Sydney Opera House bezoeken

Sydney haven

27 oktober t/m 1 november 2019

Australische vlag

Sydney | New South Wales | Australië 

Bed icoon

Mariners Court Hotel

Bus icoon

Greyhound Bus

De laatste bestemming van onze reis langs de Australische oostkust is Sydney. De stad van Nemo, het Opera House, de Harbour Bridge en haar iconische skyline. Kortom, de stad die niet de Australische hoofdstad is maar het wel zou moeten zijn. Hoe dan ook is het dé metropool van de Pacific met internationale allure. We kijken er naar uit om onze Australische reis te eindigen met deze 4-daagde stedentrip. Save the best for the last!

 

Vanaf het badplaatsje Byron Bay is het met de Greyhound bus (inclusief tussenstops) 13 uur rijden naar Sydney. Een pittige dagbusrit! We komen iets na middernacht aan bij Central Station waar een Uber ons naar het hotel brengt in de wijk Woolloomooloo (challenge: zeg het hardop!). Snel slapen, want de volgende dag wacht een intensieve dag in Sydney. 


Wandelen door Sydney

Sydney Free Walking Tour

Is een 2,5 uur durende wandeling door Sydney met een deskundige enthousiaste gids echt gratis? Ja! Na afloop wordt een tip wel enorm gewaardeerd, maar die zul je ook willen geven. Je krijgt immers de beste plekjes van de stad te zien met uitgebreide toelichting. De Sydney Free Walking tour (categorie: Sydney Sights) start bij Town Hall om 10:30 uur en 12:30 uur.

 

Er komen veel mensen op af, dus het is prettig dat de groep wordt verdeeld onder de drie aanwezige gidsen zodat het geen massa tour wordt. De wandeling brengt je o.a. naar de Sint-Mary KathedraalGeorge Street, Hyde Park, Sky Tower, The Rocks wijk en eindigt in de haven met uitzicht op links de Harbour Bridge uit 1933 en rechts het Opera House. Fitte benen en redelijk uithoudingsvermogen zijn vereist, maar het is de ideale manier om Sydney op een eerste dag te verkennen. 


Big Bus Sydney

Met de nodige kilometers in de benen van de Free Walking Tour, rijden we de rest van de middag mee met de Big Bus. Dit is een bekende toeristische hop on hop off bustour. De route bestaat uit twee lijnen: Sydney City tour en de Bondi Beach tour. We hebben een 24 uur ticket gekocht dus het plan is om de eerste middag de volledige City route te doen en een dag later de Bondi route. Omdat we net zoveel gelopen hebben, blijven we nu lekker de gehele route zitten. Dit duurt 1 uur en 45 minuten. Een beter beeld van de stad na één dag kun je niet hebben. 


Royal Botanic Gardens en Macquaries Chair

We sluiten de dag af in de Royal Botanic Gardens, een fraaie en grote botanische tuin die grenst aan het Opera House. Het park is wanneer wij er zijn tijdelijk het decor van een koala expositie met allemaal verstopte koala kunstwerken. Een blijvend hoogtepunt in het park is Macquaries Chair, dit is een grote zandstenen bank aan het water waar de vrouw van de voormalige gouverneur graag zat. Aan de andere kant van het schiereiland heb je misschien wel het beste uitzichtpunt op zowel de Harbour Bridge als het Opera House. Deze staan stijlvol naast elkaar en kun je dus mooi in één shot vangen.

Koala expositie Sydney

Macquaries Chair Sydney
Palmbomen Sydney

Rondleiding Sydney Opera House

Vraag honderd mensen wat zij het icoon van Sydney of Australië vinden en ze zullen allemaal hetzelfde antwoord geven: het Sydney Opera House. Dit herkenbare gebouw uit 1973 kent een bewogen geschiedenis waar we tijdens de 1,5 uur durende rondleiding meer over leren. 

Sydney Opera House

Wist je bijvoorbeeld dat het ontwerp werd bepaald door een designwedstrijd? Een destijds onbekende Deense architect Jørn Utzon won deze wedstrijd met zijn bijzondere ontwerp waarbij alle theaterzalen vanaf de buitenkant bestaan uit zeilen. In 1958 is de bouw begonnen van wat de nieuwe beelddrager van Sydney moest worden. De start verliep verre van vlekkeloos. Zo werd het budget gigantisch overschreden wat tot een conflict leidde tussen het stadsbestuur en de architect. Hierdoor is de bouw zelfs stopgezet en is de Deense architect van het project afgehaald nadat hij zelf opstapte. Met jaren vertraging en miljoenen euro’s verder hebben drie Australische architecten het gebouw afgemaakt.


