Reizen door Nieuw-Zeeland

Uitkijkpunt Roys Peak bij Lake Wanaka
Uitkijkpunt Roys Peak bij Lake Wanaka.

Na een maand reizen langs de Australische oostkust is het tijd om Nieuw-Zeeland te ontdekken. Voor velen toch het mooiste land om ooit te bezoeken vanwege de bewonderenswaardige landschappen waar je maar geen genoeg van kunt krijgen. Ook ik raakte door de Lord of the Rings en Hobbit triologies gefascineerd door de Nieuw-Zeelandse natuur, vastbesloten om het een keer in het echt te aanschouwen.
 

In november 2019 was die tijd aangebroken. Vanuit Sydney vlogen we naar Auckland om daar met een gehuurde auto zelf 4 weken rond te rijden op het Noordereiland en Zuidereiland. Een tocht die ons langs o.a. vulkanen, geisers, gletsjers, baaien, bergketens, eilanden, stranden, een sterrenhemel, kiwi's, walvissen, zeehonden, dolfijnen en oneindig veel schapen bracht. Ondanks het uiteenlopende landschap in Nieuw-Zeeland is de groene omgeving nooit ver weg. Ook op cultuurgebied hebben we genoten door te leren over de bijzondere Maori levenswijze en rituelen.

Vlag Nieuw-Zeeland

Auckland | 1 november - 2 november 2019

Vlag Nieuw-Zeeland

Paihia | 2 november - 4 november 2019

Vlag Nieuw-Zeeland

Hahei | 4 november - 5 november 2019

Vlag Nieuw-Zeeland

Rotorua | 5 november - 7 november 2019

Vlag Nieuw-Zeeland

Taupo | 7 november - 8 november 2019

Vlag Nieuw-Zeeland

Turangi | 8 november - 10 november 2019

Vlag Nieuw-Zeeland

Wellington | 10 november - 12 november 2019

Vlag Nieuw-Zeeland

Abel Tasman | 12 november - 14 november 2019

Vlag Nieuw-Zeeland

Nelson Lakes | 14 november - 15 november 2019

Vlag Nieuw-Zeeland

Franz Josef | 15 november - 17 november 2019

Vlag Nieuw-Zeeland

Lake Wanaka | 17 november - 19 november 2019

Vlag Nieuw-Zeeland

Queenstown | 19 november - 22 november 2019

Vlag Nieuw-Zeeland

Lake Tekapo | 22 november - 25 november 2019

Kaart van Nieuw-Zeeland highlights
Vlag Nieuw-Zeeland

Kaikoura | 25 november - 27 november 2019

Vlag Nieuw-Zeeland

Christchurch | 27 november - 28 november 2019


Auckland

Auckland City donut

Auckland vormde onze kennismaking met Nieuw-Zeeland. We sliepen één nacht in een voormalig treinstation en waren dus slechts een halve dag in de grootste stad van het land. Desondanks hebben we veel wandelkilometers gemaakt en een hoop gezien, zoals de universiteit, de Sky Tower en diverse parkjes. Auckland maakte weinig indruk, maar we zijn ook niet naar Nieuw-Zeeland gekomen voor de steden.

3 sterren

Rotorua

Geisers Rotorua

Rotorua is dé meest vulkanische stad van Nieuw-Zeeland. Spuitende geisers, stomende warmwaterbronnen en exploderende modderpoelen zijn hier aan de orde van de dag. In Te Puia en Wai-O-Tapu kun je deze krachtige natuurverschijnselen met eigen ogen aanschouwen. Ook los van deze bezienswaardigheden herinnert de stinkende zwavelgeur je continu aan de borrelende aarde en vulkanische activiteit in de regio.

4 sterren

Wellington

Wellington tram

Naast hoofdstad kun je Wellington ook gerust beschouwen als de cultuurstad van Nieuw-Zeeland met haar iconische kabelbaan. In het Te Papa museum leer je alles over de natuur, inheemse dieren, vulkanische activiteit en platentektoniek van het land. Bovendien werden wij hier getrakteerd op een interessante expositie over de rol van het ANZAC-leger in de Slag om Gallipoli tijdens de Eerste Wereldoorlog.

