Ruïnes en de Akropolis bekijken in nostalgisch Athene

Akropolis in Athene

12 oktober - 15 oktober 2017

Griekse vlag

Athene | Griekenland

Bed icoon

City Novus Hotel

Vliegtuig symbool

KLM / Air France

Na de Noord-Italie rondreis in de zomer van 2016 vindt in Athene de eerstvolgende stedentrip plaats. De Akropolis, het oorspronkelijke oude Olympische Stadion en talloze ruïnes: Athene ademt oudheid en koestert haar machtige verleden. Dit is tevens de eerste keer dat we samen in Griekenland zijn. We kiezen ervoor om in oktober de nazomerzon op te zoeken en drie nachten te verblijven in de hoofdstad van Griekenland.

Wisseling van de Wacht Athene

Na drie uur vliegen met KLM komen we eind van de middag aan op het vliegveld van Athene, waarna het nog 40 min reizen met de metro is voordat je de binnenstad bereikt. Het voordeel van het metronetwerk in Athene is dat het met drie lijnen overzichtelijk is. De metro’s zijn bovendien –net als de stations– modern en netjes. In de avond lopen we –zoals altijd bij het aankomen van een vakantiebestemming– alvast een eerste rondje waar we uitkomen bij het Syntagmaplein. Dit plein vormt het drukke centrale plein middenin de stad waar ook het Parlementsgebouw gevestigd is. Om 21:00 uur zijn we hier toevallig meteen getuige van de bijzondere Griekse wisseling van de wacht. Deze wordt uiterst serieus genomen door Griekse soldaten en is daarom zeker een aanrader om te aanschouwen.


Oude Olympus

We hebben twee volle dagen te besteden in Athene, maar om alle highlights te zien is het programma stevig. De eerste dag staat het historische centrum (Olympus) centraal en bekijken we d.m.v. het combinatieticket alle historische bezienswaardigheden via één toegangspas. Voor studenten binnen de EU is dit ticket gratis, anders kost dit € 30,-. Met dit combinatieticket kun je binnen 5 dagen éénmalig de volgende bezienswaardigheden bezoeken: de Oude Agora van Athene, de Romeinse Agora, de bibliotheek van Hadrianus, de tempel van Zeus het Kerameikos Museum en de Akropolis. 

Bibliotheek van Hadrianus

De resten van de Bibliotheek van Hadrianus is de eerste stop in de Olympus tour. Wat ooit een machtig gebouwencomplex was gebouwd door keizer Hadrianus in 131 n. Chr.  is nu niet meer dan een droog gebied met hier en daar overblijfselen van ruïnes. 

 

Romeinse Agora

De Romeinse Agora ligt hier 100 meter vandaan en kenmerkt zich door een opmerkelijk bouwsel: de 12 meter hoge Toren der Winden (waarin een wateruurwerk was geplaatst). Deze agora dankt haar naam aan de zuilengalarijen die om het rechthoekige plein destijds het symbool was van politieke en culturele gebouwen. De toren is van de buitenkant fraai versierd, maar een bezoek van een kwartier volstaat. 

Oude Agora van Athene

De Oude Agora van Athene was in tegenstelling tot de hierboven benoemde agora’s een openbaar plein dat het absolute centrum vormde van het oude Athene. Hier kwam het gewone volk onder elkaar afkomend op de markt of om de laatste nieuwtjes met elkaar te delen. In het bijbehorende museum vind je vele (bekende) opgravingen uit dit gebied. Veel oude Griekse vazen, wapens en andere verhandelbare spullen uit de Oudheid. Vanaf de bovenkant van het museum heb je een mooi overzicht over de oude binnenplaats. Hoogtepunt van een bezoek aan de Atheense Agora is de Tempel van Hephaistos. Deze tempel is één van de best bewaarde oud-Griekse tempels doordat het gebouw lang als kerk is gebruikt. De tempel stamt uit de 5e eeuw v. Chr.

Selfie bij Akropolis

Akropolis en het Pantheon

De Akropolis omvat het hele gebied rondom de beroemde Griekse tempel op de top van de heuvel en is vanaf de Oude Agora tien minuten lopen tot aan de voet. Daar begint de klim die niet bijzonder zwaar of lang is maar wel steil. Grofweg zijn er twee routes in de Akropolis: de North en South slopes. Wij kiezen ervoor om op deze toch intensieve dag niet alles te bekijken en ons te focussen op het Parthenon. Onderweg valt ons oog wel nog op een oud muziektheater uit de 2e eeuw V. Chr. (genaamd ‘Odeion van Herodes Atticus’) dat in tegenstelling tot het Dionysustheater nog wel in goede oorspronkelijke staat verkeert.

