Al het moois van Zwitserland komt samen in Luzern

Stedentrip Luzern

10 augustus - 12 augustus 2021

Zwitserse vlag

Luzern, Zwitserland

Bed icoon

Hotel Central Luzern

Auto icoon

Renault  Scénic

Als je een rondreis maakt door de Alpen dan kun je niet om Zwitserland heen dus na twee Oostenrijkse en vier Italiaanse bestemmingen vervolgen we onze autovakantie in de zomer van 2021 in Luzern. In deze stad komt al het mooie van Zwitserland samen: een historische binnenstad gelegen aan een prachtig meer en omgeven door hoge bergen. Kortom, genoeg redenen om dit allemaal in en ook zeker rond Luzern te ontdekken.


Via de Gotthardtunnel naar Zwitserland

We rijden van Como naar Luzern, een autorit van 200 km waarbij we door de Gotthardtunnel moeten. Deze 17 km lange tunnel is berucht onder reizigers omdat je hier bij drukte of ongelukken veel vertraging kan oplopen. Dit blijft ons bespaard waardoor de reis ongeveer 2,5 uur bedraagt. De Gotthardtunnel is de langste tunnel van Zwitserland en de op drie na langste tunnel in Europa (de langste in 26,5 km in Noorwegen).  

 

Zoals bekend maakt Zwitserland geen deel uit van de Europese Unie en daarom stelt de Italiaans/Zwitserse grenscontrole hier echt iets voor. Zo wordt de auto bij de douane voor ons helemaal doorgelicht, maar wij krijgen na een korte staredown gemakkelijk toegang tot dit eigenzinnige land dat erom bekendstaat altijd neutraal te zijn. Verder merken we ook aan het landschap dat we in Zwitserland zijn, want we passeren het ene na het andere bergmeer.


Uitdaging: betaalbaar overnachten

In hoogzomer naar een toeristische Zwitserse plaats gaan is voor je portemonnee geen pretje, dus we boeken bewust bij Hotel Central Luzern. Hier kun je betaalbaar overnachten en het hotel is er op ingericht dat je afgehaald eten zelf in een koelkast kunt bewaren en kunt nuttigen in een gezellige gedeelde eetruimte. Daarmee zit het een beetje tussen een hotel en hostel in. Nadat we eindelijk een parkeerplek in de buurt hebben bemachtigd kiezen we er ook voor om eten af te halen en in het hotel eten. We raakten nog aan de praat met een Britse theatermaker die voor zijn werk al jaren in Genève woont, hij wist ons te vertellen dat Luzern de leukste plek in Zwitserland is dus we zijn optimaal geënthousiasmeerd voor de komende dagen! Museggmauer

Stadsmuur Luzern

Op onze aankomstdag hebben we nog genoeg tijd om eind van de dag de stad in te trekken, we beklimmen daarom de Museggmauer die van mei t/m oktober tot 19:00 uur open is (toegang is altijd gratis). De Museggmauer bezit negen torens die deel uitmaken van de stadsvesting van Luzern. Deze 870 meter lange stadsmuur is één van de iconen van de stad en geeft Luzern samen met de watertoren en de Kapelbrug haar historische uitstraling. 


Uitkijktoren Luzern beklimmen

Museggmauer Luzern

We besluiten om één van deze negen torens te beklimmen en dat wordt de Luegisland toren, omdat deze met een hoogte van ruim 52 meter het beste uitzicht biedt over de stad en haar omgeving. Bovendien is deze uitkijktoren ook de oudste in de Musegg-muur. Volgens archeologische studies werd de toren gebouwd rond 1367 samen met de Musegg-muur. Via krakende vloeren en een aantal steile trappen komen we boven waar we vanuit verschillende hoeken perfect uitzicht hebben over de historische binnenstad en het prachtige bergachtige landschap van het Vierwoudstrekenmeer. Dit is de beste plek om Luzern in al haar schoonheid te bewonderen. 

Zytturm

Zytturm: middeleeuwse kloktoren

Hierna lopen over het wandelpad van de Musegg muur naar de Zytturm. Op de gevel van deze kloktoren staat een opvallende fresco van twee reuzen die het uurwerk dragen. Binnenin bevinden zich nog negen historische torenklokken en een penny coin machine waar we later nog gebruik van zouden maken toen we de juiste geldmunten in het bezit hadden. De klokken worden in de toren tentoongesteld op zes verdiepingen. Deze klok uit 1535 is nog steeds in gebruik. De wijzerplaat met de cijfers is zo groot dat de vissers op het meer de tijd konden aflezen. De bel die bij de klok hoort, geeft de tijd 1 minuut voor de klok van het gemeentehuis aan, omdat de Zytturm al sinds de late middeleeuwen het recht heeft om als eerste te luiden. De Zytturm is 31 meter hoog.

