglesia de la Concepción keren we terug naar de auto. Dit is een opvallende kerk in de vorm van een scheve toren aan het eind van een populaire winkelstraat. Bij sommige oudere mensen zal deze plaats ook bekend zijn vanwege de grootste vliegtuigramp in de geschiedenis dat plaatsvond op een vliegveld. In 1977 botste twee vliegtuigen op elkaar waarbij 583 mensen om het leven kwamen, waaronder veel Nederlanders die in het KLM vliegtuig zaten die hierbij betrokken was.
Onze vierde en laatste volledige dag op Tenerife rijden we het volledige eiland over: via Icod de los Vinos in het noordwesten naar het Anaga park in het noordoosten om daarna naar het zuidoosten door te rijden waar we stoppen bij Playa de Las Teresitas. We starten dus bij Icod de los Vinos, een pittoresk dorpje dat volledig in het teken staat van Drago Milenario (Drakenboom). Deze 16 meter hoge boom is tussen de 1.000 en 2.000 jaar oud en is daarmee met afstand de oudste drakenbloedboom van de Canarische eilanden. Deze oude boomsoort groeit nog maar op een aantal plekken in de wereld, dus het is zeker de moeite waard om ‘m gratis te bezoeken in de botanische tuin waar die in staat. Entree was nu vanwege corona gratis. De benaming ‘’Drakenbloed’’ schijnt afkomstig te zijn van het oranjerode sap van de boom.
Het Anaga natuurpark is door UNESCO aangemerkt als biosfeerreservaat. Met 14.500 hectare beslaat dit park een groot deel van het bergmassief dat in het uiterste noordoosten van het eiland ligt. De steile gekartelde bergtoppen, brede valleien en diepe ravijnen tot aan de zee verleiden ons om hier naartoe te gaan. Wij hebben de wens om te hiken bij het bergdorpje Taganana.
We bezoeken het Visitor Centre om extra informatie te winnen over de mogelijk wandelroutes in deze omgeving. Goed voorbereid rijden we naar Taganana terwijl we van het geweldige landschap genieten. Hoe mooi het plaatsje ook is, wij zijn niet onder de indruk van de wandelroutes.
Deze zijn lastig te vinden, niet goed aangeduid en bevinden zich gewoon langs de autoweg. Wat ook niet helpt zijn de supersmalle en steile weggetjes in het dorp waar we Spaans benauwd van worden. We zijn er daarom al snel klaar mee en rijden hier met een teleurgesteld gevoel weg, al zijn we ook opgelucht dat we de auto niet hebben klemgereden in één van de onmogelijke steegjes.
Het natuurpark blijft schitterend en het is zeker een belevenis om hier doorheen te rijden, maar met de kennis van nu hadden we beter kunnen hiken in een ander gebied van het Anaga Park. Zo blijft er nog wat over voor een eventuele volgende keer zullen we maar zeggen.
Vanaf Taganana is het een half uur afdalen naar San Andrés, een dorpje dat volledig gebouwd is aan de voet van het Anaga gebergte. Het is een wonderlijk beeld hoe sommige huizen zijn gebouwd tegen de steile berg. Officieel valt San Andrés trouwens onder de gemeente Santa Cruz de Tenerife. Als we over het strand Playa de las Teresitas wandelen dan zien we ook de skyline van de hoofdstad van het eiland op de achtergrond.
Dit bij het dorp San Andrés gelegen zandstrand zou op menig tropisch eiland niet misstaan. Het strand bestaat uit goudgeel fijn zand dat allemaal uit de Sahara afkomstig is. Per schip is het naar Tenerife gebracht om hier uiteindelijk voor een kilometer lang kunstmatig zandstrand te zorgen. Het strand is verder beplant met veel palmbomen. De ineens opdoemende bergen achter het strand geven het geheel een totaal eigen sfeer. Wanneer wij er zijn zien we dat een aantal cruiseschepen van AIDA en TUI leeg voor de kust verankerd zijn. Een triest maar inmiddels bekend beeld in coronatijd. Hierna rijden we terug naar ons resort vlakbij Costa Adeje aan de westkust. Dan zit onze eilandtour en vakantie Tenerife er alweer op. Op onze laatste dag hebben we het gehele eiland rondgereden, ongeveer 250 kilometer.
Tenerife is een eiland van tegenstellingen. Voor de één is het een relaxte zonvakantie en voor de ander een avontuurlijke wandelvakantie met uitdagende hikes door vulkanisch landschap. Omwille van de tijd kozen wij ervoor om de vier volle dagen van ons verblijf actief in te steken en zoveel mogelijk van het eiland te zien. Daarom kunnen we stellen dat het eiland ontzettend veel mooie en wisselende landschappen kent die het absoluut waard zijn om te ontdekken.
✅ Divers eiland biedt voor ieder wat wils: zonnige strandvakantie en avontuurlijke hikes door vulkanisch gebied. De uiteenlopende landschappen zijn bijzonder voor zo’n klein eiland.
✅ Het is het volledige jaar lekker weer in Tenerife, zo geniet je ook in de winter nog van veel zonuren.
✅ Geweldig wandeleiland.
✅ Met El Teide bezit Tenerife een iconische vulkaan.
✅ Europese uithoek op slechts 4 uur vliegen.
❌ De toeristische boulevards aan de westkust van het eiland met bijbehorende bars, resorts en straatverkopers is niet aan ons besteed.
❌ Cultureel niet bijzonder hoogstaand.
Tip 1: als je van plan bent om veel van het eiland te zien dan is het aan te bevelen om een auto te huren, vanwege het berggebied is het raadzaam om geen kleine stadsauto te kiezen. Voor ons voldeed de Renault Clio prima, dus als je een auto huurt uit dit segment of hoger dan zit je goed.
Tip 2: vraag hier op tijd online een vergunning aan als je de top van Pico Del Teide wilt beklimmen.
Tip 3: laat je niet verrassen door de koude lucht hoog in de vulkanische bergen en neem genoeg warme kleding mee voor tijdens het hiken.