Relaxen bij het overstroomde Comomeer

Comomeer bij Como

8 augustus - 10 augustus 2021

Italiaanse vlag

Como | Lombardije | Italië 

Bed icoon

Hotel Como

Auto icoon

Renault Scénic

In de zomer van 2021 maken we een autorondreis door de Alpen waarbij we ook een beetje afwijken richting Noord-Italië. Zo vormt het Comomeer de laatste stop van onze reeks Italiaanse bestemmingen gedurende het middenstuk van deze autovakantie. We komen hier zodat we bij kunnen komen van onze voorgaande intensieve stedentrips/natuur hikes en om op te laden voor de laatste dagen van de reis. Dat moet wel lukken bij het chique Como, dé high class badplaats aan het gelijknamige meer op 8 km van de Zwitserse grens. 


Onlangs getroffen door noodweer

Noodweer Como

Vanaf Verona rijden we via Bergamo en Monza (inderdaad, bekend van het racecircuit) in een rechte lijn westwaarts richting Como, een vlakke rit van ruim 2 uur. Het was lang de vraag of we deze bestemming wel aan zouden doen, want het Comomeer werd twee weken geleden nog geteisterd door noodweer, het nieuws over de aangerichte ravage haalde zelfs de Nederlandse media. Met het drama van de watersnoodramp in Duitsland en andere gebieden in Midden-Europa in gedachte, schrikte deze nieuwsberichten ons logischerwijs af. We besloten daarom om uit te wijken naar een andere zonbestemming, maar nergens was meer plek. Zo was er geen bed meer te verkrijgen rondom het Gardameer waar we in 2016 nog heerlijk uitrustte tijdens onze Interrail rondreis door Noord-Italië.

 

Deze schaarste zorgde ervoor dat we toch een bezoek aan Como heroverwogen. Hoe erg was het noodweer nu eigenlijk? En heb je daar als bezoeker nu nog steeds zo last van? We zouden spoedig antwoord op deze vragen krijgen want we besluiten onze kansen te wagen en boeken een dag van tevoren een hotel in Como.  


Como stad bezoeken

Binnenstad Como

Door het noodweer is er één weg nog afgesloten en moeten we een klein beetje omrijden om bij Como te geraken. Als we begin van de middag aankomen bij Hotel Como is het een kwartiertje lopen naar het oude stadscentrum.

 

We lopen de binnenstad van Como in via Porta Torre, één van de vele stadspoorten die de stad nog steeds rijk is. Deze bekende toren dateert uit 1192 en was de belangrijkste toegang tot Como. Direct na deze stadspoort lopen we de bedrijvigheid tegemoet. Smalle straatjes vol met souvenirzaken en terrasjes. Auto’s zijn in het grootste gedeelte van de binnenstad verboden dus we wandelen ongehinderd door het gezellige centrum van dit historische badplaatsje.

Het Comomeer heeft een bijzondere omgekeerde Y-vorm. Aan een van de uiteinden van deze ‘Y’ vind je de stad Como. Het ligt op een vlakte tussen de steile bergen van de Alpen in. Voor de tijd van de Romeinen bestond het plaatsje ook al, maar dan wat verder de bergen in. Julius Caesar besloot om de stad te herbouwen op de vlakte bij het meer. Het stratenplan uit die tijd is vandaag de dag nog steeds goed te zien.


Dom van Como

De kathedraal ‘’Santa Maria Assunta’’ kortweg vaak de kathedraal van Como genoemd, is met afstand het mooiste en opvallendste bouwwerk van de stad. Kunsthistorici beweren dat de Dom van Como de laatste gotische kerk is die in Italië is gebouwd. De bouw van de kathedraal is gestart in 1396 en werd pas in 1770 voltooid toen groene Rococokoepel aan de kerk werd toegevoegd, een echte eyecatcher. We zijn deze kerk begin van de avond nog even binnengelopen, de toegang is gratis. We eten hierna gezellig op een terrasje aan het aangrenzende plein met uitzicht op de Dom van Como. 


