Zuid-Australië reis start in het afgelegen Perth

Stedentrip Perth

10 oktober - 13 oktober 2023

Vlag Australie

Perth | West-Australië | Australië 

Bed icoon

Nightcap at Belgian Beer Cafe

Vliegtuig icoon

Turkish Airlines &  Malindo Air

Dagplanning Perth

Na onze één nacht durende stopover in Istanbul vliegen we via Kuala Lumpur naar Perth. Hier start onze wereldreis eindelijk echt! In Perth is het ook een weerzien met Australië waar we in 2019 langs de oostkust hebben gereisd. Het voelt fantastisch om terug te zijn in dit bijzondere land. We verblijven drie nachten in de hoofdstad van de staat West-Australië waarna we drie weken met een kleine camper door Zuid-Australië helemaal zullen doorreizen naar Adelaide. Maar eerst nog de meest afgelegen grote stad ter wereld ontdekken!


Elizabeth Quay

Elizabeth Quay

Op de eerste dag zijn we alleen in de middag actief omdat we in de ochtend lang uitslapen i.v.m. onze jetlag. We verkennen het zuiden van het centrum rondom de haven van Elizabeth Quay. Dit is de hotspot van Perth met o.a. een standbeeld van een grote zilverkleurige vogel, de Bell Tower en een eilandje met een speelplek, terras en bootjes. Deze vogel staat bekend als het ‘’First Contact Sculpture’’. Het 5 meter hoge, gepolijste aluminium beeldhouwwerk is geïnspireerd op de eerste indruk die het Noongar-volk (de inheemse Aboriginal stam) had van Europese kolonisten. Ze zagen de verre zeilen van de schepen en vonden dat ze op drijvende vogels leken en geloofden dat hun voorouders terugkeerden. In de Aboriginal-cultuur worden meeuwen namelijk gezien als voorouderlijke geesten die over de zee vliegen. 

Vanaf Elizabeth Quay vertrekken veel boottochten naar Rottnest Island. Dit kleine eiland is een toeristische trekpleister omdat het de bewoond wordt door quokka’s. Dit is een klein schattig buideldier dat alleen in West-Australië leeft en op het vasteland moeilijk te spotten is. We hebben nog overwogen om Rottnest Island te bezoeken, maar hier hadden we helaas geen tijd voor.  

Na Elizabeth Quay lopen we langs de St Mary’s Cathedral en Hay Street, laatstgenoemde is dé drukke winkelstraat van Perth. De bouw van de St Mary’s Cathedral begon in 1865. Het indrukwekkende ontwerp van de kathedraal valt op met haar spitsbogen, gotische gewelven en glas-in-loodramen.


Kings Park

Uitzicht op Swan River in Perth

Op het einde van de middag lopen we vanaf het centrum naar Kings Park. Het park ligt op een heuvel dus we moeten de nodige hoogtemeters maken waarvoor we wel fraai uitzicht krijgen over de Swan River. De rivier en de haven zijn erg breed, het lijkt meer op een binnenzee. De Swan River gaat ook diep het land in. In Kings Park zijn diverse oorlogsmonumenten geplaatst. De botanische tuin is ook gevestigd in dit park, hier stuiten we op een grote opvallende boom die afkomstig is uit Kimberly (plaats in noordwestelijk Australië). We hebben een stuk van de wandeling gedaan die hier door heel het park gaat en zien kookaburra’s in een boom zitten. De eerste wildlife in Australië gespot! We vermaken ons goed op de eerste dag in Australië en zetten al direct veel stappen.  

War Memorial Perth
Oude boom in Kings Park
Kronkelende Swan River

Belgian Beer Cafe

We verblijven in het hotel ‘’Belgian Beer Café’’ midden in de stad. De kamers bevinden zich boven het gelijknamige café. Hier eten we ook gezellig op de eerste avond. Het heeft alles wat je van een Belgisch bier café zou verwachten: een volle bezetting en een donkere houten inrichting met veel Belgische speciaalbieren. Western Australian Museum Boola Bardip

Op onze tweede volledige dag in Perth bezoeken we het ‘’Western Australian Museum Boola Bardip’’. Dit is het toonaangevende museum over West-Australië. Het bestaat o.a. uit:

Grootste haai ter wereld
  • De begane grond die gaat over ‘’Treasures’’. Dit zijn oude prestigieuze kunstwerken die ooit door andere landen cadeau zijn gedaan.
  • Een verdieping met ‘’Wildlife’’ waar dino’s, fossielen en dieren worden getoond die er vroeger leefden leefden. Hier vind je ook een nagemaakte kop van de grootste haai die ooit geleefd heeft van 29 meter lang (zie foto).
  • Een verdieping over ‘’Changes’’. Dit heeft betrekking op de veranderingen in het landschap door mens en natuur. 
  • Een verdieping over de ’’Southern Night Sky’’. Over de zuidelijke sterrenhemel en de kosmos. 
  • Een verdieping over ‘’Migration’’. Hier staat de migratie en herkomst van Australiërs centraal. Ook is er aandacht voor de historische en politieke relatie van Australië met andere landen.
Fossiel in Western Australian Museum

 

  • Een verdieping over ‘’Militair history’’. Deze tentoonstelling laat zien hoe sterk de militaire geschiedenis van Australië verbonden is (geweest) met Groot Brittannië en wat voor trouwe bondgenoot het altijd was in oorlogen waar Groot-Brittannië bij betrokken was. We leren hier tevens dat de westkust van Australië is aangevallen door Japan (bombardementen en torpedo’s) en Duitsland (torpedo’s) in de Tweede Wereldoorlog.

Het is een mooi opgezet en leerzaam museum met veel informatieve borden. De tentoonstellingen zijn afwisselend en interessant. Ook leuk dat het museum veel is gericht op de staat West-Australië. We hebben hier met veel plezier een volledige middag doorgebracht. 

Kaart British Empire
Tunnel van droomwereld Aboriginals


Conclusie Perth

Vermakelijk begin- of eindpunt van je reis door Australië

Perth is een typische grote Australische stad: modern, ruimtelijk en omringt door water. Het is de meest afgelegen grote stad ter wereld. De geografische ligging van Perth is bijzonder, zo enorm geïsoleerd ten opzichte van andere grote steden in Australië en de rest van de wereld. De dichtstbijzijnde grote Australische stad (Adelaide) ligt op meer dan 2.000 kilometer afstand. Des te specialer dat het zo’n bloeiende en welvarende stad is. Hoewel niemand Perth als hoogtepunt van zijn of haar Australië reis zou noemen, is er met Kings Park, Elizabeth Quay, Western Museum en dagtripjes naar Rottnest Island en Fremantle genoeg in Perth te doen om je een paar dagen te vermaken. 

3 sterren

✅ Hoewel afgelegen in de zuidwestelijke uithoek van Australië is Perth als beginpunt of eindpunt geschikt voor reizen langs de westkust en zuidkust. 

✅ In de Australische steden heb je overal mooie botanische tuinen, maar de locatie van Perth op een heuvel zorgt voor een extra toffe beleving met weids uitzicht op de Swan River. 


❌ Als meest afgelegen grote stad ter wereld is Perth relatief moeilijk bereikbaar. Als je het wilt combineren met het bezoeken van andere grote Australische steden dan ben je alsnog minimaal 3 uur aan het vliegen. 

❌⁠⁠⁠⁠ Perth heeft geen iconische bezienswaardigheden die de stad kenmerken. 


Foto's Perth