Hiken naar de hoogste waterval van Europa

Hike naar Krimml watervallen

1 augustus - 2 augustus 2021

Vlag van Oostenrijk

Krimml/Stans | Tirol | Oostenrijk

Bed icoon

Landgasthof Kirchenwirt

Auto icoon

Renault Scénic

Onze autorondreis in de zomer van 2021 door de Alpen gaat nu echt van start en waar kun je de Alpen beter ervaren dan in de Oostenrijkse bergen? We verblijven in het populaire wintersportgebied op de provinciegrens met Tirol en Salzburg, op nog geen half uurtje rijden van de Nederlandse enclave Gerlos. Onze planning bestaat uit een hike naar de grootste waterval van Europa en een hike door een bijzondere kloof.

 

Na een 1-daagse tussenstop bij Koblenz rijden we op zondag helemaal naar Krimml, een reis van circa 10 uur inclusief stops en files. We rijden bewust een dag na zwarte zaterdag zodat we de grootste drukte ontlopen en op zondag rijdt er ook aanzienlijk minder vrachtverkeer. Desondanks blijft het hoogzomer dus we moeten wel dealen met de vele wegwerkzaamheden die voor vertraging zorgen. 


Bijzondere verkeersdeelnemers

Het spannendste stuk van de route zit ‘m in de staart wanneer we in de avondschemering -nadat we het Zillertal dal hebben doorkruist- nog het hooggebergte in moeten richting onze overnachtingsplek in Krimml. Zo rijden we na een haarspeldbocht langs een migrerende kudde koeien en voordat we goed en wel bekomen zijn van dit overstekend wild schiet er 20 seconden later ineens een klein hert vlak voor de auto! Dat ging maar net goed. Als het in de loop van de avond donker wordt dan is blijkbaar het moment aangebroken dat de wilde dieren in de omgeving Gerlos-Krimml actief aan het verkeer gaan deelnemen...


Uiteindelijk komen we deze onverwachte Alpen safari zonder kleerscheuren door en melden we ons na een lange reisdag bij Landgasthof Kirchenwirt dat gerund wordt door een vriendelijk Nederlands echtpaar. 


Krimmler Wasserfälle

Krimml watervallen

Bereikbaarheid watervallen Krimml

Uiteraard is Krimml de ideale uitvalsbasis om vanuit hier de gelijknamige watervallen te bezoeken. Waar de meeste bezoekers in de drukte op zoek moeten naar een parkeerplekje, lopen wij vanaf onze accommodatie in 20 minuten naar de start van de hike. Bovendien hoeven wij geen toegangskaartje (€5) te betalen, omdat we overnachten in Krimml. 

Krimmler Wasserfälle

380 meter hoog

De Krimmler Wasserfälle bestaat uit een waterval die in drie etappes in totaal vanaf een hoogte van 380 meter met een overweldigende kracht naar beneden dendert. Hiermee is het de hoogste waterval van Europa en zelfs één van de hoogste ter wereld! Kortom, een aantrekkelijk decor voor een toffe hike.

 

Vanaf het officiële startpunt is het 4 kilometer stijgen naar de top van de waterval. Onderweg zijn er voldoende rust- en fotomomenten terwijl je continu getrakteerd wordt op schitterende uitzichten. 

 

Krimml waterval

Pittige hike trekt breed publiek

In juni en juli stroomt er het meeste water doorheen, dus we zien de waterval op zijn mooist. Wij bereiken na 1,5 uur wandelen de top van de waterval.

 

Het stijgingspercentage is ongelijk verdeeld, zo is vooral het einde van de hike pittig. Desondanks is het opvallend om te zien dat de waterval een breed publiek mensen én dieren trekt. Jong & oud, volledige gezinnen met kleine kinderen, bejaarden en ontzettend veel mensen met honden ondernemen de tocht omhoog. Klap op de vuurpijl was een man in een rolstoel die zichzelf omhoog rolde, respect! 

Geweldige uitzichten

Uiteindelijk is het voor iedereen op zijn of haar eigen tempo ook prima te doen zolang je maar enigszins fit of getraind bent. Wel is het belangrijk om goede wandelschoenen aan te trekken i.v.m. de steile grindpaden. Het uitzicht is in ieder geval elke hoogtemeter waard, want bovenaan kijk je vanaf een plateau vrij over alle watervallen, de mooie groene bergachtige omgeving en het dorpje Krimml (850 inwoners).  