Dionysustheater Parthenon Athene

Eenmaal aangekomen aan de top van de berg zijn we diep onder de indruk van het Parthenon. Het Parthenon was de tempel voor Athena Parthenos (de Maagd), die de beschermgodin was van de stad Athene. De tempel vormt het hoogtepunt van de Atheense bouwkunst in de klassieke periode van de vijfde eeuw v.Chr. De tempel stond ook symbool voor de hegemonie van Athene, nadat het zich had hersteld van de verliezen tijdens de Perzische Oorlogen. Hoewel het gebouw tal van functies bezat, heeft dit werelderfgoed geen inleiding nodig om bewonderd te worden. Het feit dat er zo’n groot klassiek Griekse tempel staat op de 156 meter hoge berg met zicht op zee, de stad en de gebergten rondom de stad maakt de plek bijzonder.

 

Daar doen de hijskranen die sinds de renovatie tientallen jaren geleden niet meer weg te denken zijn, niets aan af. Ondanks de massa’s internationale toeristen is er genoeg plek om boven rustig te genieten van het uitzicht. Dit maakt dat we ons hier prettig voelen en minimaal een uur verblijven. 

Poort van Hadrianus

Beide bezienswaardigheden bezoeken we na de Akropolis en vormt de afsluiter van onze eerste dag in Athene. De Poort van Hadrianus scheidt het historische centrum in twee delen. Frapant is het gesteggel over de claim van dit monument. De poort heeft twee identieke façades, maar verschillende inscripties in Griekse letters. Aan de noordwestkant, in de richting van de Akropolis, staat: ‘Dit is Athene, de oude stad van Theseus’. Aan de zuidoostkant, in de richting van de Tempel van de Olympische Zeus, staat: ‘Dit is de stad van Hadrianus en niet van Theseus’.

Poort van Hadrianus Athene

Tempel van Zeus

De Tempel of Zeus ligt in een open veld en was in oorspronkelijke staat de grootste Griekse tempel gewijd aan Zeus. Aan deze tempel is eeuwenlang gebouwd voordat deze in 124 n. Chr. voltooid werd onder keizer Hadrianus. Inmiddels staan er nog 15 zuilen overeind en vind je de brokken van één zuil in zestien afgebroken stukken naast elkaar liggen. Deze zuil is omgevallen bij een grote storm in 1852 en schijnbaar heeft niemand ooit de moeite genomen deze overblijfselen op te ruimen.

Tempel van Zeus Athene

Bij aankomst in het hotel rusten we uit van een intensieve eerste dag aan het zwembad op het dakterras van het hotel op de 8e verdieping. Hoewel het overdag midden oktober gewoon 26 graden is, voelt het buitenzwembad aan het einde van de middag toch akelig koud aan. 


Nationale Tuinen

Waar we onze eerste dag doorbrachten bij het oude Olympus met de bezienswaardigheden dicht bij elkaar, gaan we op onze tweede dag de stad verspreider bezoeken. We starten bij Keramaikos, het opgravingsterrein van een oude belangrijke wijk in het vroegere Athene. Deze plek werd een centrum voor pottenbakkers en hiervan is het woord ‘keramiek’ (Keramos) ook van afgeleid. Hierna gaan we van het zuidwesten van de stad via de metro oostwaarts naar de Nationale Tuinen. Deze voormalige Koninklijke tuinen is 15,5 ha groot en biedt een fijne rustplek in de drukke vervuilende stad. De tuinen zijn voorzien van veel groen, fraaie beeldwerken, fonteinen en vijvers. Hier kun je gerust 1,5 uur voor uittrekken om helemaal doorheen te lopen. 


Oude Olympische Stadion

Oude Olympische Stadion Griekenland

Aan de achterkant van tuinen kom je uit bij het oude Olympische Stadion, genaamd Panathinaiko. Hier vonden de eerste modern Olympische Spelen plaats in 1896. Dit glanzende, witte marmeren stadion is gebouwd op de fundamenten van de plek waar de Olympische Spelen uit de oudheid zijn georganiseerd vanaf 700 v. Chr. Dit maakt de plek extra bijzonder. Bij de vijf euro entree zit een gratis audiotour en toegang tot een klein museum onder de tribunes.

 

Toen de Olympische Spelen in 2004 terugkeerden in Athene is er uiteraard een modern Olympisch stadion gebouwd ver buiten de stad. Tegenwoordig doet het Panathinaiko dienst als finishplek voor (Olympische) marathons en heeft het gebouw vooral een ceremoniële functie. Het is een machtig sportgebouw en voor iedere sport- cultuur- en/of geschiedenis geïnteresseerde een absolute must om te bezoeken.


