Bay of Plenty: Hot Water Beach & Cathedral Cove

Eilanden Bay of Plenty

4 november - 5 november 2019

Vlag Nieuw-Zeeland

Hahei | Bay of Plenty | Noordereiland | Nieuw-Zeeland

Bed icoon

Top 10 Holiday Park ''Hot Water Beach''

Vervoer icoon

Toyota Corolla

Na Auckland en Paihia zet onze Nieuw-Zeeland rondreis zich voort in Hahei. Dit rustieke badplaatsje is de toegangspoort voor Cathedral Cove en de warmwaterbronnen van Hot Water Beach. Dit belooft weer een nieuwe kennismaking te worden met een aantal van de natuurwonderen die Nieuw-Zeeland rijk is. 

 

Vanuit Paihia is het in totaal 5,5 uur rijden naar Hahei, waarbij wij een tussenstop maken in Auckland waar we eerder onze wereldstekker waren vergeten mee te nemen. Gelukkig ligt Auckland letterlijk op de route waardoor de vertraging beperkt blijft. Het landschap wijzigt gedurende de autoreis naar Hahei weinig, maar dit verandert wanneer we door het Coromandel Forest Park rijden. Hier volgen de haarspeldbochten elkaar in hoog tempo op terwijl de hoogteverschillen groter worden. Een nieuwe ervaring die gelukkig vlekkeloos verloopt. 


Cathedral Cove Hahei

Cathedral Cove

We komen halverwege de middag aan in Hahei waar we op zoek moeten naar een parkeerplek, omdat de parkeerplaats bij het begin van de hike naar Cathedral Cove afgesloten is in het drukke seizoen tussen oktober en april. Ik zet Tessa boven op de heuvel af en parkeer zelf ergens gratis beneden. Je kunt bij een verdere parkeerplaats gebruik maken een shuttle bus (dit kost 5 dollar), maar binnen een kwartier lopen bereik ik ook de top van de heuvel en kunnen we samen verder wandelen naar Cathedral Cove. Er staat 40 minuten lopen voor, maar in werkelijkheid kun je het natuurfenomeen ook prima in een half uurtje bereiken.

 

De tocht naar Cathedral Cove toe loopt naar beneden door verharde en onverharde wandelpaden in bosrijk gebied. Onderweg heb je een geweldig uitzicht over de baai met allerlei groene eilandjes middenin de zee. Door de golven is bij Cathedral Cove een natuurlijke rotsboog ontstaan. Je kan alleen onder deze boog doorlopen naar het andere droomstrand als het eb is. Dit vormt net als Hole in the Rock in de Bay of Islands een mooi voorbeeld van zee-erosie en is de hike helemaal waard! 


Camping Hot Water Beach

Camping Hot Water Beach

Na Cathedral Cove overnachten wij bij een fijne camping genaamd ‘Top 10 Holiday Park’. Top 10 Holiday Parks is een aanbieder van campings in Nieuw-Zeeland. De parken bieden zowel kampeerplaatsen aan als cabins en motels. In Nieuw-Zeeland horen de Top 10 campings tot de luxere campings met ruime voorzieningen zoals een speeltuin, BBQ-voorzieningen, binnen en buiten recreatie ruimtes en zwembaden. De keten heeft zo’n 50 campings verdeeld over het Noorder- en Zuidereiland. Ook op deze camping staan campers en stacaravans, maar deze laatste bestaan hier uit een soort sauna achtige huisjes. Klein maar heel sfeervol! Wij hebben de zogeheten ‘villa’ met eigen badkamer en vrij zicht op de groene omgeving, dus we hebben niks te klagen.


Warmwaterbronnen Hot Water Beach

Hot Water Beach warmwaterbronnen

Bijzonder aan het strand van Hot Water Beach zijn de warmwaterbronnen die uit het zand opborrelen. Wanneer je bij eb een gat in het zand graaft, kun je in je eigen warm waterpoel heerlijk ontspannen. Hiervoor heb je wel een schep nodig want het water is te warm om met eigen handen te graven. Wij komen vroeg in de ochtend aan bij het strand en zien dat er al een aantal groepjes hevig in de weer zijn met hun schep om een eigen poel te maken.

 

Het eb hoogtepunt is al een paar uur geleden geweest dus men moet diep graven voor een klein laagje water. Je kunt wel verder borduren op het werk van eerdere bezoekers, maar het blijft veel werk voor weinig. Wij hebben geen schep en moeten een uur later ook weer verder richting Matamata voor de Hobbit Tour, dus we besluiten lekker in de schaduw te chillen terwijl de rest zwetend zandkuilen aan het graven is. Uiteraard staan we wel even in de bron van iemand anders om toch in aanraking te komen met het warme water. Het is te weinig water om er lekker in te zitten maar goed heet is het wel!


Conclusie Hahei / Hot Water Beach

Van Cathedral Cove kun je oprecht stellen dat het must-see in de Waikato regio is. De hike ernaartoe is vermakelijk en deze bijzondere rotspoort is een top bezienswaardigheid die je niet snel ergens anders tegenkomt. We waren erg benieuwd naar de warmwaterbronnen op het strand van Hot Water Beach, maar eerlijk gezegd stelt dit niet bijzonder veel voor. Natuurlijk is het leuk om te relaxen in je eigen gegraven warmwaterpoel, maar hier moet je hard voor werken en het is ook geen onmisbare ervaring. Als je in de buurt bent voor Cathedral Cove is het leuk om even langs te wippen, maar ik zou er niet speciaal voor naartoe gaan. 

4 sterren

✅ Cathedral Cove is meer dan een een mooie rotspoort. Het hele strand en de walk ernaartoe mag er ook zijn!

 

⁠⁠⁠⁠ Er zijn zeer weinig restaurants of eetmogelijkheden in zowel Hahei als Hot Water Beach.

 

TIP: er zijn geen faciliteiten bij het strand van Hot Water Beach dus je moet zelf voor genoeg drinken en een schep zorgen. Dit laatste kun je (tegen betaling) waarschijnlijk wel huren bij een camping of accommodatie.


Foto's Hahei / Hot Water Beach

Gelukkig hebben we de foto's nog! 

 

Bekijk hier ons fotoalbum van Hahei en Hot Water Beach. Gebruik van foto's is toegestaan mits er netjes aan bronvermelding wordt gedaan. Interesse in de foto's zonder merknaam? Neem contact met ons op. 


Banner videobellen