Krimml watervallen
Hoogste waterval van Europa


Krimmler Wasserfälle

Hike door Wolfsklamm kloof

Wolfsklamm kloof

Nadat we de indrukwekkende watervallen van Krimml hebben getrotseerd, rijden we richting Innsbruck voor ons volgende hike avontuur in regio Tirol: de Wolfsklamm kloof. In het dorpje Stans is 100 jaar geleden deze prachtige kloof ontdekt waar nu een wandelpad is aangelegd. 

Parcours Wolfsklamm

Bijzonder parcours is een belevenis

In iets minder dan een uur loop je via bergpaadjes, houten paden en houten bruggen door de kloof. Wat de Wolfsklamm kloof zo bijzonder maakt, zijn de vele watervallen waar je langs, overheen en onderdoor loopt. Tijdens de wandeling wordt je zodoende getrakteerd op geweldige uitzichten. Sowieso is het een belevenis op zich om door zo’n smalle kloof te wandelen, want op sommige punten is het parcours ontzettend smal. Het is een aparte plek, het voelt echt alsof je de berg van de binnenkant bewandeld. De Wolfsklamm kloof is alleen in het zomerseizoen geopend (vanaf 1 mei) en je betaalt entreegeld dat gebruikt wordt voor het onderhoud van het sinds 1901 in gebruik zijnde wandelpad.

Hike door smalle Wolfsklamm kloof

Geen verlenging naar het klooster

Door het vele water aan alle kanten is een deel van het parcours nat en glad dus we zijn blij met onze goede wandelschoenen. Zodra je de kloof uit bent, kunt je ervoor kiezen om nog een paar kilometer door te lopen naar een oud klooster bovenop de berg. Hoewel de verhalen hierover goed zijn, voelen we ons aardig gesloopt aangezien we dezelfde ochtend nog meer dan 100 verdiepingen gelopen hebben naar de Krimml Wasserfälle (bron: Apple Health). Daarom skippen we deze verlenging en gaan we via dezelfde route in de kloof terug naar de parkeerplaats.


Conclusie Tirol

Dat de Oostenrijkse bergen in Tirol een prachtig landschap vormen hoeven we de vele wintersporters die jaarlijks naar dit gebied afreizen niet te vertellen. Wel kunnen we opmerken dat de regio Zillertal ook in de zomer veel moois te bieden heeft. Het was onze eerste keer samen in de Oostenrijkse bergen, dus wij kunnen nog slechts oordelen over de paar hikes die wij gedaan hebben, maar die zijn veelbelovend. Hoge watervallen, diepe kloven, pittoreske bergdopjes, witte pieken en ontelbaar veel groene bergen. Een prachtig landschap en een geweldig decor om wandelend te verkennen. Dit smaakt naar meer! 

5 sterren

✅ Het is een geruststellende gedachte dat de frisse berglucht van Oostenrijk vanuit het ultra platte Nederland binnen één dag rijden te bereiken is.   

✅ Met de Krimmler Wasserfälle bezit de regio de hoogste waterval van Europa.

✅ Breed aanbod van outdoor sportactiviteiten mogelijk: raften, hiken, mountainbiken etc.

✅ Uitstekende infrastructuur: weinig wegwerkzaamheden, goede wegen en geen standaard lange files zoals bij de Gotthardtunnel in Zwitserland.

 Oostenrijkers spreken Duits met een dialect dat soms onverstaanbaar is.

 Om Krimml te bereiken moet je eerst dure tol betalen om door een National Park te mogen rijden, deze is €10 en is één dag geldig.

 

TIP: verblijf in het plaatsje Krimml zodat je kunt lopen naar de start van de Krimmler Wasserfälle hike, bovendien hoef je dan geen toegang te betalen. Scheelt entree- en parkeerkosten!

Groene bergen van Krimml

Foto's Tirol

Bekijk hier ons foto-album van de Krimml waterval en de Wolfsklamm kloof. Gebruik van foto's is toegestaan mits er netjes aan bronvermelding wordt gedaan. Interesse in beeldmateriaal zonder merknaam? Neem dan contact met ons op.