Van de grootste schommel ter wereld in  Queenstown

Nevis Swing Queenstown

19 november - 22 november 2019

Vlag Nieuw-Zeeland

Queenstown | Otago | Zuidereiland | Nieuw-Zeeland

Bed icoon

Mi-Pad Smart Hotel

Auto icoon

Toyota Corolla

Queenstown lijkt een doodgewoon middelgroot plaatsje met 15.000 inwoners, maar niets is minder waar. Zo is Queenstown met haar prachtige landschap vol met bergen, meren en rivieren uitgeroeid tot een lustoord voor thrill seekers. Zo trekt dit populaire toeristenplaatsje jaarlijks 3,3 miljoen bezoekers die veelal afkomen op de vele avontuurlijke sportmogelijkheden. Raften, bungee-jumpen, rodelen, ziplinen, skydiven, paragliden, delta-vliegen of meevaren met een jet boat. Adrenaline junkies komen in Queenstown 100% aan hun trekken. Wij komen hier ook om een extreme Bucket List activiteit weg te strepen: de Nevis Swing. 

Vanuit Wanaka is het precies een uur rijden naar Queenstown. Een autorit die vlak voor Queenstown weer vol zit met haarspeldbochten en fraai uitzichtpunten langs de weg. De stad ligt aan het prachtige diepblauwe Lake Wakatipu met de ruige Remarkables bergketen op de achtergrond. De stad dankt haar naam ook aan de schitterende ligging die zogezegd gemaakt is om Koningin Elizabeth te ontvangen. Wij verblijven drie nachten in het hypermoderne Mi-Pad hotel waar je van alles met een app kunt regelen.


Denk aan kleurverlichting in de kamer of het verzoek tot nieuwe handdoeken. Ontbijt wordt niet aangeboden, maar high tech is het allemaal wel.


Gondola Skyline & Luges

Luges rodelbaan Queenstown

De bekendste attractie in Queenstown is zonder meer de Gondola Skyline. De steilste kabelbaan van het zuidelijk halfrond brengt je in een paar minuten naar de top van Bob’s Peak. Op 450 meter hoogte kijk je vrij uit op de stad en het blauwe Wakatipu meer. Daar blijft het niet bij, want -zoals bijna iedereen- kopen we ook twee tickets voor de Luge Track. Bovenop de berg bevinden zich namelijk twee rodelbanen. Deze is te bereiken via nog een korte open kabelbaan. De rodelbanen bestaan uit een makkelijk en moeilijk parcours. De eerste Luge rit ben je verplicht om de makkelijke te kiezen zodat  we even kunnen wennen aan de besturing. Onze tweede en laatste rit kiezen we ook voor de blauwe (= easy) route, omdat we nu vol gas kunnen op de baan die we nu kennen.


En hard gaan we. We halen allebei vijf mensen in alsof ze er niet staan en genieten van deze sportieve activiteit. Achteraf had ik misschien meerdere tickets moeten kopen zodat ik ook de rode baan met extra obstakels kon checken. Hier wordt ook volop tegen elkaar geracet, dus als je hier uit wilt blijven dan moet je zeker voor de rustige route kiezen. Technisch is het rodelen niet zo moeilijk, het is vooral durven gassen en op tijd een beetje bijremmen. Hierboven is het erg druk dus we nemen na het rodelen snel weer de gondola naar beneden. 


Kiwi Birdlife Park

Vlakbij bij de Gondola opstaphalte bevindt zich ook het Kiwi Birdlife Park, een conservatorium voor wilde dieren die door verwonding of een afwijking worden opgevangen en verzorgd. Als we weer beneden zijn afgezet door de Gondola Skyline hebben we nog precies genoeg tijd om het Kiwi Birdlife Park te bezoeken. Nieuw-Zeeland staat natuurlijk bekend om haar vele inheemse vogelsoorten, maar hier weten we eigenlijk nog maar weinig van. 


Het blijkt een goede keus te zijn om hier naar binnen te gaan, want aan de hand van een audiotour leren we veel over de lokale flora en fauna, in het bijzonder over diverse Nieuw-Zeelandse vogels zoals de kea, kurara en natuurlijk de kiwi. Laatstgenoemde zien we ook actief van dichtbij tijdens een voeder- en informatieshow. Het centrum bestaat uit entreegelden van bezoekers, dus de iets wat hoge toegangsprijs nemen we op de koop toe. In de avond eten we bij Erik’s Fish & Chips, een bekende lokale foodtruck. 


Nevis Swing

Nevis Swing bungeejump

Op onze tweede en laatste volledige dag in Queenstown is het moment dan toch echt aangebroken waar we zo naar uit- en opgekeken hebben: de Nevis Swing. Voor wie niet bekend is met deze populaire activiteit, dit is de grootste schommelattractie van de wereld! Deze 160 meter hoge schommel swingt je zo’n 300 meter met 120 km/u door het prachtige landschap 35km ten oosten van Queenstown. We kennen al een paar mensen die gek genoeg zijn geweest om deze extreme activiteit te doen, dus wij zijn bekend met het concept en willen deze spannende ervaring ook meemaken. Toch hebben we lang gewacht met boeken omdat steeds die twijfel kwam of wij hier wel van kunnen genieten. Immers wordt dit onze eerste bungeejump achtige activiteit.