3 sterren

Franz Josef Glacier

Franz Josef Glacier 2019

Nergens vind je op zo'n geringe hoogte een gletsjer zoals de Franz Josef Glacier. Wij verbleven twee volle dagen in het kleine dorpje Franz Josef met als doel een Heli Hike te doen. Door klimaatverandering is de gletsjer sterk gekrompen en alleen nog via een helikopter te bereiken. Deze tour werd door mist geannuleerd, dus via de Franz Josef Glacier Walk liepen we naar de voet van de gletsjer.

5 sterren

Lake Tekapo

Bloemen bij Lake Tekapo

Zowel overdag als 's nachts is Lake Tekapo een fantastisch mooie bestemming. Overdag zorgen de lupinen bloemen met het heldere gletsjermeer en besneeuwde bergen voor een schilderachtig plaatje. In het donker is de sterrenhemel overweldigend. Als speciale ''Dark Sky Reserve'' is Lake Tekapo gezegend met minimale lichtvervuiling waardoor je bij een heldere nacht de melkweg kunt zien. 

5 sterren

Bay of Islands

Bay of Islands Hole in the Rock

De Bay of Islands van het noordelijke schiereiland mag je gewoonweg niet overslaan. Op het Noordereiland is dit dé plek om wilde dolfijnen te spotten, door het beroemde Hole in the Rock te varen en te parasailen. En dat allemaal in een geweldige decor: een prachtige baai vol met kleine groene eilandjes. Je begrijpt waarom Paihia één van onze favoriete bestemmingen is van het Noordereiland van Nieuw-Zeeland. 

5 sterren

Taupo

Huka Falls

Lake Taupo is het grootste meer van Nieuw-Zeeland. Deze enorme krater is gevuld met regenwater en vormt daarom een prachtig helderblauw meer om langs te rijden met de ruige bergen van het Tongariro National Park op de achtergrond. Het hoogtepunt ligt echter op 10 minuten rijden buiten Taupo. De Huka Falls is een even schitterende als krachtige waterval in een aansprekende groene omgeving. 

3 sterren

Abel Tasman Park

Hangbrug Abel Tasman Park

Het Abel Tasman National Park is het kleinste National Park van Nieuw-Zeeland, maar is een vaste reisbestemming onder backpackers. Met een watertaxi vaar je naar de zelfgekozen wandelroute die je langs  stranden, hangbruggen, dichtbegroeide bossen en mooie kliffen brengt. De aanwezigheid van het bijzondere rotsblok Apple Split Rock en een zeehondenkolonie maken het natuurgebied helemaal af.

4 sterren

Lake Wanaka

Uitzicht Lake Wanaka Roys Peak

Door de iconische Wanaka Tree middenin het meer is Wanaka al een hit op Instagram. Echter verdient dit plaatsje nog meer aandacht vanwege de schilderachtige omgeving. Een helderblauw meer omgeven door groen met op de achtergrond besneeuwde bergtoppen. Tijdens de uitdagende Roys Peak hike heb je hierop de beste uitzichten. Drie uur steil omhoog klimmen loont, want het aanzicht blijft je voor altijd bij.

5 sterren

Kaikoura

Dolfijnen in Kaikoura

Dit badplaatsje aan de oostkust van het Zuidereiland is een toeristische trekpleister vanwege het spotten van walvissen en zwemmen met dusky dolfijnen. Onderweg pakten we ook nog haaien en albatrossen mee. Eenmaal aan land houdt de marine wildlife niet op, want bij de Seal Colony tref je ook nog een grote groep zeehonden chillend op rotsen. Kaikoura is een paradijs voor allerlei soorten zeedieren.

5 sterren

Hahei

Baai Bay of Plenty

Hahei is de perfecte uitvalsbasis voor activiteiten in de Bay of Plenty. Denk aan de fraaie hike naar Cathedral Cove, een indrukwekkende rotspoort op het strand. Of relax in je eigen gegraven warmwaterbron bij Hot Water Beach. Vanuit Hahei is het ook slechts 2,5 uur rijden naar het Hobbit dorp in Matamata, de filmlocatie voor De Gouw in de Lord of the Rings en de Hobbit filmtrilogieën. Must-see voor iedere fan!

