FIFA World Football Museum bezoeken in Zürich

FIFA world football museum bezoeken

12 augustus - 13 augustus 2021

zwitserse vlag

Zürich | Zwitserland

bed icoon

Hotel St. Josef

auto icoon

Renault  Scénic

Als laatste echte bestemming van onze rondreis door het Alpengebied bezoeken we Zürich, met 400.000 inwoners de grootste stad van Zwitserland en daarmee vormt het ook direct het economische hart van het land. Wij verblijven hier slechts 1 nacht en zullen de stad verdeeld over twee halve dagen ontdekken. Op de aankomstdag struinen we door het centrum en de volgende ochtend bezoeken we in Zürich het FIFA World Football Museum. 

 

Vanaf Luzern rijden we over relatief vlak terrein in één uur naar Zürich. Aangekomen bij de binnenstad merken we aan het drukke verkeer direct dat we in een grote stad terecht zijn gekomen. Net als in Luzern is het ook in Zürich een drama om te parkeren. Uiteindelijk staan we via een parkeerapp betaald geparkeerd bij het hotel aan de rand van het centrum. 


Verkoeling zoeken bij Het Meer van Zürich

Meer van Zürich

Op onze aankomstdag is het met 33 graden celcius één van de warmste dagen van het jaar. We moeten eerlijk toegeven dat dit zeker zo aan het einde van een zeer intensieve vakantie wel invloed heeft op onze instelling. Desondanks proberen we er het beste van te maken en vinden we net als veel bewoners verkoeling aan de Zürichsee. Dit is één van de vele uitgestrekte meren in Zwitserland. Dit grote schilderachtige meer is op zo’n warme dag een zomerse hotspot met boten, zwemplekken en uitzicht op de bergen. Een opvallend beeld in de Linmat (de stadsrivier waar het meer in verder gaat) zijn de drijvende plateaus die vastzitten aan boten en waar mensen tegen betaling hutje mutje liggen te zonnen.

 

De bijbehorende boten zijn een soort badhuizen. Een voorbeeld hiervan is Frauenbad Stadthausquai waar –zoals de naam al doet vermoeden- alleen vrouwen welkom zijn. 


Bezienswaardigheden Zürich centrum

Na een lekkere afkoelperiode aan het Zürichsee besteden we de rest van de middag aan het verkennen van de binnenstad. Aan weerszijden van de rivier wordt het uitzicht gedomineerd door vier kerken:

Kerken Zürich

Grossmünster Zürich
 • Grossmünster
  Deze grote kloosterkerk is een evangelisch gereformeerde kerk in de oude binnenstad van Zürich en is één van de beroemdste beeldmerken van Zürich. Deze nog altijd bestaande Romaanse kerk is in 1100 gebouwd en sindsdien vele keren verbouwd en gerenoveerd.
 • Wasserkirche
  Deze kleinere kerk op nog geen 100 meter afstand van Grossmünster ligt direct aan de kade en hier vinden we na even zoeken een penny coin machine, weer een munt voor de verzameling
 • Fraumünster Church
  Stijlvolle kerk met een fijngebouwd torentje met een koperen spits en glas-in-loodramen. Deze kerk met klooster werd in 853 gesticht door koning ‘’Lodewijk de Duitser’’ en werd bewoond door vrouwelijke leden van de aristocratie van Europa. Het klooster genoot tot ver in de 13e eeuw het beschermheerschap van koningen en de abdis had het recht om in Zürich munten te slaan. Wellicht dat dit ook de reden is dat hier vlakbij de Frauenbad Stadthausquai gelegen is..?
 • Sint-Pieterskerk
  De Sint-Pieterskerk, vertegenwoordigt het eerste protestantse religieuze gebouw in de stad na de Reformatie. Gebouwd op de plaats van een tempel van Jupiter, werd de kerk ingewijd in 1706. In de toren staat de grootste kerkwijzer van Europa, met een diameter van 8,7 m (28,5 ft). De toren deed tot 1911 dienst deed als brandwachtpost.

Andere hotspots die we in Zürich langsgaan zijn het operahuis en de levendige winkelstraat Augustinergasse. 

Augusustinergasse

Augustinergasse

Dit is één van de mooiste historische, smalle straatjes van Zürich. Met veel goed bewaard gebleven, kleurrijk beschilderde gevels, geeft het inzicht in de geschiedenis van de stad. In deze drukke winkelstraat vind je ook veel erkers, dit zijn ramen die naar buiten uitsteken vanaf de hoofdmuren van een gebouw en een soort extra ruimte in de kamer vormt. Overal wordt in deze straat ook de Zwitserse vlag uitgehangen. 

Zürich Opernhaus

Het operagebouw van Zürich is een van de beste ter wereld. In 2014 werd het uitgeroepen tot Best Opera Company of the Year bij de International Opera Awards. Jaarlijks vinden 250 optredens plaats met internationale sterren. Het aanzicht van het marmeren witte operagebouw is fraai vanaf het grote open plein ‘’Sechseläutenplatz‘’. Vanwege de extreme hitte staan hier op het moment dat wij er zijn allemaal parasols waar mensen stoelen onder hebben gezet en relaxen. Deze stoelen schijnen er altijd te staan op het moment dat er geen evenementen plaatsvinden. FIFA Museum

Sinds 2006 zetelt het internationale FIFA hoofdkantoor in een zakendistrict in Zürich en daarom is het officiële FIFA World Football Museum ook gevestigd in deze stad. Wij hebben nog een ochtend de tijd om in Zürich door te brengen en voetballiefhebber Max wilde deze daarom ook graag besteden aan het bezoeken van het FIFA museum. Iedere voetbalfan kan zich hier vermaken, want het museum is modern en biedt diverse aantrekkelijke en interactieve tentoonstellingen.