 

We overwegen nog kort de zipline, maar na het zien van enkele filmpjes komen we tot de conclusie dat de zipline qua spanning niet in de buurt komt van de swing. Gelukkig is er ook een dag van tevoren nog genoeg plek. We moeten een half uur van tevoren aanwezig zijn bij AJ Hackett omdat we uitgebreid gewogen worden voordat we als groep in een speciale 4WD bus naar de diverse attracties worden gebracht. Voor de Nevis Swing is dit een half uur rijden. Wanneer het rocknummer “This is your Highway to Hell!” uit de speakers knalt en de bus de mega steile onverharde weg naar de bergtop oprijdt dan voelen we dat we er echt niet meer onderuit kunnen. Persoonlijke spullen in een kluisje, veiligheidsoutfit aan en de brug op naar het platform van waar we straks vanaf gaan. 

Verrassend genoeg vinden we allebei de hoogte meevallen waardoor we eigenlijk niet zo bang meer zijn. Ook als we op het platform staan en een aantal voorgangers weggeschoten zien worden, blijven we er redelijk relaxt onder. We springen in een tandem, zodat we samen naast elkaar deze gekke ervaring opdoen. Voor ons gaan twee latina’s hangend ondersteboven, maar wij besluiten wij lekker ‘normaal’ te doen en gewoon zittend voorwaarts op de schommel plaats te nemen.

 

Op het moment dat we aan de beurt zijn gaat alles heel snel: de veiligheidsklipjes worden vastgemaakt, we gaan op de schommel zitten en een paar seconden later bungel je met je voeten boven een diep ravijn. Dan snel in alle camera’s kijken (waar zitten ze allemaal?) en doen alsof we het nog leuk vinden terwijl ik niets liever wil dan me concentreren op het vasthouden van het touw haha. Dan vervolgt zich een kort maar krachtige dialoog tussen ons en de de medewerkster die ons binnen een paar tellen naar beneden schiet:

 

Medewerkster: “Are you ready?”

Wij: “Yess!”

Medewerkster: “Are you sure?”

Wij: “Yess!”

 

Medewerkster: “OK, bye!”

Hoogste schommel ter wereld

Nevis swing merchandise

En voordat we het weten maken we de 71 meter vrije val. Zoals je begrijpt zorgt dit voor een ongekend heftig gevoel, 100x erger dan de bizarste achtbaan die je ooit hebt meegemaakt. We schommelen hierna een paar keer terwijl we al bijkomen van deze bizarre duik. Hierna worden we langzaam van achter omhoog gehaald wat eigenlijk het engste gedeelte van de hele swing is. Dan zit het er op, we hebben het gewoon gedaan! Voor ons voelde het minder eng dan we hadden verwacht. Het is echt een aanrader voor iedereen!

 

Zelf ben ik gek van achtbanen maar kan ik op specifieke momenten wel veel last van hoogtevrees krijgen (hierin ben ik een bijzonder geval, ik weet het), maar dat viel allemaal mee. Wat de swing voor heeft t.o.v. andere bungee jump activiteiten is het feit dat je gewoon kunt zitten en niet zelf over een rand hoeft te springen. Hoewel we van anderen horen dat de Swing enger is dan andere bungeejump activiteiten, heeft dit voor ons wel de doorslag gegeven om de Swing te doen. We zijn een bucketlist item armer en een geweldige ervaring rijker geworden. 


Conclusie Queenstown

Queenstown is een absolute vijf sterren bestemming voor iedere avonturier. Met de gondola + rodelbaan, de water- en luchtactiviteiten en bungeejump attracties zoals de Swing, is Queenstown voor allerlei type bezoekers die in meer of mindere mate adrenaline willen bijtanken een paradijs. Daarnaast is de sfeer opvallend gezellig voor zo’n populaire toeristenplaats. Alsof dat nog niet genoeg is, bevindt Queenstown zich ook nog eens in een prachtige omgeving tussen de bergen en aan een fraai meer. Alleen als je 100% zeker iedere vorm van adrenaline wilt vermijden mag je deze bestemming overslaan. 

5 sterren

✅ Bruisend toeristenplaatsje met talloze extreme sports mogelijkheden voor de grootste adrenaline junkies.

✅ Ondanks de vele toeristen voelt het niet zo massaal en blijft de sfeer opvallend aangenaam. 

✅ Naast alle avontuurlijke attracties vergeet je bijna dat Queenstown ook nog eens in een uniek prachtig landschap gelegen is.  

 

❌⁠⁠⁠⁠ Je auto of camper parkeren is een grote uitdaging. Zowel betaald als onbetaald zijn de plekken in deze drukke plaats schaars. 

 

TIP 1: ben je van plan om de swing en de gondola te doen? Koop dan een combiticket online of bij de Gondola kassa en bespaar veel geld. 

 

TIP 2: ongeacht hoe lang de rij bij Fergburger is, je moet er in staan want hier eet je waarschijnlijk de beste hamburger uit je leven. 


Foto's Queenstown

Gelukkig hebben we de foto's nog!

 

Bekijk hier ons foto-album van Queenstown. Gebruik van foto's is toegestaan mits netjes aan bronvermelding wordt gedaan. Interesse in de foto's zonder merknaam? Neem alsjeblieft contact met ons op. 


Banner videobellen