4 sterren

Tongariro National Park

Mount Doom Tongairo National Park

Een volle dag hiken op en rondom een actieve vulkaan, dat moet een epische belevenis zijn. Helaas gooide slecht weer roet in het eten voor ons. Gelukkig biedt het Tongariro National Park nog genoeg andere aantrekkelijke hikes met uitzicht op de Mount Tongariro en Mount Ngarahoe vulkanen. De hike naar de Taranaki Falls bleek een uitstekend alternatief te zijn voor de bekende Tongariro Alpine Crossing.

5 sterren

Nelson Lakes

Nelson Lakes bewolking

Aan de noordkant van de Zuidelijke Alpen bevindt zich het Nelson Lakes National Park. Dit is een schitterend bosrijk en bergachtig natuurgebied met toppen boven de 2.000 meter. Tussen de bomen en gletsjermeren liepen wij de Brunner Peninsula Walk waar we prettig vergezeld werden door tientallen fluitende vogelsoorten. Een met de natuur worden is nog nooit zo makkelijk geweest. Kortom, een ontspannen wandeling.

3 sterren

Queenstown

De nevis swing in Queenstown

Een rodelbaan, raften, jetski boten en talloze bungee-jump activiteiten. De bergen, meren en rivieren hebben er voor gezorgd dat men in Queenstown steeds meer uitdagende sporten is gaan verzinnen. Wij pasten onze activiteiten hier op aan en gingen van de hoogste schommel ter wereld. We kunnen met een gaaf gevoel zeggen dat we de roemruchte 70 meter vrije val van de Nevis Swing hebben getrotseerd.

5 sterren

Christchurch

Botanische tuinen van Christchurch

In Christchurch komt er een einde aan onze één maand durende rondreis door Nieuw-Zeeland. De stad doet aan Europa denken dankzij de Victoriaanse bouwstijl van de gebouwen en de goed onderhouden parken. De grootste stad van het Zuidereiland heeft karakter, maar de zware aardbevingen van 2010, 2011 en 2016 laten hun sporen nog na. In de middag dat wij hier verbleven bezochten we de botanische tuinen.

3 sterren


Rondreis Nieuw-Zeeland

We moesten er even voor vliegen, maar dan bereik je volgens velen het mooiste land ter wereld. Gletsjers, bossen, bergen, vulkanen, stranden en vooral heel veel groen. Nieuw-Zeeland bezit alles en vormt daarom ook het prachtige decor van de Lord of the Rings trilogie. Onze rondreis begon op het Noordereiland in Auckland en na 1,5 week maakten we de overstap naar het even indrukwekkende en beroemde Zuidereiland waar we 2,5 week verbleven. We hebben er al een maand reizen door Australië opzitten als we in Nieuw-Zeeland aankomen. De reputatie van Nieuw-Zeeland als vakantieland is bekend en we kunnen stellen dat deze in geen enkel opzicht overdreven is. De natuur van Nieuw-Zeeland is inderdaad waanzinnig. Iedere bestemming verbaast ons weer met haar eigen bijzonderheden. 

Huka Falls

Op het Noordereiland zette Paiha de toon waar we met een boottocht door de Bay of Islands achtervolgd werden door dolfijnen voordat we door het beroemde Hole in the Rock voeren. Deze actieve dag in de mooie baai van eilandjes sloten we af met de hoogste parasail ter wereld! Onze rondreis over het Noordeiland bracht ons verder naar rotspoort Cathedral Cove, warmwaterbronnen van Hot Water Beach, Hobbiton filmlocatie, vulkanische parken rond Rotorua, het grootste (krater)meer van het land: Lake Tekapo, de adembenemend Huka Falls waterval en het Tongairiro National Park. In hoofdstad Wellington sloten we onze avontuur op het Noordereiland af en maakten we met de auto op de ferry de mooie oversteek naar het Zuidereiland. 

Roys Peak uitzichtpunt

Op het Zuidereiland bleef het reistempo onverminderd hoog, maar de belevenissen werden misschien wel nog intenser. Zes uur hiken door het Abel Tasman Park over hangbruggen en met de watertaxi terug naar de bewoonde wereld vormde het startsein. Daarna volgde via Nelson Lakes een monsterrit naar de gletsjer van Franz Josef.

 

In Lake Wanaka was het lijden en genieten. In die volgorde, want we moesten diep gaan op de Roys Peak hike voor een schilderachtig uitzicht over Lake Wanaka. Maar dat het nog gekker kan, bewees Queenstown waar we doodleuk van de hoogste schommel ter wereld gingen! 

