Varen naar de Whitsunday Islands voor het mooiste strand ter wereld

Hill Inlet Lookout

12 oktober - 15 oktober 2019

Australische vlag

Airlie Beach | Queensland | Australië

Bed icoon

Airlie Apartments

Bus icoon

Greyhound Bus

Na Cairns en Townsville is Airlie Beach de derde bestemming van onze rondreis langs de Australische oostkust. Vanuit deze kleine badplaats varen we twee dagen naar de prachtige Whitsunday eilanden en bezoeken we één van de mooiste stranden ter wereld: Whitehaven Beach. 

 

Met de Greyhound bus is het 3,5 uur rijden van Townsville naar Airlie Beach, wat bekendstaat als één van de twee uitvalbasissen voor georganiseerde vaartochten naar de Whitsunday eilanden. Vanaf het busstation is het ongeveer 20 minuten lopen naar de heuvel waarop de meeste vakantievilla’s/appartementen gevestigd zijn. Je loopt eerst een stuk van de Coastal Walk waarna je dé boulevard van Airlie Beach betreedt. In dit toeristendorpje bestaande uit 5.000 inwoners is dit de straat waar het uitgaansleven bloeit met winkels, bars en reisbureaus. 

 

Na een nacht op het vliegveld in Singapore, een hostel in Cairns en een ‘Guest House’ in Townsville gunnen we onszelf voor deze bestemming een luxe appartement met een gedeelde buitenzwembad. Heerlijk om nu even in alle rust bij te komen. We kunnen nu ook ter afwisseling eens zelf koken en aan het eind van de dag nog een duik in het zwembad nemen met breed uitzicht over de haven en de zee. 


Ocean Rafting

Voor de twee dagen in Airlie Beach ondernemen we twee verschillende boottochten naar de beroemde Whitsunday eilanden. We boeken bij Ocean Rafting een combinatiedeal genaamd Chill & Thrill. Dit houdt in dat we de eerste dag op pad gaan met de ‘Ocean Rafting’ boot en de tweede dag met een authentieke zeilboot rondvaren. 

Whitehaven Beach

De Ocean Rafting boot is een kleine, lage boot die snel optrekt en met een maximumsnelheid van 62 km/u ons eerst naar twee snorkelplekjes in de omgeving brengt. We zien hier onwijs grote vissen die op het gestrooide vissenvoer afkomen. Verder is het water bij Hook Island niet onwijs helder. Dit zou echter later die dag ruimschoots gecompenseerd worden met het transparante water bij Whitehaven Beach.


Alles wat je hoort over deze waanzinnig mooie plek op Whitsunday Island is waar: azuurblauwe zee, hagelwit strand en prachtig groen uitzicht van de eilandjes eromheen. Het strand is zo wit en fijn dat het ook niet heet is om er over te lopen, omdat het door de witte kleur geen warmte opneemt. Nergens anders loop je over zulk zacht zand. Haal het alleen niet in je hoofd een potje zand mee te nemen want dat komt je op een boete van 10.000 AUS dollars te staan op het vliegveld. 


Hill Inlet Lookout

Via Whitsunday Island lopen we het vaste land op waar een speciaal wandelpad ons naar de Hill Inlet Lookout leidt. Dit is een bekend uitzichtpunt op Whitehaven Beach. Door de getijdenwisselingen verandert de kleur van het zeewater en het zand dat deze mooi baai vult. Hoewel dit een super beroemd uitkijkpunt is, moet gezegd worden dat het er totaal niet druk is. Doordat het afgelegen is en er geen of nauwelijks permanente eilandbewoners zijn, voelt het rustig aan.


Het mooiste strand ter wereld met haar adembenemende natuur hoef je dus slechts met weinig mensen te delen. Hierna varen we in hoog tempo weer terug naar de haven van Airlie Beach, hier laat de bestuurder nog even zien hoe hard en wendbaar de Ocean Rafting boot gaat als je het gas volledig open zet. Je begrijpt dat dit de Thrill dag van de combitour is. 