Prachtig Comomeer

Onze tweede dag in Como willen we gebruiken om te relaxen aan/in het zwembad op het dak van het hotel. Dit houden we een paar uurtjes vol (we kunnen niet zo goed stilzitten of liggen) waarna we weer voldoende opgeladen zijn voor het laatste deel van onze vakantie. Maar voordat we de reis voortzetten brengen we eerst de avond door aan het Comomeer. 

Diep meer met indrukwekkende kustlijn

Met een oppervlakte van 146 km² is het Comomeer één van de grootste Italiaanse Alpenmeren. Het meer is van glaciale oorsprong, ligt op 198 meter hoogte en heeft een maximale diepte van 425 meter. Daarmee is het Comomeer het diepste meer van Italië. Het Comomeer zorgt voor een verkoelend briesje waardoor het ook hartje zomer goed uit te houden is. Zoals gezegd bezit het meer de vorm van een omgekeerde letter Y waarbij de westelijke ‘arm’ (waar Como helemaal onderin aan grenst) gezegend is met de meest spectaculaire kustlijn. Hierdoor is dit gebied van het Comomeer het meest toeristisch. De noordelijke oevers zijn ruiger en daardoor minder druk bezocht.

Boottour Comomeer

Activiteiten Comomeer

Rondom het Comomeer bevinden zich meerdere stranden waar gezwommen kan worden, overigens niet bij het plaatsje Como. Wel vertrekken er vanaf Como veel boottochten naar andere plaatjes aan het meer.

Piazza Cavour

We pakken vanavond een terrasje op het levendige plein dat momenteel letterlijk één is geworden met Comomeer. Dit is eigenlijk de enige plek waar we de gevolgen nog zien van de extreme weersomstandigheden van twee weken geleden. De autoweg die het meer van het plein zou moeten scheiden is hier namelijk volledig overstroomd en is dus afgezet. We zien zelfs kleine visjes zwemmen in deze overstroomde plassen. Ook het plein zelf is voor een klein deel overstroomd. Hierdoor ogen de vele bootjes die in de haven aangemeerd zijn ineens ver weg. Een gek aanzicht.  



Lungo Lario Trento

Na het avondeten wandelen we langs de haven over de groene boulevard genaamd Lungo Lario Trento. Deze boulevard eindigt bij de Tempio Voltiano, een tempel uit 1927 die is opdragen aan de Italiaanse uitvinder Alessandro Volta die in 1800 de batterij had uitgevonden en is geboren in Como.

Tempio Voltiano

Achter de boulevard vind je een parkje waar ook het voetbalstadion van Como (uitkomend in de Serie B, het één na hoogste profniveau in Italië) en een oorlogsmonument gevestigd is. Dit 33 meter hoge oorlogsmonument Monumento ai Caduti herdenkt de 650 gesneuvelde inwoners van Como tijdens de Eerste Wereldoorlog. Aan het water zien we hier ook nog veel aangespoelde boomstronken van het afgelopen slechte weer. 

Aangespoelde boomstronken Comomeer


Conclusie Como

Het is algemeen bekend dat het Comomeer een aantrekkelijke vakantiebestemming is. Het (normaal gesproken) rustieke meer is omgeven door steile groene bergen, een prachtig plaatje waar Como haar reputatie aan dankt. Over het algemeen trekt het Comomeer een wat exclusiever publiek dan de andere bekende meren in de buurt zoals het Gardameer en Lago Maggiore, maar toch vind je hier niet alleen maar onbetaalbare accommodaties en dure terrassen. Ook met de sfeer in de oude binnenstad van Como is niks mis. 

4 sterren

 Chique badplaats met fijn publiek.

 Gelegen aan een prachtig meer vlakbij de Zwitserse grens.

 Ook in hoogzomer geniet je van een verkoelend briesje.

 Niet alleen een hoogstaande badplaats, maar bezit ook een historische en sfeervolle binnenstad met gezellige pleintjes en leuke winkeltjes.

 

⁠ ⁠⁠⁠Prijzige bestemming.

⁠ ⁠⁠⁠Como bezit geen strandje of andere plek waar je lekker kunt liggen aan het meer.


Foto's Como

Bekijk hier ons fotoalbum van Como. Gebruik van foto's is toegestaan mits netjes aan bronvermelding wordt gedaan. Interesse in de foto's zonder merknaam? Neem alsjeblieft contact met ons op.