 

Vervolgens was het bijkomen onder de sterrenhemel van Lake Tekapo om in Kaikoura nog één keer alles te geven tijdens de ‘’Whale Watching Tour’’ en het zwemmen tussen wilde dolfijnen! Op en gebroken maar met een bak vol onvergetelijke ervaringen kwam ons kiwi avontuur ten einde in Christchurch.


Geschikt land voor een autovakantie

Door de grote afstanden, het goede busnetwerk en de simpele route kozen we ervoor om in Australië te reizen met de Greyhound Bus. Dit is ons uitstekend bevallen, maar toch zijn we blij dat we in Nieuw-Zeeland zelf een auto gehuurd hebben. Hoewel busreizen in Nieuw-Zeeland ook mogelijk zijn met de Stray of Kiwi bus, kiezen we hier niet voor. Nieuw-Zeeland leent zich namelijk perfect voor een autoreis. Het is een geweldige ervaring om dit prachtige land met haar afwisselende landschappen zelf met de auto te ontdekken.

Toyota Corolla GoRentals

Daarnaast zijn de wegen goed, bestaan er bijna geen tolwegen en is het grotendeels lekker rustig op de weg. Het belangrijkste voordeel van zelf rijden i.p.v. afhankelijk zijn van een bus, is dat je vrij en flexibel bent in het maken van een reisplanning. Voor de oostkust van Australië heb je twee keuzes: reizen van noord naar zuid of andersom, terwijl er in Nieuw-Zeeland niet zo'n algemene route bestaat. Door het heuvelachtige land is het aantal treinroutes beperkt. Nieuw-Zeeland is als dunbevolkt land helemaal ingericht op autoverkeer. Naast het links rijden en de vele haarspeldbochten in de bergen is er nog een derde aspect om rekening mee te houden: het aantal dode dieren op de weg is gigantisch. Vooral overstekende kiwi's, opossums en konijnen moeten het ('s nachts) ontgelden. 

Voor ongeveer € 1.000 reden wij een maand rond met een gehuurde zwarte Toyota Corolla van Go Rentals, dit bedrag is inclusief ferry overtocht. Wij hadden zeer goede ervaringen met deze verhuurpartij: klantvriendelijk en duidelijk. Bovendien konden we ophalen op verschillende locaties en gunstig gelegen bij de vliegvelden. Deze auto was van alle gemakken voorzien: ingebouwde navigatie, parkeersensoren, achteruitrijcamera, cruise control, radio, Bluetooth telefoonverbinding, airco en armsteun voor. 


Reizen door het Noordereiland

Bezoek aan de Hobbit filmlocatie

Over het algemeen bestaat het beeld dat het Zuidereiland in Nieuw-Zeeland veel spectaculairder is dan het Noordereiland, maar is deze veronderstelling ook terecht? Natuurlijk is het Zuidereiland waanzinnig mooi, alleen vind ik dat je het Noordereiland tekort doet als je beide eilanden zo tegen elkaar afzet. Ze zijn gewoon anders en op eigen wijze uniek.

 

Het Noordereiland is aanzienlijk kleiner, desondanks wonen hier veruit de meeste mensen. Met Wellington, Auckland, Napier en Hamilton bezit het Noordereiland meer grote steden. Het Noordereiland kent een warmer klimaat, is zeer vulkanisch en onwijs groen.

Strand Cathedral Cove

Het Hobbit dorp vind je middenin het Noordereiland, maar qua landschap lijkt het volledige eiland als De Gouw. Populaire activiteiten zijn dolfijnen spotten in de Bay of Islands en de Tongariro Alpine Crossing over de Tongariro vulkaan. Wij konden deze 6 tot 9 uur durende epische hike helaas niet doen vanwege te slecht weer, maar we ondernamen wel een kortere wandeling door het Tongariro National Park met uitzicht op Mount Ngarahoe (ook bekend als Mount Doom in Lord of the Rings). Toch zijn er nog genoeg andere mogelijkheden om vulkanische activiteit waar te nemen. Bijvoorbeeld in Wai-O-Tapu Thermal Wonderland in Rotorua, hier zie je genoeg geisers en pruttelende aarde. Van de vier weken in Nieuw-Zeeland verbleven we 1,5 week op het Noordereiland. 