Uitzicht over Luzern

Jezuïetenkerk

Onderweg terug naar het hotel lopen we over de Rathaussteg brug waarvandaan we goed zicht hebben op de Jezuïetenkerk. Deze kerk stamt uit 1666 en is het eerste grote Barokke gebouw in Zwitserland. De Jezuïetenkerk is gelegen op een prominente plek aan de rivier de Reuss.


Rodelen en hiken op de Pilatusberg

Rodelen op de Pilatus berg

Onze volledige dag in Luzern besteden we aan het beklimmen van de nabijgelegen berg Pilatus, dé locatie voor outdoor attracties in de omgeving. Een kabelbaan brengt ons via verschillende stations naar de 2.132 meter hoge top waarvandaan we geweldig uitzicht hebben over de gehele regio die zo mooi is vanwege de combinatie van meren en bergen.

 

Fräkmüntegg

Onderweg naar de top stoppen we bij één halte (Fräkmüntegg). Bij deze halte bevindt zich een uitgebreid klimpark waar we kinderen van jong tot oud van boom tot boom zien klimmen en zippen. Op deze mooie locatie maken we ook een ritje op de rodelbaan. 

Rodelbaan Pilatus

Met de Dragon Ride naar Pilatus top

Hier moeten we ook overstappen op een andere kabelbaan met een veel grotere wagon die 40 mensen tegelijk naar het hoogste punt van de berg brengt. Met de nieuwe kabelbaan genaamd ''Dragon Ride'' vliegen de reizigers als het ware naar de Pilatus. De kabelbaan heeft maar 3,5 minuten nodig om van het tussenstation Fräkmüntegg (1416 m) naar Pilatus (2073 m) te komen. Dankzij de ruime cabine, de cockpitachtige opbouw en de grote ramen verschaft de kabelbaan een uniek uitzicht over Luzern en het Vierwoudstedenmeer. Dit is dus een even steile als indrukwekkende constructie. 


Avontuurlijk pad naar Matthorn

Eenmaal op de top maken we een 2,5 uur durende hike naar Matthorn. Dit is een bergtop tegenover het kabelbaanstation. De route begint met een lange afdaling over grindpaden en brengt ons daarna over graspaden langs koeien en stieren waarna we eigenlijk een te spannend parcours afleggen.

Hike naar Matthorn op Pilatus berg
Matthorn Walk Pilatus

Het pad wordt namelijk steeds steiler, smaller en omringd door steeds diepere ravijnen... Op de meest uitdagende stukken zijn er zelfs touwen uit rotsen nodig waar we ons aan vast moeten houden. We zijn verstandig genoeg om dit eng te vinden, maar ook gek genoeg om de hike door te zetten in de hoop dat het pad beter wordt. Dit wordt het alleen niet dus het blijft spannend tot en met de top waarna we dezelfde moeilijke route weer moeten afdalen. We hebben oprecht bij vlagen angstige momenten gekend, maar we zijn trots (en ook wel een beetje opgelucht) dat we de hike zonder kleerscheuren hebben voltooid.

Pilatus berg 2132 meter op hoogte

Wilde steenbok gespot

Op de terugweg wordt onze inspanning beloond, zo worden we begroet door een wilde steenbok die doet wat steenbokken doen: onmogelijke steile berghellingen al springend beklimmen. Kortom, een enerverende dag in het Zwitserse hooggebergte die ons nog lang zal bijblijven.


Tandradbaan Pilatus berg

Steilste tandradbaan ter wereld

Wil je nog meer kabelbaanavontuur? Ga dan niet heen en terug met dezelfde kabelbaan zoals wij deden, maar reis dan volledig om de berg met de steilste tandradbaan (48% stijging!) ter wereld, deze brengt je van Alpnachstad naar de Pilatus of andersom.

Ondanks verwoede pogingen van Max om Tessa te overtuigen deze ‘’bergtrein’’ te nemen, is dit toch echt een brug te ver. Vanaf het wandelpad hebben we alsnog wel goed zicht op een klein deel van dit parcours en het is echt een weerzinwekkend spoor. Heel gaaf om te zien, maar het moet verschrikkelijk spannend (of voor anderen eng) zijn om er in te zitten. 


Kapelbrug

Voordat we op onze reisdag naar Zurich doorrijden, hebben we nog een ochtend de tijd om wat langer te genieten van de geweldige binnenstad van Luzern. We lopen rustig de Kapelbrug over, dit is een houten overdekte brug uit 1365 met een lengte van 204 meter. 

