Naar het mooiste Dolomieten meer en Drei Zinnen

Mooiste meer van de Dolomieten

5 augustus - 6 augustus 2021

Italiaanse vlag

Corvara in Badia | Dolomieten | Trentino-Zuid-Tirol | Italië

Bed icoon

 Hotel Rainegg

Auto icoon

Renault Scénic 

Na bezoekjes aan Krimml en Innsbruck verlaten we Tirol voor een ander geweldig berggebied in de Alpen: de Dolomieten. Deze Italiaanse streek staat bekend om haar weergaloos mooie meren en indrukwekkende puntige rotsformaties. Met hikes rondom Lago Di Braeis en Drei Zinnen willen we op één dag kennismaken met beide natuurfenomenen. Een ambitieus plan waarmee we twee absolute Dolomieten highlights bezoeken.   


Helse autorit via de Brennerpas

Vanuit Innsbruck rijden we naar de Dolomieten waarbij we onderweg een tussenstop maken bij Aqua Dome. In dit wereldberoemde zwembad/wellnescentrum relaxen we een paar uurtjes zodat we volledig opgeladen beginnen aan de fysiek intense volgende dag, met als klap op de vuurpijl de hike naar Drei Zinnen. We rijden in extreem slecht weer (de ruitenwisser staat continu op de snelste stand) vanuit Oostenrijk naar Italië via de Brennerpas, onderweg eten we snel bij een tankstation bij het grensplaatsje Brenner. Achteraf bleek ook nog eens dat het zicht extra slecht was, omdat één van de koplampen tijdens deze rit kapot was gegaan... 

 

Halverwege de avond komen we na deze barre tocht aan bij onze last-minute geboekte accommodatie ‘’Rainegg’’. We zijn blij dat er nog plek is in dit oer-traditionele Italiaanse hotel waar het in het wintersportseizoen vast veel drukker bezet is. Afgaande op de aankleding en meubels lijkt de tijd hier al 50 jaar stil te staan. Knus is het wel.


Lago di Braies

Hotel Dolomieten

Noord-Italië is gezegend met ontzettend veel prachtige meren zoals het Gardameer en het Comomeer. Ook in de Dolomieten vind je ruim 100 meren waarvan Lago Di Braies steevast de lijstjes aanvoert van de mooiste Dolomietenmeren. Het is niet voor niets dat dit meer (in het Duits: Pragser Wildsee) bekend staat als één van de parels van de Dolomieten. Het ligt ook relatief vlakbij Drei Zinnen, dus genoeg redenen om hier heen te gaan. We vertrekken vroeg in de ochtend en gelukkig heeft het slechte weer van gisteravond en vannacht plaatsgemaakt voor blauwe lucht en zon. Ideale weeromstandigheden dus om een mooi meer te bewonderen. 

Hoe Lago di Braies bereiken?

Er zijn meerdere parkeerterreinen speciaal ingericht voor bezoekers van Lago di Braies. Op onze aankomsttijd (rond half 11 ’s morgens) zijn P1 en P2 al vol dus verkeersregelaars voorkomen dat wij zonder parkeerplek die kant op rijden. Daarom zijn we verplicht om te parkeren bij P3 waarvandaan we d.m.v. een shuttle bus in 10 minuten naar het meer worden gebracht. Wel moeten we nog 20 minuten wachten, omdat we één bus vanwege drukte aan ons voorbij moeten laten gaan. Je kan dit overigens ook lopend doen maar dan ben je 1,5 uur onderweg voor een enkele reis.  

Mooiste Dolomieten meer

Het perfecte plaatje

Lago di Braies

Eenmaal aangekomen wordt het direct duidelijk waarom hordes toeristen dit meer opzoeken. Het is een prachtig helder turquoise gekleurd meer tussen de steile bergkammen met dennenbomen en torenhoge rotspartijen. Met de volle zon erop worden alle facetten nog mooier. Het is alles bij elkaar echt het perfecte plaatje. Vanwege deze bijzondere contrasten is het ook een bekende hotspot op Instagram terwijl ook reisgidsen en reisorganisaties graag strooien met foto’s van dit mooie plekje.