Reizen door het Zuidereiland

Na 1,5 week op het Noordereiland rondreizen was het tijd om met de auto op de ferry de oversteek te maken naar het beroemde Zuidereiland waar we 2,5 week zouden doorbrengen. We denken achteraf nog steeds dat dit de goede verdeling van tijd was. Zoals gezegd wonen er relatief weinig mensen op het grotere Zuidereiland en als je bedenkt dat de helft van alle Zuidelijke kiwi's in Christchurch woonachtig zijn dan begrijp je hoe rustig het moet zijn op de rest van het eiland. 

Clay cliffs Nieuw Zeeland

Dat het Zuidereiland niet zo vulkanisch is als het Noordereiland (i.v.m. de Taupo Volcanic Zone) wil niet zeggen dat de platentektoniek hier geen vrij spel heeft. Zo vinden de meeste (heftige) aardbevingen plaats rondom Christchurch. Verder kloppen alle lofuitingen over het Zuidereiland. Besneeuwde bergtoppen, koude gletsjers en helderblauwe meren kleuren het prachtige landschap. In het Noorden bestaat het Abel Tasman National Park uit zachte gouden stranden en tropische baaien waar je dolfijnen en zeehonden spot. Het hoogtepunt van de Nieuw-Zeelandse Marine Wildlife bevindt zich in de zee bij Kaikoura. Dit is dé plek voor een ontmoeting met zeehonden, albatrossen, haaien, walvissen, orka's en dolfijnen. 

Roys Peak hike in Wanaka

Wie het klimaat en natuur op het Zuidereiland wilt begrijpen moet bekend zijn met de lokale geografie. Een grote bergketen genaamd ''De Zuidelijke Alpen'' splitsen het eiland in tweeën. Alles ten westen van de bergen is over het algemeen koeler en natter terwijl het oosten zonniger en warmer is. In het gebergte bevinden zich 17 toppen van meer dan 3.000 meter en de hoogste daarvan is Mount Cook met 3.724 meter. In dit berggebied vind je met Lake Wanaka (witte bergen, blauw meer en groene omgeving) en Lake Tekapo (sterrenhemel) misschien wel de mooiste natuurgebieden. Met Milford Sound bezit het zuidelijke puntje van Nieuw-Zeeland ook een toeristische trekpleiser. Deze fjorden hebben wij nog niet gezien en staat dus nog op de bucketlist. 


Verschillen en kenmerken eilanden

Noordereiland

  • Kleiner --> 114.453 km²
  • Dichter bevolkt --> 3.450.000 inwoners
  • 8 provincies
  • 8 steden met meer dan 50.000 inwoners
  • Bekende steden: Wellington (hoofdstad), Auckland, Hamilton, Tauranga en Napier
  • Warmer klimaat
  • Subtropische baaien
  • Vulkanisch
  • Grotere kans op vulkaanuitbarstingen
  • Goede opties om Maori cultuur te ontdekken
  • Met Hobbition en Mount Doom Lord of the Rings highlights
  • Hole in the Rock in Bay of Islands

Zuidereiland

  • Groter --> 150.718 km²
  • Dunner bevolkt --> 1.038.400 inwoners
  • 7 provincies
  • 3 steden met meer dan 50.000 inwoners
  • Bekende steden: Christchurch, Dunedin en Queenstown
  • Kouder klimaat
  • Bergachtig
  • Gletsjers en gletsjermeren
  • Grotere kans op aardbevingen
  • Bungee-jumpen en extreme sports in Queenstown
  • Fjorden bij Milford Sound
  • Walvissen bij Kaikoura
  • Sterrenhemel bij Lake Tekapo


Unieke planten en dieren door afgezonderde ligging

Nieuw-Zeeland is om veel redenen een bijzonder land. Zoveel natuurfenomenen bij elkaar, dat is echt uniek. Hoe is het eigenlijk mogelijk?

Lupinen bloemen in Lake Tekapo

Sinds Nieuw-Zeeland zich 80 miljoen jaar geleden heeft afgescheiden van het supercontinent Gondwana is er een unieke verzameling flora en fauna ontstaan. Het bekendste dier is uiteraard de kiwi: een eigenaardige vogel en nachtdier die niet kan vliegen maar wel een handige lange snavel heeft. Verder bestaan er nog talrijke vogelsoorten die enkel leven in Nieuw-Zeeland, zoals de brutale kea. In de fjorden komt ook de meest zeldzame pinguïn ter wereld voor. Op het Zuidereiland vindt je veel antarctische plantensoorten omdat het er kouder en bergachtig is en op het Noordereiland meer regenwouden. Een beroemde bomensoort is de enorme kauri tree. Qua planten symboliseren varens en lupinen Nieuw-Zeeland.  