Kapelbrug Luzern

De brug bevindt zich op de plaats waar de rivier Reuss het Vierwoudstrekenmeer verlaat. De bouw van de brug is terug te voeren, volgens de overlevering, op een natuurcatastrofe in 1333. Een onweersbui bij de Pilatus berg zorgde er destijds voor dat er zoveel hout naar de Reuss werd gespoeld, dat hiervan een brug kon worden gebouwd. De iconische watertoren halverwege de Kapelbrug is nog iets ouder dan de brug en stamt uit ongeveer 1300. In de loop der jaren heeft deze watertoren verschillende functies gehad. Zo heeft de toren gediend als martelkamer, als gevangenis, als schatkamer en als archief. Met recht een multifunctionele watertoren dus. De toren is 43,5 meter hoog en is achtkantig. In 1599 is de brug aan de binnenkant versierd met 110 schilderijen over:

  • De ontwikkeling van de geschiedenis van Luzern en het Zwitserse Eedgenootschap
  • Het leven en de dood van de stadsbeschermheilige: Leodegar
  • De legende van de heilige en beschermheer van Zwitserland: Mauritius

De Kapelbrug en de watertoren vormen een geweldige historische attractie die de skyline van Luzern bepalen.


Lion Monument

Na de Kapelbrug lopen we in noordelijke richting naar het Lion Monument. Dit is een gebeeldhouwde leeuw in een rotsachtige grot in een parkje aan het water. Dit vormt best een surrealistisch beeld. Afhankelijk van je standpunt kan het worden gezien als een herdenking, een kunstwerk of een gedenkteken. En als trots herkenningspunt van de stad Luzern. Het is een imposant beeldwerk en de bijzondere ligging en het achtergrondverhaal geven het kunstwerk extra lading. 

Lion Monument Luzern

Maar wat herdenkt dit monument dan? Het werk van tien bij zes meter is gemaakt ter ere van de Zwitserse Garde die in 1792 omkwamen bij de Bestorming van de Tuileries in Parijs. Het is 10 augustus 1792: op deze dag beschermden zo'n 1.000 Zwitserse gardisten het leven van koning Lodewijk XVI van Frankrijk met onvoorwaardelijke loyaliteit en moed. De revolutionairen bestormden de residentie van de koning die de Zwitsers verdedigden, wat leidde tot de vernietiging van de Zwitserse Garde. Het Leeuwenmonument is een eerbetoon aan de heldendaden van deze mannen.


Conclusie Luzern

Met haar gekleurde huizen, rijk versierde gevels, de Musegg stadsmuur en de sierlijke Kapelbrug is Luzern echt een openluchtmuseum. Alles ademt nostalgie, de niet al te grote binnenstad heeft veel weg van een fantastisch Efteling decor. Voeg hierbij het Vierwoudstrekenmeer en de imponerende omringende bergen en je beseft dat Luzern echt alles heeft. In de stad geniet je van de rijke Zwitserse cultuur en buiten Luzern ga je het avontuur aan met alle outdoor activiteiten die mogelijk zijn op bijvoorbeeld de indrukwekkende Pilatus berg. 

5 sterren

✅ Vierwoudenstrekenmeer is een prachtig natuurgebied. Dit kun je verkennen via een boottocht of bewonderen vanaf de top van Mount Pilatus waarvandaan je adembenemend uitzicht hebt over het omringende landschap en de stad.

✅ Ontsnap aan de stadsdrukte bij Mount Pilatus. Deze berg biedt een scala aan buitenattracties: hiken, rodelen, klimmen of paragliden. Het kan er allemaal. 

✅ Een daguitje Mount Pilatus is extra vet vanwege de spectaculaire kabelbaan en mountain trains: de steilste tandradbaan ter wereld!

✅ Prachtige middeleeuwse binnenstad met alles er op en aan.

 

⁠⁠⁠⁠ Luzern is super duur. Kijk niet gek op als je gewoon uit eten gaat bij een normaal restaurant en je zomaar voor twee personen € 150 kwijt bent. 

❌ Zwitserland behoort niet tot de eurozone of de EU dus dat betekent rekening houden met een andere valuta en serieuze grenscontroles.

 

TIP 1: de parkeerregels zijn nogal ingewikkeld in Luzern. In de witte parkeervlakken aan de rand van het centrum kun je betaald parkeren. Echter is het erg druk en is het moeilijk om een plekje te vinden.

 

TIP 2: overnacht in een (luxe) hostel waar je prima afgehaald eten kunt nuttigen. Je bespaart in Luzern veel geld door niet (iedere dag) uit eten te gaan.

Stedentrip Luzern

Foto's Luzern