Lykavittos heuvel

Vanaf het oude Olympische stadion is het 20 min. lopen naar de voet van de Lykavittos heuvel. De top van de hoogste berg van Athene is via een kabelbaan te bereiken, maar voordat je bij de kabelbaan bent, heb je er ook al een ware klim opzitten met tal van trappen. Beloond voor deze inspanningen word je wel, want het uitzicht is overweldigend. Je kunt helemaal rondom lopen en wij hadden aan het eind van de dag ook nog het geluk om de zon langzaam achter de bergen te zien verdwijnen. Achteraf gezien hadden we alleen wel onze kleding hier beter op moeten aanpassen want op 277 meter hoogte waait het flink en is de temperatuur fris. 

Ondergaande zon vanaf Lykavittos heuvel

Cultural Center Piraeus

Cultural Center Piraeus

Onze laatste avond brengen we spontaan door in het Stavros Niarchos Foundation Cultural Center in het nagelegen havenstadje Piraeus. Dit is een splinternieuw amusentencomplex dat o.a. plaats biedt aan een theater, concertgebouw, grote (speel)tuin, bioscoop, restaurants en een volledig nieuwe bibliotheek. Een vriendelijke medewerker bij de Nationale Bibliotheek vertelde ons in perfect Engels dat de oude bibliotheek niet meer toegankelijk is voor publiek, maar dat de nieuwe Nationale Bibliotheek gevestigd is in het hypermoderne Cultural Center. De Stavros Niarchos Foundation heeft 600 miljoen geïnvesteerd om de lokale bewoners een fantastisch nieuw amusementencomplex te bieden, waar uitgaanspubliek en studenten samenkomen. Om de inwoners van Athene te stimuleren naar dit complex te komen worden ieder half uur gratis shuttle busdiensten aangeboden die je binnen 10 minuten bij de plaats der bestemming brengt en terug. Leuk om te zien hoe de Griekse private sector samen met de staat, ondanks de economische crisis het voor elkaar krijgt om zo’n hightech complex te bouwen en daarmee ook de investeren in de eigen economie.  


Conclusie Athene

Ons bezoek aan de bakermat van de democratie is goed bevallen. Athene valt niet in het rijtje met populaire Europese stedentrips zoals Parijs, Londen, Barcelona en Rome, maar heeft op cultureel en historisch vlak natuurlijk veel te bieden. Vergeet het om naar Athene te gaan in de zomer, maar het is bij uitstek een geschikte stad om te bezoeken in het najaar. Waar je in Nederland de winterjassen tevoorschijn haalt, geniet je in Athene halverwege oktober nog van een stedentrip met korte broek en korte mouwen. Grootste minpunt blijft de luchtkwaliteit op sommige delen van het centrum. 

✅ Musea, ruïnes, stadions, opgravingen, tempels. De stad blinkt uit in architectuur met historische waarde.

✅ Grieken waarderen toeristen en de medewerkers in de toerismesector spreken ook goed Engels.

✅ In Athene geniet je van een fantastisch Middellandse zeeklimaat, ook diep in het najaar. 

✅ Het openbaar vervoer is prima voor elkaar in de Griekse hoofdstad. Het metronetwerk kent slechts 3 lijnen, maar is modern en brengt je prettig en makkelijk overal in de stad. 

 

 ❌⁠⁠⁠⁠ Sterk vervuilende lucht in de binnenstad door de vele (oude diesel) auto’s. 

 ❌⁠⁠⁠⁠ Ook in de 21e eeuw komt het in Athene nog regelmatig voor dat je enkel met cash kunt betalen (bijv. metrokaartjes).

 ❌⁠⁠⁠⁠ De stad blinkt uit in architectuur met historische waarde. Heb je hier niets mee? Dan kun je de stad onaantrekkelijk vinden. Athene is immers geen stad die (bijv. vergeleken met een stad als Barcelona) voor ieder wat wils heeft. 

 

TIP: bezoek de Lykavittos heuvel aan het eind van de dag met zonsondergang. Je ziet de zon prachtig achter de bergen zakken met uitzicht over zee en de volledige stad. Neem wel warme kleding mee, want het kan op die hoogte flink afkoelen.


Foto's Athene

Gelukkig hebben we de foto's nog!

 

Bekijk hier ons fotoalbum van Athene. Gebruik van foto's is toegestaan mits netjes aan bronvermelding wordt gedaan. Interesse in de foto's zonder merknaam? Neem alsjeblieft contact met ons op. 


Video Athene

Bekijk hieronder het videoverslag van onze stedentrip naar Athene in oktober 2017.


Videobellen

Banner videobellen