Van buiten grotendeels volgens het oorspronkelijke ontwerp maar in het interieur zijn wel de nodige aanpassingen gedaan. Jørn Utzon heeft het gebouw nooit meer met eigen ogen gezien in opgeleverde staat. Een tragische gebeurtenis. Zijn zoon is echter wel nauw betrokken geweest bij de oplevering van het Opera House. 

De tour leert je niet alleen over de geschiedenis maar ook over de huidige staat van het gebouw en wat zich afspeelt in de verschillende zalen. Tijdens de rondleiding bezoek je bijv. de foyer, de studiozaal, de theaterzaal en de concertzaal met al haar pijpen. Bij een bezoek aan Opera House vallen je een paar dingen op:

1. Van binnen is er veel van hout gemaakt waardoor de zalen een uitstekende akoestiek bezitten en alles heel natuurlijk aanvoelt.

 

2. Doordat aan de buitenkant alles van glas gemaakt is, heb je van binnen altijd een panoramisch uitzicht over de aansprekende haven van Sydney. 

Wij wilden graag een voorstelling bijwonen in het Opera House, maar er was helaas geen aansprekende show die wij wilden zien (de Notenkraker kwam te laat voor ons). Maar niet getreurd, want de rondleiding blijkt een prima alternatief. De gids leidt de tour met trots en passie voor het theater en haar verhaal is oprecht interessant. Het is mooi om te zien dat op de plek waar vroeger de Aborigines dansten en zongen nu een cultuurgebouw van wereldklasse staat. Andere context, dezelfde boodschap. 


Bondi Beach het decor van een kunstexpositie

Bondi Beach Sydney

Na de tour door het Opera House brengen we de middag door op Bondi Beach, het bekende (surf)strand van Sydney. De Bondi Beach route van de Big Bus brengt ons hierheen in een klein uurtje. Bondi Beach is een breed strand dat in een halve maan loopt. Ook op een woensdagmiddag zijn er genoeg mensen te vinden op het strand, aan de boulevard of in de zee. Het weer is met 23 graden en wind net niet lekker genoeg voor ons om lekker op het strand te liggen. Hier hadden we bovendien ook geen tijd voor. Daarom lopen we het strand af naar de start van de “Sculpturs by the Sea” expositie. Dit is een tijdelijke kunsttentoonstelling langs de Bondi kust.

 

Mocht je eind oktober / begin november in Sydney zijn wanneer deze expositie staat, check deze dan zeker even uit. We hadden de intentie om de Coastal Walk naar Coogee Beach te doen, maar hier zagen we van af vanwege de vermoeidheid en de sculpturen tentoonstelling die onze tijd in beslag nam. 


Welk museum bezoeken in Sydney?

Museumliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Sydney. De stad bezit een breed scala aan musea met onderwerpen als kunst, geschiedenis en cultuur. Helaas is het Australian Museum dicht tijdens ons bezoek vanwege een renovatie die een jaar lang duurt. Hier leer je meer over de geschiedenis van Australië als land. In het Sydney Museum staat -zoals de naam al doet vermoeden- de stad zelf centraal met veel aandacht voor haar muzikale achtergrond. The mint gaat over het nog oudste overeind staande gebouw van Sydney wat vroeger heeft dienstgedaan als ziekenhuis. Hier is de info echter wel zeer summier. Leuker is het eveneens gratis te bezoeken “Discover the Rocks” museum. Hier krijg je in ongeveer 1,5 uur een goed beeld van het koloniale verleden van de wijk The Rocks in Sydney. Heel interessant! Sowieso loont het de moeite om even door de Rocks wijk te wandelen. Dit is de meest authentieke stadswijk aan de haven. 