Dolomieten meer

Lago di Braies

Wandelroute om het meer

Het is mogelijk om op een klein houten roeibootje het meer over te varen, maar wij kiezen ervoor om in ongeveer 1,5 uur rondom het meer te wandelen. Deze wandelroute is officieel éénrichtingsverkeer, maar in de praktijk merk je hier weinig van. De wandelroute is overigens prima begaanbaar en brengt ons continu naar nieuwe fantastische uitzichten. Zorg daarom dat je genoeg opslagruimte hebt op je telefoon of camera want deze locatie nodigt uit tot het maken van ontzettend veel foto’s. Ondanks het aantrekkelijke water zien we niemand in het meer zwemmen. Hier is namelijk een logische verklaring voor. Met 36 meter is het één van de diepste meren van de regio en het water is ijskoud.

 

Het meer ligt ingeklemd tussen hoge bergtoppen dus het is hier sowieso een stuk kouder dan in de rest van de Dolomieten. We doen lekker rustig aan en nemen om half 2 de eerste shuttlebus na de lunchpauze terug naar onze parkeerplek. 

De hype meer dan waard

Is Lago di Braies het mooiste meer van de Dolomieten? Deze vraag is natuurlijk pas te beantwoorden als je volledig bekend bent met de regio, maar het is bijna niet voor te stellen dat er meren bestaan die net zo beeldschoon zijn als Pragser Wildsee. Wij hadden natuurlijk het geluk dat we het meer op haar best zagen dankzij de gunstige weersomstandigheden, dus wij zijn echt onder de indruk van de uitzichten die we voorgeschoteld hebben gekregen. Wat ons betreft is het de hype meer dan waard. 


Drei Zinnen

Parkeerplaats Drei Zinnen

Vanuit Lago di Braies is het op de kaart slechts een klein uurtje rijden naar Drei Zinnen, maar in werkelijkheid is de totale reisduur voor ons ongeveer twee keer zo lang vanwege de file bij ingang van het National Park Drei Zinnen. De file is niet eens zo lang, maar de combinatie van tergend traag Italiaans werktempo en een gebrek aan efficiëntie zorgt ervoor dat het voor geen meter op schiet. Uiteindelijk bereiken we pas rond 16:00 uur de parkeerplaats bovenaan de start van de hike naar Drei Zinnen. Onderweg hiernaartoe zijn de haarspeldbochten onwijs steil. Gedurende onze autovakantie door de Alpen zal dit ook de enige plek zijn waar we op sommige plekken terug moeten schakelen naar de 1e versnelling om vervolgens met stapvoets snelheid omhoog te komen. 

Wandelroute Drei Zinnen

Eenmaal boven lopen we voorbij het restaurant naar het uitzichtpunt waarvandaan we 360 graden view hebben over de nabijgelegen bergketens en de vallei. Overal zien we hier de puntige bergtoppen die de Dolomieten zo kenmerken. Alle wandelroutes die je hier kunt doen starten links van het uitzichtpunt waar je de eerste paar kilometer op een breed en goed begaanbaar hard grindpand aflegt.

Op een gegeven moment splitsen er diverse routes. Wij kiezen voor route 101 die overgaat in 105. Dit is de meest gangbare hike van Drei Zinnen die je in 2,5 uur om de gelijknamige rotsformatie leidt. Wij doen er echter een uur langer over omdat we halverwege de route een tijdje zoekende zijn geweest naar het juiste pad. Het parcours wordt namelijk steeds onoverzichtelijker en technisch moeilijker. De bewegwijzering is ook niet zo duidelijk, hierdoor verliezen we flink wat tijd. 