FIFA Museum
FIFA wereldbeker

Expositie van voetbalshirts van alle nationale voetballanden

De zogeheten ‘’Rainbow’’ is een tentoonstelling van 35 meter lang waarbij alle bestaande nationale teamshirts op kleur gesorteerd staan. Een mooi overzicht! Alle 211 aangesloten voetbalbonden van de FIFA zijn vertegenwoordigd in The Rainbow.

FIFA Museum voetbalshirts nationale elftallen

Oprichting FIFA

The Foundations is de kleinste kamer in het museum, maar toch één van de belangrijkste. Het vertelt namelijk het verhaal van de oprichting van de FIFA in 1904 en de missie van de grondleggers: dat de FIFA het internationale voetbal zal ontwikkelen en controleren. De doelstellingen van de oprichters zijn vastgelegd in de tien artikelen van de oorspronkelijke statuten.

FIFA museum

Tijdlijn voetbalgeschiedenis

Om de indrukwekkende en bewogen voetbaltijdlijn weer te geven is maar liefst 13 meter aan informatiebordjes nodig. Van de oorsprong op de Britse eilanden tot zijn vooraanstaande positie in de sportwereld van vandaag. Alle hoogtepunten en mijlpalen komen aan bod. 

 

Persoonlijke verhalen

In deze tentoonstelling kunnen bezoekers verhalen lezen over mensen wiens leven is geraakt door voetbal. Hier beleef je het voetbalspel vanuit nieuwe sociale en culturele perspectieven.

WK galerij FIFA museum

World Cup galerij

De FIFA World Cup Gallery is de grootste zaal in het museum en is gewijd aan de belangrijkste competitie die door de FIFA wordt georganiseerd: de FIFA World Cup. Het is het kloppend hart van het museum. De geschiedenis wordt tot leven gebracht door middel van displays gewijd aan elk toernooi, met legendarische voorwerpen uit het voetbalverleden: een shirt uit de eerste finales in Uruguay, een trainingspak dat Pelé droeg tijdens de finale van 1958, het tenue en de gouden medaille gewonnen door de eerste vrouw die de Women's World Cup omhoog hield. Ook wordt hier (of een replica van?) de wereldbeker getoond. Het is interessant om zo alle hoogtepunten per WK de revue te laten passeren.  

Bioscoop: videocompilatie van gespeelde WK-finales

In een stadionopstelling kijkt men naar een groot 180 graden breed beeldscherm waar allerlei hoogtepunten van gespeelde WK-finales in een emotionele film wordt afgespeeld. Nederland komt er ook meermaals in voor, helaas alleen wel met het net misgrijpen van de wereldbeker in bijvoorbeeld de finale van 2010 waarbij Arjen Robben Nederland bijna naar de wereldbeker schiet, helaas voorkomt een teennagel van de Spaanse keeper Casillas dat deze beslissende goal zou vallen.

eFootball FIFA Museum

Voetbal als populaire virtuele game

eFootball is een meeslepend onderdeel van de wereldwijde voetbalcultuur geworden en daarom is er hier ook aandacht voor in een aparte expositieruimte.

 

De grens tussen simulatie en realiteit vervaagt steeds meer en elke dag worden over de hele wereld miljoenen huiskamers omgetoverd tot virtuele voetbalvelden via o.a. het wereldbekende voetbalspel FIFA dat door jong en oud op diverse (spel)computers online en offline gespeeld kan worden.

Must-visit voor doorgewinterde voetballiefhebbers

FIFA Museum

Het FIFA museum ziet er gelikt uit en weet vooral de ontwikkeling van ’s werelds populaire sport in kaart te brengen aan de hand van gespeelde wereldkampioenschappen uit het verleden. Voetbal is al meer dan honderd jaar geleden ontstaan en is nu een miljardenindustrie geworden. Desondanks probeert het FIFA museum de romantiek van het internationale topvoetbal te benadrukken door de helden van zoveel mogelijk voetballanden te eren. Ook is er veel aandacht voor de technologische transformatie in het voetbal. Verwacht overigens geen info over clubs, weliswaar gaat het veel over internationaal topvoetbal, maar de nationale voetbalelftallen staan centraal.  


Conclusie Zürich

Als grootste stad van Zwitserland merk je dat Zürich zowel bruisend als druk is. De stad heeft klassieke leuke plekjes, maar deze zijn nogal gefragmenteerd waardoor er niet één specifieke aantrekkelijke wijk is die we kunnen aanbevelen. Een authentiek en gezellig straatje met terrasjes eindigt dan bijv. weer op een statige boulevard. Hierdoor pakt Zürich ons niet helemaal, maar zoals gezegd heeft dit ook zeker te maken met de verstikkende hitte en onze vermoeidheid aan het einde van een intensieve rondreis. Als je bovengemiddeld geïnteresseerd bent in (internationaal) voetbal dan is het bezoekje aan het FIFA World Football Museum een aanrader. 

3 sterren

✅ Zürich bezit een mooi ‘fun’ meer dat op zonnige dagen een echte hotspot is met bootjes en mensen die relaxen aan de steiger of op het water. 

 Herbergt het FIFA World Football Museum waar je op een aansprekende wijze meer leert over de geschiedenis en ontwikkeling van de voetbalsport. 

✅ Grootste stad en economische hart van Zwitserland. Op de statige winkelboulevards kun je dan ook volop dure merkkleding shoppen. 

 

❌ ⁠⁠De sfeervolle plekjes van de stad liggen allemaal uit elkaar waardoor er niet echt leuke stadsgebieden zijn die er bovenuit steken.  

❌ Zwitserland behoort niet tot de eurozone of de EU dus dat betekent rekening houden met een andere valuta en serieuze grenscontroles.


Foto's Zürich