Dagtrip naar de Blue Mountains

Blue Mountains Australië

Na drie volle dagen in het drukke stadsleven van Sydney sluiten we onze tijd in Australië af met een dagtrip naar de Blue Mountains. Touroperator Stray neemt ons en in totaal ongeveer twintig jongeren mee op pad naar de beste uitzichtpunten en toffe hikes. Het uitzicht over deze Australische bergen met zijn inheemse dieren, diepe ravijnen, watervallen en onontgonnen struikgewas is adembenemend. Deze enorme wildernis behoort dan ook niet voor niets tot het werelderfgoed van UNESCO. Meer dan 92 verschillende soorten eucalyptus bomen zijn vertegenwoordigd in Blue Mountains National Park en zorgen voor de blauwe gloed die boven het natuurgebied hangt. Vandaar de naam Blue Mountains.

 

Hoewel het weer helder en zonnig is, kampt de lucht met de gevolgen van nabijgelegen bosbranden waardoor de lucht niet lichtblauw is en het zicht in de verte helaas wordt belemmerd. Hoogtepunt is de hike naar een waterval waarvoor we 20 minuten flink moeten dalen. We nemen een duik in het ijskoude regenwater en ik waag het zelfs om even onder de koude waterval te staan (#bikkel). Op dit soort momenten voel je jezelf echt één met de natuur. 

Three Sisters

De Three Sisters is een bekende rotsformatie in de Blue Mountains National Park, vlakbij het plaatsje Katoomba, waar ze boven de Jamison-vallei uittorenen. Het is een van de bekendste attracties van de Blue Mountains. De namen van de zusters zijn Meehni (922 m), Wimlah (918 m) en Gunnedoo (906 m). De rotsformatie is gevormd door erosie. Het zachte zandsteen in de Blue Mountains is makkelijk te vervormen door de wind, regen en rivieren. Zodoende zijn de toppen rond de Jamison-vallei langzaam afgesleten.

 

Om het toerisme te stimuleren is een volksverhaal rond de rotsformatie gecreëerd. Iets met een Aboriginal legende en een familie-intrige.... 


Conclusie Sydney

Van Sydney hadden we extreem hoge verwachtingen en we moeten zeggen dat ze volledig zijn waargemaakt. De stad is modern, voorzien van leuke wijken en natuurlijk gezegend met een fantastische gave haven. Aan alle kanten van de haven is het uitzicht fraai. Vanaf de stadkant bekeken heb je achter je de indrukwekkende skyline met aan de overkant de groene kade terwijl je links de historische Harbour Bridge voor je ziet en rechts het iconische Opera House. Dit vormt een beeld wat je nooit meer zult vergeten. Extra voordeel van Sydney is dat de stad ondanks de toeristische highlights niet zo toeristisch aanvoelt. Het heeft wel de drukte van een metropool, maar dit is niet gek met 5,5 miljoen inwoners. 

5 sterren

✅ Prachtige haven met unieke uitstraling 

Natuurlijk kent de stad toeristische plekken, maar wordt niet overlopen door toeristen. 

✅ Naast alle stedelijke bezienswaardigheden bezit Sydney met de Blue Mountains ook een natuurattractie van formaat.  

 

❌⁠⁠⁠⁠ De manier waarop het openbaar vervoer is ingeregeld met een zogeheten Opal Card is niet ideaal. Dit werkt als een ov-kaart alleen kun je geld wat je overhoudt niet teruggestort krijgen. Wij kozen daarom voor de Big Bus tour en besloten verder veel wandelend te doen. 

TIP 1: neem bij Bondi Beach even de tijd om de kunsten van de lokale surfers te bewonderen. Waanzinnige skills! 

 

TIP 2: geen zin om met een Opal Card te werken? Vermijd dan het ov en kies voor een één of meerdaagse ticket van Big Bus. Deze brengt je naar alle highlights en voorziet je van een hoop stadsinfo. 

 

TIP 3: interesse om naar de Blue Mountains te gaan? Kies voor de dagtour van Stray. Je bezoekt met hen meer uitzichtpunten en je reist met een sfeervolle jonge groep. De reisgids was ook heel tof!  


Foto's Sydney

Gelukkig hebben we de foto's nog! 

 

Bekijk hier ons fotoalbum van Sydney. Gebruik van foto's is toegestaan mits er netjes aan bronvermelding wordt gedaan. Interesse in de foto's zonder merknaam? Neem contact met ons op.  


Video Sydney

Bekijk hieronder een videoverslag van onze rondreis langs de Australische oostkust in oktober 2019.

Klik hier voor de video over Sydney (vanaf minuut 10:52).


Videobellen

Videobellen banner