TravelTess on the Road

Het driepuntige dak van de Dolomieten

De Drei Zinnen of Tre Cime di Lavaredo zijn drie kolossale rotstorens vlak naast elkaar, de middelste rotstoren is met 2.999 meter het hoogst . Ze zijn scherp en hoog, en bestaan uit gelaagd Dolomietengesteente (genoemd naar het gebergte waar de toppen zich in bevinden). Ze zijn voornamelijk bruin van kleur, maar er komen ook rode en gele tinten in voor. Het witte puin aan de voet van de rotsen zorgt voor een sterk contrast met de bergen. Deze rotstorens zijn overigens pas echt duidelijk te zien vanaf de tweede helft van de hike nadat je om de Drei Zinnen hebt gelopen. Dan pas zie je goed de omvang van dit overweldigende natuurfenomeen. 

Machtige Drei Zinnen

We dit it!

Bewoner Drei Zinnen park

Gelukkig halen we het einde nog voordat het donker wordt. Met nog een paar honderd meter te gaan moeten we nog het spannendste stuk lopen, namelijk een smal pad in een korte bocht langs een diep ravijn. Terug aangekomen bij de parkeerplaats voelen we ons euforisch en opgelucht na het voltooien van deze intensieve maar geweldige hike. We hebben afgezien, want het parcours was serieus pittig met technisch moeilijke paden en veel hoogte- en temperatuurverschillen. Met recht een uitdagende wandeling waar je absoluut veel voor terugkrijgt. We hebben genoten van talloze uitzichten over groene dalen en de indrukwekkende Drei Zinnen. Onderweg kwamen nog meerdere keren koeien tegen die met hun rinkelende bellen nog lang na echoden tussen de bergen. Dit geluid geeft een extra dimensie aan het Alpen gevoel.

Drei Zinnen
Hike rondom Drei Zinnen voltooid!

Eten op 2.300 meter hoogte

Na afloop van deze intense hike eten we bij het restaurant gelegen aan de parkeerplaats op 2.300 meter hoogte. Met afstand de hoogste plek ooit waar we tot nu toe gedineerd hebben. Helemaal gesloopt en een groot avontuur rijker verlaten we het oostelijke deel van de Dolomieten. Op naar Val Gardena!  

Punntige Dolomieten toppen

Conclusie Dolomieten

Typisch voor de Dolomieten zijn de steile rotswanden en pieken die zijn ontstaan door erosie en verwering. Vandaag waren we in de noordoostelijke Dolomieten waar je deze gebergtes continu tegenkomt. Zowel de Drei Zinnen als Lago di Braies zijn sensationeel. Lago di Braies is weergaloos mooi en kun je uren bewonderen. Drei Zinnen vormt het dak van de Dolomieten waar je uitstekend kunt wandelen. Deze buitengewone top bezienswaardigheden mag je niet missen en hebben op ons diepe indruk gemaakt. Een absolute 5-sterren bestemming. 

5 sterren

✅ Bezit met de Lago di Braies een adembenemend mooi meer. Ansichtkaart waardig!

✅ Drei Zinnen is een machtige rotsformatie die je tijdens een uitdagende maar fantastische hike kunt rondlopen en bewonderen.  

 

⁠⁠⁠⁠ Het was lang wachten voordat we toegang kregen de tot de tolweg die naar Drei Zinnen leidt. Kosten €30. 

⁠⁠⁠⁠ De bewegwijzering bij Drei Zinnen is summier dus op sommige punten is de route onduidelijk.

 

TIP: wil je dichtbij Pragser Wildsee parkeren en kosten van de shuttle bus besparen? Zet dan vroeg de wekker zodat er nog plek is bij P1 & P2.  

Drei Zinnen bergtoppen

Foto's Dolomieten

Bekijk hier ons fotoalbum van de Dolomieten. Gebruik van foto's is toegestaan mits er netjes aan bronvermelding wordt gedaan. Interesse in de foto's zonder merknaam? Neem contact met ons op.