Whitehaven beach

Zeiltocht met de Derwent Hunter

Zeiltocht Derwent Hunter Whitsunday eilanden

Onze tweede dag naar de Whitsunday eilanden varen we met een 73-jaar oude zeilboot genaamd de Derwent Hunter. Een klassiek zeilschip dat jarenlang dienst heeft gedaan als onderzoeksschip naar o.a. Antarctica, Zuidoost-Azië en de Australische westkust. Ook is het schip vroeger gebruikt namens de Australische marine. Inmiddels wordt de Derwent Hunter ingezet voor toerisme. Jammer voor ons staat er nauwelijks wind waardoor de zeilen hun werk niet kunnen doen en omdat we graag toch nog ergens willen komen zijn we afhankelijk van de moderne brandstofmotor dat het schip ook bezit. Helaas zijn er geen speciale chillplekjes op de boot, maar dat neemt niet weg dat de sfeer op het dek relaxt is. Summer vibes zijn aanwezig!

Zeilboot Derwent Hunter

Onderweg stoppen we bij twee snorkelplekjes waarbij we op de eerste plek mooi koraal + vissen zien. We bevinden ons hier bij het Inner Reef van het Great Barrier Reef. In tegenstelling tot het Outer Reef waar we in Cairns waren, liggen deze koraalplekken dichtbij de kust van eilanden. Hoewel het zicht iets minder ver is en het koraal iets minder indrukwekkend is dan bij dan het Outer Reef, is het nog steeds een prachtige snorkellocatie.

 

Op de tweede snorkelplek worden we gedropt op een klein strandje. Dit lijkt een onbewoond eiland te zijn maar niets blijkt minder waar als er ineens een berggeit zich komt melden via de rotsen aan de achterkant van het strand. De zon breekt in de loop van de middag ook nog door waardoor het lekker warm wordt en het zeewater nog helderder is. Op de boot deed zich nog een grappig moment voor toen we net tegen elkaar zeiden dat we jammer genoeg nog geen Australische wildlife boven water hadden gezien. We hadden de zin letterlijk net uitgesproken of er verscheen ineens een groepje dolfijnen in de verte. Alsof ze onze klachten gehoord hadden. Hoe cool en wat een timing. Even later zien we vanaf de boot ook nog een mega grote schildpad boven water komen en ziet Tessa onder water nog een schildpad tijdens het snorkelen. Wat een geluk! 


Conclusie Whitsunday Islands

Ja, Whitehaven Beach op Whitsunday Island is met afstand het mooiste strand wat ik ooit gezien heb. En het uitkijkpunt Hill Inlet is ook zo bijzonder dat het eigenlijk niet in woorden te beschrijven is. Daarnaast is het ook nog eens vet om door de Whitsunday eilandengroep te varen en kun je bij het zogeheten Inner Reef uitstekend snorkelen. En dan te bedenken dat deze locaties niet eens zo druk zijn. Alles bij elkaar opgeteld kun je niet anders dan spreken van een topbestemming die je niet mag missen als je naar de oostkust van Australië gaat! 

5 sterren
Whitehaven Beach Lookout

✅ Whitehaven Beach is een oogstrelend strand en samen met de Hill Inlet Lookout het paradepaardje van de Whitsundays.

 De Whitsunday eilanden bieden toplocaties om te snorkelen door de aanwezigheid van het Inner Reef. 

 Ondanks de grote toeristische bekendheid van dit gebied hebben wij het niet als druk ervaren tijdens onze tours. 

 Het is gaaf om in het gebied van de Whitsunday eilanden rond te varen. Prachtige landschappen! 

 

❌⁠⁠⁠⁠ Als je de Whitsunday eilanden wilt bezoeken dan moet je het niet erg vinden om zeebenen te krijgen. Het is namelijk minimaal twee uur varen vanaf het vaste land. 


Foto's Whitsunday Islands

Gelukkig hebben we de foto's nog! 

 

Bekijk hier ons fotoalbum van de Whitsunday Islands inclusief Whitehaven Beach. Gebruik van foto's is toegestaan mits er netjes aan bronvermelding wordt gedaan. Interesse in de foto's zonder merknaam? Neem contact met ons op.