Korte stadstour Istanbul tijdens overstap met Turkish Airlines

Stadstour Istanbul

8 oktober - 9 oktober 2023

Turkse vlag

Istanbul | Turkije | Europa

Bed icoon

FRT Airport Hotel

Vliegtuig icoon

Turkish Airlines

Eindelijk gaat na lang uitkijken onze wereldreis beginnen! Het plan is om 6 maanden te reizen door Oceanië, Azië en Zuid-Amerika. Op de heenreis maken we onderweg naar Perth eerst een 1-daagde tussenstop op Istanbul. Door de geografische ligging op de grens tussen Europa en Azië profiteert Turkish Airlines zich als grote hub waarbij de vliegmaatschappij een gratis stadstour aanbiedt bij lange overstappen. Op deze manier kunnen we nog mooi iets van deze wereldstad zien. 

 

Max is met een middelbare schoolreis in 2011 al eens 5 dagen naar Istanbul geweest. Waar het voor Max dus een kort weerzien is met een stad die lang geleden veel indruk heeft gemaakt, is het voor Tessa een eerste kennismaking met de grootste stad van Turkije. 


Stadstour via ''Touristanbul''

Touristanbul bus

Onder de noemer Touristanbul organiseert Turkish Airlines verschillende tours voor reizigers die een dusdanige lange overstap hebben dat ze in aanmerking komen voor een activiteit. We doen de ''Sightseeing Tour'' van 8:00 -11:30 uur. Het is één uur rijden van het vliegveld naar het centrum van de stad. We komen o.a. langs een fort in het zuiden van de stad, het voetbalstadion van de Turkse topclub Besiktas (bijzondere ligging in een kuil met een groot spandoek van volksheld Atatürk), the New Moskee en het Dolmabahce Palace. We stoppen onderweg nog bij een brug van waar we in het noorden de Galata Tower zien en in het zuiden de New Mosque. Ook zien we de vele bootjes over de brede Bosporus varen.

 

Hierna stoppen we nog 45 minuten bij het Dolmabahce Palace. Dit is gesloten op maandag dus we doen een drankje bij een overdekt terras aan de Bosporus. Helaas is het weer in de ochtend erg bewolkt dus het uitzicht is niet denderend, daarnaast worden we nog lastiggevallen door een brutale zwerfkat die klanten terroriseert en op de tafels komt staan. 


Stadstour op eigen houtje verlengen?

We hadden nog overwogen om in de stad uit te stappen en zelf nog twee uurtjes langer door Istanbul te struinen bij de Blauwe Moskee, Hagia Sophia en het Topkapipaleis. Echter vinden we de tijd net wat te kort om er genoeg uit te halen dus we kiezen ervoor om gewoon zorgeloos met de groep terug te keren. Indien we net wat meer tijd zouden hebben dan hadden we zeker van deze optie gebruik gemaakt. 


Conclusie stadstour ''Touristanbul''

Het is een beperkte ochtendtour, als je langer de tijd hebt dan kun je ook nog een uitgebreidere tour van Touristanbul doen met meer bezienswaardigheden. Desondanks is het aardig tijdverdrijf als je toch moet wachten op je volgende vlucht. We vangen in ieder geval nog een glimp van de magie van Istanbul op. Het blijft immers ook op een grauwe ochtend een wereldstad met een unieke ligging die op twee continenten ligt. Leuk aan deze tour is dat je veel langs de Bosporus komt. Dit is de brede rivier die Istanbul én Turkije scheidt in een Europees deel (westen) en Aziatisch deel (oosten). Dit kenmerkt Istanbul en maakt de stad zo groot. Daardoor lijkt het alsof de stad uit meerdere steden bestaat. Positief is verder dat het een volledige gratis Istanbul tour is die door Turkish Airlines wordt aangeboden.