De planten en dieren konden zich dus miljoenen jaren ontwikkelen zonder inmenging van buitenaf. Pas in de 13e eeuw n. Chr. bezochten de Polynesiërs als eerste mensen Nieuw-Zeeland. Zo bevolkten de Maori's als eerst het land wat als laatste bewoond zou worden door de mens. Zeker na de komst van de Europeanen in de loop van de 17e eeuw heeft de lokale natuur het zwaar door de geïmporteerde flora en fauna. Deze nieuwe concurrentie was het eiland immers niet gewend.  Hierdoor is de kiwi een zeer beschermde diersoort geworden die je buiten opvangcentra dan ook niet snel meer zal tegenkomen.


Invloed natuur op dagelijks leven

De prachtige natuur beïnvloed onvermijdelijk ook het dagelijks leven in Nieuw-Zeeland. Met sterke aardbevingen en vulkaanuitbarstingen (december 2019 nog de dodelijke uitbarsting op White Island) eisen natuurkrachten hun tol. Ook op een kleinere schaal schuilt er natuurgevaar. Dit hebben wij meegemaakt toen wij van Nelson Lakes naar Franz Josef wilden rijden. De weg was afgesloten vanwege een dodelijk ongeval. De dag voor onze reisdag regende het zo lang en hard dat er een aardverschuiving plaatsvond waardoor een groot rotsblok van een heuvel de weg op viel waar een auto voorbij reed.

 

De ongelukkige bestuurder werd door dit vallende rotsblok doorboort en overleed direct. De weg was de volgende dag volledig afgesloten, hierdoor moesten we letterlijk het hele eiland omrijden om alsnog op de eindbestemming te komen. Een omrit van 12 uur rijden! Wat een gekkigheid. Toch schijnt het vrij gebruikelijk te zijn dat wegen afgesloten zijn en daardoor volledige steden tijdelijk niet of nauwelijks toegankelijk zijn. Zo kennen wij meerdere mensen die zelfs helemaal niet naar Kaikoura konden komen door beschadigde wegen als gevolg van aardbevingen. 

Wandelen in Nieuw-Zeeland

Gat in de ozonlaag

Een ander natuurfenomeen dat voor problemen zorgt in Nieuw-Zeeland is het gat in de ozonlaag. Ooit door de Chinese industrie ontstaan boven China en bevindt zich momenteel boven Antarctica en inmiddels ook boven Nieuw-Zeeland. Met gevolgen voor de natuur die wellicht onopvallend zijn. Toch laat dit gat in de ozonlaag zich wel voelen, want de zonkracht is ontzettend sterk.

 

Je voelt de zon extra fel branden op je huid, ook wanneer de temperatuur amper boven de 20 graden Celsius uitkomt. Hier dient iedereen rekening mee te houden. Daarom is het belangrijk om goed in te smeren (lager dan factor 50 wordt niet verkocht), veel te drinken en je hoofd te beschermen met een petje of hoed. Nergens loop je een zonnesteek zo snel én ongemerkt op als in het land van de Kiwi's.


Hoe definieer je de Nieuw-Zeelandse cultuur?

Maori cultuur

Moari huis in Wai-o-Tapu

Hoe definieer je de Nieuw-Zeelandse cultuur? Zoals bekend stammen Maori's af van Polynesiërs die als eerste met hun lange kano's Nieuw-Zeeland ontdekten. Zij navigeerden aan de hand van sterren, vogels en vissen. De Maori's zijn dus de inheemse bewoners van Aotearoa, zoals zij Nieuw-Zeeland noemen. Momenteel voelt 14% van de Nieuw-Zeelandse bevolking zich Maori. Hun bijzondere cultuur heeft een sterke stempel gedrukt op de huidige Nieuw-Zeelandse cultuur. Je ziet en hoort veel Maori-elementen terug in onder andere zang, dans, taal en plaatsnamen. In tegenstelling tot de Aboriginals in Australië, zijn de Maori's wel goed geïntegreerd in de Nieuw-Zeelandse cultuur en leven de verschillende bevolkingsgroepen prima samen.

Zo is de traditionele ''haka'' oorlogsdans nu het symbool van het Nieuw-Zeelandse rugbyteam. Ten opzichte van de blanke Europeanen herken je Maori's of Maori afstammelingen eenvoudig aan de donkere huid en grove gezichten. Wie wat van de boeiende Maori cultuur wilt leren raad ik aan om een dag naar Te Puia te gaan. Dit park ligt in een geothermisch zeer actief gebied waar de Maori al meer dan 300 jaar leven. Naast geisers en modderpoelen vind je hier ook een replica van een Maori dorp. Wij volgden een interessante rondleiding door dit park waardoor we veel opgestoken hebben van de Maori rituelen en leefwijze.

Nieuw-Zeeland voelt Britser dan Australië

Verder vond ik Nieuw-Zeeland qua cultuur Britser dan Australië, wat meer overeenkomsten lijkt te hebben met de Verenigde Staten. Het Nieuw-Zeelandse dialect is netter en het grote aanbod Fish & Chips duidt ook op een Britse achtergrond. 


Lord of the Rings ervaringen in Nieuw-Zeeland

Dat alle films van Lord of the Rings en de Hobbit volledig in Nieuw Zeeland zijn opgenomen is algemeen bekend, maar welke filmlocaties kun je ook echt bezoeken?

Huis van Bilbo Baggins in Hobbition

Hobbiton in Matamata

Het meest in het oog springende filmlocatie is natuurlijk Hobbiton, het Hobbit dorp met de kenmerkende Hobbit huisjes.  Wij hebben deze filmset in Matamata ontdekt tijdens een twee uur durende tour. Bilbo Baggins huis, Green Dragon Pub en The Party Tree: we kwamen overal langs en de enthousiaste gids wist er veel interessants over te vertellen. Bij aankomst voelt het alsof je een druk pretpark bezoekt, maar van dit massatoerisme krijg je eenmaal tijdens de tour weinig mee. Zelf heb ik veel dezelfde vragen gehad over mijn bezoek aan Hobbiton: ''Kun je de hobbit huisjes in?'' & ''Wonen er mensen in de hobbit huisjes?''

De antwoorden hebben met elkaar te maken. Er is slechts één huisje waar je in kunt om te laten zien dat er niks is, net als in alle andere huisjes. En daarmee is ook direct de andere vraag beantwoord. 

 

Kosten:  € 50 p.p.

Duur: 2 uur.

Mount Doom in Tongariro National Park

Mount Doom in Nieuw-Zeeland

De Tongariro Alpine Crossing is één van de meest spraakmakende hikes door Nieuw-Zeeland omdat deze dwars door het vulkaanlandschap van Mordor gaat. Hoogtepunt is Mount Ngarahoe als Mount Doom. Frodo moest de ring vernietigen in deze herkenbare stratovulkaan. 

 

Kosten: wandelen door het Tongariro National Park is gratis. Indien je de Alpine Crossing doet betaal je enkel de kosten voor de shuttle services, de prijs hiervan hangt van de ophaal en afzetlocatie.

Duur: voor de Tongariro Alpine Crossing staat 6 tot 9 uur. Echter zie je Mount Doom overal bovenuit steken in het Tongariro National Park. Wij hadden met de hike naar de Taranaki Falls ook een mooi beeld op deze vulkaan. 

Vluchten voor de Black Riders in Wellington

In de bossen van de Mount Victoria in Wellington hebben de Hobbits zich verstopt voor de Black Riders in deel 1 van de Lord of the Rings. In Wellington kun je verder de filmstudio's bezoeken van de films.

 

Kosten: de prijzen verschillen per tour, ga uit van tussen de € 50 en € 100. 

Duur: trek hier een volledige dag voor uit.


Foto's Nieuw-Zeeland

We kunnen er boeken over volschrijven, maar een (reis)foto zegt meer dan duizend worden. Bezoek je binnenkort de prachtige natuur van Nieuw-Zeeland? Neem dan zeker een kijkje bij onze 17 foto-albums van alle bestemmingen die we bezocht hebben. Wees nieuwsgierig, doe inspiratie op en bewonder alles wat zo mooi is aan Nieuw-Zeeland.

Lake Pukaki